بین الملل تابناک/ تحولات خاورمیانه: هشدار عمران خان درباره هرج و مرج در افغانستان، افزایش ۹۰ درصدی تجارت میان ایران و سوریه، دیدار وزیر جنگ اسرائیل با سناتور جمهوریخواه درباره ایران، واکنش تند طالبان به دستور بایدن برای بلوکه کردن پولهای افغانستان و حمله جنگندههای ائتلاف سعودی به پایتخت یمن، از مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
هشدار عمران خان درباره هرج و مرج در افغانستان
نخست وزیر پاکستان هشدار داد، امتناع ایالات متحده از به رسمیت شناختن دولت طالبان، همزمان با اعمال تحریمها علیه افغانستان و مسدود کردن داراییهای آن، میتواند این کشور را در هرج و مرج فرو برده و ثبات پاکستان را هم تهدید کند.
عمران خان، نخست وزیر پاکستان در مصاحبه با برنامه "فرید زکریا" توضیح داد، بحران انسانی کنونی در افغانستان که بخشی از آن به دلیل لغو ناگهانی کمکهای خارجی به این کشور پس از تسلط طالبان به این کشور ایجاد شده است، در کشور همسایه پاکستان نیز بازتاب دارد.
وی تاکید کرد که دولتهای خارجی چارهای جز تلاش برای همکاری با طالبان جهت جلوگیری از بحران بزرگتر ندارند.
او گفت: اگر سیستم بانکی به دلیل تحریمها فاقد نقدینگی باشد، نگرانی این است که افغانستان دچار هرج و مرج شود. امیدواریم که ثبات افغانستان ثبات و صلح را در پاکستان تضمین کند.
پس از اینکه طالبان در اواسط ماه اوت، قدرت را در این کشور به دست گرفت، ایالات متحده میلیاردها دلار از داراییهای خارجی افغانستان را مسدود کرد.
افزایش ۹۰ درصدی تجارت میان ایران و سوریه
سفیر جمهوری اسلامی ایران در دمشق از افزایش حدود ۹۰ درصدی تبادل تجاری بین کشورمان با سوریه طی ۹ ماه گذشته خبر داد.
«مهدی سبحانی» سفیر جمهوری اسلامی ایران در دمشق روز یکشنبه در گفت و گو با روزنامه الوطن سوریه بدون اشاره به جزئیات بیشتر اظهار داشت: آینده روابط ایران و سوریه کاملا روشن است و طی ۹ ماه گذشته روابط تجاری دو کشور حدود ۹۰ درصد افزایش یافته است.
وی افزود: اراده سیاسی مقامات ارشد ایران و سوریه توسعه و افزایش زمینههای همکاری در همه سطوح پس از دوران سخت جنگ با تروریستهاست که از سوی حامیان بین المللی و آمریکاییها حمایت میشدند.
سفیر جمهوری اسلامی ایران در سوریه اضافه کرد: اصرار بر تقویت این روابط در سطوح مختلف اقتصادی، فرهنگی، علمی، آموزشی و مردمی، موجب ارتقای روابط دو کشور در سطح راهبردی شده است.
سبحانی با اشاره به وجود پتانسیل عظیم بین دو کشور، اظهار داشت: ما عزم راسخی برای استفاده از این پتانسیل داریم.
وی با اشاره به حمایت کامل ایران از تمامیت ارضی و حاکمیت سوریه، حضور غیرقانونی نیروهای خارجی در خاک سوریه را محکوم و بر لزوم بازگرداندن هر وجب از این اراضی به کنترل دولت قانونی سوریه تاکید کرد.
دیدار وزیر جنگ اسرائیل با سناتور جمهوری خواه درباره ایران
«بنی گانتز» وزیر جنگ رژیم صهیونیستی از دیدار با «لیندسی گراهام» سناتور ارشد جمهوری خواه آمریکایی خبر داد.
گانتز در حساب توئیتری خود نوشته؛ دیدار خوبی با سناتور گراهام داشتیم. این دیدار منعکس کننده پیوند بی نظیر و ناگسستنی میان آمریکا و اسرائیل است.
وی اضافه کرد، در دیدارش با گراهام علاوه بر همکاری های دوجانبه درباره چالش های امنیتی با تمرکز بر مساله ایران بحث و رایزنی صورت گرفته است.
آمریکا و رژیم صهیونیستی که شرکای استراتژیک یکدیگر هستند، به دنبال استفاده از تمامی ظرفیتها برای اعمال فشار به ایران از جمله در مذاکرات جاری در وین هستند.
سناتورهای جمهوریخواه که از مخالفان توافق هستهای ۲۰۱۵ ایران هستند، اخیرا در نامهای به بایدن گفتهاند که از «تمام گزینهها و اهرمهای موجود» استفاده خواهند کرد تا اطمینان حاصل کنند که دولت وی به قوانین ایالات متحده حاکم بر هرگونه توافق جدید با ایران پایبند بوده است.
واکنش تند طالبان به دستور بایدن برای بلوکه کردن پول های افغانستان
محمد نعیم، سخنگوی دفتر سیاسی جنبش طالبان گفت که تصمیم اخیر جو بایدن، رئیس جمهور ایالات متحده، "نادرست و ناعادلانه" و اقدامی علیه مردم افغانستان و بشریت است.
نعیم در مصاحبه با برنامه شبانگاهی شبکه الجزیره مباشر افزود که سپردههای افغانستان در بانکهای آمریکایی متعلق به مقامات جنبش طالبان نیست، بلکه متعلق به مردم از همه قشرهاست.
نعیم از جامعه جهانی و به گفته وی آمریکاییهای "خردمند" خواست، در وهله اول در حمایت از بشریت و نیز به منظور حفظ حقوق زنان و کودکان افغان در برابر تصمیم بایدن بایستند.
وی افزود: هیچ کس حق ندارد مانع بازپس گیری پول مردم افغانستان شود و هیچ کس جز دولت فعلی نمیتواند نماینده خواستههای مردم افغانستان از جمله تصمیم گیری درباره نحوه مصرف پول آنها باشد.
جو بایدن، رئیس جمهور ایالات متحده به تازگی فرمانی را امضا کرده است که به موجب آن تا ۷ میلیارد دلار از سپردههای مسدود شده دولت افغانستان در بانکهای ایالات متحده ضبط شده و نیمی از این مبلغ هم برای پرداخت غرامت به خانوادههای قربانیان حملات ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ اختصاص خواهد یافت.
نعیم در گفتوگو با ابراز تعجب از اختصاص بخشی از سپردههای افغانها توسط بایدن به غرامت قربانیان ۱۱ سپتامبر، اظهار داشت: تقصیر مردم افغانستان چیست؟
وی ادامه داد: مشکلی که مردم ما با آن روبه رو هستند بسیار بیشتر از آن چیزی است که دولت با آن روبه روست. مردم افغانستان با این مسائل ارتباطی ندارند، پس چگونه یک نفر (رئیس جمهور آمریکا) به خود حق میدهد که از پول مردم ما کسر کند و آن را به این روش دور بریزد؟ این موضوع مربوط به افراد نیست. اگر آنها میخواهند فرد خاصی را تنبیه کنند، کسی که از این اقدام آنها آسیب می بیند، مردم افغانستان هستند و این در نهایت یک موضوع بشردوستانه است.
نعیم افزود: شنیدهایم که تصمیم آمریکا مقدماتی است و نهایی نیست و گامهای دیگری نیز وجود دارد که انتظار داریم به نفع مردم افغانستان باشد و دارایی های مالی مسدود شده مردم افغانستان در بانکهای آمریکایی آزاد شود.
یک مقام ارشد کاخ سفید اخیرا در یک کنفرانس خبری اذعان کرد که تعامل بایدن با اموال افغانستان از نظر قانونی پیچیده است و گفت که ابلاغیه امروز تنها آغاز رویهای است که میتواند ماهها طول بکشد.
نعیم در مورد تصمیم آمریکا گفت: این تصمیم به مردم افغانستان آسیب میرساند و رنج کودکان، زنان و به طور کلی مردم افغانستان را افزایش می دهد.
سخنگوی طالبان افزود: ما نه تنها این رفتار عجیب را محکوم میکنیم، بلکه تقریبا تمام جهان با ما موافق هستند. حتی برخی از آمریکایی های عاقل این تصمیم را محکوم کردند.
وی گفت: «هیچ کس حق ندارد درباره پول مردم ما تصمیم بگیرد، زیرا این کار با اصول و موازین بین المللی تطابق ندارد و همچنین خلاف عقل و منطق منطبق نیست.»
سخنگوی دفتر سیاسی طالبان در مورد این ماده فرمان ایالات متحده که میگوید، ۳.۵ میلیارد دلار از وجوه بانک مرکزی افغانستان برای تامین برنامههای "کمک های بشردوستانه" به مردم افغانستان استفاده خواهد شد، بدون اینکه دولت طالبان بتواند در آن دخل و تصرف کند، گفت: "این از عجایب و یک شوخی مضحک است، زیرا هیچ طرف و کشوری جز دولت فعلی نماینده افغانها نیست."
وی افزود: اگر قصد این بود که این پول به دست افراد خاص و یا به جنبش طالبان نرسد، قبلا تاکید کرده بودیم که نیازی به آن نداریم، کمکهای بشردوستانهای که به افغانستان میآید برای خود ما نیست، بلکه برای مردم ماست و به آنها خواهد رسید و ما نماینده این مردم هستیم.
نعیم با لحنی کنایه آمیز پرسید: «آیا بایدن رئیس جمهور مردم افغانستان است؟ آیا او نماینده مردم افغانستان است؟ چگونه می توان این را پذیرفت؟ آیا خودش میآید تا آن را بین مردم تقسیم کند؟!
سخنگوی دفتر سیاسی طالبان در پاسخ به سوال الجزیره مباشر در مورد چشم انداز مقابله با تصمیم آمریکا در صورت عملی شدن نهایی گفت: بهترین راه حل مشکلات تفاهم، گفتوگو و مسیر مذاکرات است. این سیاست و موضع ما در قبال چالشها و هر مشکلی است و ما میخواهیم در آینده هم در مورد آن مشکل و سایر مشکلات اجرا شود.
وی افزود: ما به آمریکاییها و به طور کلی به جامعه جهانی می گوییم که موضوع از مجازات یک مقام یا یک فرد بزرگتر است، ما در مورد حقوق یک ملت صحبت میکنیم.
نعیم با اشاره به ادامه گفتوگوها و دیدارهای مستقیم با واشنگتن، بر تمایل کابل برای ادامه روند مذاکرات برای حل مشکلات باقی مانده تاکید و تاکید کرد: ما آمادهایم.
سخنگوی طالبان با اشاره به رخدادهای ۱۵ اوت خاطرنشان کرد که تغییرات در پرونده افغانستان، حساب و کتابهای غرب را که تصور نمیکرد، طالبان ظرف چند روز به قدرت برسد، به هم ریخت.
حمله جنگندههای ائتلاف سعودی به پایتخت یمن
منابع خبری بامداد دوشنبه گزارش دادند، جنگنده بمبافکنهای ائتلاف سعودی صنعا، پایتخت یمن را بمباران کردند.
به گزارش المسیره، جنگنده بمب افکنهای ائتلاف سعودی در دو نوبت ساختمان وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات یمن در صنعا را هدف قرار دادند؛ هنوز جزئیاتی از تلفات احتمالی این حمله گزارش نشده است.
جنگندههای ائتلاف سعودی همچنین طی ساعات گذشته ۱۰ بار شهرستان حرض استان حجه را بمباران کردند.
بر اساس این گزارش، جنگندههای ائتلاف سعودی در یک نوبت نیز شهرستان الظاهر واقع در استان صعده را هدف قرار دادند.
ائتلاف سعودی طی روزهای گذشته به شدت مناطق مختلف یمن را بمباران کردند.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.