بین الملل تابناک/ تحولات خاورمیانه: دیدار هیأت حماس با سیدحسن نصرالله، نیاز ۲۴ میلیون افغانستانی به کمکهای بشردوستانه، حمله ائتلاف سعودی به فرودگاه صنعا یمن، تشکیل بزرگترین فراکسیون عراق برای تعیین نخست وزیر و گفتگوی تلفنی وزیر امورخارجه عربستان با دبیرکل سازمان ملل، از مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
دیدار هیأت حماس با سیدحسن نصرالله
یک هیأت از جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) به ریاست «صالح العاروری» نائب رئیس دفتر سیاسی این جنبش شامگاه روز شنبه به دیدار سید حسن نصرالله دبیر کل حزب الله لبنان رفت.
گروه اطلاعرسانی «الاعلام الحربی» شاخه لبنان گزارش داد، در این دیدار آخرین تحولات و رخدادهای فلسطین به ویژه رخدادهای شهر قدس و محله الجراح و سایر محلههای این شهر بررسی شد.
این گروه تأکید کرد که هیأت حماس و سید حسن همچنین افق جنگ بین محور مقاومت و رژیم صهیونیستی و آخرین وضعیت سیاسی منطقه را بررسی کردهاند.
در همین ارتباط، یک هیأت از اعضای ارشد حماس به ریاست «خلیل الحیه» رئیس دفتر روابط عربی-اسلامی حماس صبح امروز نیز با «حسن حب الله» مسئول روابط فلسطین و «عطاالله حمود» دستیار او، شامگاه (جمعه)، در بیروت، پایتخت لبنان، دیدار و گفتوگو کردند.
در هیأت حماس، «احمد عبدالهادی» نماینده جنبش حماس در لبنان، «اسامه حمدان» عضو دفتر روابط عربی-اسلامی این جنبش و «طاهر النونو» مشاور رئیس حماس حضور داشتهاند.
دو طرف بر رد تمامی طرحهای ضد آرمان فلسطین تأکید کردند و در عین حال، از کشورهایی که روابط خود را با رژیم صهیونیستی عادیسازی کردهاند، خواستند از انجام اقداماتی که در تضاد با آرمان فلسطین است، خودداری کنند؛ اقداماتی که به گفته دو طرف، تنها به رژیم صهیونیستی سود میرساند.
مقامات حزبالله و جنبش مقاومت اسلامی همچنین بر ثبات محور مقاومت و صلابت آن در رویارویی با فشارها و تهدیدات تأکید و اعلام کردند امید بسیاری به این محور وجود دارد.
دو طرف در پایان بر لزوم استحکام روابط حزبالله و جنبش حماس بر پایه مقاومت، سرنوشت واحد و همچنین توسعه سازوکارهای همکاری و هماهنگی تأکید کردند.
نیاز ۲۴ میلیون افغانستانی به کمک های بشردوستانه
هیأتی از نمایندگان نهادهای کمکرسان سازمان ملل که وضعیت بشری افغانستان را بررسی کردهاند، گفتند که سطح نیازهای کمک بشردوستانه در این کشور بیسابقه است و بیش از ۲۴ میلیون تن، حدود ۵۹ درصد از جمعیت افغانستان به کمکهای نجاتبخش نیاز دارند.
این هیأت در بیانیهای که روز شنبه، هفتم اسفند توسط دفتر هماهنگکننده کمکهای بشردوستانهی سازمان ملل (اوچا) منتشر شده، خواهان حمایت از فعالیت بشردوستانه در افغانستان شده است.
این تیم در کابل از پروژههای بشردوستانه نظارت و با زنان و مردانی که از جنگ، خشکسالی و بحران سیاسی افغانستان متأثر شده، صحبت کرده است.
رینا گیالنی، رییس گروه گفت: «عظمت درد و رنج انسانی و نیازهای عاجل افغانها، بهطور غم انگیزی در آنچه ما دیدیم و با افرادی که در جریان ماموریتمان صحبت کردیم، واضح بود، اما این هم آشکار بود که کمککنندگان نیز کاملا به ارائه کمکهای بشردوستانه اصولی و بدون قیدوشرط به مردم افغانستان، متعهد هستند.»
وی گفت که با افزایش بحران بشری و اقتصادی در افغانستان، عزم و اراده جامعه بینالمللی در حمایت از کارمندان نهادهای بشردوستانه، بهداشتی و دیگر پاسخدهندگان، باید ثابت باقی بماند.»
در بیانیه هیأت کارشناسان سازمان ملل آمده است که برنامه پاسخدهی بشردوستانه برای سال ۲۰۲۲ در افغانستان که از سوی این سازمان راهاندازی شده، یکی از بزرگ ترین درخواست بشردوستانهای است که تاکنون برای یک کشور در نظر گرفته شده است.
طبق این بیانیه، سازمان ملل خواهان ۴.۴۴ میلیارد دلار آمریکایی جهت ارائه کمکهای بشردوستانه ضروری به بیش از ۲۲ میلیون نفر در افغانستان شده است که در صورت تحویل آن، سازمانهای امدادرسان میتوانند به فعالیت ادامه دهند.
روی کار آمدن طالبان که منجر به قطع کمکهای خارجی و وضع محدودیت مالی شد، اقتصاد افغانستان را که به حمایتهای خارجی وابسته بود، با فروپاشی کامل مواجه کرده است.
گفته میشود در حال حاضر بیش از ۹۰ درصد مردم افغانستان زیر خط فقر قرار دارند و همچنین بیش از نیمی از جمعیت کشور با گرسنگی شدید مواجهاند.
به گفته نهادهای کمکرسان، نیاز به کمکهای بشردوستانه در افغانستان، نسبت به سال گذشته میلادی ۳۰ درصد افزایش یافته است.
حمله ائتلاف سعودی به فرودگاه صنعا یمن
ائتلاف عربی به سرکردگی عربستان سعودی بار دیگر بامداد یکشنبه، فرودگاه بین المللی صنعا در پایتخت یمن را بمباران کرد.
به گزارش شبکه المیادین، به دنبال این حملات، چندین انفجار در این فرودگاه بین المللی رخ داده است.
حمله به فرودگاه غیرنظامی یمن از سوی ائتلاف سعودی در حالی رخ میدهد که فیصل بن فرحان وزیر امورخارجه عربستان در اظهاراتی با اتهام زنی علیه انصارالله و طرح یک توافق آتشبس مدعی شده بود: این طرح که آتش بس در یمن را در بر میگیرد، تحت نظارت سازمان ملل خواهد بود.
"محمد عبدالسلام" سخنگوی انصارالله و رئیس هیأت مذاکره کننده دولت نجات ملی یمن در واکنش به طرح عربستان برای پایان دادن به جنگ گفت که در این طرح مطلب تازهای وجود ندارد.
طرح عربستان پس از آن مطرح میشود که روز جمعه نیروهای یمنی با استفاده از شش پهپاد تاسیسات نفتی آرامکو در ریاض را هدف حمله قرار دادند.
عربستان از ششم فروردین ۹۴ در قالب ائتلافی از چند کشور عربی و با کمک و چراغ سبز آمریکا، حملات گستردهای را علیه یمن -فقیرترین کشور عربی- آغاز کرد تا به بهانه بازگرداندن «عبدربه منصور هادی» رئیس جمهوری مستعفی و فراری این کشور به قدرت، به اهداف و زیاده خواهیهای سیاسی خود جامه عمل بپوشاند.
نهادهای وابسته به سازمان ملل متحد از جمله بهداشت جهانی و یونیسف بارها هشدار دادهاند که بر اثر ادامه حملات متجاوزان به یمن، مردم این کشور با قحطی و بروز یک فاجعه انسانی که در قرن گذشته بیسابقه است، روبه رو هستند.
بسیاری از کارشناسان تشدید حملات ائتلاف سعودی به یمن را ناشی از شکست این ائتلاف در تحقق اهداف خود در یمن میدانند.
تشکیل بزرگترین فراکسیون عراق برای تعیین نخست وزیر
«رفیق الصالحی» نماینده فراکسیون پارلمانی «صادقون» عراق روز شنبه خبر داد که ائتلاف «الثبات الوطنی» بزرگترین فراکسیون در پارلمان این کشور خواهد بود.
تشکیل فراکسیون بزرگتر در پارلمان عراق از این جهت مهم است که طبق قانون حق دارد نامزد نخستوزیری را به ریاست جمهوری عراق معرفی کند سپس دولت جدید را تشکیل دهد.
«حامد الموسوی» از نمایندگان ائتلاف پارلمانی الفتح به ریاست هادی العامری، اواخر بهمن ماه گذشته خبر داد که گروه های حاضر در کمیته هماهنگی شیعیان به نام «الاطار التنسقی» (چارچوب هماهنگی) قصد دارند ائتلاف الثبات الوطنی را تشکیل دهند.
شبکه خبری العهد به نقل از نماینده فراکسیون صادقون گزارش داد، قرار است ائتلاف الثبات الوطنی تا چند روز آینده، به صورت رسمی اعلام وجود کند. وی خبر داد که این ائتلاف شامل فراکسیونهای چارچوب هماهنگی و شماری از نمایندگان مستقل خواهد بود.
الصالحی خاطرنشان کرد، شمار زیادی از نمایندگان مستقل به این ائتلاف پیوستهاند و همچنان تحرکات برای جذب تعداد دیگری از نمایندگان ادامه دارد. وی تأکید کرد که الثبات الوطنی، در حال حاضر، بزرگترین فراکسیون شیعه در پارلمان عراق خواهد بود و عرفاً حق خواهد داشت کابینه تشکیل دهد.
حامد الموسوی نیز پیش از این خبر داد که چارچوب هماهنگی، نمایندگان مستقل را در ائتلاف خود، جای خواهد داد؛ به نحوی که ۱۸ نماینده نیز از «اتحادیه میهنی» به این ائتلاف جدید، ملحق خواهند شد.
این نماینده عراقی در پایان تأکید کرد که جریان صدر به رهبری «مقتدی الصدر»، با کنار گذاشتن بخشی از فراکسیونهای حاضر در چارچوب هماهنگی، تنها مانده است.
جریان صدر عراق طی انتخابات اخیر، موفق شد با کسب ۷۳ کرسی از اصل ۳۲۹ کرسی پارلمانی در صدر قرار گیرد و پس از آن، ائتلاف سنی تقدم با ۳۷ کرسی و ائتلاف دولة القانون با ۳۳ کرسی، حزب دموکرات کردستان عراق با ۳۱ کرسی، ائتلاف کردستان و ائتلاف الفتح به رهبری هادی العامری با ۱۷ کرسی در رتبههای بعدی قرار گرفتند.
درست است که جریان صدر بیشترین کرسیهای پارلمانی را در این انتخابات کسب کرده اما برای تشکیل دولت این کرسیها کافی نیست و میبایست با سایر گروههای سیاسی پیروز در انتخابات، ائتلاف تشکیل دهد.
گفتگوی تلفنی وزیر امورخارجه عربستان با دبیرکل سازمان ملل
منابع خبری گزارش دادند دبیرکل سازمان ملل و وزیر امورخارجه عربستان دریک تماس تلفنی آخرین تحولات منطقهای و بین المللی را مورد بحث و بررسی قرار دادند.
به گزارش روسیا الیوم، وزارت امور خارجه عربستان در بیانیهای روزشنبه، اعلام کرد؛ فیصل بن فرحان، وزیر امور خارجه این کشور تماسی تلفنی از آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل دریافت کرد.
براساس این بیانیه، در جریان این تماس، ابعاد همکاری عربستان و سازمان ملل مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
همچنین آخرین تحولات منطقهای و بینالمللی مورد اهتمام مشترک از دیگر بخشهای گفتگوی دو طرف بود.