شهادت مأموران انتظامی توسط اوباش و اشرار مسلح طی ماههای گذشته به یک دغدغه بدل شده است، به نحوی که این مجرمان با وقاحت تمام، در خیابان و معابر اقصی نقاط شهرها هم با مأموران قانون درگیر میشوند، اما علت این موضوع چیست؟ و چرا درگیری و شهادت این خادمان مردم به سطح معابر و شهرها کشیده شده است و همچنان در روزهای پایانی سال ادامه دارد؟
به گزارش «تابناک» نیروی انتظامی به عنوان رکن مهم و اساسی در تحقق نظم و امنیت، موظف است این مهم را در سراسر کشور به انجام برساند و از وقوع هرگونه ناامنی و حتی احساس آن در میان مردم جلوگیری کند.
متاسفانه از ابتدای امسال تاکنون وقوع چند فقره درگیری، به شهادت مأموران انتظامی توسط اشرار منجر شده است؛ اشراری که نه در بیابان و کویر، بلکه در سطح شهرها به مأموران تعرض میکنند و برای این کار ابایی هم از زندانی شدن و حتی مجازات ندارند؟!
تعرض اوباش به ماموران از چند وجه قابل تامل است؛ نخست این که چرا نیروی انتظامی اساسا این اجازه را به اوباش میدهد که بتوانند در معابر و جلوی انظار عمومی عرض اندام کنند و ضمن سرپیچی از قانون، با ماموران درگیر هم بشوند؟
جَری شدن اوباش موضوع دیگری است که به اعتقاد کارشناسان حوزه جرم شناسی، سبب شده است این افراد به رغم آگاه بودن از عواقب درگیری و قتل ماموران پلیس، دست به این کار بزنند، اما دلیل بروز این رفتار اوباش و جری شدن آن ها، چیست؟
اصولا اراذل و اوباش در تمامی جوامع وقتی فرصت برای جولان پیدا میکنند که شرایط را مساعد ببینند و این بستر هم وقتی برای مجرمان فراهم میشود که مقابله پلیس و برخوردهای انتظامی کمرنگ یا احیانا دچار ضعف شود که این شرایط علاوه بر خسارت به جان ماموران و مردم، احساس ناامنی را هم گسترش میدهد و این همان موضوع بسیار خطرناک برای جوامع شهری قلمداد میشود؛ بدون شک احساس ناامنی از وجود آن، بسیار خطرناکتر است و عواقب جبران ناپذیری به دنبال خواهد داشت، لذا هر چه زودتر باید با برخوردهای لازم و تدابیر ویژه انتظامی، از این روند جلوگیری کرد، در غیر این صورت در آینده و به ویژه در ماههای پایانی سال وضع امینت با تداوم فعالیت بزهکاران و اوباش، با مخاطراتی همراه خواهد شد که غیرقابل جبران است.
شهادت ۶ مأمور پلیس در کمتر از ۴ روز!
آبان امسال، ماه پرمخاطرهای برای پلیس بود، به نحوی که فقط طی ۴ روز، ۶ مامور ناجا در جهت تأمین نظم و در درگیری با مخلان نظم و امنیت، به درجه رفیع شهادت نائل آمدند؛ مامورانی که هر یک صاحب خانواده، همسر و بچه بودند، ولی جانشان را نثار امنیت مردم کردند.
این ۶ مامور فداکار در استانهای کرمان، سیستان و بلوچستان، اصفهان و خوزستان هنگام مقابله با اشرار، قاچاقچیان و اوباش به شهادت رسیدند.
شهادت ۳ مأمور انتظامی در درگیری با کاروان اشرار مسلح
سرهنگ مهدی توسنگ سرپرست قرارگاه عملیاتی ابوذر، استوار یکم احسان شیرخانی و سرباز وظیفه امیرحسین خدادادی روز ۲۵ آبان ماه جاری در دشت “سمسور” واقع در مرز استان کرمان با سیستان و بلوچستان، با کاروان اشرار مسلح درگیر شدند و به درجه رفیع شهادت نائل شدند.
روز ۲۶ آبان، گروهبان یکم محمدرضا نورآیین و دیگر همکار همراه وی هنگام مأموریت در شهرستان زاهدان با خودرو حامل سوخت قاچاق مواجه شدند که راننده این خودرو پس از تخطی از فرمان پلیس، مأموران انتظامی را به عمد زیر گرفت که بر اثر این حادثه گروهبان یکم نورآیین به شدت مجروح و به بیمارستان منتقل شد، اما با وجود تلاش پزشکان و کادر درمان بیمارستان به دلیل شدت جراحت، به شهادت رسید.
شهادت مأمور آگاهی لنجان در درگیری با اوباش
ساعت ۲ بامداد ۲۷ آبان در پی تماس تلفنی شهروندان با مرکز فوریتهای پلیسی ۱۱۰ مبنی بر درگیری اراذل و اوباش در یکی از محلههای شهرستان لنجان، مأموران انتظامی و پلیس آگاهی این شهرستان به منظور رسیدگی به موضوع در محل حضور یافتند.
مأموران در محل با ۲ نفر از افراد شرور و اوباش مواجه شدند و با رعایت تمام جوانب برای دستگیری آنها اقدام کردند، اما متهمان مسلح، بدون توجه به فرمان پلیس مبنی بر زمین گذاشتن سلاحها و تسلیم شدن، با مأموران درگیر شدند که در نهایت با عملیات مقتدرانه، توسط مأموران بازداشت شدند.
در این درگیری یکی از مأموران پلیس آگاهی شهرستان لنجان به نام استوار یکم احسان نصیری به شدت مجروح شد و به درجه رفیع شهادت نائل آمد.
شهادت نیروی پلیس در عملیات بازداشت سارقان مسلح
صبح ۲۸ آبان مأموران پلیس مخفیگاه اعضای شبکه سارقان مسلح و اشرار را در شهرستان کارون شناسایی کردند و آنجا را محاصره کردند.
سارقان مسلح هنگام عملیات دستگیری، به سمت مأموران تیراندازی کردند که با آتش متقابل سنگین و مقتدرانه پلیس، ۳ نفر از افراد شرور و سارقان مسلح به هلاکت رسیدند و یک مأمور جان بر کف نیروی انتظامی به نام سروان هادی کنعانی بر اثر اصابت گلوله به شهادت رسید.
شهادت مظلومانه جانشین پاسگاه انتظامی «بیدزرد»
پخش تصاویر نحوه شهادت مظلومانه سرهنگ علیاکبر رنجبر، جانشین پاسگاه انتظامی «بیدزرد» استان فارس در درگیری با یکی از اوباش منطقه در ۱۳ بهمن امسال، موجی از غم و تأسف را در بین مردم کشورمان به همراه داشت. بر اساس تصاویر منتشره، در این حادثه مامور پلیس مورد اصابت ضربات چاقو در ناحیه گلو قرار گرفت و به شهادت رسید.
انتشار خبر شهادت این مأمور بازتابهای فراوانی در افکار عمومی در پی داشت. لزوم بازنگری در قوانین بکارگیری سلاح توسط مأموران، یکی از موضوعاتی بود که در آن زمان بسیار مورد توجه قرار گرفت، اما به راستی آیا پس از بازنگری در این قانون، اوباش دست از شرارتهای خود برمیدارند؟ و آیا ریشه تمامی این حوادث و جری شدن اراذل با قوانین جدید خشکانده میشود؟
به طور حتم اگر چنین بود در کشورهایی نظیر آمریکا که ماموران پلیس آن در مقابل سرپیچی مجرمان حتی در لحظات اولیه دستگیری، آزادانه اجازه تیراندازی دارند، دیگر قتل و بزه رخ نمیداد، بنابراین آنچه مهمتر و کارآمدتر از اصلاح قوانین ضروری به نظر میرسد، افزایش نظارتهای پلیس و برخوردهای مقتدرانه با اشرار قبل از وقوع حوادث تلخ، اتخاذ تدابیر اثرگذار انتظامی و همچنین اعمال مجازاتهای تنبیهی سنگین برای عاملان ناامنی از سوی دستگاه قضا است، در غیر این صورت اعمال تبهکارانه مجرمان و اوباش همچنان ادامه خواهد داشت و باید هر لحظه منتظر قداره کشی و شرارت اوباش در انظار بود؛ این همان اتفاق تلخی است که جمعه گذشته در کشورمان و این دفعه در مشهد تکرار شد و بر اثر آن افسر یگان ویژه خراسان رضوی به دست اوباش مجروح شد و پس از دو روز جدال با مرگ، دیروز به شهادت رسید.
سردار محمد کاظم تقوی فرمانده انتظامی خراسان رضوی با اشاره به شهادت ستوان دوم احسان پای خسته، افسر یگان ویژه خراسان رضوی در درگیری با ۲نفر از اوباش در حاشیه شهر مشهد، گفت: افسر وظیفه شناس یگان ویژه خراسان رضوی ظهر جمعه گذشته در جمعه بازار حاشیه شهر مشهد، هنگام انجام وظیفه و برای بررسی مدارک ۲شرور موتور سوار به ضرب چاقوی این افراد مجروح و به بیمارستان منتقل شد که بامداد دیروز هشتم اسفندماه در بیمارستان شهید هاشمی نژاد مشهد به فیض عظیم شهادت نایل آمد.
فرمانده انتظامی خراسان رضوی افزود: دستورات ویژه برای شناسایی و دستگیری عاملان این اقدام شرورانه که منجر به شهادت مظلومانه این افسر رشید راه نظم و امنیت کشور شد، صادر و پلیس با بررسی سرنخهای به دست آمده و اقدامهای اطلاعاتی به پیگیری پرونده پرداخت و تاکنون یکی از متهمان این پرونده دستگیر شده است و تحقیقات گسترده در این باره ادامه دارد.
به گفته تقوی، این مأمور ناجا متاهل و دارای ۲فرزند بود.
نظر یک کارشناس
محمد صالح نقره کار، حقوقدان و کارشناس با تاکید بر این که امنیت انسانی و اجتماعی در گرو پلیس مقتدر است، میگوید:اخبار تاسفبار شهادت مأموران ناجا در مواجهه با اشرار این سوال را به ذهن متبادر میکند که پلیس چه میزان از اقتدار لازم در مواجهه با ناقضان امنیت برخوردار است.
وی با تاکید بر این که تحقق امنیت انسانی و اجتماعی در غیاب استفاده توانمند و اثربخش از قوه قهریه در مقابله با اشرار به منظور تثبیت نظم عمومی امکان پذیر نیست، میافزاید:حمایت قانونی و بازنگری در نظام هنجاری با توجه به ملاحظات انتظامی و قضایی کاربست سلاح خصوصا در مواجهه با جرایم خشن در منظر و مرای ضابطان قابل توجه است. مطابق قانون آیین دادرسی کیفری ضابطان باید تحت تعالیم دادستان که حافظ حقوق عمومی است عمل و اقدام کنند و در هر مرحله به صیانت از حقوق شهروندی بپردازند؛ لذا در مواردی که جرایم به صورت مشهود و با تجری مجرمان محقق میشود، لازم است اعمال قوه قهریه و اقتدار قانونی ضابطان با رعایت اصول و موازین که تخطی ضابط را به همراه نداشته باشد محقق شود.
نقره کار با تاکید بر این که باز گذاشتن دست ضابطان بدون رعایت نظامات کاربست سلاح توالی فاسدی جدی علیه حق حیات و امنیت انسانی و شهروندی به دنبال دارد، تاکید میکند: پیشنهاد میشود در مقام بازنگری قانون در جهت اصلاح و بهبود لایحه به کارگیری سلاح توسط ماموران نیروی انتظامی در موارد ضروری عنایت به صلاحیت اختیاری و اقتضائی مامور ضابط ضمن توجه به حفظ امنیت شهروندان و با اولویت بخشی به حق حیات شهروندان در کنار التزام به مقتضای نظم عمومی و اقتدار پلیس اقدام شود.
وی ادامه میدهد: هیچ گاه نباید اقتدار پلیس را در جهت اضرار به منافع عمومی و خیر عمومی تحلیل کرد چون هر میزان پلیس مقتدرتر در تامین امنیت شهروندی حاضر شود، میتواند امنیت انسانی را به بهترین وجه محقق کند، لاجرم به نظر میرسد ماده ۳قانون بکارگیری سلاح توسط نیروی انتظامی در موارد ضروری نیازمند بازنگری و ملاحظه با تاکید بر آیینها و نظامات اثربخش در جهت تامین نظم عمومی است.
این حقوقدان میافزاید: معیار دست به سلاح گرم بردن ضابط، باید بصورت حداقلی و صرفا در مجرای خاص مورد تایید مقنن باشد و ضابط در چارچوب عمل کند، البته این تاکید نباید زمینه تضعیف و خلع سلاح پلیس را در مصاف جولان مجرمان متعدی و مشهود فراهم کند.