کیوسک بین الملل تابناک: بیانیه وقیحانه چهار کشور عربی علیه ایران، طرح قانونگذاران آمریکایی برای ممنوعیت خرید نفت از ایران، سفر رئیس جمهور اسرائیل به ترکیه پس از دوازده سال، محکومیت مداخله نظامی ترکیه در کشورهای عربی و دیدار شمخانی با رئیس جمهور ازبکستان، از مهمترین خبرها و رویدادهای بین المللی در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
بیانیه وقیحانه چهار کشور عربی علیه ایران
کمیته چهارجانبه عربی، امروز (چهارشنبه)، در جلسهای که در حاشیه نشست یکصد و پنجاه و هفتمین دوره شورای اتحادیه عرب در مقر این اتحادیه برگزار شد، به اتهامپراکنی علیه ایران پرداخت.
بنا بر گزارش خبرگزاری رسمی مصر «الشرق الاوسط»، عربستان سعودی ریاست این نشست را برعهده داشته و وزیران خارجه امارات عربی متحده، بحرین و مصر نیز در آن مشارکت داشتهاند. کشورهای یادشده در بیانیه پایانی خود پس از این نشست، بدون اشاره به مداخله ابوظبی و ریاض در امور یمن، اتهامات همیشگی خود علیه ایران را تکرار و این کشور را به مداخله در امور کشورهای عربی متهم کردند.
چهار کشور نامبرده همچنین در ادامه اتهامپراکنیهای خود علیه ایران، این کشور را به حمایت از آنچه «گروههای تروریستی» خوانده شده، متهم کردند و با بیان اینکه ایران به توسعه برنامه موشکهای بالستیک خود ادامه میدهد، مدعی شدند که ایران، حوثیهای یمن را با موشکهای خود مجهز میکند.
در بخش دیگری از این بیانیه ضمن طرح این ادعای ضمنی که ایران به دنبال تسلیحات هستهای است، بر لزوم حمایت از تلاشهایی که مانع این امر میشود؛ از جمله مذاکرات وین، تأکید شده است. کشورهای یادشده «بازگشت به برنامه جامع اقدام مشترک را یک نقطه در راستای تحقق امنیت و نه یک نقطه پایان» قلمداد کردند و در عین حال، خواستار تقویت نظارتهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی از تأسیسات هستهای ایران و اقدام جدی در جهت دستیابی به یک «توافق طولانیتر و قویتر» شدند.
کشورهای مذکور در حالی به مداخله در امور ایران و اظهارنظر درباره برنامه هستهای صلحآمیز این کشور میپردازند که «عبدالعزیر بن سلمان» وزیر انرژی عربستان سعودی پیشتر در کنفرانسی در خصوص معادن به ذخایر اورانیوم موجود در این کشور اشاره کرده و خبر داده بود: «به دنبال توسعه برنامه اتمی خود هستیم و درباره این موضوع واقعا صریح خواهم بود. ما مقادیر زیادی اورانیوم داریم و باید از آن بهرهبرداری کنیم. از شرکا، جهت بهرهبرداری از این ذخایر و توسعه آن با بالاترین درجه شفافیت کمک خواهیم گرفت و برای استفاده کامل از آن به جنبه تجاری خواهیم رسید.»
کمیته چهارجانبه عربی همچنین خواستار حل مسائل مربوط به امنیت منطقه از جمله برنامه موشکی ایران شد. این کمیته در بخش دیگری از این بیانیه ادعاهای همیشگی امارات درباره جزایر سهگانه ایرانی تنب بزرگ، تنب کوچک و ابوموسی را تکرار کرد و با اشاره به سفر اخیر سردار «علیرضا تنگسیری» فرمانده نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به جزیره تنب بزرگ و افتتاح فرودگاه «امام علی (ع)» در این جزیره، اظهارات مقامات ایرانی در این خصوص را «تحریکآمیز» و «نقض حاکمیت امارات» خواند.
این ادعا در خصوص جزایر سهگانه ایران در حالی مطرح شده است که وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، همواره بر تعلق قطعی این جزایر به ایران تأکید کرده است. «سعید خطیب زاده»، شهریور ماه جاری، در واکنش به بیانیه ۱۴۹ وزرای خارجه شورای همکاری خلیج فارس تأکید کرده بود که جزایر سه گانه ابوموسی، تنب کوچک و تنب بزرگ تعلق قطعی به ایران دارند و بیانیههای ملالآور و تکراری صادره در این خصوص تغییری در ایرانی بودن ابدی آنها ایجاد نخواهد کرد.
این چهار کشور همچنین در بیانیه پایانی نشست خود، ایران را به مداخله در امور بحرین، یمن و سوریه و حمایت از گروههایی که تروریستی خوانده شدهاند، متهم کردند. در بخش دیگری از این بیانیه همچنین اتهاماتی علیه جنبش حزبالله لبنان مطرح شده است.
طرح قانونگذاران آمریکایی برای ممنوعیت خرید نفت از ایران
گروهی از قانونگذاران حزب جمهوریخواه در کنگره آمریکا، طرحی برای ممنوع کردن خرید نفت از ایران توسط آمریکا ارائه کردهاند.
«کمیته مطالعاتی جمهوریخواهان» به عنوان بزرگترین فراکسیون راستگرایان در کنگره آمریکا، همزمان با اقدام دولت «جو بایدن»، رئیسجمهور آمریکا در ممنوع کردن واردات نفت و گاز روسیه، طرحی به نام «نه به خرید نفت از تروریستها» را معرفی کردهاند.
در این طرح استدلال شده است که دولت جو بایدن برای مرتفع کردن نیاز آمریکا به انرژی باید به جای خرید نفت از «رژیمهای متخاصم تروریست» و رساندن پول به آنها، تمرکزش را روی افزایش ذخایر داخلی انرژی بگذارد.
رونمایی از این طرح روز سهشنبه (۸ مارس/ ۱۷ اسفند) ساعاتی بعد از آن صورت گرفت که جو بایدن با امضای یک دستور اجرایی در واکنش به حمله نظامی روسیه به اوکراین، واردات نفت، گاز و سایر محصولات انرژی از روسیه به ایالات متحده را رسماً ممنوع اعلام کرد.
بایدن که در کاخ سفید سخنرانی میکرد، گفت: ایالات متحده «شریان اصلی اقتصاد روسیه» را هدف قرار داده است. همانطور که مردم آمریکا «یک ضربه قدرتمند دیگر به ماشین جنگی پوتین» وارد میکنند، از این پس، گاز روسیه دیگر در بنادر آمریکا تحویل گرفته نمیشود. بایدن افزود این اقدام از حمایت قوی دو حزب کنگره برخوردار است.
بر اساس آمار کمیسیون اروپا، روسیه در سال ۲۰۲۱ با سهم ۲۷ درصدی، صادرکننده عمده نفت خام به اتحادیه اروپا بوده است و پس از آن نروژ، قزاقستان و آمریکا هر یک با ۸ درصد واردکننده نفت این کشور بودهاند. روسیه همچنین حدود ۴۵ درصد از کل واردات گاز به اتحادیه اروپا را تامین میکند، در حالی که نروژ ۲۳ درصد، الجزایر ۱۲ درصد، ایالات متحده ۶ درصد و قطر ۵ درصد.
خبرگزاری فاکسنیوز در توضیح درباره رونمایی اعضای جمهوریخواه از طرح مذکور نوشته قانونگذاران آمریکایی میخواهند از سناریویی احتمالی که دولت بایدن جای خالی نفت روسیه را با واردات نفت از ایران پر کند، جلوگیری کنند.
نمایندگان جمهوریخواهان کنگره گفتهاند بایدن باید دستورهای اجرایی را که باعث توقف ساخت خط لوله نفت «کیستون ایکس ال» از کانادا میشود، باطل کند.
«جیم بانکز»، رئیس کمیته تحقیقاتی جمهوریخواهان گفت: «وقتی که جو ببایدن صنعت انرژی امریکا را در نخستین روز ریاستجمهوریاش نابود کرد آمریکاییها را برای نفت به کشورهای متخاصم خارجی وابسته کرد. این باعث شد قیمت سوخت سر به فلک بکشد و به پوتین اجازه داد هزینههای جنگی بیدلیل را تأمین کند.»
وی مدعی شد: «آنچه اوضاع را بدتر میکند اینکه دولت بایدن اکنون دنبال خرید نفت از ایران است که بزرگترین حامی تروریسم است. هیچ دلیلی وجود ندارد بخواهیم نفت تروریستها را وارد بکنیم وقتی که خودمان اینجا میتوانیم در داخل به نحو بهتر، با قیمت ارزانتر و پاکتر نفت استخراج کنیم.»
سفر رئیس جمهور اسرائیل به ترکیه پس از دوازده سال
«اسحاق هرتزوگ» رئیس رژیم صهیونیستی امروز (چهارشنبه)، فلسطین اشغالی را برای سفر چند روزه به ترکیه ترک کرد؛ این اولین سفر یک مقام صهیونیست به ترکیه از سال ۲۰۰۸ است.
هرتزوگ طی اظهاراتی در فرودگاه پیش از پرواز به ترکیه گفت: «روابط بین اسرائیل و ترکیه دچار فراز و فرودهایی بوده است، ولی ما میدانیم که این روابط را چطور بسازیم تا در عمل و احترام متقابل تجلی پیدا کند.»
به نوشته رسانههای صهیونیستی، وی در اینباره توضیح داد: «مطمئناً وقتی نظم جهانی تضعیف میشود، خوب و درست است که مشارکت و ثبات در منطقه ما باقی بماند. همه با ترکیه موافق نیستند، این رابطه در سالهای اخیر لحظات سادهای نداشته است.»
رئیس رژیم صهیونیستی اضافه کرد: «روابط اسرائیل و ترکیه مهم است. شاید ما در مورد همه چیز توافق نداشته باشیم ولی ما سعی خواهیم کرد رابطه را بازسازی کنیم.»
هرتزوگ سپس در صفحه توئیتر خود نوشت: «اکنون به همراه همسرم میشال برای بازدید از ترکیه به دعوت رئیس جمهور رجب طیب اردوغان پرواز میکنم، که این مضاف بر گفتوگوهایی است که از زمان ورود من به ریاست اسرائیل برقرار کردیم. پل ها و روابط با ترکیه یک منفعت اسرائیلی و منطقهای است. امیدوارم این دیدار منجر به گفتوگوی عمیقتری بین ترکیه و اسرائیل شود.»
پیش از این نیز هیأت متشکل از مقامهای ارشد ترکیهای که به فلسطین اشغالی سفر کرده، با رئیس رژیم صهیونیستی و دیگر مقامات این رژیم دیدار و رایزنی داشتند.
محکومیت مداخله نظامی ترکیه در کشورهای عربی
کمیته وزرای عرب پیگیر مداخله نظامی ترکیه در امور داخلی کشورهای عربی، تداوم حضور نظامیان ترکیه در چند کشور عربی را محکوم کرد.
به گزارش صدی البلد، اعضای کمیته وزرای عرب پیگیر مداخله نظامی ترکیه در امور داخلی کشورهای عربی با برگزاری چهارمین دور از نشست این کمیته به ریاست سامح شکری، وزیر خارجه مصر پیش از آغاز صدوپنجاهم و هفتمین نشست وزارتی شورای اتحادیه عرب نسبت به تداوم حضور نظامی ترکیه در چند کشور عربی ابراز نگرانی کردند.
این کمیته با صدور بیانیهای مداخله ترکیه در امور داخلی کشورهای عربی را محکوم کرد.
اعضای این کمیته همچنین نقض مداوم قطعنامههای شورای امنیت مرتبط با ممنوعیت فروش سلاح به لیبی توسط ترکیه را محکوم کردند.
این کمیته در ادامه بر غیرقانونی بودن حضور نیروهای ترکیه در کشورهای عراق، لیبی و سوریه و ضرورت خروج فوری و بدون قید و شرط این نیروها از کشورهای مذکور تاکید کرد.
این کمیته همچنین خواستار اهمیت قائل شدن دولت ترکیه برای اتخاذ تمامی اقدامات لازم به منظور جلوگیری از عملیات حمایت، جذب، آموزش و انتقال نیروهای تروریست خارجی و مزدوران در داخل مرزهای کشورهای عربی شد.
این کمیته همچنین هرگونه آسیب رساندن و تغییر در ترکیب جمعیتی در برخی مناطق عربی تحت کنترل نیروهای ترکیه ازجمله شمال شرق سوریه و نقض مستمر حاکمیت برخی کشورهای عربی را محکوم کرد.
در این بیانیه همچنین از دولت ترکیه خواسته شده است که به حقوق آبی عراق و سوریه احترام بگذارد و از ساخت سد در سرچشمه رودخانههای دجله و فرات خودداری کند.
اعضای کمیته مذکور توافق کردند که نشست بعدی این کمیته در حاشیه یکصد و پنجاه و هشتمین نشست شورای اتحادیه کشورهای عربی در سطح وزیران به ریاست مصر برگزار شود.
دیدار شمخانی با رئیس جمهور ازبکستان
علی شمخانی نماینده مقام معظم رهبری و دبیر شورای عالی امنیت ملی که به تاشکند سفر کرده است، بعد از ظهر امروز (چهارشنبه) با «شوکت میرضیایف» رئیس جمهور ازبکستان دیدار و گفتوگو کرد.
شمخانی در این دیدار با ابلاغ پیام گرم رئیس جمهور اسلامی ایران به میرضیایف و تبریک سی امین سالگرد استقلال کشور دوست و برادر ازبکستان آمادگی کشورمان را برای توسعه و تعمیق همه جانبه روابط اعلام کرد.
شمخانی با اشاره به حجم مبادلات تجاری بین دو کشور، اتخاذ تمهیدات لازم برای فعال سازی ظرفیت های بالقوه اقتصادی و ایجاد تسهیلات لازم در این زمینه را ضروری خواند.
دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان ابراز امیدواری کرد امضای سند مهم همکاری های امنیتی بین دو کشور، زمینه موفقیت بیشتر برای غلبه بر تهدیدات مشترک را فراهم کند.
دبیر شورای عالی امنیت ملی در پایان از حمایت ازبکستان برای عضویت ایران در سازمان همکاری های شانگهای تشکر و ابراز امیدواری کرد که این پشتیبانی تا قطعی شدن عضویت کشورمان ادامه یابد.
در این دیدار شوکت میرضیایف رئیس جمهور ازبکستان نیز در سخنانی با ابلاغ سلام گرم خود به مقام معظم رهبری و رئیس جمهوری اسلامی ایران گفت: تسریع در فعال سازی محورهای همکاری مشترک که در ملاقات با آقای رئیسی بر روی آن توافق کردیم از نظر ما بسیار بااهمیت است.
میرضیایف با ابراز خرسندی در خصوص امضای سند همکاری های امنیتی بین ازبکستان و ایران گفت: لازم است با افزایش ارتباط زمان بندی شده بین نهادهای امنیتی دو کشور، مفاد این سند دقیق پیگیری و اجرا شود.
رئیس جمهور ازبکستان گفت: همکاری ایران و ازبکستان برای ایجاد دالان های حمل و نقل ریلی و جاده ای از طریق ترکمنستان و افغانستان تا آب های گرم جنوب ایران، واجد منافع اقتصادی قابل ملاحظه برای چهار کشور است.
وی با اشاره به شرایط حاکم بر افغانستان و ضرورت تلاش مضاعف همسایگان این کشور برای کاهش فشارهای معیشتی به مردم افزود: ایجاد دولت فراگیر در افغانستان می تواند گام مهمی در ایجاد صلح و ثبات در این کشور باشد.