کیوسک بین الملل تابناک: بیانیه ۴۹ سناتور آمریکایی در مخالفت با بازگشت واشنگتن به برجام، سفر نخست وزیر انگلیس به عربستان برای خرید نفت ارزان، درخواست ژاپن برای تغییر ساختار شورای امنیت، راهاندازی کمپین جهانی برای لغو محاصره یمن و تلاش برخی قانونگذاران آمریکایی برای تحریم پاکستان از جمله مهمترین خبرها، رویدادها و تحولات بین الملل در ۲۴ساعت گذشته بوده اند.
بیانیه ۴۹ سناتور آمریکایی در مخالفت با بازگشت واشنگتن به برجام
۴۹ نماینده جمهوریخواه مجلس سنای آمریکا با انتشار بیانیهای مشترک گفتهاند که از تلاشهای دولت «جو بایدن» برای بازگشت به برجام حمایت نمیکنند.
منابع خبری نوشتهاند، همه نمایندگان جمهوریخواه در مجلس سنای آمریکا غیر از «راند پال» از این بیانیه حمایت کردهاند. در بخشی از این بیانیه آمده است: «طبق گزارشهای مطبوعاتی، دولت بایدن ممکن است به زودی به توافقی با ایران برای رفع محسوس تحریمها علیه این کشور در ازای ایجاد برخی محدودیتهای کوتاهمدت علیه برنامه هستهای ایران برسد.»
قانونگذاران آمریکایی مدعی شدهاند دولت بایدن قصد دارد به موجب توافق جدید تحریمهای اعمالشده علیه ایران به بهانههای حمایت از «تروریسم» یا «نقض حقوق بشر» را نیز رفع کند.
آنها همچنین نوشتهاند محدودیتهایی که در توافق جدید علیه ایران در نظر گرفته شده از متن اصلی برجام که در سال ۲۰۱۵ میان ایران و گروه ۱+۵ مورد توافق قرار گرفت کمتر است. سناتورها مدعی شدهاند که توافق جدید، به شدت، تلاشهای آمریکا برای رسیدن به یک «توافق طولانیتر و قویتر» را تضعیف خواهد کرد.
سناتورهای آمریکایی همچنین خاطرنشان کردهاند چنانچه دولت بایدن تحریمهای اعمالشده علیه ایران به بهانههای غیرهستهای را رفع کند، کنگره دنبال وضع مجدد این تحریمها خواهد بود.
سفر نخست وزیر انگلیس به عربستان برای خرید نفت ارزان
نخست وزیر انگلیس در حالی قصد دارد به عربستان سفر کند که این کشور به اذعان یکی از وزرای دولت، به شدت نیازمند نفت ارزان قیمت در میانه جنگ اوکراین و بحران انرژی در جهان است.
بهای سوخت در انگلیس طی هفتههای اخیر افزایش یافته و آخر هفته گذشته رکورد تازهای را در این کشور ثبت کرد. ساجد جاوید وزیر بهداشت انگلیس امروز (دوشنبه) در گفتوگو با شبکه رادیویی تایمز لندن گفت بوریس جانسون باید برای مذاکره به عربستان سعودی برود زیرا پس از حمله روسیه به اوکراین به نفت ارزانتر نیاز دارد. وی عنوان کرد بهرغم نگرانیهای «بسیار صریح» حقوق بشری، انگلیس مجبور است «در زمان بحران انرژی جهانی» با عربستان بعنوان ابرقدرت نفتی صحبت کند.
انتظار میرود که نخست وزیر انگلیس این هفته برای گفتوگو با محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی، راهی عربستان شود. به گزارش روزنامه تایمز، بن سلمان پس از ماجرای قتل جمال خاشقجی از دیدار با رهبران اروپایی اجتناب کرده است. نزدیکان جانسون به تایمز گفتهاند که سیاست راهبرد دولت انگلیس به دلیل نیاز به «غلبه بر روسها» در زمینه انرژی و کاهش بحران احتمالی هزینههای زندگی در این کشور تغییر کرده است.
وزیر بهداشت انگلیس امروز به رادیو تایمز گفت: «این مهم است که بدانیم، عربستان سعودی در زمان بحران بزرگ انرژی جهانی که ناشی از جنگ در اوکراین است، یکی از بزرگترین تولیدکنندگان نفت در جهان است... بنابراین تعامل نخست وزیر و سایر رهبران جهان با عربستان سعودی درست است.
جاوید در پاسخ به سوالی درباره اعدام دسته جمعی اخیر در عربستان گفت که این قتلها "به وضوح چیزهایی نیستند که ما از آن حمایت کنیم". وی افزود: رابطه ما با عربستان بسیار صریح و زمانی که پای مسائل حقوق بشری مطرح است، ما با هم اختلاف نظر داریم. جاوید ادعا کرد که میتوان همزمان با حفظ روابط اقتصادی نزدیک، از سابقه حقوق بشر عربستان سعودی انتقاد کرد.
گفته میشود که عربستان سعودی ظرفیت مازاد حدود دو میلیون بشکه در روز را دارد و جانسون قصد دارد تا امکان توسعه تولید این کشور را به نفع انگلیس بررسی کند. نخست وزیر انگلیس روابط شخصی نزدیکی با بن سلمان دارد و بر همین اساس امیدوار است که شانس موفقیت او نسبت به رئیس جمهوری آمریکا که بن سلمان حاضر به پاسخ تماس تلفنی او نشد بیشتر باشد.
انگلیس بر خلاف ایالات متحده، فروش تسلیحات به عربستان سعودی را برای جنگ در یمن قطع نکرد و اینک به بهرهبرداری از رابطه دیرینه با عربستان دل خوش کرده است.
وزیر بهداشت انگلیس به اسکای نیوز گفته است: ما به عنوان یک کشور مستقیم به نفت عربستان وابسته نیستیم، اما قیمت انرژی و دسترسی به انرژی موضوع بسیار مهمی است؛ بنابراین من خوشحالم که می توانیم این رابطه را با عربستان سعودی داشته باشیم که بر اساس آن بتوانیم در مورد مسائل حقوق بشری و همچنین روابط اقتصادی بلندمدت خود صحبت کنیم.
کارشناسان عقیده دارند در صورت ادامه جنگ و تحریم نفت و گاز روسیه، کشورهای تولیدکننده نفت و گاز به سرعت نمیتوانند کمبود موجود در بازار را جبران کنند و از همین روی، احتمال رسیدن قیمت نفت به ۲۰۰ دلار در هر بشکه دور از انتظار نخواهد بود.
درخواست ژاپن برای تغییر ساختار شورای امنیت
در ادامه درخواستهای مقامات کییف برای حذف روسیه از عضویت دائم شورای امنیت سازمان ملل، دولت ژاپن نیز از تغییر در ساختار این شورا حمایت کرد.
«فومیو کیشیدا» نخست وزیر ژاپن، امروز (دوشنبه) در جلسه استماع کمیته پارلمانی این کشور گفت که وضعیت اوکراین و اقدامات روسیه به ضرورت اصلاح ساختار شورای امنیت و در نتیجه ایجاد نظم نوین جهانی صحه میگذارد.
به نوشته وبگاه «ریانووستی»، کیشیدا مدعی شد: «تجاوز روسیه که یکی از اعضای دائم شورای امنیت سازمان ملل است، نشان دهنده نیاز به سازماندهی نظم نوین جهانی است.»
وی در اینباره توضیح داد: «ژاپن قبلا معتقد بود که استفاده از حق وتو باید تحت خودکنترلی حداکثری باشد.»
نخست وزیر ژاپن تاکید کرد: «ما به همراه کشورهای خواستار اصلاح شورای امنیت، به تلاشهای خود برای تغییر در این شورا و اصلاح سازمان ملل ادامه خواهیم داد.»
پیش از این، مقامهای اوکراینی از جمله «ولودیمر زلنسکی» رئیسجمهور و «دمیترو کولِبا» وزیر خارجه این کشور خواستار اخراج روسیه از عضویت دائم شورای امنیت، به بهانه عملیات نظامی ویژه در منطقه دنباس شده بودند.
رسانههای ژاپنی نیز پیشتر گزارش داده بودند که دولت توکیو بعد از اعمال تحریمهایی علیه بانکها و مؤسسات مالی روسیه به بهانه بحران اوکراین، اکنون در حال بررسی تحریم واردات نفت روسیه است.
روسیه در تاریخ ۲۴ فوریه عملیات نظامی ویژه خود را در اوکراین آغاز کرد. پوتین هدف این عملیات را «حمایت از افرادی که به مدت هشت سال مورد قلدری و نسلکشی رژیم کییف قرار گرفتهاند»، عنوان کرد. به گفته وی، برای این منظور، برنامهریزی شده که «خلع سلاح و غیرنظامی سازی اوکراین» انجام شود، تا همه جنایتکاران جنگی که مسئول «جنایات خونین علیه غیرنظامیان» در منطقه دونباس هستند، به دست عدالت سپرده شوند.
وزارت دفاع فدراسیون روسیه نیز گفته که نیروهای مسلح فقط به زیرساختهای نظامی و نیروهای اوکراینی حمله میکنند، هیچ بخشی از جمعیت غیرنظامی نیز تهدید نخواهد شد.
راهاندازی کمپین جهانی برای لغو محاصره یمن
فعالان و اهالی رسانه در جهان با راه اندازی کمپینی در سایتهای شبکههای اجتماعی، خواستار لغو محاصره اعمال شده علیه یمن شدند.
به گزارش سایت المیادین، فعالان، حقوقدانان و اهالی رسانهها در سرتاسر جهان کمپینی را با نام "محاصره را از یمن بردارید" راهاندازی کردند که هدف از آن، معطوف کردن توجهها به درد و رنج شهروندان یمنی به خاطر محاصره اعمال شده ائتلاف سعودی علیه این کشور و تلاشها برای خاتمه بخشیدن به آن به صورت فوری است.
در همین رابطه، محمد علی الحوثی، عضو شورای سیاسی عالی یمن در صفحه کاربری خود در توییتر تاکید کرد، مردم یمن به این کمپین خوشبین هستند.
ضیف الله الشامی، وزیر اطلاعرسانی دولت نجات ملی یمن نیز در توییتر نوشت: از صداهای آزادانه همگان در سرتاسر جهان که درد و رنج مردم یمن را احساس میکنند، تشکر و قدردانی میکنیم و ملت یمن این مواضع صادقانه را هرگز فراموش نمیکنند و وفاداری را با وفاداری پاسخ میدهند.
طبق آخرین آمار سازمان حمایت از کودکان ملل متحد (یونیسف)، از زمان تشدید درگیری در یمن از حدود هفت سال قبل، بیش از ۱۰۲۰۰ کودک کشته و یا زخمی شدهاند که احتمال دارد تعداد واقعی بالاتر باشد.
یونیسف روز جمعه هم با انتشار بیانیهای در توییتر، اعلام کرد که گرسنگی کودکان در یمن ناشی از کمبود مواد غذایی نیست بلکه گرسنگی آنها ناشی از قیمت بالای مواد غذایی است که خارج از توان پرداخت خانوادههای آنهاست.
فروپاشی اقتصادی ناشی از محاصره عربستان بر یمن و به دنبال آن سقوط ارزش پول این کشور، باعث شد قیمت مواد غذایی به شکل دیوانهواری افزایش یابد.
یمن از حدود هفت سال پیش صحنه جنایات عربستان و همپیمانان این کشور است. عربستان سعودی از سال ۲۰۱۵ به بهانه بازگرداندن قدرت به عبدربه منصور هادی، رئیس جمهور دولت مستعفی و فراری یمن، وارد مداخله نظامی در این کشور شد.
طبق گزارش سازمان ملل، این درگیریها منجر به کشته و زخمی شدن هزاران تن شده و میلیونها یمنی نیاز فوری به کمک بشردوستانه دارند.
سازمان ملل دائم نسبت به وضعیت نامساعد یمن هشدار میدهد و این سازمان در اکتبر ۲۰۲۰ اعلام کرد، حدود دو میلیون کودک یمنی به دلیل سوء تغذیه حاد نیاز به درمان و معالجه دارند و از میان آنها ۳۶۰ هزار تن در معرض خطر مرگ قرار دارند.
تلاش برخی قانونگذاران آمریکایی برای تحریم پاکستان
برخی مقامات و قانونگذاران آمریکایی در تلاش برای اعمال برخی تحریمها علیه پاکستان هستند.
یک قانونگذار آمریکایی خواستار معرفی پاکستان به عنوان کشور حامی تروریسم شده و دو تن دیگر به دنبال انجام تحقیقات در مورد ادعای ارتباط «مسعود خان» سفیر پاکستان در آمریکا با گروههای کشمیری و پاکستانی هستند.
این اقدام توسط «اسکات پری» نماینده جمهوریخواه کنگره کلید خورده است.
لایحهای که توسط وی ارائه شده به دنبال «تصویب نام پاکستان به عنوان کشور حامی تروریسم» است. این لایحه اکنون به کمیته امور خارجی مجلس نمایندگان آمریکا ارجاع شده است.
این تحریمها شامل اعمال محدودیتهایی برای دریافت کمک های خارجی، ممنوعیت صادرات و فروش تسلیحات دفاعی؛ نظارت ویژه بر صادرات کالاهای دارای کاربری دوگانه و برخی محدودیتهای مالی است.