عکسی هشدارآمیز از تخت‌جمشید

پایگاه میراث جهانی تخت‌جمشید ـ پرسپولیس با انتشار عکسی قدیمی از این اثر باستانی، نسبت به خشکسالی و بی‌آبی در کشور هشدار داد.
کد خبر: ۱۱۱۱۸۶۷
|
۱۴ فروردين ۱۴۰۱ - ۰۹:۴۰ 03 April 2022
|
28457 بازدید
|
۶

به گزارش «تابناک» به نقل از ایسنا، این عکس به مناسبت سیزدهم فروردین‌ماه و روز طبیعت در صفحه رسمی اینستاگرام پایگاه میراث جهانی تخت‌جمشید ـ پرسپولیس با توضیح «سیزده بدر در دهه شصت کنار آثار تاریخی تخت‌جمشید» منتشر شده و این هشدار داده شده است که «فاجعه خشکسالی و بی‌آبی کشور را بیش از پیش جدی بگیریم.»

بیشتر از یک دهه است درباره خشکسالی و پدیده فرونشست و فروچاله در محدوده میراث جهانی تخت جمشید ـ پرسپولیس هشدار داده شده است. علاوه‌بر این، حمید فدایی ـ مدیر پایگاه میراث جهانی تخت‌ جمشید ـ با بحرانی شدن فرونشست‌ها در استان فارس، این نکته را یادآور شده که در کنار خشکسالی، مدیریت نشدن منابع آبی و حفر چاه‌های غیرمجاز در نقاط مختلف خصوصا در دشت مرودشت و محدوده سایت تخت جمشید و نقش رستم، از عوامل مهمِ مؤثر بر وقوع پدیده فرونشست بوده است.

سال ۱۳۹۵ سازمان میراث فرهنگی در نامه‌ای به استاندار وقت فارس، درباره ۱۶ هزار حلقه چاه در مرودشت که ۵۰ درصد آن‌ها غیرقانونی ایجاد شده بود، هشدار داد و خواستار توقف حفر چاه‌های کشاورزی شد. از آن پس، سازمان جهاد کشاورزی و اداره کل آب منطقه‌ای فارس، صدور مجوز حفر چاه در مرودشت را متوقف کردند. با این وجود، در گزارش‌های پایگاه میراث جهانی تخت جمشید اشاره شده که تعدادی از چاه‌ها پس از دستور توقف، مجوز حفاری گرفته‌اند.

فرونشست در اطراف تخت جمشید ـ پرسپولیس، سال ۱۳۹۵

در سال ۱۳۹۷، مدیر پایگاه میراث جهانی تخت‌جمشید نیز نسبت به کاشت "شلتوک" (برنج) با وجود خشکسالی در دشت مرودشت و در محدوده پرسپولیس معترض شده و گفته علائمی از وجود تَرَک در "نقش رستم" و محدوده‌هایی از اراضی تخت‌جمشید در سطح زمین مشاهده شده است.

سال ۹۸ مدیر آبفای استان فارس گفته بود: برداشت‌های بی‌رویه آب از منابع زیرزمینی موجب شده استان فارس با بحران فرونشست‌های اراضی روبه‌رو شود و این بحران به حدی است که این استان را در رده اول فرونشست زمین در جهان قرار داده است. به طوری که استاندارد فرونشست در سال چهار میلی‌متر است، اما در استان فارس میزان فرونشست سالانه میانگین بین شش تا هشت سانتی‌متر گزارش شده است.

آخرین مطالعات روی پدیده فرونشست در استان فارس نیز نشان می‌دهد فرونشست مرودشت مجموعه تاریخی "نقش رستم" را تحت تاثیر قرار داده و تا ۳۰۰ متری سازه "تخت‌جمشید" ادامه پیدا کرده است. دانشگاه شیراز هشدار داده در صورتی که جلو این روند گرفته نشود، در محوطه تخت‌جمشید فروچاله رخ خواهد داد.

عزت‌الله رئیسی اردکانی، استاد گروه آب‌شناسی دانشگاه شیراز که در حوزه آب و فرونشست در استان فارس مطالعاتی داشته است، تابستان سال ۱۴۰۰ در یک مصاحبه گفته بود: در این مطالعات متوجه شکافی به طول ۳۰۰ متر و عرض یک متر و به عمق ۱۰۰ متر شدیم که در "نقش رستم" حدود ۳۰ سانتی‌متر افت را نشان می‌دهد و از این‌رو است که وضعیت تخت جمشید نگران‌کننده است.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
برچسب ها
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۱
در انتظار بررسی: ۱۷
انتشار یافته: ۶
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۵۳ - ۱۴۰۱/۰۱/۱۴
نشست زمین در پی استخراج آب زیرزمینی فاجعه زیست محیطی است که برای «میلیون ها سال» همراه فلات ایران باقی خواهد ماند. این حجم خاکی که فرونشست می کند از ظرفیت آبخوان کاسته است. (فضایی که آب می باست پر کند توسط خاک پر می شود این ظرفیت طی میلیون ها سال ایجاد شده بود) فقط تخت جمشید نیست تمام ایران بیابان زایی شده است برای میلیون ها سال آینده.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۱۶ - ۱۴۰۱/۰۱/۱۴
تنها راه حل استفاده از سیستم های تصفیه و ابیاری مدرن و البته انتقال اب از دریای عمان به فلات مرکزی ایران و انتقال صنایع اب بر به حاشیه خلیج فارس و دریای عمان است. این همه کارخانه فولاد برای چه در مرکز کشور ایجاد شده است.
محمد
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۰:۱۸ - ۱۴۰۱/۰۱/۱۴
سازمان جهاد کشاورزی نابود کننده این تمدن کهن و این کشور خواهد بود
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۱۹ - ۱۴۰۱/۰۱/۱۴
ایران دیگر جای ماندن نیست ، این خاک در حال مردن است و زیادهم به فعالیت های ما ربطی ندارد ،
همانطور که مناطق باستانی افریقا امکان سکونت خود را از دست دادند و به مناطق خالی از جمعیت و توسعه نیافته امروزی تبدیل شدند ، سرنوشت خاورمیانه هم همین است .
چند هزار سال پس شمال افریقا مرکز تمدنی بزرگی بود ،
در هزاره های اخیر به خاورمیانه و جنوب اروپا منتقل شد و حالا دنیای جدید در امریکا و اروپای شمالی در حال شکل گیری است ، جایی که به دلیل آب شدن یخ های قطبی ، هوای قابل تحمل تری داشته و از دریای شمالی هم می توان برای تجارت استفاده کرد.
تا کمتر از صد سال آینده شمال کره زمین به مرکز دنیا تبدیل خواهد شد و ایران هم به سرنوشت افریقا دچار و کشورهایی مانند کویت هم رسما منقرض خواهند شد
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۳۹ - ۱۴۰۱/۰۱/۱۴
تا شما هستید همه چیز بدتر می شود
دلیر
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۲۱ - ۱۴۰۱/۰۱/۱۴
نکنه به دلخواه اونجا رو به این وضعیت انداختید
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # الجولانی # فیلترینگ
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
سرمربی بعدی تیم پرسپولیس چه کسی باشد؟