رئیس گروه بهبود تغذیه دانشگاه علوم پزشکی استان گلستان با بیان اینکه سردرد یکی از مشکلات رایج در ایام روزه داری است، راهکارهای پیشگیری از بروز سردرد در این ایام را تشریح کرد.
به گزارش ایسنا، فرهاد لشکربلوکی با اشاره به مشکلات رایج در ایام روزه داری، اظهار کرد: یکی از یکی از مشکلات رایج در روزه داری بروز سردرد است که این عارضه به دلایل مختلف مانند عادت به کافئین و تنباکو و قطع آن خستگی و عدم استراحت و خواب کافی به علت فعالیت زیاد از دست دادن آب بدن گرسنگی افت قند خون و یا افت فشار خون به وجود می آید.
وی با بیان اینکه در دوران روزه داری سردردهای میگرنی نیز تشدید می شود، افزود: کاهش قند خون و کم آبی موجب افزایش اسیدهای چرب آزاد خون شده و به طور مستقیم اثر شدیدی بر آزادسازی کاتکولامینها در موارد میگرن میگذارد اما حتی این افراد نیز با راهنمایی و کمک پزشک معالج ایجاد تغییرات مختصر در مصرف دارو می توانند روزه بگیرند.
رئیس گروه بهبود تغذیه دانشگاه علوم پزشکی استان گلستان، درمان سردردهای ناشی از روزه داری اشاره کرد و یادآور شد: روزه داران برای پیشگیری از سردرد بین وعده های افطار تا سحر آب و مایعات کافی مصرف کنند، همچنین مصرف سبزیجات در وعده سحری کمک کننده است، افراد روزه دار در طول ماه مبارک رمضان باید برنامه خود را طوری تنظیم کنند که خواب و استراحت کافی داشته باشند و در معرض نور خورشید قرار نگیرد و در صورت اجبار از عینک و کلاه استفاده کنند.
لشکربلوکی با بیان اینکه بهتر است فعالیت های بدنی و ورزشی در دوران روزه داری در معرض نور خورشید انجام نشود، تصریح کرد: آن دسته از افرادی که استعمال سیگار دارند باید یک تا ۲ هفته قبل از ماه مبارک رمضان آن را ترک کرده و یا به حداقل برسانند، مصرف قهوه و چای پررنگ قبل از ماه مبارک رمضان باید به تدریج کاهش یابد، البته در صورتی که بروز سردرد به دلیل افت فشار هون بسیار جدی باشد باید روزه را شکست.
وی افت قند خون را مشکل دیگر در روزه داری برشمرد و افزود ضعف سرگیجه خستگی عدم تمرکز تعریق لرزش کاهش فعالیت و قدرت جسمانی سردرد تپش قلب از علائم افت قند خون است، البته گاهی اوقات افت قند خون در افراد دیابتی ممکن است به علت عدم تنظیم داروهای فرد دیابتیک، از تنظیم خارج شدن قند خون و یا افت قند خون به طور ناگهانی حادث شده و فرد به کما برود.
رئیس گروه بهبود تغذیه دانشگاه علوم پزشکی استان گلستان، مصرف زیاد قندهای ساده در وعده سحر علت دیگر افت قند خون در افراد غیر دیابتی خواند و گفت: همچنین عدم مصرف سحری می تواند موجب افت شدید قند خون و عدم هوشیاری فرد در طول روز شود که روزهداران برای درمان این عارضه باید از مصرف غذاها و نوشیدنی های حاوی قندهای ساده در وعده سحر پرهیز کنند و افراد مبتلا به دیابت نیز باید تنظیم مصرف داروهای کنترل کننده دیابت بر اساس توصیه های پزشک و مصرف وعده سحری با رژیم غذایی سالم را در دستور کار خود قرار دهند.
خطر بروز سنگ کلیه در روزهداری به دلیل مصرف کم مایعات
لشکربلوکی به بروز زخم معده، سوزش سر دل و ورم معده در برخی از روزه داران اشاره کرد و متذکر شد: افزایش اسید در معده خالی موجب بروز این عارضه ها می شود، سوزش سردل ابتدا در قسمت فوقانی معده در بالای دنده ها شروع شده و تا ناحیه گلو گسترش می یابد که مصرف غذاهای ادویهدار، نوشابههای گازدار و قهوه این حالت ها را تشدید می کند، البته افرادی که دچار زخم معده و ناراحتیهای گوارشی هستند برای روزهداری باید با پزشک معالج خود مشورت کنند.
وی با بیان اینکه مصرف کم مایعات در ایام روزه داری می تواند موجب بروز سنگ کلیه شود، یادآور شد: مصرف کم مایعات در دوران روز داری برای کلیه ها مضر است به ویژه افرادی که سابقه سنگ سازی کلیه دارند باید بیش از دیگران نسبت به مصرف مایعات فراوان توجه کنند.
رئیس گروه بهبود تغذیه دانشگاه علوم پزشکی استان گلستان با بیان اینکه یبوست می تواند موجب بروز هموروئید و سوءهاضمه همراه با احساس پری معده شود، بیان کرد: مصرف زیاد غذاهای تهیه شده از آردهای سفید مانند نان لواش و فانتزی، کاهش غذاهای حاوی فیبر(میوه و سبزی) و کاهش آب از جمله علل این عارضه در دوران روزهداری است که روزهداران برای پیشگیری از این مشکل باید استفاده از نان های سبوسدار، افزایش مصرف مایعات و میوه و سبزی را در دستور کار خود قرار دهند.