قیمت برنج از مرز ۱۰۰ هزار تومان عبور کرد

پیش‌تر، در آستانه تعطیلات نوروز قیمت چند نوع از مرغوب‌ترین انواع برنج تولید داخل، ازجمله برنج کشت دوم قیمت‌های بالای ۱۰۰ هزار تومان را به ازای هر کیلو ثبت کرده بود، اما این روند عمومی نبود.
کد خبر: ۱۱۱۳۷۲۱
|
۲۵ فروردين ۱۴۰۱ - ۱۱:۱۹ 14 April 2022
|
17936 بازدید
|


به گزارش تابناک به نقل از همشهری، قیمت انواع برنج پرمصرف و مرغوب ایرانی در بسیاری از خرده‌فروشی‌های سطح شهر تهران از ۱۰۰ هزار تومان گذشت.

 مشاهدات میدانی خبرنگاران ما نشان می‌دهد قیمت ارقام پرمحصول برنج هم به ۷۰ تا ۸۰ هزار تومان رسیده است. پیش‌تر، در آستانه تعطیلات نوروز قیمت چند نوع از مرغوب‌ترین انواع برنج تولید داخل، ازجمله برنج کشت دوم قیمت‌های بالای ۱۰۰ هزار تومان را به ازای هر کیلو ثبت کرده بود، اما این روند عمومی نبود.

برخی سیاست‌های دولت شامل افزایش عرضه ذخایر برنج در بازار و تعیین نرخ مصوب برای ارقام ایرانی و وارداتی در اسفندماه، اگرچه توانست بازار را شب عید تا حدی بدون نوسان نگه دارد، اما در میان‌مدت اثر کاهشی بر قیمت‌ها نگذاشت به‌طوری‌که با گذشت ۴ هفته از سال جدید شاهد ظهور برنج‌های بالای ۱۰۰ هزار تومان، در خرده‌فروشی‌های پایتخت هستیم. برنج دمسیاه، صدری هاشمی و طارم در بیشتر خواربارفروشی‌ها بین ۱۰۰ تا ۱۰۹ هزار تومان قیمت خورده است و انواع پرمحصولی مثل فجر، ندا و شیرودی نیز که قیمت عمده‌فروشی آن‌ها ۶۰ هزار تومان است در خرده‌فروشی‌ها کیلویی ۷۰ تا ۸۰ هزار تومان به فروش می‌رسند.

چرا تعیین نرخ مصوب جواب نداد
گرانی افسارگسیخته برنج باعث شد دولت برای کنترل بازار شب عید، برای انواع ایرانی و وارداتی این کالای اساسی نرخ مصوب تعیین کند.

براین اساس سازمان حمایت، قیمت فروش هر کیلوگرم برنج طارم ایرانی درجه یک را ۶۵هزار تومان، طارم درجه دو را ۶۰هزار تومان، شیرودی را ۴۲هزار تومان، هندی وارداتی را ۳۰هزار تومان و برنج پاکستانی وارداتی را ۳۱هزار تومان تعیین کرد. همزمان شرکت بازرگانی دولتی نیز بخشی از ذخایر استراتژیک را، که شامل برنج‌های خارجی است، وارد بازار کرد. شرکت بازرگانی دولتی هر کیلوگرم برنج هندی را ۲۴هزار تومان، پاکستانی را ۲۵هزار تومان و تایلندی را ۱۲.۵۰۰ تومان عرضه کرد.

این اقدام دولت همزمان با انتقاد کارشناسانی مواجه شد که معتقد بودند سیاست قیمت‌گذاری دستوری گرهی از کار بازار باز نمی‌کند. فعالان حوزه بازار بر این اعتقاد بودند که دولت شاید بتواند برای ذخایر خود قیمت مشخص تعیین کند، اما نرخ‌گذاری برای برنج تولیدی کشاورزان در شرایطی که تمام هزینه‌های تولید را بدون یارانه متحمل می‌شوند، منطقی نیست. از سوی دیگر نرخ‌گذاری دولتی برای دیگر محصولات هم هیچ‌گاه حاصلی جز چندنرخی شدن و افت کیفیت محصول، به‌دلیل حذف رقابت، در پی نداشته است.

اجرای این سیاست که ضمانت اجرایی نیز نداشت در همان روز‌ها و هفته‌های ابتدایی شکست‌خورده به‌نظر می‌رسید و در نهایت نیز به کاهش عرضه و دپوی برنج‌های گران خریداری شده از قبل در عمده‌فروشی‌ها و خرده‌فروشی‌ها منجر شد. اگرچه این کاهش عرضه به‌دلیل افت شدید تقاضا ناشی از کاهش قدرت خرید بخش زیادی از مصرف‌کنندگان چندان دیده نشد، اما حالا با گذشت یک‌ماه و نیم از اعمال سیاست قیمت‌گذاری مصوب در بازار برنج به‌نظر می‌رسد روند رو به رشد قیمت‌ها در بازار دوباره آغاز شده است.

افزایش قیمت برنج با خشکسالی و کاهش واردات
خشکسالی و کاهش تولید برنج در سال گذشته نخستین متهم افزایش قیمت معرفی شد. اگرچه تولیدکنندگان، ازجمله جمیل علیزاده شایق، دبیر اتحادیه تولیدکنندگان برنج بار‌ها اعلام کرده بودند سطح زیرکشت برنج در استان‌های شمالی ازجمله سطح ۲۳۰ هزار هکتاری زیرکشت برنج در مازندران کاهشی نداشته و تولید از ۲ میلیون و ۲۵۰ هزار تن کمتر نخواهد بود، اما در ادامه و در تیرماه وزیر جدید جهادکشاورزی از کاهش ۴۰ درصدی حجم تولید برنج سخن گفت و تنش در بازار از همین جا آغاز شد.

میزان تولید سالانه برنج در کشور براساس اظهارات تولیدکنندگان ۲ میلیون و ۲۵۰ تن است که با احتساب کاهش ۴۰ درصدی، میزان برداشت سال گذشته یک میلیون و ۳۵۰ هزار تن برآورد می‌شود؛ چیزی در حدود نصف نیاز بازار مصرف. این در حالی بود که روند واردات برنج نیز برای دومین سال متوالی با مشکلات اساسی مواجه بود و قیمت برنج خارجی در بازار به بیش از ۳۰ هزار تومان رسید.

انجمن واردکنندگان برنج از وزارت جهادکشاورزی خواست در شرایط اوج‌گیری قیمت برنج داخلی، مصوبه ممنوعیت فصلی واردات در زمان برداشت، استثنائا برای سال ۱۴۰۰ لغو شود تا تداوم واردات بتواند از افزایش بیشتر قیمت جلوگیری کند، اما با این درخواست موافقت نشد تا در فاصله ممنوعیت واردات در ماه‌های مرداد تا آبان، قیمت هر کیلو برنج ایرانی با ۲۰ هزار تومان رشد از متوسط ۴۸ هزار تومان به ۶۸ هزار تومان برسد.

اگرچه روند واردات در ماه‌های بعد تسهیل شد و میزان واردات افزایش یافت، اما کارشناسان بازار معتقد بودند در شرایط کاهش تولید برنج داخلی بخشنامه ممنوعیت واردات دیگر جایگاه اجرایی نداشته و در شرایطی که جو روانی ناشی از افت تولید، به رشد قیمت‌ها دامن می‌زد، خلأ چندماهه واردات عامل سودجویی و گرانفروشی بیشتر شد.

گزارش مرکز آمار از متوسط قیمت اقلام خوراکی در اسفندماه حاکی است با همه اقدامات انجام شده برای کنترل قیمت‌ها، در اسفندماه نرخ برنج ایرانی ۱۰.۷ درصد در مقایسه با بهمن‌ماه رشد داشته است. در مقابل گزارش نهایی تجارت خارجی ایران در سال ۱۴۰۰ هم نشان می‌دهد واردات طی سال گذشته ۶۰۰ هزار تن نسبت به سال ۹۹ رشد داشته است. طبق آمار رسمی در این سال ۱.۵میلیون تن برنج به ارزش ۱.۳میلیارد دلار وارد شده که نسبت به سال قبل از آن، ۴۸درصد از لحاظ وزنی و ۴۲درصد از لحاظ ارزش رشد داشته است.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۳
در انتظار بررسی: ۲۴
انتشار یافته: ۱۹
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۳۲ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۵
ایول سید محرومان
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۱۳ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۵
دروغه!! سیدمرحومان گفت قیمت ها نبایدبالا رود،قیمتها هم حرف ایشان را گوش کردند!!!؟؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۴۹ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۵
دستور دولت برای کاهش قیمت ها در حال اجرا هستند
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۰۰ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۵
ریس جمهور در جریان هست و دستور دادن مگر نخوندی حتما همه چیز بهتر خواهد شد ایشان کاملا پی گیرن
کاربر
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۰۶ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۵
از برکات قدوم سید مرحومان
پویا
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۰۸ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۵
رئیس جمهور میشه اینقدر نگی نگران گرانی هستی و نگی داریم تورم میارین پایین...چون همش داره بر عکس میشه ها...البته شما موفقیت‌هایی داشتید که برای خودتون خیلی مهم هست بازگشایی مدارس و برخورد با بدحجابی خسته نباشی
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۱۱ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۵
خوب این به خاطر دستوری هست که معاون وزارت صمت در خصوص کاهش قیمت ها دادند.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۱۵ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۵
علی برکت اله
عباسقلی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۴۱ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۵
پشت پرده یه خبرایی هست ،حتما گرانی برنج کار پشت پرده ای هاست
فریدون از اراک
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۰۵ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۵
رئیسی متشکریم ...
محمد
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۱۹ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۵
حالا برید دنبال مذاکرات هسته ای
نظر شما

سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

captcha
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # الجولانی # فیلترینگ
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
چه حسی به آتش سوزی مهیب لس‌آنجلس دارید؟