در روزهایی که موج ششم کرونا در کشورمان مهار شده و آمارها حکایت از روندی تثبیت شده دارند، واردات واکسن به کشورمان به معضلی تبدیل شده که ظاهرا وزارت بهداشت در حل آن ناتوان است!
به گزارش «تابناک»؛ در شبانه روز اخیر و در شرایطی که برای سومین روز متوالی شمار جان باختگان کرونایی در عدد ۳۳ تن ثابت مانده است، در ۲۴ استان کشورمان مرگ و میر صفر و یک تن بر اثر ابتلا به کووید ۱۹ به ثبت رسیده و تنها ۲۹ هزار و ۲۳۸ واکسن تزریق شده است. اعداد و ارقامی که به شدت قابل تامل به نظر میرسند.
بر اساس این آمارها، هم موج ششم کرونا در کشورمان مهار شده، هم کرونا به حیاتش ادامه میدهد و هم استقبال از تزریق واکسن به نازل ترین میزان خود رسیده است؛ اتفاقی که میتواند مقدمه شکل گیری موج تازهای از بیماری در آینده نه چندان دور باشد و بار دیگر اوضاع نامطلوبی را رقم بزند که تنها راه پیشگیری از آن، تزریق واکسن و به طور ویژه، تزریق دوز سوم واکسن خواهد بود.
این مهم زمانی بهتر خودنمایی میکند که بدانیم از حدود ۷۰ میلیون واجد شرایط تزریق واکسن در کشورمان، تا کنون تنها ۶۴ میلیون تن دوز اول واکسن را تزریق کرده اند، مجموع افرادی که دو دوز واکسن را تزریق کرده اند به ۵۷ میلیون تن رسیده و متاسفانه کمتر از ۲۷ میلیون تن دوز سوم واکسن را هم تزریق کرده اند. اعدادی که نشان میدهد جمعیت بزرگی از هموطنان مان هنوز به اهمیت تزریق واکسن و دوز سوم آن پی نبردهاند.
آمار واردات واکسن به کشورمان به تفکیک ماه
گزارهای که اگر چند ماه قبل بود، ممکن بود به کمبود واکسن مرتبط شود، اما اکنون میزان واکسن در کشورمان آنقدر زیاد است که میبینیم به بحرانی خاص برای وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشورمان تبدیل شده که گهگاه، حواشی هم به دنبال دارد؛ درست مثل اتفاقی که دیروز رقم خورد و واکنش عجیب متولیان بهداشت و درمان را به دنبال داشت.
ماجرا از آنجایی آغاز شد که خبر رسید چندین محموله واکسن وارداتی به کشورمان در انبارهای فرودگاه بین المللی امام خمینی (ره) در تهران دپو شده و وزارت بهداشت برای ترخیص آنها اقدام نمیکند! خبری تامل برانگیز که واکنش اولیه وزارت بهداشت به آن، به نوعی انکار ماجرا و طرح برخی بهانههای واهی از جمله ضرورت بررسی اصالت واکسنهای وارداتی بود.
صحبت درباره چندین میلیون دوز واکسنی بود که از مبادی مختلف در جهان به کشورمان ارسال شده اند و میبایست به روال همیشه به شیوه حمل یکسره و با ترک تشریفات زمانبر گمرکی، ترخیص شده، به سردخانهها و انبارهای سازمان غذا و داروی وزارت بهداشت منتقل شده و در فرایند بررسی، برچسب گذاری و توزیع در کشور قرار گیرند، اما از آنجایی که وزارت بهداشت اقدامی برای ترخیص و تحویل شان نکرده بود، روانه انبارهای عمومی فرودگاه شدند تا در سردخانه آنجا دپو شوند.
اطلاعاتی که خیلی زود مهر تایید خورد و علی سلیمانی، مدیرکل گمرک فرودگاه امام در گفتگو با «تابناک» یادآوری کرد که وی و همکارانش آمادگی دارند تا به مانند همیشه، به محض ورود واکسن به کشور، طی مدت زمان ۱۵ دقیقه تشریفات گمرکی را پای پرواز به انجام رسانده و محمولههای دریافتی را در اختیار مسئولان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشورمان قرار داده و ترخیص نمایند.
تاکید این مقام گمرکی به انجام همه فرایندهای قانونی و گمرکی در ۱۵ دقیقه، بر شدت ابهامات در این خصوص افزود، اما وزات بهداشت ترجیح داد به جای پاسخ گویی به این ابهامات، بر آنها بیفزاید، به این صورت که گفت و گویی با سید حسین صفوی، رییس هیات امنای صرفه جویی ارزی منتشر کرد که در آن تاکید شده بود که ترخیص نشدن فوری واکسنهای وارداتی اتفاق جدیدی نیست و این واکسنها حتما باید از نظر کیفیت و اصالت، تایید شوند!
تاکید این مقام مسئول به طی کردن فرایند کیفی و اصالت واکسنهای وارداتی از این رو عجیب به نظر میرسید که پیشتر نزدیک ۱۰۰ محموله انواع واکسن از نقاط مختلف جهان به کشورمان وارد شده که همه به صورت حمل یکسره از گمرک فرودگاه ترخیص شده و در انبارهای وزارت بهداشت روند بررسی اصالت و کیفیت آنها طی شده است. محمولههایی که میبایست در شرایطی خاص (از جمله دمای منفی) نگهداری شوند و از این رو، مجوز حمل یکسره آنها صادر میشود.
این در حالی است که محمولههای وارداتی اخیر، به دلیل عدم مراجعه مسئولان وزارت بهداشت برای ترخیص، به تشخیص گمرک به سردخانههای انبارهای عمومی واقع در فرودگاه منتقل شده و اگر این تدابیر اتخاذ نشده بود، حالا شاهد رقم خوردن فاجعهای بزرگ میبودیم که چه بسا ابعاد حقوقی هم مییافت. فاجعه تخریب قریب به ۴ میلیون دوز واکسن!
درباره ۴ محموله واکسن وارداتی به کشورمان سخن میگوییم که به گفته سلیمانی، مدیرکل گمرک فرودگاه حضرت امام (ره)، ۲ میلیون و ۸۳۰ هزار و ۴۰۰ دوز از آنها در نوزدهم فروردین ماه از بلغارستان به ایران رسیده، ۲۸۸ هزار دوز دیگرش در ۲۲ ماه جاری از کرواسی و از فرودگاهی در آلمان به ایران ارسال شده و دو مجموله ۳۵۰ هزار دوزی دیگر از آنها طی دیروز و امروز از ژاپن به کشورمان رسیده است. مجموع ۳ میلیون و ۸۱۸ هزار و ۴۰۰ دوز واکسن وارداتی.
در اهمیت ترخیص فوری واکسن و انتقال آن به سردخانههای ویژه همین بس که روی بارنامهها نیز قید میشود که فرایند انتقال و جابجایی آن میبایست فوری و بدون تاخیر به انجام برسد!
واکسنهایی که همه از نوع آسترازنکا-آکسفورد و تولید شده در خطوط مختلف این کشور هستند و در حالی ترخیص نشدند که در بسیاری از پایگاههای واکسیناسیون در کشورمان، این نوع خاص از واکسن نایاب و کمیاب است. نکتهای که بر ابهامات در این خصوص میافزاید، اما ماجرا زمانی مبهمتر و سوال برانگیزتر میشود که بدانیم برخی از این واکسنهای وارداتی مدت زیادی از تاریخ اعتبار درج شده رویشان نمانده و در صورت عدم استفاده، منقضی خواهند شد!
نکتهای که وزارت بهداشت با علم به آن از ترخیص بموقع این واکسنها خودداری کرده است. ماجرایی که با رسانهای شدن آن در ساعات اخیر، فرجامش تغییر کرد و حالا خبر میرسد که همه واکسنهای دپو شده در فرودگاه طی امروز ترخیص و به انبارهای وزارت بهداشت منتقل شدند. این را سلیمانی، مدیرکل گمرک فرودگاه در گفتگو با خبرنگار تابناک بیان و ابراز امیدواری کرد که محمولههای آتی واکسن به مانند قبل، به صورت حمل یکسره ترخیص شوند و نیازی به ارسال آنها به سردخانههای انبارهای فرودگاه نباشد.
ماجرایی قابل تامل که احتمالا ریشه در عدم استقبال عمومی در کشورمان از تزریق واکسن دارد و وزارت بهداشت را مجاب کرده که حتی المقدور از دریافت واکسنهای جدید گریز کند، چون احتمالا پی برده ترخیص نکردن واکسن بسیار سادهتر از مجاب کردن مردم به تزریق واکسن و مصرف آن است! واکسنهایی که احتمالا به زودی تاریخ انقضای مقادیری از آنها تمام میشود و در نتیجه، وزارت بهداشت بابت قصور در عدم ترغیب و تشویق مردم به تزریق واکسن، با حاشیههایی مواجه خواهد شد!