اتحادیه اروپا آماده تحریم نفت روسیه شد و هشدار داد عمل به دستور مسکو برای پرداخت پول گاز به روبل، نقض تحریمهای اتحادیه اروپا خواهد بود.
به گزارش تابناک اقتصادی، انتظار میرود کمیسیون اروپا هفته جاری ششمین بسته تحریمهای اتحادیه اروپا علیه روسیه بر سر حمله به اوکراین را تصویب کند که شامل ممنوعیت خرید نفت روسیه خواهد بود و مسکو را از یک منبع درآمد بزرگ محروم خواهد کرد اما کشورهای اتحادیه اروپا درباره این اقدام اختلاف نظر دارند.
روسیه ۴۰ درصد از گاز و ۲۶ درصد از نفت مورد نیاز اتحادیه اروپا را تامین می کند.
مقامات اتحادیه اروپا اظهار کردند: کمیسیون اروپا برای متحد نگه داشتن ۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا، ممکن است به مجارستان و اسلواکی معافیت یا مهلت بیشتری برای توقف خرید نفت روسیه عرضه کند و هر گونه ممنوعیت خرید نفت روسیه تا پایان سال اجرایی خواهد شد.
به نظر می رسد در آستانه نشست روز چهارشنبه سفیران کشورهای اتحادیه اروپا، مقاومت کشورهای دیگر در برابر تحریم نفت روسیه ضعیف شده است. روبرت هابک، وزیر اقتصاد آلمان روز دوشنبه گفت: ما می توانیم به شرایطی برسیم که در آن آلمان قادر است تحریم نفت را تحمل کند. این به معنای عدم وجود عواقب چنین اقدامی نخواهد بود.
لئونور گیوسلر، وزیر اقلیمی و انرژی اتریش گفت: وین در صورت موافقت کشورهای دیگر، با تحریمهای نفتی موافقت خواهد کرد.
طبق تحقیقات مرکز تحقیقات انرژی و هوای پاک، کشورهای اتحادیه اروپا از زمان حمله نظامی مسکو به اوکراین در ۲۴ فوریه، بیش از ۴۷ میلیارد یورو (۴۷.۴۳ میلیارد دلار) به روسیه برای نفت و گاز پرداخت کردهاند.
در نشست روز دوشنبه وزیران انرژی اتحادیه اروپا، این بلوک تلاش کرد موضع خود در قبال درخواست روسیه برای پرداخت پول گاز به روبل یا از دست دادن عرضه را شفاف کند.
روسیه هفته گذشته عرضه گاز به بلغارستان و لهستان را به دلیل امتناع این کشورها از پذیرش پرداخت پول گاز به روبل، قطع کرد و نگرانیها نسبت به تکرار سرنوشت مشابه برای کشورهای دیگر را برانگیخت.
کمیسیون اروپا روز دوشنبه اعلام کرد عمل به برنامه پیشنهادی روسیه، نقض کامل تحریمهای فعلی اتحادیه اروپا علیه مسکو خواهد بود اما وعده داد دستورالعمل مفصلی درباره اقدامات قانونی که شرکتها می توانند یا نباید انجام دهند، منتشر کند.
کادری سیمپسون، کمیسر انرژی اتحادیه اروپا پس از دیدار وزیران انرژی این بلوک گفت: پرداخت به روبل از طریق مکانیزم تبدیل تحت کنترل مقامات دولتی روسی و یک حساب دومی اختصاصی در گازپروم بانک، نقض تحریمها خواهد بود و قابل قبول نیست.
مسکو اعلام کرده که خریداران خارجی گاز باید در حسابی نزد گازپروم بانک پول به یورو یا دلار سپرده گذاری کنند و سپس این پول به روبل تبدیل خواهد شد.
بسیاری از شرکتهای اروپایی با نزدیک شدن مهلت پرداخت پول گاز روسیه در ماه جاری روبرو هستند و در تلاش هستند شفافیت بیشتری درباره نحوه پرداخت قانونی پیدا کنند.
کمیسیون اروپا به کشورهای اروپایی اعلام کرده است اجرای این طرح روسیه ممکن است نقض تحریمهای اتحادیه اروپا باشد و همزمان اعلام کرده است اگر پیش از تبدیل پول پرداخت شده به یورو، اعلام کنند پرداختشان تکمیل شده است، این پرداختها مطابق با تحریمهای اعمال شده خواهد بود. اما در فرمان روسیه آماده است تعهدات خریدار زمانی کامل خواهد شد که ارز خارجی به روبل تبدیل شود.
پایتختهای اروپایی درباره این که آیا باید اصلا با این مکانیزم تعامل کنند، اختلاف نظر دارند و اتحادیه اروپا به سختی تلاش می کند جبهه متحدی را تحکیم کند.
لهستان و بلغارستان پیش از قطع عرضه گاز روسیه، حاضر نشدند مکانیزم پرداخت مسکو را قبول کنند و ورشو روز دوشنبه اعلام کرد برای کشورها تعامل با مکانیزم روسیه قابل قبول نیست.
آلمان هفته گذشته راه حل پیشنهادی کمیسیون اروپا را مطرح کرد تا به شرکتها اجازه دهد پول گاز روسیه را پرداخت کنند و مجارستان اعلام کرد به گازپروم بانک پول به یورو ارسال می کند تا به روبل تبدیل شود.
به گفته تحلیلگران، قطع یکباره عرضه گاز روسیه، کشورهایی شامل آلمان را به رکود می کشاند و مستلزم اقدامات اضطراری مانند تعطیلی کارخانههاست.
در بلندمدت، اتحادیه اروپا قصد دارد وابستگی به سوختهای فسیلی را برای عمل به اهداف تغییرات اقلیمی کاهش دهد. بروکسل قرار است اواخر ماه جاری برنامههایی را برای توسعه انرژی تجدیدپذیر و نوسازی سریعتر ساختمانها رونمایی کند.
بر اساس گزارش رویترز، سیمسون گفت: انتظار می رود کشورها تا چند هفته دیگر درباره قانون اضطراری که آنها را ملزم می کند پیش از زمستان ۸۰ درصد مخازن گاز خود را پر کنند، به توافق برسند و امکان آغاز مذاکرات در پارلمان اروپایی برای تصویب این مقررات را فراهم کنند. در حال حاضر سطح مخازن گاز اتحادیه اروپا تنها ۳۳ درصد است.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.