صبح امروز (سهشنبه، سوم خرداد ماه) مجلس شورای اسلامی، یکی دیگر از جلسات معروف به سهشنبههای نظارتی خود را به ریاست قالیباف در حالی آغاز کرد که قرار بود، گزارش کمیسیون ویژه جهش و رونق تولید در مورد ارزیابی عملکرد دستگاههای اجرایی در اجرای ماده (۷) قانون اجرای سیاستهای کلی اصل (۴۴) قانون اساسی را با حضور خاندوزی، وزیر اقتصاد مورد بحث و بررسی قرار دهد.
در این راستا، نشست علنی امروز مجلس رأس ساعت ۸ و ۱۱ دقیقه و با حضور دو سوم از نمایندگان و با دستور کاری که عضو هیات رئیسه مجلس قرائت کرد، آغاز شد.
باید خرمشهر اقتصاد، از محاصره مشکلات آزاد شود
رئیس مجلس شورای اسلامی پیش از ورود به دستور کار امروز در نطقی، ضمن تبریک سالروز آزادسازی خرمشهر تاکید کرد: تلاش خواهیم کرد در چارچوب وظایف، خرمشهر اقتصاد، از محاصره مشکلات آزاد شود، مجلس در این دوره تمام تلاش خود را به کار بسته تا رانت بازی در صدور مجوزهای کسب و کار را تعطیل کند، صنایع انحصارگرا را متحول سازد، شفافیت را از خود آغاز کند و به سایر دستگاهها تسری دهد.
با ورود نمایندگان به دستور کار امروز، طغیانی عضو کمیسیون ویژه جهش و رونق تولید دومین گزارش کمیسیون متبوعش را در خصوص ارزیابی عملکرد دستگاههای اجرایی در اجرای ماده ۷ قانون اصل ۴۴ قانون اساسی و روند تسهیل صدور مجوزهای کسب و کار قرائت کرد.
در بخشی از این گزارش آمده است:
با گذشت ۵۰ روز از آغاز به کار درگاه ملی مجوزهای کشور، آمار درخواستهای ثبت شده در این درگاه به تدریج قابلیت تحلیل پیدا کرده است. آمارهای ارائه شده نشان میدهد از میان ۴۵، ۷۱۷ درخواست مجوز کسب و کار ثبت شده در درگاه ملی مجوزها طی این مدت، فقط برای ۱۹ درصد آنها مجوز صادر شده که بدیهی است، این نسبت باید به تدریج افزایش یاید و به صد در صد نزدیک شود.
درخصوص دستگاههای اجرایی اصلی که در مرحله نخست به درگاه ملی مجوزها متصل شده اند، اظهار نظر نظارتی قطعی مبتنی بر پارامترهایی مانند درصد مجوزهای صادره، میزان تأخیر در صدور مجوزها، عملکردهای استانی در صدور مجوز و ... پس از پایان اولیه مهلتهای مقرر در شناسنامه صدور مجوزها و طی هفتههای آتی امکان پذیر خواهد بود.
در بخش دیگری از گزارش آمده است: در دستگاهها و مراجعی همچون بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران با تعداد کل ۳۶ عنوان مجوز مصوب، مشاوران امور مالیاتی با سه عنوان مجوز مصوب، سازمان ثبت اسناد و املاک کشور با سه عنوان، صندوق نوآوری و شکوفایی با دو عنوان، نظام روانشناسی با یک عنوان مجوز مصوب و نیز کانون وکلا، تاکنون و علی رغم اتمام مهلت یک ساله مقرر در قانون و نیز اعطای فرصت یک ماهه مجلس شورای اسلامی پس از قرائت نخستین گزارش نظارتی در این خصوص در مورخ ۲۳/ ۰۱/ ۱۴۰۱، دستگاههای مذکور نه تنها تاکنون به درگاه ملی مجوزهای کشور متصل نشده اند بلکه اقدام عملیاتی موثری در این خصوص انجام نداده اند.
گفتنی است با استناد به گزارش وزارت امور اقتصادی و دارایی میتوان بیان داشت تعدادی از دستگاهها که تاکنون به درگاه ملی مجوزها متصل نشده اند. طی یک ماهه گذشته از زمان قرائت گزارش نظارتی مجلس شورای اسلامی اقدامات اولیه برای اتصال به درگاه ملی را آغاز نموده اند، شهرداری ها، سازمان نظام پزشکی، کانون کارشناسان رسمی، اتاقهای ایران و تعاون، کانون مترجمان رسمی، وزارت کشور، وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح، سازمان برنامه و بودجه، وزارت امور خارجه و قوه قضائیه از جمله این دستگاهها هستند که شایسته است فرآیند اتصال آنها به درگاه ملی مجوزهای کشور هرچه سریعتر انجام پذیرد.
شایان ذکر است، آن چه تاکنون محقق شده استقرار درگاه ملی مجوزهای کسب و کار و اتصال نسبی دستگاههای اجرایی و نهادهای مرتبط با آن است. ارزیابی اثربخشی این امر و کیفیت خدمات رسانی آن به متقاضیان، مستلزم گذشت زمان، بررسیهای میدانی و اخذ نظر فعالان حوزه کسب و کار است.
ثبت ۶۲ هزار درخواست مجوز طی ۵۵ روز در درگاه ملی مجوزها
وزیر امور اقتصادی و دارایی پس از قرائت گزارش کمیسیون ویژه جهش تولید، با بیان اینکه از میان ۶۲ هزار مجوز درخواستی فقط ۱۳ درصد در انتظار تایید دستگاه اجرایی قرار دارند، گفت: براساس بررسیها، حدود ۶ درصد از دستگاهها نیز در این زمینه متخلف هستند.
این عضو کابینه دولت سیزدهم افزود: امروز نزدیک ۶۲ هزار درخواست مجوز طی ۵۵ روز در درگاه ملی مجوزها ثبت شده که فقط در حوزه مشاغل خانگی وزارت تعاون ۳۴ هزار درخواست مجوز ثبت شده است.
وی افزود: از تعداد ۳۴ هزار مجوزی که در حوزه مشاغل خانگی از وزارت تعاون درخواست شده، ۱۲ هزار مجوز صادر شده و تعدادی همچنان در مرحله اخذ مدارک و تعدادی دیگر نیز در انتظار صدور مجوز هستند. در حال حاضر مهلت قانونی ۳ هزار و ۵۰۰ مجوز گذشته، اما هنوز مجوز صادر نشده که باید طبق قانون زودتر تعیین تکلیف شود.
وزیر امور اقتصادی و دارایی یادآور شد: براساس آمار درگاه ملی مجوزها، ۱۰ درصد مجوزهای وزارت تعاون، ۶ درصد از مجوزهای وزارت ورزش، ۲ درصد از مجوزهای سازمان ملی استاندارد، ۲ درصد مجوزهای سازمان حفاظت از محیط زیست، ۳ درصد مجوزهای سازمان نظام مهندسی و سایر دستگاهها، هنوز صادر نشده و این درگاه به ما اجازه میدهد از تمامی دستگاهها مطالبه کنیم تا مجوزهای قانونی در موعد مقرر صادر شود.
وی تاکید کرد: از مجموع ۶۲ هزار مجوز درخواستی طی ۵۵ روز اول ۳ درصد مجوزها توسط خود متقاضی ملغی شده است، ۲۰ درصد از مجوزهای درخواستی صادر و از روی میز سیاستگذار کنار گذاشته شده است. اما نکته مهم این است که ۶۱ درصد مجوزهای درخواستی در انتظار تکمیل مدارک است و این نشان میدهد که فرهنگ عمومی همراه داشتن مدارک در ادارات در فضای مجازی وجود ندارد.
خاندوزی اضافه کرد: از میان ۶۲ هزار مجوز درخواستی فقط ۱۳ درصد در انتظار تایید دستگاه اجرایی قرار دارد و براساس بررسیها حدود ۶ درصد از دستگاهها نیز در این زمینه متخلف هستند.
عضو کابینه دولت سیزدهم اظهار کرد: در رابطه با دستگاهها و مراجعی که همکاری لازم را نداشتهاند، بخشی در حوزه دستگاههای دولتی است که از مجلس میخواهیم در این خصوص همکاری کند تا این نهادها هر چه سریعتر اقدام لازم را انجام دهند؛ در رابطه با نهادها و مراجع صدور مجوز مانند نظام روانشناسی، کانون وکلا و ... که تشکلات صنفی هستند، شاهد عدم اتصال به درگاه مجوزها و اقدام برای حل و فصل این مهم هستیم لذا اگر شکایتی در این خصوص برسد، امکان گزارش نظارتی هنوز وجود ندارد؛ متأسفانه سالها شاهد وجود قوانین روی کاغذ بودهایم که توسط افراد مورد توجه قرار نمیگرفتند.
با اتمام سخنان وزیر اقتصاد تعدادی از نمایندگان به تشریح دیدگاه، انتقادات و پیشنهادهای خود پرداختند و در این راستا، نوری قزلجه عضو کمیسیون ویژه جهش و رونق تولید تاکید کرد: برخی دستگاهها که با اقشار زیادی از جامعه در ارتباطند، قانون صدور الکترونیکی مجوزها را اجرا نمیکنند.
علیپور عضو کمیسیون عمران مجلس نیز با تاکید بر اینکه دولت موضوع صدور کسب وکارها را جدی پیگیری کند، گفت: قانون تسهیل صدور مجوزهای کسب وکار یکی از قوانین خوب و قوی و نیاز کشور بود.
رحیمی جهان آبادی، نماینده مردم تربتجام در مجلس در ادامه نشست صدور مجوزهای کسب و کار بینام در راستای رونق تولید را مثبت ارزیابی کرد.
تقی پور نماینده مردم تهران در مجلس خواستار تسریع در اتصال دستگاههایی مانند وزارت امور خارجه و کشور به درگاه صدور مجوزهای کسب و کار شد.
سعادتی نماینده مردم بابل در مجلس دیگر نمایندهای بود که در خصوص روند تسهیل صدور مجوزهای کسب و کار گفت: به منظور رونق تولید و نظارت درست بر اجرای اصل ۴۴ در سال تولید دانش بنیان و اشتغال آفرین باید موانع پیش روی فضای کسب و کار برطرف شود.
نوروزی نماینده مردم علی آباد در مجلس نیز از عدم اجرای قانون صدور مجوزهای کسب و کار از سوی برخی دستگاهها انتقاد کرد.
حسینی رئیس کمیسیون ویژه جهش و رونق تولید و نظارت بر اجرای سیاستهای اصل ۴۴ قانون اساسی با انتقاد از موضع گیری برخی نهادهای خود انتظام در برابر قانون مصوب مجلس تاکید کرد: متاسفانه کانون وکلا از روز اول نسبت به تصویب این قانون موضع داشت و به جای اینکه نهادهای خود، انتظام کار مردم را تسهیل کنند، در برابر مردم ایستاده اند.
اسحاقی نماینده مردم قائنات در مجلس نیز بیان کرد: قوه مقننه درصدد مبارزه با فساد و رانت برای تحقق اقتصاد مقاومتی است.
رئیس مجلس شورای اسلامی نیز ضمن تأکید بر پیگیری اجرای قانون تسهیل صدور مجوز کسب و کار به دستگاههای ذیربط تا آبان ماه فرصت داد تا به درگاه مذکور متصل شوند در غیر این صورت از ابزارهای نظارتی استفاده خواهد شد.
رئیس مجلس شورای اسلامی تأکید کرد: از طرف همکاران مجلس و مسئولیتی که در پیگیری و اجرای قانون دارم، صریح و شفاف میگویم مطمئن باشید مجلس همان طور که در نوبت قبل زمانبندی اعلام کرده است تصمیم دارد زمانبندی برای آینده ارائه کند تا بعضی از دستگاهها مانند شهرداری، کانون کارشناسان، سازمان نظام پزشکی، اتاقهای ایران، تعاون و فراجا که به درگاه وارد نشدهاند وارد شوند و در آبان ۱۴۰۱ جلسه پیگیری این مساله برگزار میشود.
بیگینژاد نماینده مردم ملایر در مجلس در جریان بررسی ارزیابی عملکرد دستگاههای اجرایی و روند تسهیل صدور مجوزهای کسب و کار طی تذکری از رئیس مجلس خواست تا مجلس نسبت به موضوع گردوغبار در کشور اقدامات نظارتی خود را انجام دهد که در این رابطه رئیس مجلس تاکید کرد؛ فراکسیون محیط زیست گزارشی آماده کرده و در اولین جلسه هفته کاری در صحن و کمیسیون ارائه خواهد شد.
موافقت مجلس با طرح تحقیق و تفحص از نحوه اجرای قانون تقسیمات کشوری
طرح تقاضای تحقیق و تفحص از نحوه اجرای قانون تقسیمات کشوری دیگر دستور کار امروز مجلس بود که بعد از بحث و بررسی با ۱۵۶ رأی موافق، ۲۷ رأی مخالف و ۳ رأی ممتنع از مجموع ۲۳۵ آرای مأخوذه مورد موافقت نمایندگان قرار گرفت.
نماینده مردم خمینی شهر در جریان بررسی طرح تقاضای تحقیق و تفحص از نحوه اجرای قانون تقسیمات کشوری طی اخطاری ضمن بیان اینکه یک حوزه انتخابیه با ۲۶۰ هزار جمعیت، تنها ۲ نماینده در مجلس دارد، اعلام کرد: عدالت در تعداد نمایندگان در برخی حوزههای انتخابیه رعایت نشده است.
عسکری: دولت در دام بازی قحطی هراسی مصنوعی جنگ اوکراین نیفتد
مهدی عسکری در جلسه علنی امروز (سه شنبه، سوم خرداد ماه) مجلس شورای اسلامی عنوان کرد: مجمع سازمان بهداشت جهانی که هم اکنون در ژنو در حال برگزاری است، پیشنویس ثمره دو سال کروناهراسی را تدوین کردند و دولت باید هشیار باشد که زیر بار تحمیل اینگونه اسناد استعماری نرود.
نماینده مردم کرج، اشتهارد و فردیس در مجلس شورای اسلامی افزود: قطعه تکمیلی این پازل نیز که توسط نظام چپاول جهانی در تدوین است، بحث قحطی هراسی به صورت مصنوعی با رمز فریبنده جنگ اوکراین در افکار عمومی جا انداخته میشود. دولت نیز باید هشیار باشد در دامن زدن به این بازی ساختگی به دام نیفتد.
عسکری تصریح کرد: دولت باید از فرصت افزایش ذخایر کالاهای حیاتی کشور به ویژه با فرصت خرید مناسب از روسیه به خصوص در زمینه آرد و گندم اقدام کند و نسبت به تولید داخلی گندم به ویژه کشت پاییزه اقدام شود. همچنین افزایش نرخ خرید تضمینی گندم نیز باید در دستور کار دولت قرار گیرد تا کشور در ماههای آتی با مشکل مواجه نشود.
نادران در نطق میان دستور: آنچه امروز مورد اجرا قرار گرفته، چیزی نیست که مجلس تصویب کرده است
الیاس نادران در نشست علنی صبح امروز (سه شنبه، ۳ خردادماه) مجلس شورای اسلامی در نطق میان دستور خود ضمن گرامیداشت شهادت سرهنگ پاسدار صیاد خدایی، سالروز فتح خرمشهر و مناسبت ۴ خرداد روز مقاومت دزفول، گفت: قبل از شروع به کار مجلس یازدهم در جلسات خصوصی به جناب آقای قالیباف عرض کردم در دورههای اخیر، نظام اداره مجلس، ریاستی شده است و نهادهای مجلس و حتی هیأت رئیسه مجلس، از کارآمدی افتاده است لذا اولین کار شما این باشد که از خرد جمعی مجلس استفاده کنید و نمایندگان را در اداره مجلس دخالت دهید.
نماینده مردم تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس در مجلس شورای اسلامی بر همین اساس تصریح کرد: متأسفانه پس از استقرار رئیس، شاهد انحرافاتی در اداره مجلس بودیم و امروز کار به جایی رسیده که رأی مجلس در موارد مختلف و متعدد نادیده گرفته شده است. هیچ رئیسی تا مجلس یازدهم به خود اجازه نداده است که مصوبه صحن علنی مجلس که مورد اعتراض شورای نگهبان نیز نبوده را برای تأمین نظر هیأت عالی نظارت مجمع، رأسا تغییر دهد و یا مصوبات را رأسا متوقف کند. آنچه در طرح صیانت، شفافیت آرا و بودجه ۱۴۰۱ اتفاق افتاد، بخشی از این مصادیق است.
وی در ادامه با بیان اینکه ضعف مدیریت مجلس در دفاع از شأن و اقتدار مجلس، کار را به جایی رسانده که از ظرفیت اصل ۷۵ و شورای حل اختلاف استفاده نشده، یادآور شد: احیای بند ۱۱ ماده ۲۲ در حفظ شأن و اقتدار مجلس از وظایف اولیه رئیس مجلس است و حرمت امامزاده را متولی نگاه میدارد.
نادران ادامه داد: متأسفانه فردمحوری در لایههای پایین مجلس نیز رسوخ کرده و شما امروز در مواجهه با مردم، اعتراضات آنها را به حذف ارز ترجیحی، پرداخت نقدی و افزایش چندبرابری قیمت کالاهای اساسی میبینید. من اعلام میکنم آنچه امروز مورد اجرا قرار گرفته چیزی نیست که مجلس تصویب کرده است. نه کالابرگ الکترونیکی، نه ثبات قیمت کالاهای اساسی و نه اجتناب از پرداخت نقدی به مردم.
این نماینده مردم در مجلس یازدهم ادامه داد: چرا قبل از اجرا، مدیران اجرایی ارشد را به مجلس فرا نخواندید. اگر فراخوانده شده و به آن بی اعتنایی کرده اند، چرا با آن برخورد نکردید. چرا از ظرفیت مجلس برای حمایت راهبردی از دولت و ریل گذاری در اجرای مصوبات مجلس و اجرای درست مصوبات استفاده نکردید. اگر این کار صورت میگرفت، امروز نمایندگان در حوزههای انتخابیه مورد اعتراض مردم قرار نمیگرفتند.
وی در ادامه با تأکید بر اینکه این مجلس باید از حقوق مردم دفاع و از قوانین کارشناسی شده خود دفاع کند، اظهار داشت: کند کردن تیغ مجلس به خصوص در امور مهمی مثل یارانه ها، ارز ترجیحی، استیضاحها و سوال از وزرا به نفع هیچ کس نیست. آیا مردم از این وضع راضی هستند؟ جایگاه مجلس در دفاع از حقوق مردم کجاست؟ مسئولیت این امر به عهده کیست؟ مجلس نه تنها از ریل گذاری محروم شده بلکه خود از ریل اداره کشور خارج شده است.
عضو مجمع نمایندگان استان تهران در ادامه تصریح کرد: با شما همکاران عهد میبندم که جایگاه مجلس به ویژه در مجامع فراقوهای را احیا کنم. از مصادیق کاهش داوطلبانه اختیارات رئیس مجلس به نفع آبروی نمایندگان، اعضای هیأت رئیسه مجلس و مشارکت عمومی و استفاده از خرد جمعی در اداره مجلس، تفکیک وظایف ریاست مجلس از راهبری فراکسیون اکثریت مجلس است.
عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات کشور در مجلس شورای اسلامی در پایان خاطرنشان کرد: یکی از دلایل ناکارآمدی فراکسیون در اداره مجلس، تجمیع این دو وظیفه است. من با شما عهد میبندم که اگر مورد اعتماد قرار گیرم، جایگاه مجلس را احیا و از اعمال سلیقه فردی اجتناب کنم.
جلسه علنی امروز مجلس بعد از بررسی دستور کار امروز خود ساعت ۱۱ و ۴۴ دقیقه با اعلام نایب رئیس مجلس و به صدا درآمدن زنگ پایان پایان یافت و براساس اعلام نیکزاد، نشست بعدی مجلس فردا (چهارم خردادماه) رأس ساعت ۷:۴۵ خواهد بود. وکلای ملت فردا صبح بعد از برگزاری انتخابات هیئت رئیسه مجلس به دیدار مقام معظم رهبری خواهند رفت.
حدادی در نطق میان دستور: مردم نسبت به افزایش قیمت اجاره بهای مسکن تابآوری بیشتر از این را ندارند
علی حدادی در نشست علنی امروز (سه شنبه سوم خردادماه) مجلس شورای اسلامی در نطق میان دستور خود ضمن گرامیداشت یاد و خاطره رزمندگان، جانبازان و آزادگان ۸ سال دفاع مقدس و تبریک و تهنیت به مناسبت آزادسازی خرمشهر و شهادت مظلومانه مدافع حرم شهید صیاد خدایی، گفت: جناب آقای رییسی دولتی را تحویل گرفت که زیرساختهای اقتصادیاش با مشکل مواجه شده و نه تنها اقتصاد بلکه آب خوردن را نیز به تحریم، مذاکرات و FATF پیوند زده بودند که در این دولت تلاش زیادی برای بازسازی زیرساختهای اقتصادی و مراودات با دنیا به ویژه کشورهای همسایه و دوست صورت گرفت. ضمنا در اینجا درخواست محاکمه بانیان وضع موجود را از قوه قضائیه خواستارم.
حدادی اظهار کرد: جناب آقای عبدالملکی وزیر کار، متاسفانه تعداد زیادی از خانوادهها نیازمند به یارانه هستند، اما آن را دریافت نمیکنند، همچنین در شبکه توزیع اشکالاتی وجود دارد که باید نظارت و کنترل در بازار به طور جدی انجام شود.
وی افزود: جناب آقای رییس جمهور محترم، برای حفظ ارزش پول ملی و پایه پولی و عدم استقراض از بانک مرکزی با تورم و همچنین افزایش نقدینگی در جامعه جدا مبارزه کنید، چون مردم طاقت گرانیهای بیشتر از این را ندارند.
حدادی خاطرنشان کرد: مردم عزیز ایران اسلامی نسبت به افزایش قیمت مسکن و اجاره بها، تابآوری بیشتر از این را ندارند، ضروری است دولت محترم اقدام جدی را برای حل این مشکل داشته باشد.
نماینده آبادان: خوزستان، آبادان و خرمشهر درگیر عبدالخاطیها هستند
نماینده مردم آبادان در مجلس از دستگاه قضا خواستار رسیدگی به حادثه غمبار متروپل در آبادان شد.
سیدمحمد مولوی در جلسه علنی امروز (سه شنبه، سوم خرداد ماه) مجلس شورای اسلامی در تذکری گفت: درگذشت جمعی از همشهریان عزیزم را تسلیت عرض میکنم و از ابراز همدردی همه همکاران عزیز به ویژه جناب دکتر قالیباف تقدیر و تشکر میکنم.
نماینده مردم آبادان در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: اینک که حادثه غمانگیز ریزش ساختمان متروپل مردم نجیب آبادان را عزادار و داغدار کرد، آیا وقت آن نرسیده است که فریاد مظلومیت آبادان شنیده شود؟ خوزستان، آبادان وخرمشهر درگیر عبدالخاطیها است.
وی تأکید کرد: فساد در آبادان و خرمشهر بیداد میکند، چقدر فریاد بزنیم از دستگاه قضا انتظار داریم مسببین این حادثه و کسانی که منجر به این حادثه شدهاند را شناسایی و با جدیت پیگیری و اقدام کند. آبادان انتظار انجام همین حداقلها است.