در گفت‌وگو با تابناک اقتصادی مطرح شد

با کالابرگ به معنای سهمیه‌بندی مخالفیم/ اختیار خرید کالا‌های اساسی به مردم با یارانه نقدی باشد/ ضرورت افزایش یارانه نقدی در آینده

میرتاج الدینی گفت: از کالابرگ الکترونیک در شرایطی باید استفاده کرد که با کمبود کالا مواجه باشیم؛ اما اکنون کمبود نداریم و به نظر من ضرورتی ندارد از کالابرگ استفاده کنیم. باید یارانه در اختیار مردم قرار بگیرد و آن‌ها انتخاب کنند که چه کالایی را بخرند.
کد خبر: ۱۱۲۰۸۱۱
|
۰۴ خرداد ۱۴۰۱ - ۱۶:۲۵ 25 May 2022
|
26638 بازدید
|

تابناک اقتصادی: به باور بسیاری از کارشناسان، انتقال یارانه از ابتدای زنجیره به پایان آن به معنای آزاد شدن قیمت‌ها در سراسر زنجیره‌ی توزیع است که مزایایی خواهد داشت. در این روش، یارانه مستقیم به مصرف کننده داده می‌شود. بنابراین، میزان اصابت آن به جامعه‌ی هدف به شدت افزایش می‌یابد.
 
از سوی دیگر، در این روش، یارانه‌ها با عدالت بیشتری تقسیم می‌شوند، زیرا در روش قبلی که یارانه به کالا‌ها تعلق می‌گرفت، در واقع اقشار ثروتمند که توان خرید بالاتری داشتند از یارانه‌ی غیرمستقیم بیشتری هم بهره مند می‌شدند. به طور کلی، کارشناسان و فعالان اقتصادی در این مورد اتفاق نظر دارند که ارز ترجیحی باید حذف می‌شد.
 
موضوع مهم این است که حذف ارز ترجیحی در دولت سیزدهم بر خلاف دفعات قبلی که ارز چندنرخی حذف می‌شد، همراه با اختصاص یارانه به مردم به منظور حمایت از معیشت آنان بوده است؛ اما شیوه اجرا نیز بسیار مهم است. تجربه چندین اصلاح یارانه کالا‌های اساسی و تجربه هدفمندی یارانه‌های انرژی به خوبی در این زمینه کمک‌کننده خواهد بود.
 
با توجه به چندین تجربه گذشته، اثرگذاری یارانه نقدی در افزایش مطلوبیت، کاهش فاصله طبقاتی و بهبود رفاه مردم موفقیت‌آمیزتر از مدل‌های کوپنی است که از بزرگترین ضعف‌های آن، می‌توان به کیفیت پایین کالا‌های اساسی درون کالابرگ، سلب قدرت اختیار و انتخاب کالا‌های اساسی ارزان‌قیمت برای مردم، وابستگی دوباره به واردات و بازگشت صحنه‌هایی نظیر صف خرید کالا یا فروش کالا‌های کوپنی در جلوی فروشگاه‌ها اشاره کرد که سازوکار کالابرگ نسبت به یارانه نقدی نه تنها مزیتی ایجاد نمی‌کند، بلکه مشکلات آن نیز بیشتر است و تنها امکان خرید کالا‌های کالابرگی در فروشگاه‌های بزرگ وجود دارد و سبب ایجاد انحصاری دیگر در این بین نیز خواهد شد.

در ادامه گزارش نیز پیرامون حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی و راهکار جایگزین آن، نظرات محمدرضا میرتاج الدینی، عضو کمیسیون برنامه و بودجه‌ی مجلس را جویا شدیم که حاصلش را در ادامه می‌خوانید.    

میرتاج الدینی در گفت‌وگو با تابناک اقتصادی در مورد مشکلاتی که ارز ترجیحی ۴۲۰۰ تومانی برای کشور به وجود آورد، تصریح کرد: این سیاست مضرات زیادی داشت و بستری برای رانت، سوءاستفاده و انحصارطلبی عده‌ای خاص فراهم کرد. به طور کلی، هر کسی که به ارز ترجیحی دست پیدا می‌کرد، در واقع یک امتیاز برایش محسوب می‌شد. بعضی افراد از این ارز به درستی بهره می‌بردند و در راستای منافع عموم از آن استفاده می‌کردند؛ اما برخی از آن برای منافع شخصی خودشان سود می‌بردند و کشور را با مشکلاتی روبرو کردند.

وی ادامه داد: دومین مشکل سیاست ارز ترجیحی این بود که در این روش توزیع یارانه‌ها عادلانه نبود. این یارانه در اختیار دلالان و سودجویان قرار می‌گرفت و آن طور که شایسته بود منافعش به عموم مردم نمی‌رسید. در واقع تنها بخش کمی از یارانه‌ها به جامعه‌ی هدف اصابت می‌کرد و بخش زیادی از آن هدر می‌رفت.

این عضو کمیسیون برنامه و بودجه‌ی مجلس خاطرنشان کرد: در شرایطی که برخی اقلام با حمایت‌های دولتی و ارز ترجیحی به صورت ارزان عرضه می‌شد، مدیریت مصرف در کشور وجود نداشت و استفاده از برخی کالا‌ها به شدت افزایش یافته بود. در این روش، هدررفت منابع بسیار بود و قاچاق بیش از اندازه‌ای را هم در کشور داشتیم.
 
با کالابرگ به معنای سهمیه‌بندی مخالفیم/ اختیار خرید کالا‌های اساسی به مردم با یارانه نقدی/ ضرورت افزایش یارانه نقدی در آینده

محمدرضا میرتاج الدینی، عضو کمیسیون برنامه و بودجه‌ی مجلس گفت: کالا‌های مشمول ارز ترجیحی با قیمت پایینی در کشور عرضه می‌شد و همین موضوع باعث تفاوت قیمت کالا‌ها در داخل و خارج از کشور شد. این تفاوت قیمت، برخی افراد را اغوا می‌کرد تا به قاچاق کالا‌ها مبادرت کنند. به عنوان یک مثال، می‌توان گفت که قیمت یک کیسه آرد در کشور ۳۸ هزار تومان و در مرز‌ها ۷۰۰ تا ۹۰۰ هزار تومان بود. این شرایط به معنای بستر مناسب برای قاچاق بود.

وی ادامه داد: دولت برای تأمین ارز ترجیحی باید دلار را به قیمت آزاد تهیه می‌کرد و در اختیار واردکنندگان قرار می‌داد که این امر برای دولت دشواری‌هایی را ایجاد می‌کرد. در سال گذشته، حدود ۱۸ میلیارد دلار ارز ترجیحی در نظر گرفته شد که امسال به بالای ۲۰ میلیارد دلار می‌رسید. وارد کردن این حجم از ارز به بازار به معنای تورم بود.

این نماینده‌ی مجلس خاطرنشان کرد: دولت باید الزاماتی را در اجرای سیاست جدید هدفمندی یارانه‌ها در نظر داشته باشد تا این قانون به درستی اجرا شود. در وهله‌ی اول، باید اطلاع رسانی خوبی برای مردم انجام و ابعاد طرح شفاف شود. دومین موضوع این که دولت باید مراقبت لازم به عمل آورد تا کالا‌ها به وفور در بازار موجود باشند. وقتی کالا‌ها به اندازه‌ی کافی در بازار عرضه شوند، فضا برای گرانی از بین می‌رود و مدیریت اوضاع آسان‌تر خواهد بود. سوم، دولت باید بر همه‌ی قیمت‌ها نظارت داشته باشد تا از گرانی آن‌ها جلوگیری شود.

میرتاج الدینی در ادامه گفت: چهارمین موضوع این است که باید تمامی افرادی که به ناحق از گرفتن یارانه محروم شده اند، از آن بهره‌مند شوند. باید بررسی‌های لازم شود تا حقی از کسی ضایع نشود. تمامی افرادی که برای گرفتن یارانه ثبت نام نکرده اند  و جا مانده اند نیز باید طی سازوکاری بتوانند از آن بهره‌مند شوند.

در واقع باید تمام تلاشمان را به کار بگیریم تا قدرت خرید مردم کاهش نیابد. با بررسی‌های کارشناسانه مشخص شده است با اجرای سیاست جدید هدفمندی یارانه‌ها و پارداخت یارانه ۴۰۰ هزار تومانی، قدرت خرید قشرهای پایین جامعه بیشتر از قبل شده است.

میرتاج الدینی ادامه داد: بنده با کالابرگ به معنای سهمیه بندی موافق نیستم و از کالابرگ الکترونیک در شرایطی باید استفاده کرد که با کمبود کالا مواجه باشیم. اما در حال حاضر کمبود نداریم و به نظر من ضرورتی ندارد از کالابرگ استفاده کنیم. باید یارانه در اختیار مردم قرار بگیرد و آن‌ها انتخاب کنند که چه کالایی را بخرند.

این عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس اشاره کرد: فعلاً مبلغ یارانه می‌تواند جوابگوی نیاز‌های مردم باشد، اما بالعکس یارانه ۴۵ هزار و ۵۰۰ تومانی، در آینده باید این مبلغ به ویژه برای قشرهای ضعیف جامعه افزایش یابد.
 
اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما تبلیغ پایین متن خبر
برچسب ها
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۶
در انتظار بررسی: ۱۰
انتشار یافته: ۵۷
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۵۲ - ۱۴۰۱/۰۳/۰۴
خوب فکر نمیکنید خیلی از پدرها به جای خرید مرغ و تخم مرغ یارانه رو به زخم زندگی می زنند و نسلی معیوب از این تصمیم برجا خواهد ماند لطفا فراتر از نوک بینی رو هم ببینید از چاله به چاه داریم میریم به خدا
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۹:۱۲ - ۱۴۰۱/۰۳/۰۴
قسم نخور بی خود. اتفاقا اینکه اختیار خرج را به افراد بسپریم کاملا درسته. تا کی می خواید بجای شما تصمیم بگیرن؟
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۹:۵۹ - ۱۴۰۱/۰۳/۰۴
هدف اصلی این است که به ۶ میلیون خانوار دو ماه یارانه داده اند

و به دروغ میگوید به ۹۰ درصد پرداخت کردیم

شخصا بازنشسته حداقلی بگیر زیر ۴ میلیون تومان هستم و یارانه ندادند

و از هر کدام از دوستان و همکاران از خودم ضعیف تر هم سوال کردم ، هیچکدامشان دریافت نکرده اند

و خدا میداند که بنام مردم ایران این پولها را به کدام کشور لبنان و سوریه و یمن و فلسطین و عراق میدهند؟
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۲:۲۷ - ۱۴۰۱/۰۳/۰۴
با اجرای یارانه احمدی نژادی
نون بربری دونه ای 250 ریال در پایان دوره احمدی نژاد سال 1392 شد 7000ریال

در واقع تورم 2800درصد رشد داشت ولی یارانه 45 هزارتومان باقی ماند


حالا خدا می دونه نون بربری. 2000 تومنی در پایان دوره رئیسی چقدر شود.


اینها راه حل نیست.
کسی که تشنه است را نمی توانید با خوراندن آب شور سیراب کنید.
علی
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۰۰ - ۱۴۰۱/۰۳/۰۵
من نمیدانم چرا باید با کالابرگ که به همه به نسبت درست و حتما کالای اساسی برسه باید مخالف باشند
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۵۶ - ۱۴۰۱/۰۳/۰۴
پس این 900میلیارد تومانی که خرج خرید تجهیزات شده برای چیه ؟ نکنه رو دستشون مونده بوده و .....................؟!
ناشناس
|
United States of America
|
۱۷:۰۲ - ۱۴۰۱/۰۳/۰۴
اخه اين اقتصاد چي بلده كه اختيار يه ملت دست ايناست؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۰۶ - ۱۴۰۱/۰۳/۰۴
بهانه شما برای افزایش چند برابری قیمت ها قاچاق و رانت است پس چرا به همه مردم یارانه نمی دهید و بسیاری را با بهانه های مختلف از یارانه محروم کردید؟ کاملا مشخص است این افزایش چند برابری قیمت ها برای جبران کسری بودجه از جیب مردم است چون راه مبارزه با قاچاق و رانت افزایش قیمت ها نیست
پاسخ ها
هموطن
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۹:۳۰ - ۱۴۰۱/۰۳/۰۴
درود بر شما
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۱۴ - ۱۴۰۱/۰۳/۰۴
میر تاج‌ جان‌ !!!!
یا رانه‌ ما ها را هم بدید‌ لطفا‌ یارانه پول نفت‌ مملکت هستش‌ و شماها‌ از راه فروش‌ هواپیما‌ بدست‌ نیاوردید‌ که بهر کس دلتون‌ بخواد‌ بدید‌ حق ملی‌ همه است‌ و دوزار‌ حقوق‌ بازنشستگی‌ نباید‌ مرا از حق و حقوق‌ ملیم‌ محروم‌ بکنه‌ !!!
اصلا‌ شما‌ حق‌ میدونید‌ یعنی‌ چی ؟!
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۳۹ - ۱۴۰۱/۰۳/۰۴
کمبود کالا ندارید درست اونکه به شما مربوط نیست ان را بخش خصوصی تولید و یا وارد میکند موضوع این هست که شما مدیریت ندارید و هر قیمتی دلشان بخواهد به ملت می فروشند اتفاقا ما یارانه نمی خواهیم کالابرگی شود تا بتوان کنترل کرد .
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۴۵ - ۱۴۰۱/۰۳/۰۴
چرا نخبه های انقلابی اینطوری هستند؟!
وقتی سوییچشان روی یک موضوع درست روشن می شود روی یک موضوع درست دیگر خاموش می شود.
این آقا توضیح دهند با این وصف با مشکل فساد زا تر پول پاشی چه می کنند اونوقت؟
بی نان
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۴۱ - ۱۴۰۱/۰۳/۰۴
معلوم نیست ریسی برای مردم چندانکار مثبتی کرده باشه دولت میخواست این پول بجیب دزدا نره تا حدودی خوبه ولی سوال اینجاست که با اینکار دولت تمام ان منابع باید بده بمردم اونم همه باید یکسان یارانه بده دولت مگر میشود من با بیکاری و نداشتن بیمه و غیره نفری سیصد تومان بگیریم ولی یکی که حال و روزش بهتره واقعا خیلی بهتره نفری چهار صد اصلا غلطه همه را باید یکسان پرداخت بکنه اما واقعا خانوادهایی که فلاکتشون زیر فلاکته یه کمکی در جایی دیگه بکنه این تبعیضها و درجه بندی کردن مردم ایران کار بسیار غلطی هست که این دیوانها کردن من میپرسم از ریسی که بقیه این پولا که نزدیک چهارصد هزار میلیارد تومانش کجا میرود لطفا بکی و بکجا میرود مردم بدبخت کردین شرافت بخرج بدید ارزش پولی ملی بحراج گذاشته برگردونید هیچی نمیخوایم این یارانها از قبل بوده برای خودتون ارزش پول ملی درست نشه کشور بیغما میرود دولتی و غیره همه میبرن فقط مردم بدبختر میشنریسی اصلا از اقتصاد و پول فقط یارانه و حرف مفت بلده
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۴۱ - ۱۴۰۱/۰۳/۰۴
پخش پول به شیوه کنونی قطعا تورم زاست و اثرات منفی آن بیش از فواید آن می باشد.باید سهمیه خرید کالا در کالابرگ الکترونیکی برای هر خانواده فعال شود که در این صورت هم می توان آمار دقیق مصرف را استخراج کرد و هم میتوان از خرج یارانه برای مصارف دیگر که باعث گیرافتادن مردم در چرخه گرانی کالا و خدمات می شود جلوگیری کرد.
ناشناس
|
United States of America
|
۱۸:۴۵ - ۱۴۰۱/۰۳/۰۴
منطقی‌ترین و عاقلانه‌ترین کار اینه که دولت تمام یارانه‌ها در بخش‌های مختلف را حذف کنه. مردم خودشون باید کار کنند و خرج خودشون را دربیاورند و این بساط پول‌پاشی و گداپروری برچیده بشود. دولت فقط باید زمینه کار و فعالیت سالم را فراهم کند. دولت باید زمینه یک اقتصاد آزاد، باز و رقابتی را فراهم کنه و به جای گداپروری و حیف‌ومیل ثروت کشور در قالب یارانه و طرح‌های منسوخ‌شده و شکست‌خورده کمونیستی، سرمایه‌گذاری در زیرساخت‌های کشور را تسهیل کنه. ولی حالا که قراره به مردم یارانه پرداخت بشه، پرداخت این یارانه به صورت کالابرگ اشتباه است و باعث هرج‌و‌مرج و نارضایتی مردم میشه؛ چون زمینه و ساختار مناسب برای اجرای طرح کالابرگ فراهم نیست. بهتره یارانه نقدی پرداخت بشه که خود مردم تصمیم بگیرند با یارانه و پول خودشون چه کار کنند. این‌جوری هم راحت‌تره و هم هرج‌ومرج نمیشه.
برچسب منتخب
# قیمت طلا # مهاجران افغان # حمله اسرائیل به ایران # انتخابات آمریکا # ترامپ # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سردار سلامی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
عملکرد صد روز نخست دولت مسعود پزشکیان را چگونه ارزیابی می کنید؟