روسیه در پی تصاحب بازار نفت ایران در آسیا

بلافاصله پس از اعمال تحریم‌های غرب علیه روسیه به دلیل تجاوز این کشور به اوکراین، صادرات نفتی روسیه متوجه کشورهای آسیایی شد و این کشور، صادرات نفت به کشورهای چین، هند، امارات و... را مورد توجه قرار داد. کشورهایی که به‌طور سنتی، مقاصد صادراتی نفت ایران را تشکیل می‌دادند و ایران طی سال‌های اخیر از طریق صدور نفت به این کشورها تلاش می‌کرد، کمی از بار سنگین فشار تحریم‌ها را پوشش دهد.
کد خبر: ۱۱۲۲۰۲۳
|
۱۱ خرداد ۱۴۰۱ - ۱۰:۰۱ 01 June 2022
|
10451 بازدید
|
۹

به گزارش «تابناک» به نقل از روزنامه اعتماد، در اثر این تغییر رویکرد روسیه، چین به عنوان یکی از مهم‌ترین خریداران نفت ایران در دوران تحریم‌ها، خرید نفت از ایران را کاهش داد و به همان نسبت بر واردات نفت از روسیه افزود.

جدای از چین، امارات نیز که بر اساس برخی برآوردها، طی سال‌های اخیر روزانه حدود ۲۴۰ هزار بشکه نفت از ایران خریداری می‌کرده، نفت روسیه را جایگزین نفت ایران کرده است. این گزاره در خصوص خرید نفت ایران توسط هند نیز به همین صورت محقق شده است. یعنی هند از واردات نفت ایران کاسته و بر خرید نفت از روسیه افزوده است.

مبتنی بر این اخبار ذخایر نفت ایران روی دریا حدود ۲۵ درصد افزایش پیدا کرده است که ناشی از افزایش اقبال مشتریان آسیایی به نفت روسیه بوده است. روسیه بعد از مواجه شدن با بحران تحریم‌ها، تلاش می‌کند از طریق اعمال تخفیف‌های بیشتر، بازار‌های صادراتی افزون‌تری را در آسیا به دست آورد و این بازار‌ها را جایگزین مشتریان اروپایی و غربی خود کند. البته این نوع رفتار روس‌ها از منظر تاریخی، مسبوق به سابقه است و بار‌ها تکرار شده است.

مطالعه تاریخ روسیه، بیانگر آن است که این کشور، همواره مبتنی بر منافع خود عمل کرده است و هرگز شریک قابل اطمینانی برای طرف‌های مقابل نبوده است. در بسیاری از برهه‌های تاریخی، روس‌ها به‌رغم همه قول و قرار‌ها و پیمان‌نامه‌ها، عمل می‌کردند و بار‌ها جهت‌گیری‌های خود را تغییر داده‌اند. این روند از قرون ۱۷ و ۱۸ میلادی تا پیمان‌نامه‌های قبل از جنگ جهانی دوم و حتی دوران معاصر وجود داشته است؛ بنابراین برای روسیه، اساس دوست و دشمن دایمی، معنا و مفهومی ندارد.

خطاب به آن دسته از افراد و جریانات داخلی که تصور می‌کنند، روسیه می‌تواند به شریک راهبردی ایران بدل شود، باید یادآوری کرد که کمی تاریخ روسیه را مطالعه کنند تا متوجه شوند برای روسیه تنها یک اصل وجود دارد و آن‌هم اینکه هیچ اصولی در روابط با سایر کشور‌ها (به جز منفعت‌های این کشور) وجود ندارد!

با یک چنین پیشینه‌ای این پرسش مطرح است که ایران برای تداوم حضورش در بازار نفت چه باید بکند؟ باید توجه داشت، چنانچه مسوولان دست روی دست بگذارند، روس‌ها باقی‌مانده بازار نفت آسیا را نیز از دست ایران خارج کرده و یکه‌تاز بازار نفت در آسیا خواهند شد.

تحریم‌های اقتصادی که روز و روزگاری رییس‌جمهوری در ایران، آن‌ها را کاغذپاره‌های بی‌ارزش خطاب می‌کرد، امروز اقتصاد و معیشت ایرانیان را به هم دوخته است. روشن است ایران نیز باید براساس منافع ملی خود عمل کند.

اما آیا تصویر شفافی از منافع ملی در ایران وجود دارد؟ در این شرایط، احیای برجام از نان شب هم برای ایران واجب‌تر است. براساس مطالعات میدانی ایران حداکثر ۲ الی ۳ دهه فرصت دارد تا از ظرفیت‌ها و درآمد‌های نفتی خود در مسیر توسعه استفاده کند؛ بنابراین عقل حکم می‌کند که موضوع احیای برجام هرچه سریع‌تر در دستور کار قرار بگیرد. در کنار لغو تحریم‌ها، پیوستن به fatf نیز یک ضرورت غیرقابل انکار است. تجار ایرانی برای استفاده از شبکه حمل و نقل مالی و پولی جهانی نیازمند پیوستن به fatf هستند.

از سوی دیگر ایران به جذب سرمایه‌های خارجی نیازمند است. صنایع نفت و گار ایران به سرمایه نیاز دارد. بخشی از این سرمایه‌ها از طریق شرکای خارجی و بخشی نیز از طریق ظرفیت‌های داخلی تامین می‌شود. اما هر عقل سلیمی می‌داند که در زمان تحریم‌ها، امکان جذب سرمایه وجود ندارد؛ بنابراین مهم‌ترین راهکار برای مقابله با نبرد تخفیف‌های روسیه، لغو تحریم‌ها است. در وهله بعد باید امیدوار باشیم آگاهی عمومی در این کشور به اندازه‌ای رشد کند که دیگر فضایی برای جولان رانتخواران خشونت‌طلب وجود نداشته باشد.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۲
در انتظار بررسی: ۴۳
انتشار یافته: ۹
ناشناس
|
Australia
|
۱۰:۰۸ - ۱۴۰۱/۰۳/۱۱
"مطالعه تاریخ روسیه، بیانگر آن است که این کشور، همواره مبتنی بر منافع خود عمل کرده است "

چه جمله مسخره ای !!

اخه کدوم کشور غیر از ایران برخلاف منافع ملی خودش سیاست گذاری میکنه ؟؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۱۵ - ۱۴۰۱/۰۳/۱۱
روسیه همیشه دزد است
بچه محل
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۱۷ - ۱۴۰۱/۰۳/۱۱
چرا مسئولانی که همیشه در حمایت از روسیه گلو پاره می کنند و گریبان پاره می کنند، ساکت هستند و این تعدی آشکار روسیه ر ا محکوم نمی کنند؟؟؟!!!...
سیاه
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۱۹ - ۱۴۰۱/۰۳/۱۱
هر کشوری باید بفکر منافع ملی خود باشد اگر برای ما این موضوع اولویت نیست نباید ایراد از کشور دیگری بگیریم . دنیای سیاست جای تعارف و رفیق بازی نیست دشمن و دوست دائمی وجود ندارد . متاسفانه روابط خارجی ما باعث شده سایرین از کارت کشور ما در تقابل و روابط به نفع خودشان استفاده کند و بازنگری ما را می طلبد . روسیه سالیان زیادی است که از اختلافات ما با سایرین به نفع خودش استفاده می کند و در تگناهای قبلی راحت پشت ایران را خالی کرده و با رقبا وارد معامله می شود .
رضا
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۲۴ - ۱۴۰۱/۰۳/۱۱
برادر چرا چرند میگی وقتی نفت به بشکه ای 120 دلار رسیده و در بازار نایاب است ،کسانی مشتری بیشتر جذب می کنند که تخفیف بهتری بدهند که روسیه و ایران هر دو اینگونه هستند پس از بازار سایر کشور ها کم می شود نه این دو کشور انها هم نفت خود را به اروپا صادر می کنند.ایران و روسیه رقیب هم نیستند رقیب عربها هستند.
علی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۲۶ - ۱۴۰۱/۰۳/۱۱
بالاخره یک کلام حرف حساب هم در تابناک آمد
گام بعد ....اجرای رفراندوم برای موضوعات اساسی بجای امیدواری به مجلس و دولت برای تصمیم گیری ..
اگر اراده ای برای حل مشکلات وجود دارد بجای شعار دادن باید تصمیم گرفت ...
واگر تصمیم گیری برای حاکمیت سخت است باید به اصول حمهوریت وفادار باشند و رفراندوم برگزار شود ..
ناشناس
|
United States of America
|
۱۰:۴۴ - ۱۴۰۱/۰۳/۱۱
اینقدر دست دست کنید و بهانه بگیرید و برجام رو امضا نکنید دوباره تا همه بازار رو قبضه کنه!فقط این حکومت بلده شعار بده و فرصت سوزی کنه!!!
خیری
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۱۸ - ۱۴۰۱/۰۳/۱۱
تابناک ، واقعا متاسفم برای تحلیل گر سایت که هنوز در خوش خیالی احیای برجام بسر میبره لطفا از تحلیلگرانی که به امور سیاسی آشناترند استفاده فرمایید ، ما که از برجام خارج نشده ایم اونی که خارج شده و سند امضاء کرده باید برگرده .
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۱:۲۰ - ۱۴۰۱/۰۳/۱۱
روسیه از قرن های پیش دشمن شماره یک ایران بوده و هست و خواهد بود

و هرچند مسئولین ما خودشان رو به ..... میزنند

ولی تاریخ معاصر حاضر هی حاضر است

ولی کو عبرت
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # دمشق # الجولانی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
تحولات اخیر سوریه و سقوط بشار اسد چه پیامدهایی دارد؟