تبلیغات در تابناک صفحه خبر
اینترنت پیشگامان
فلای تو دی- صفحه خبر

رویکرد تازه به کنترل حساب‌های بانکی

از سال‌های گذشته دسترسی دولت به جزییات حساب افراد و تراکنش‌های بانکی موضوعی بحث‌برانگیز بوده است.
کد خبر: ۱۱۲۳۳۲۹
|
۱۸ خرداد ۱۴۰۱ - ۲۱:۲۱ 08 June 2022
|
16883 بازدید
|
۶
                              رویکرد تازه به کنترل حساب‌های بانکی

به گزارش «تابناک» به نقل از روزنامه اعتماد، البته موافقان این طرح معتقدند برای شناسایی گروه هدف و برای پرداخت یارانه نقدی و همچنین اخذ مالیات و مبارزه با پولشویی و فساد نیاز است تا دولت حساب‌های افراد را رصد کند. این برای اولین‌بار نیست که این موضوع مطرح می‌شود و طی سال‌های گذشته نیز بار‌ها این موضوع مطرح شده که هر بار با واکنش‌های منفی از سوی ناظران مواجه شده و باعث شده تا دولت از موضع خود عقب‌نشینی کند. منتقدان می‌گویند به عنوان مثال در سال ۱۳۹۳ برای اولین‌بار موضوع رصد حساب بانکی افراد مطرح شد که در آن زمان هدف دولت از رصد حساب‌ها مشخص شدن افراد یارانه‌بگیر بود که پس از آن از موضع خود عقب‌نشینی کرد و مجلس نیز اعلام کرد دولت بنای خود را اعتماد به مردم و خوداظهاری بگذارد. پس از آن در سال ۱۳۹۵ نیز این موضوع با هدف اجرای برنامه‌های مالیاتی مطرح شد، اما باز هم راه به جایی نبرد و مجددا در سال ۱۳۹۸ به منظور حذف دهک‌های پردرآمد حسن روحانی رییس‌جمهور وقت اعلام کرد دهک‌بندی‌ها نیاز به سرک‌کشی به حساب‌های افراد دارد، اما من تا به حال زیر بار آن نرفته‌ام. ادعای حریم خصوصی حساب‌های افراد در حالی مطرح می‌شود که بیش از ۴ دهه است که در کشور‌های مختلف برای اخذ مالیات و مبارزه با پولشویی و فساد دولت به حساب‌های افراد دسترسی دارد و می‌تواند هرگونه مغایرت با اظهارات افراد را رصد کند برای مثال؛ نظام مالیاتی در کشور‌های توسعه یافته براساس اظهارات خود افراد است و ممیزی ندارد، اما از آنجایی که دولت به تمام حساب‌ها دسترسی دارد در صورتی که افراد تخلفی در اظهارات خود داشته باشند برخورد سختی با آن‌ها صورت می‌گیرد و همین امر باعث می‌شود فرار مالیاتی در این کشور‌ها به شدت پایین باشد.

رصد حساب افراد ابزاری برای حکمرانی ریال است

دانشکده مدیریت تهران

وحید شقاقی شهری اقتصاددان و رییس دانشکده اقتصاد دانشگاه خوارزمی، در مورد مطرح شدن دوباره دسترسی و نظارت دولت به حساب‌های بانکی افراد با هدف مبارزه با فساد و اخذ مالیات بر این باور است که در همه کشور‌ها گردش مالی افراد باید برای حکومت و دولت شفاف باشد و مهم‌ترین مسیر جلوگیری از فساد و پولشویی و ابزاری برای حکمرانی ریال محسوب می‌شود. این اقتصاددان با بیان اینکه گردش مالی افراد باید مبتنی بر سند مثبته باشد به «اعتماد» گفت: این مساله فارغ از نظارت دولت مطرح است به گونه‌ای که اگر در کشور به دنبال حکمرانی ریال و کاهش و کنترل فساد هستیم و به دنبال شفافیت و جلوگیری از پولشویی هستیم تنها مسیر از کنترل گردش مالی افراد می‌گذرد.

ارایه سند مثبته ضروری است
او افزود: کنترل گردش مالی افراد به این مفهوم نیست که چقدر از حساب افراد کسر یا به حساب واریز شده بلکه مسیر آن از اسناد مثبته می‌گذرد به عنوان نمونه در صورتی که فردی می‌خواهد از حسابش مبلغی را پرداخت کند یا اینکه مبلغی را به حسابش واریز کند باید سند معتبر بابت آن ارایه کند که البته در دولت گذشته این کار شروع شد و بانک مرکزی نیز با راهبرد مدیریت ریال و به منظور مدیریت دلار در کشور این اقدام را انجام داد که به اعتقاد من در دولت سیزدهم نیز همین مسیر باید با جدیت دنبال شود یعنی گردش مالی افراد براساس سند مثبته (ارایه منشا واریز و برداشت) انجام گیرد.

شقاقی شهری خاطرنشان کرد: ارایه اسناد مثبته به صورت سیستمی و نه به صورت دستی باعث می‌شود تا مدیریت دلار نیز صورت پذیرد و آرمان من به عنوان یک اقتصاددان این است که روزی در کشور گردش مالی افراد در سیستم بانکی مبتنی بر سند مثبته باشد که نام آن را حکمرانی ریال می‌گذارم که با آن می‌توان از فساد و پولشویی و عدم شفافیت و رانت در بازار جلوگیری کرد.

در همه جای دنیا گردش مالی افراد در اختیار دولت است

این اقتصاددان در پاسخ به این پرسش که آیا سرکشی به حساب افراد منجر به فرار سرمایه از کشور نخواهد شد، تصریح کرد: خیر، در همه جای دنیا گردش مالی افراد در اختیار دولت است و اگر ما نیز خواستار شفافیت هستیم باید به این مسیر برویم و اگر فردی هزار میلیارد تومان منابع مالی دارد که حاصل تجارت سالم او و فعالیت اقتصادی‌اش بوده چه اشکالی دارد تا دولت نیز از آن آگاهی داشته باشد. او تصریح کرد: بدون سند مثبته هر گونه گردش مالی افراد پولشویی به شمار می‌رود و این موضوع که منابع مالی افراد جزو حریم خصوصی آن‌ها محسوب می‌شود و باید با آگاهی آن‌ها از سوی دولت رصد شود اصلا درست نیست، چراکه هر سرمایه‌ای که منشا نامعلوم و نامشخصی دارد قطعا ثبات و رشد اقتصادی کشور را برهم می‌زند.

او گفت: اگر با بررسی گردش مالی افراد نگران خروج سرمایه از کشور هستیم آن خروج سرمایه بهتر است صورت گیرد، زیرا این سرمایه ماحصل رانت و پولشویی است که اقتصاد با آن آباد نخواهد شد.

سالم‌سازی و مولد‌سازی اقتصاد ایران با شفافیت امکانپذیر است

شقاقی شهری در ادامه گفت: اگر بتوانیم حکمرانی ریال را در اقتصاد ایران اجرایی کنیم پولشویی، رانت و عدم شفافیت از بین می‌رود و فعالیت‌های مولد جانی تازه در اقتصاد کشور می‌گیرند، سال‌هاست که ما برای سالم‌سازی و مولد‌سازی اقتصاد ایران به دنبال شفافیت گردش مالی افراد هستیم. او با بیان اینکه ارایه سند مثبته با بازجویی و کنترل حساب افراد متفاوت است، تصریح کرد: دولت‌ها در همه جای دنیا در این خصوص حریم‌هایی را رعایت می‌کنند و حساب افراد را برای مردم شفاف نمی‌کنند بلکه برای حاکمیت و دولت این حساب‌ها شفاف است که منشا واریز و برداشت‌ها را مشخص می‌کند. شقاقی شهری در ادامه گفت: رصد گردش مالی افراد براساس اسناد مثبته یک خیر عمومی در کشور است و ما هر قدر به سمت شفافیت پیش برویم به نفع اقتصاد کشور است. این اقتصاددان با بیان اینکه همه دولت‌ها باید با پولشویی مبارزه کنند، افزود: اگر منشا سرمایه‌ای فساد و رانت است باید مشخص شود. او با اشاره به رصد تراکنش‌های مالی افراد غیرشاغل و بازنشسته و تعیین سقف برای این افراد نیز خاطرنشان کرد: به اعتقاد من این مساله به صورت مبنایی و کارشناسی ایراد دارد و نباید برای گردش مالی و تراکنش‌های افراد سقفی تعیین شود و به صورت عقلانی و منطقی این طرح ایراد دارد و اصلا نمی‌دانم چه کسی و با چه منطقی این دستورالعمل را نوشته است. شقاقی شهری افزود: بهتر آن است که هر چه سریع‌تر این دستورالعمل را باطل کنند، چراکه اصلا منطق کارشناسی ندارد و شبهه‌برانگیز است و موجب نارضایتی مردم نیز می‌شود، به عنوان نمونه یک فرد می‌تواند بازنشسته باشد، اما نوآور خلاق هم باشد و گردش مالی بالایی هم داشته باشد.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
برچسب ها
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۷
انتشار یافته: ۶
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۱:۴۳ - ۱۴۰۱/۰۳/۱۸
آقا اگر کسی بانک پس انداز داره خارج کنه. از من گفتن بود.
ایرانی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۲:۳۹ - ۱۴۰۱/۰۳/۱۸
در همه جای دنیا گردش مالی افراد در اختیار دولت است
خیلی هم خوبه ولی نمیدانم چرا فقط اون چیزهایی رو که خودتون دوست دارید رو میگید در همه جای دنیا رایجه!!! یعنی اینهمه رانت و فساد و اختلاس هم در همه جای دنیا رایجه؟!!! یعنی میزان شفافیت مالی و اقتصادیمون هم مثل شفافیتی که در دنیا رایجه هستش؟!!یعنی همه چیزمون با چیزهایی که در دنیا رایجه همخونی داره؟!!!یعنی خدای ناکرده زبونم لال روم به دیوار وضعیت حقوق کارمندها و کارگرها و معلمان و بازنشستگانمون هم مثل همه دنیاس؟!!
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۲:۵۰ - ۱۴۰۱/۰۳/۱۸
صحبت این حرف ها نیست جناب به اصطلاح کارشناس .
کجای کار ما با کشور های توسعه یافته شبیه است که سما این یکی را می خواهید شبیه آن ها کنید ؟ در این کشور که تورم آن بیش از چهل درصد است ، دولت تنها ۱۸ درصد به سپروه بانکی بهره می وهد و در واقع هر ساله ۲۲ در صد اندوخته فرد را بصورت پنهانی با تورم نابود می کند . فرد برای جلوگیری از سقوط قدرت خرید اندوخته خود مول را از حساب خارج کرده و سکه می خرد . ولی دولت با این کار فرد هم که در واقع سودی نداسته و تنها جلو سقوط قدرت خرید اندوخته فرد را می گیرد کار داشته و از آن مالیات می خواهد . اگر فرد این سکه ها را بفروشد و با مول آن ب ای فرزندش جهیزیه بخرد هم باز دولت مداخله کرده و می گوید که تو از فروش سکه سود کسب کرده ای و باید مالیات بدهی
دولت هرگز راهی را پیشنهاد نکردتا یک فرد بتواند اندوخته سی ساله خود را که مالیات آن را نیز قبلا داده حفظ کند . خواسته دولت این است که آن اندوخته را به هر ترتیب که شده با تورم نابود کند . این کار باعث شده که افراد بسیار عادی جامعه اقدام به خروج پول از کسور و خرید مسکن در آن کشور روی بیاورند .
بچه محل
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۳:۰۹ - ۱۴۰۱/۰۳/۱۸
در همه دنیا کارها و فعالیت دولت کاملا روشن هست و مردم به آن نظارت و اشراف کامل دارند؟؟؟!!! پس چرا این محرمیت تنها برای دولت بی کفایت هست و برای مردم نیست؟؟؟!!!
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۱:۰۹ - ۱۴۰۱/۰۳/۱۹
هیچ کجای دنیا پول مملکت بی حساب و کتاب به جیب کشورهای دیگه نمیره. اینجا مگه اینطوریه؟؟؟؟؟؟
هرکاری دلشون میخواد میکنن به دنیا کاری ندارن. هر کجا نفع خودشونِ پای دنیا رو پیش میکشن.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۰۰ - ۱۴۰۱/۰۳/۱۹
به جای کنترل و رصد حساب‌های بانکی از بانکاشون مواظبت کنن خالی نشن
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # الجولانی # فیلترینگ
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
چه حسی به آتش سوزی مهیب لس آنجلس دارید؟