بین الملل تابناک: صدوهجدهمین روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای زیادی را به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
فرمانده نیروی هوایی آلمان روز سه شنبه اظهار داشت که ناتو باید برای تهدیدات اتمی روسیه آماده باشد و بتواند ضربه بازدارنده به این کشور وارد کند.
به گزارش وبگاه «کییف پست» به نقل از روزنامه «بیلد» ژنرال «اینگو گرهارتز» فرمانده نیروی هوایی آلمان، در سخنرانی در «نشست بین المللی قدرت نیروی دریایی» در «کیل» گفت که ناتو باید برای تهدیدات اتمی روسیه آماده باشد و بتواند ضربه بازدارنده به این کشور وارد کند.
ژنرال اینگو گرهارتز گفت: «برای بازدارندگی قابل اعتماد، ما به ابزار و اراده سیاسی برای استفاده از بازدارنده اتمی در صورت لزوم نیاز داریم.»
فرمانده نیروی هوایی آلمان در مورد احتمال حمله روسیه به یکی از کشورهای عضو ناتو، آشکارا به روسیه توصیه کرد که به قلمرو ناتو تجاوز نکند.
گرهارتز افزود که کشورهای اروپایی تا سال ۲۰۳۰ بیش از ۶۰۰ جنگنده پیشرفته در منطقه دریای بالتیک خواهند داشت و همچنین هواپیماهای آمریکایی نیز وجود خواهند داشت.
در حالیکه روسیه بارها تاکید کرده که قصد استفاده از سلاح اتمی را علیه اوکراین ندارد، نماینده پارلمان اروپا و وزیر امور خارجه سابق لهستان چندی قبلدر اظهار نظری قابل تعمق گفت که غرب میتواند به اوکراین برای دفاع از خود برابر روسیه سلاح اتمی بدهد.
«رادوسلاو سیکورسکی» نماینده پارلمان اروپا و وزیر امور خارجه سابق لهستان در گفتوگو با شبکه تلویزیونی«اسپرسو» در اوکراین گفت: «غرب این حق را دارد که به اوکراین کلاهکهای اتمی بدهد تا بتواند از استقلال خود را حفظ کند.»
خبرگزاری فرانسه گزارش داده اوکراین سرانجام توپخانههای پیشرفته آلمانی را مستقر کرده است.
روسیه از روز ۵ اسفند (۲۴ فوریه) دستور حمله نظامی به اوکراین را صادر کرد. این تحول چند روز بعد از آن رخ داد که مسکو رسماً استقلال جمهوریهای «دونتسک» و «لوهانسک» در شرق اوکراین را به رسمیت شناخت. ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه هدف از عملیات نظامی کشورش را «غیرنظامی کردن اوکراین» و «نازیزدایی» از این کشور اعلام کرد.
فرماندار منطقه لوهانسک در شرق اوکراین میگوید نیروهای روسی تقریبا شهر استراتژیک سِوِرودونِتسک را تصرف کردهاند و نیروهای اوکراینی تنها یک کارخانه را در اختیار دارند.
به گزارش بی.بی.سی، در هفتههای اخیر شهر سِوِرودونِتسک صنعتی کانون اصلی حملات روسیه بود و درگیریهای شدیدی در آن رخ داد.
سرهئی هایدایی گفت که نیروهای اوکراینی در کارخانه شیمیایی آزوت موضع گرفتهاند، جایی که صدها غیرنظامی نیز به آن پناه بردهاند.
پیشتر درحالی که غیرنظامیان در زیرزمین آزوت پناه گرفته بودند، نیروهای اوکراین و روسیه برای کنترل شهر در بیرون این کارخانه میجنگیدند.
با تصرف سِوِرودونِتسک، کنترل تقریبا تمام منطقه لوهانسک به دست روسیه میافتد.
در جریان این درگیریها هر دو طرف تلفات زیادی متحمل شدند.
همزمان، دولت روسیه هشدار داده است که با داوطلبان آمریکایی که در جریان جنگ اسیر شدهاند به عنوان اسیر جنگی رفتار نخواهد شد بلکه آنان «مزدور» محسوب میشوند.
با آغاز جنگ اوکراین، شمار نامعلومی از شهروندان کشورهای مختلف برای کمک به نیروهای اوکراینی در برابر روسها به این کشور رفتند.
وضعیت غیرنظامیان کارخانه آزوت
سازمان ملل پیشتر در خصوص گیر افتادن غیرنظامیان در این شهر هشدار داده بودند.
رسانههای روسی هم نیروهای اوکراینی را به خاطر اینکه غیرنظامیان در کنار آن به تله افتادهاند مقصر شناختند و گفتند که جنگجویان در این کارخانه از ساکنان به عنوان «سپر انسانی» استفاده میکنند.
روسیه در روز چهارشنبه قول داد یک مجرای انساندوستانه برای تخلیه کارخانه آزوت از غیرنظامیان به طرف بخش تحت کنترل روسیه باز کند. اما باز شدن چنین مسیری تاکنون تایید نشده است.
روز چهارشنبه یک مقام جداییطلب نزدیک به روسیه، نیروهای اوکراینی را متهم کرد که برنامه تخلیه کارخانه از غیرنظامیان را «کاملا نقش بر آب» کردهاند.
بنابر آخرین اعلام کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد، از زمان حمله روسیه به اوکراین تا ۱۹ ژوئن ۲۰۲۲ دستکم ۴۵۰۰ نفر جان خود را از دست دادهاند. ۳۰۴ تن از کشتهشدگان کودک بودند.
نخستوزیر یونان روز سهشنبه اعلام کرد که وضعیت بحرانی کنونی مربوط به اقتصاد اروپا و تورم بیسابقه، پیامد قرار داشتن اروپا در وضعیت جنگی است.
به گزارش اسپوتنیک، «کریاکاس میتسوتاکیس» افزود: اوضاع واقعا سخت است. سخت برای اقتصاد جهانی، سخت برای اقتصاد اروپا و سخت برای اقتصاد یونان، زیرا ما با میزانی از تورم روبه رو هستیم که از ۴۰ سال پیش در اروپا شاهد آن نبودهایم.
نخستوزیر یونان ادامه داد: باید تاکید کنیم تا شهروندان درک کنند که ما در شرایط جنگی هستیم و متاسفانه تبعات تهاجم روسیه به اوکراین، اکنون در طیف وسیعی از فعالیت های اقتصادی احساس می شود.
وی یادآور شد که دولت باید در چارچوب ظرفیت های مالی خود برای کاهش تاثیرات افزایش قیمت ها در همه سطوح درآمدی موجود، مداخله کند.
وی با اعلام اینکه اقتصاد ملی یونان بسیار ایمنتر از زمانی است که وی روی کار آمد، گفت که هیچ نشانه ای وجود ندارد مبنی بر اینکه تورم فعلی، رکود را به دنبال داشته باشد.
ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه روز سهشنبه ضمن اعلام استفاده ارتش روسیه از موشک «سارمات» به عنوان جدیدترین موشک بالستیک قاره پیمای این کشور در اواخر سال ۲۰۲۲ گفت، ارتش در مرحله استقرار سامانه دفاع موشکی اس– ۵۰۰( پیشرفتهترین سامانه دفاع موشکی در روسیه) است.
به گزارش اسپوتنیک، پوتین در نشستی با فارغ التحصیلان موسسات آموزش عالی نظامی گفت: آزمایش موفقیت آمیز موشک بالستیک قاره پیمای سنگین سارمات انجام شده است.
وی افزود: برنامه ریزی شده است که پایان سال جاری اولین مجموعه از این نوع موشک در خدمت رزمی قرار گیرد.
پوتین همچنین گفت سامانه موشکی اس- ۵۰۰ که برای رهگیری هواپیماها و موشک ها طراحی شده و ممکن است از قابلیت ضدماهوارهای نیز برخوردار باشد، در دنیا همتا ندارد. وی تاکید کرد که سامانه های تسلیحاتی پیشرفته،توان رزمی ارتش و نیروی دریایی را برای سال ها و دهه های پیشرو تعیین خواهد کرد.
علیرغم تاکید روسیه مبنی بر اینکه تهدیدی برای هیچ کشوری نیست، اما برخی دولتهای اروپایی با اقداماتی خاص سعی در القای حس هراس و خطر نسبت به این کشور دارند.
«مورتن بودسکوف» وزیر دفاع دانمارک شامگاه دوشنبه گفت که ناوگان جنگندههای اف-۱۶ این کشور سه سال بیشتر از مدت برنامهریزیشده در بحبوحه افزایش تهدیدات امنیتی روسیه، فعال نگه میدارد.
به نوشته خبرگزاری «رویترز»، این کشور عضو ناتو ۱.۱ میلیارد کرون دانمارکی (۱۵۶ میلیون دلار) را برای حفظ پروازهای جنگندههای اف-۱۶ خود تا سال ۲۰۲۷ هزینه خواهد کرد.
دانمارک در سال ۲۰۱۶ با خرید یک ناوگان جنگنده اف-۳۵ لایتنینگ از شرکت آمریکایی لاکهید مارتین موافقت کرد تا جنگندههای اف-۱۶ خود را در سال ۲۰۲۴ بازنشسته کند.
بر اساس این گزارش، بودسکوف توضیح داد: «دفاع از خاک ناتو در شرق بیش از هر زمان دیگری در تاریخ اخیر اهمیت است. به همین دلیل است که ما در حال افزایش ظرفیت عملیاتی جنگندههای اف-۱۶ در حالی هستیم».
به نوشته رویترز، وی با اتهامزنی به «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه، ادعا کرد: «تجاوزات پوتین در اوکراین، اروپا و تهدیدهایی که ما با آن روبرو هستیم را تغییر داده است».
وزیر دفاع دانمارک همچنین افزود که این تصمیم به کشورش اجازه میدهد تا دفاع ملی خود را تقویت کند و در ماموریتهای ناتو مانند گشت هوایی در کشورهای بالتیک شرکت کند.
سخنگوی کرملین با تاکید بر این که بحران اوکراین طولانی خواهد شد، گفت کشورش دیگر به غربیها اعتماد ندارد.
به گزارش العربیه، دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین دوشنبه گفت که مسکو معتقد است بحران اوکراین طولانی خواهد شد و کشورهای غربی نمیتوانند اعتماد کشورش به خود را بازگردانند.
وی در مصاحبه با شبکه NBC گفت: بله، این یک بحران طولانی خواهد بود و ما هرگز به غرب اعتماد نخواهیم کرد.
پسکوف همچنین به دو آمریکایی بازداشت شده در اوکراین که کنار ارتش اوکراین میجنگیدند و جان سربازان روس را «تهدید» کردهاند اشاره کرد و گفت که این افراد باید پاسخگوی جنایات خود باشند.
این اولین اظهارنظر کرملین در مورد پرونده "اندی هوین" و "الکساندر درویک" آمریکاییهای بازداشت شده در اوکراین است.
پسکوف که به زبان انگلیسی صحبت میکرد، گفت: آنها مزدور هستند و در فعالیتهای غیرقانونی در خاک اوکراین از تیراندازی و گلوله باران سربازان ما و به خطر انداختن جان آنها شرکت داشتند. آنها مشمول کنوانسیون ژنو نیستند.
وی افزود:آن ها باید پاسخگوی جنایاتی باشند که مرتکب شدهاند و باید به این جرایم رسیدگی شود. آنها در ارتش اوکراین نیستند، بنابراین مشمول کنوانسیون ژنو نیستند.
خبرگزاری فرانسه به نقل از ارتش روسیه گزارش داد که تلویزیون این کشور پخش برنامه های خود را از جنوب اوکراین آغاز کرده است.
ارتش روسیه روز سه شنبه اعلام کرد که برجهای تلویزیونی در منطقه خرسون در جنوب اوکراین برای پخش برنامه های تلویزیون روسیه بازتنظیم شدند.
در بیانیه ارتش این کشور آمده است: نیروهای مسلح روسیه هفت برج تلویزیونی در منطقه خرسون را برای پخش شبکههای تلویزیونی روسیه بازتنظیم کردند.
رئیسجمهوری اوکراین گفت: ارتش روسیه برای حمله مجدد به منطقه و شهر خارکیف، دومین شهر بزرگ اوکراین آماده میشود.
ولودیمیر زلنسکی در یک سخنرانی ویدئوکنفرانسی در افتتاحیه یک همایش در موسسه مطالعات سیاسی-بین المللی ایتالیا گفت: ارتش روسیه درحال تجدیدقوا برای حمله مجدد به خارکیف است. ما این منطقه را قبلا آزاد کرده بودیم و آنها دنبال اشغال دوباره آن هستند.
روسیه در پی چند دوره مذاکره با اوکراین، از کییف عقب نشینی و نیروهایش را در شرق این کشور مستقر کرد. به دنبال عقب نشینی از پایتخت، نظامیان روس، اواسط ماه می بعد از چند هفته تلاش برای تصرف کامل شهر، این منطقه را نیز ترک کردهبودند.
رئیسجمهوری اوکراین که به مناسبت روز جهانی پناهندگان صحبت میکرد از آوارگی ۱۲ میلیون اوکراینی و فرار حدود پنج میلیون اوکراینی به کشورهای دیگر خبرداد.
زلنسکی با قرائت فهرستی از شهرهای ویرانشده اوکراین از جمله ماریوپول و سیویریودونتسک را در این همایش مدعی شد روسیه به طور مستمر میکولایف را با حدود نیم میلیون نفر جمعیت بمباران میکند و قصد تصرف و ویرانی کامل اسلوویانسک با ۱۰۰ هزار نفر جمعیت را دارد.
وزارت دفاع انگلیس روز دوشنبه با صدور بیانیهای مدعی انهدام یک فروند کشتی تدارکاتی روسیه توسط اوکراین شد.
وزارت دفاع انگلیس در این بیانیه که یک نسخه آن را در توئیتر منتشر کرد نوشت: در ۱۷ ژوئن ۲۰۲۲، نیروهای اوکراینی اولین استفاده موفقیت آمیز خود از موشک های ضد کشتی هارپون را که از سوی غرب اهدا شده بود، برای درگیری با نیروهای دریایی روسیه اعلام کردند.
بیانیه یادشده میافزاید: هدف از این حمله، یدککش نیروی دریایی روسیه موسوم به Spasatel Vasily Bekh بود که سلاح و پرسنل را به جزیره مار در شمال غربی دریای سیاه می رساند و انهدام آن در یک ماموریت تدارکاتی نشان دهنده مشکلاتی است که روسیه در حمایت از نیروهای خود در اشغال جزیره مار با آن مواجه است.
وزارت دفاع انگلیس ادعا کرد که این جدیدترین کشتی از سری کشتی های روسی است که در جریان درگیری توسط اوکراین آسیب دیده یا منهدم شده است.
در بیانیه وزارت دفاع انگلیس ادعا شده است: توان دفاعی ساحلی اوکراین تا حد زیادی ظرفیت روسیه برای کنترل دریا و طرح نیروی دریایی در شمال غربی دریای سیاه را خنثی کرده است.
روسیه تاکنون خبر انهام کشتی مورد ادعای وزارت دفاع انگلیس را تائید نکرده است.
هشدار شدیداللحن روسیه به لیتوانی
وزارت خارجه روسیه نسبت به ممنوعیت ریلی لیتوانی در عبور کالاهای این کشور به کالینینگراد هشدار داد و تاکید کرد که پاسخ مناسب به این اقدام داده خواهد شد.
خبرگزاری تاس به نقل از «ماریا زاخاروا» سخنگوی وزارت خارجه روسیه نوشت: لیتوانی باید فهمیده باشد که با پیامدهای جدی بر سر ایجاد محدودیت ترانزیت ریلی کالا به منطقه کالینینگراد روسیه، روبه رو خواهد شد.
بنا بر این گزارش، زاخاروا در این باره افزود: آنها (لیتوانی) باید از عواقب این امر آگاه باشند و بدانند که متاسفانه این عواقب در پیش است. چنانچه روسیه تصمیم دیگر کشورها را «آشکارا خصمانه» دریابد، از هیچ تلاشی برای یافتن راهکار مناسب جهت خنثی کردن چنین وضعی فرو گذار نخواهد کرد؛ چنین اقداماتی غیر قابل قبول بوده و پاسخ مقتضی به آنها داده خواهد شد.
در گزارش خبرگزاری تاس آمده است: لیتوانی پیشتر مقام های کالینینگراد را در مورد اعمال محدودیت برخی کالاهای روسیه به این منطقه از مورخ ۱۸ ژوئن (۲۸ خردادماه ۱۴۰۱) بنا بر تحریم های اتحادیه اروپا آگاه کرده بود.
پیوستن استان خرسون اوکراین به روسیه
یک مقام ارشد دولت محلی در استان خرسون در جنوب اوکراین گفت: انتظار میرود تا پایان سال جاری، این منطقه بعد از برگزاری همهپرسی عمومی به عضویت فدراسیون روسیه درآید.
کریل استرموسوف معاون حکومت نظامی-مدنی استان خرسون در گفتوگو با خبرگزاری روسی تاس گفت: مقامات محلی در حال آماده کردن شرایط برای برگزاری یک همهپرسی در پاییز امسال هستند و بعد از آن، از مسکو خواهیم خواست تا عضویت ما در فدراسیون روسیه را بپذیرد.
وی با ابراز اطمینان از اینکه بیشتر مردم در همهپرسی خواهان پیوستن به فدراسیون روسیه خواهند شد، افزود: پیوستن به روسیه برای ما نویدبخش آینده بهتری است؛ آیندهای که اوکراین به عنوان یک پروژه غربی از ما گرفت.
گفتنی است، بخش زیادی از جمعیت خرسون روستبار هستند و این منطقه در اواسط ماه مارس به کنترل نیروهای روسیه درآمد.
موافقت با درخواست پیوستن اوکراین به اتحادیه اروپا تا پایان هفته
خبرگزاری بلومبرگ به نقل از منابع آگاه نوشت: کشورهای عضو اتحادیه اروپا آماده هستند تا پایان این هفته، درخواست اوکراین برای گرفتن جایگاه نامزدی «پیوستن به اتحادیه اروپا» را اجابت کنند.
خبرگزاری بینالمللی بلومبرگ در گزارشی به نقل از منابع آگاه در اتحادیه اروپا نوشت: از آنجا که در نشست سفیران کشورهای اروپایی در روز دوشنبه، کسی علیه عضویت کییف در اتحادیه اروپا صحبتی نکرد، سران اتحادیه اروپا در نشست این هفته خود در روزهای پنجشنبه و جمعه به درخواست اوکراین برای گرفتن جایگاه نامزدی «پیوستن به اتحادیه اروپا» پاسخ مثبت میدهند.
بلومبرگ درباره واکنش اتحادیه اروپا به درخواست مشابه مولداوی و گرجستان نیز نوشت: این اتحادیه تنها درصورتی که این کشورها شرایط لازم را کسب کنند، جایگاه نامزدی «پیوستن به اتحادیه اروپا» را اعطا خواهد کرد.
این خبرگزاری غربی درباره عضویت کشورهای حوزه غرب بالکان در اتحادیه اروپا نیز عنوان کرد: با وجود تلاش مجارستان، فعلا مسیر عضویت این کشور مسدود شده است.
کرواسی آخرین کشوری بود که بعد از حدود یک دهه تلاش برای عضویت در اتحادیه اروپا، بالاخره در سال ۲۰۱۳ عضو این اتحادیه شد و احتمالا اوکراین نیز این مسیر طولانی و دشوار را در پیش دارد.
کمیسیون اروپا از نامزدی اوکراین و مولداوی برای عضویت در اتحادیه اروپا حمایت، اما پذیرش نامزدی گرجستان را مشروط اعلام کرد.