به گزارش تابناک به نقل از تسنیم، «من و کتاب» از جمله آثاری است که با تمرکز بر بیانات رهبر معظم انقلاب در حوزه کتاب، نشر و معرفی آثار درخشان منتشر شده است. اثر حاضر که طی سالهای اخیر با استقبال خوبی هم از سوی مخاطبان همراه بوده، اخیراً توسط انتشارات سوره مهر به چاپ سی و هشتم رسیده است.
«من و کتاب» از چند منظر خواندنی است؛ نخست آنکه بیانات و تأکیدات رهبر معظم انقلاب در حوزه نشر در بخشهای مختلف از کودک و نوجوان گرفته تا بزرگسال، از حوزه داستان گرفته تا خاطرهنویسی و ترجمه و ... را شامل میشود. رهبر انقلاب طی دهههای گذشته در دیدار با اهالی نشر و دستاندرکاران این صنعت و مناسبتهای مختلف بر اهم موضوعات و مسائل موجود در حوزه نشر تأکید کرده و بعضاً راه حلهایی برای برونرفت از شرایط موجود مطرح کردهاند. مطالب مندرج در «من و کتاب»، چکیدهای است از دغدغه و دلمشغولیهای ایشان در حوزههای حیاتی و مهم نشر کشور که بعضاً با وجود تأکیدات بسیار از سوی ایشان، همچنان حل نشده باقی است. به عنوان نمونه، در بخشهایی از آن میخوانیم:
یکی از حلقههای مؤثر در هدایت کودکان و نوجوانان به سمت کتابخوانی، معلمان و مربیانی هستند که در این فضا فعالیت میکنند. ... پس نکته اوّل، در مورد اهمیت کار بر روی کودکان و نوجوانان است. من به شما عرض کنم که شما مربّی عزیز، شما که در کتابخانه با کودک مواجه میشوید، شما که قصّه میگویید، شما که کتاب میفرستید، شما که کتاب میخوانید و شما که در کار هنری و آفرینش هنری خودتان، آن کودک را مخاطب قرار میدهید، بدانید که الان درست روی نقطهی اصلی و اساسی حرکت میکنید. شما درست آن کاری را که باید انجام گیرد انجام میدهید. آن کسی میتواند از کار خود، شاد و خشنود و از رضای الهی خاطرجمع باشد که خلأِ لحظه را پر کند. خلأ لحظه این است و شما این خلأ را پُر میکنید. پس، این نکته اوّل در مورد اهمیت کار بر روی کودکان و نوجوانان است؛ یا به تعبیر بهتر، برای کودکان و نوجوانان است که در حقیقت برای آینده، برای خانوادهها، برای کشور و تاریخ است.(77/2/23)
***
در آماردهیها و آمارگیریهای مربوط به کتاب، به کیفیت اهمیت بیشتری بدهید تا زود قانع نشوید. الآن گفته میشود که کمّ کتاب از گذشته بیشتر است؛ آمار این را نشان میدهد، همه هم این را قبول دارند؛ اما من میترسم که بسیاری از این کمیت انبوه، چیزهایی نباشد که کشور ما به آن نیازمند است و کتابهایی باشد که کسی نمیخواند. برای من زیاد کتاب میآید و ناشران و مؤلفان، بعضی کتابها را برای من میفرستند. ما یکی از اقبالهایی که داریم، این است که الحمدلله کتاب برای ما زیاد میفرستند؛ من هم این کتابهایی که میفرستند، حتماً آنها را مروری میکنم، ولو اینکه یک تورق سطحی بکنم و فقط سر در بیاورم که این کتاب چیست. بعضی از کتابها را که میآورند، میبینم اصلاً مشتری ندارد. خودم را جای هر کسی میگذارم، میبینم که این کتاب جاذبه ندارد؛ اصلاً کتاب بیخود و بیهودهای است. اگر دینی است، بیهوده است، سیاسی است، بیهوده است، اجتماعی است، بیهوده است؛ تاریخی بیهوده و تکراری است، دهبار گفتهاند، این هم باز یک بار دیگر آمده و گفته است. (دیدار با دست اندرکاران برگزاری هفته کتاب؛ 75/7/30)
بخش دیگری از جذابیت «من و کتاب» دستهبندی منظم و خوب آن است. تدوینکنندگان کتاب ابتدای کتاب را با ارائه مطالبی در خصوص سبک کتابخوانی و علاقه رهبر انقلاب به کتاب آغاز میکنند و در ادامه، به بیان مسائلی جزئی و کلی در حوزه نشر میپردازند.
در بخش نخست کتاب، خاطرات جالبی از زبان رهبر معظم انقلاب در خصوص کتابخوانی یاد شده است. در بخشهایی از این کتاب میخوانیم:
من(در نوجوانی) خیلی کتاب نگاه میکردم. پدرم کتابخانه خوبی داشت و خیلی از کتابها هم برای من مورد استفاده بود. البته خود ماها هم کتاب داشتیم و کتاب کرایه میکردیم. نزدیک منزل ما کتابفروشی کوچکی بود که کتاب کرایه میداد. من رمان که میخواندم، معمولاً از آنجا کرایه میکردم. ... به کتابخانه آستان قدس هم مراجعه میکردم.
آستان قدس هم در مشهد کتابخانه خیلی خوبی دارد. در دوره اوایل طلبگی، در همان سنین 15-16 سالگی، به آنجا مراجعه میکردم. گاهی روزها به آنجا میرفتم و مشغول مطالعه میشدم. صدای اذان با بلندگو پخش میشد، اما به قدری غرق مطالعه بودم که صدای اذان را نمیشنیدم! بلندگو خیلی نزدیک بود و صدای اذان خیلی شدید داخل قرائتخانه میآمد، اما ظهر که میشد، بعد از مدتی میفهمیدیم ظهر شده است.
***
من در دوران نوجوانی زیاد مطالعه میکردم و میخواندم، هم کتاب تاریخ، هم کتاب ادبیات، هم کتاب شعر، هم کتاب قصه و رمان میخواندم. به کتاب قصه خیلی علاقه داشتم و خیلی از رمانهای معروف را در دوره نوجوانی خواندم. شعر هم میخواندم. من در دوره نوجوانی و جوانی، با بسیاری از دیوانهای شعر آشنا شدم. به کتاب تاریخ علاقه داشتم و چون درس عربی میخواندم با زبان عربی آشنا بودم، به حدیث هم علاقه داشتم. الان احادیثی یادم است که آنها را در دوره نوجوانی خواندم و یادداشت کردم. دفتر کوچکی داشتم که احادیث را در آن یادداشت میکردم. احادیثی را که دیروز یا همین هفته نگاه کرده باشم، یادم نمیماند؛ مگر اینکه یادآوریای وجود داشته باشد، اما آنهایی را که در آن دوره خواندم، کاملاً یادم است. شماها واقعاً باید دوره نوجوانی و جوانی را قدر بدانید. هرچه امروز مطالعه میکنید، برایتان میماند و هرگز از ذهنتان زدوده نمیشود.
این دوره نوجوانی، برای مطالعه کردن و یاد گرفتن، دوره خیلی خوبی است؛ واقعاً یک دوره طلایی است و با هیچ دوران دیگری قابل مقایسه نیست.
من میبینم با اینکه درسهای موجود از لحاظ حجم و محتوا خیلی سنگین نیست، اما بعضی از جوانان ما فرصتی برای خودشان نمیبینند که بتوانند مطالعه جنبی بکنند؛ در حالی که به نظر من جوان میتواند هم درس بخواند، هم مطالعه کند و هم ورزش کند.
بخش دیگری از محتوای «من و کتاب» به معرفی آثار درخشان عمدتاً در حوزه ادبیات دفاع مقدس اختصاص دارد که رهبر معظم انقلاب در تقریظ یا در دیدارهای مختلف به این دست از آثار اشاره کرده و به مزیتهای آنها اشاره فرمودهاند.