اعلام مانور دریایی ایران، چین، روسیه و ونزوئلا در امریکای لاتین و حوزه کاراییب، موجی از تحلیلهای مختلف سیاسی، نظامی، استراتژیک، ژئوپلتیک و رسانهای را در جهان در پی داشته است.
مانوری که برای اولین بار از تاریخ تاسیس امریکا در سال ۱۷۷۶ تا کنون با این عمق و دامنه وجود نداشته و عملا باید گفت، این مانور قاعده بازیهای نظامی را در جهان دچار تحول اساسی خواهد کرد.
همان طور که در یادداشتهای قبلی هم اشاره کرده بودم، جهان در حال تغییرات سریع است و نظم تک قطبی آمریکاییها که بعد از فروپاشی نظام دو قطبی در سال ۱۹۹۰ مدعی آن بودند، به سرعت در حال افول است و نظم چندقطبی جدید با بازیگران جدیدی چون ایران، چین و روسیه به سرعت در حال شکلگیری و اوج است.
بعد از این مقدمه کوتاه و تا یک ماه دیگر که شاهد برگزاری مانور با نام " تک تیرانداز مرز " در حیات خلوت امریکا توسط نیروی دریایی کشورهای ایران، چین و روسیه خواهیم بود، مطالبی را سلسله وار خدمت شما خوبان به رشته تحریر درخواهم آورد که در این بخش، تیتروار به اولین تحلیل خود می پردازم.
۱- این مانور در حیات خلوت امریکا، نشان از اتحاد استراتژیک بخشی از کشورهای مخالف امریکا در سراسر جهان است.
۲ - موازنه قوا balance of power بار دیگر در نظام بین الملل در حال تغییر و تحول است.
۳ - برای اولین بار در تاریخ امریکا از شاهد مانور دریایی در فاصله کمتر از ۱۰۰ کیلومتری خود میباشد؛ این یعنی افول قدرت امریکا.
۴ - تبدیل صبر استراتژیک به اقدام استراتژیک در دکترین جدید کشورهای ایران، چین و روسیه در مقابل امریکا.
۵ - افزایش عمق استراتژیک کشورهای ایران، چین و روسیه در مقابل امریکا.
۶- این مانور موازنه ترس را برای سایر کشورهای جهان تداعی خواهد کرد.
۷ - این مانور نقش مهمی در بازدارندگی برای این کشورها دارد.
۸ - تحول و دگرگونی در ژئوپلتیک جهان یک ضرورت اجتنابناپذیر است.
۹ - این مانور عمق استراتژیک ایران را عمیقتر و پر استراتژیکتر می کند.
۱۰ - با این مانور ایران رسما به باشگاه بین المللی کشورهای قدرتمند جهان در عرصه دریایی می پیوندد.
۱۱ - این مانور زمینه ساز اتحاد کشورهای آمریکای لاتین، چون ونزوئلا، آرژانتین و نیکاراگوئه با همدیگر را بیشتر فراهم می کند.
۱۲ - جنگ امپریالیسم رسانه ای، چون bbc , cnn , manoto, voa از امروز تا یک ماه آینده زمان برگزاری مانور بطور ویژه به ابعاد این مانور با محوریت دفاع از منافع ملی امریکا خواهد پرداخت.
*دکتر ایرج مزارعی کارشناس روابط بین الملل