به گزارش «تابناک» به نقل از ایلنا، مهدی بابایی افزود: با توجه به این که نرخ فرونشست زمین در جنوب غرب تهران بزرگ که در حریم شهر تهران قرار گرفته، از سایر مناطق حاشیهای پایتخت بیشتر است، در داخل شهر تهران هم بیشترین نرخ فرونشست در جنوب غرب پایتخت یعنی در مناطق ۱۸ و ۱۹ رخ داده است؛ به نحوی که وضعیت فرونشست زمین در این مناطق تهران خطرناک ارزیابی میشود، ولی ما هنوز شاهد وضعیت خطرناکی از فرونشست زمین در سایر مناطق داخل محدوده شهری تهران نیستیم.
لزوم بازچرخانی آبهای سطحی برای کاهش نرخ فرونشست زمین در تهران
بابایی در بخش دیگری از صحبتهای خود با تاکید بر لزوم صرفه جویی در مصرف آب برای جلوگیری از تشدید نرخ فرونشست زمین در تهران گفت: با توجه به اینکه بخشی از آب شرب پایتخت و آب مورد نیاز مصارف شهری از منابع زیرزمینی تامین میشود، قطعا ما هرچقدر بیشتر بتوانیم در مصرف آب شرب یا بهره برداری از آب چاههای پایتخت برای اموراتی مثل آبیاری فضای سبز صرفه جویی کنیم، میزان برداشت از سفرههای آب زیرزمینی کاسته خواهد شد و نرخ فرونشست تهران نیز پایینتر میآید.
نایب رئیس کمیسیون محیط زیست شورای شهر تهران ادامه داد: در حال تدوین طرحی در شورای شهر تهران هستیم که براساس آن شهرداری ملزم خواهد شد که برای مصارف شهری آب از جمله آبیاری فضای سبز، حتما از بازچرخانی آبهای سطحی استفاده کند، زیرا اکنون مقدار زیادی از آبهایی که در جویها و رودخانههای تهران جریان دارد، صرفا به خارج از شهر هدایت میشود و ما عملا هیچ استفاده مفیدی از آنها انجام نمیدهیم.
وی در ادامه تاکید کرد: طرح الزام شهرداری به استفاده از آبهای سطحی تهران تا یک ماه آینده در صحن علنی شورای شهر مطرح خواهد شد. ما معتقدیم که با اجرای این طرح، قطعا بخش زیادی از مصارف آب زیرزمینی در امورات شهری پایتخت کمتر میشود که این مساله میتواند به کاهش نرخ فرونشست زمین در تهران کمک کند؛ زیرا اگر این طرح تصویب شود، شهرداری ملزم میشود بخشی از آب مورد نیاز برای آبیاری فضای سبز را با استفاده از فرآیند بازچرخانی تامین کند و به این صورت، برداشت آب از چاههای تهران به شکل محسوسی کمتر میشود.
لزوم مدیریت مصارف آبی بخش کشاورزی در جنوب پایتخت
بابایی درباره دیگر فواید طرح الزام شهرداری به بازچرخانی آبهای سطحی تهران توضیح داد: در حال حاضر شهرداری تهران برای آبیاری فضای سبز از آب تصفیه خانههایی استفاده میکند که با برداشت آب از چاه ها، آب تصفیه شده را با استفاده از یک شبکه لوله کشی عظیم به فلکههای مخصوصی میرسانند که آب مورد نیاز برای آبیاری فضای سبز تهران را تامین میکنند. اما اگر شهرداری بتواند آب مورد نیاز برای آبیاری فضای سبز را از طریق بازچرخانی آبهای سطحی تامین کند، ضمن کاهش هزینههای انتقال آب در شبکه لوله کشی، تصفیه خانههای اطراف پایتخت میتوانند حجم بیشتری از آب تولیدی خود را به بخش کشاورزی اختصاص دهند. به این صورت، برداشت آب کشاورزی از چاههای مجاز و غیرمجاز واقع در دشتهای بحرانی حاشیه تهران نیز کمتر شود.
وی در پایان تصریح کرد: با توجه به این که برداشت آب از سفرههای زیرزمینی در بخش کشاورزی جنوب و جنوب غرب تهران نقش مهمی در تشدید نرخ فرونشست زمین در حریم شهری پایتخت دارد، مدیریت منابع آبی مورد استفاده کشاورزان این منطقه و کاهش حجم برداشت مستقیم آنها از چاههای کشاورزی میتواند تا حد زیادی به کاهش نرخ فرونشست تهران کمک کند.