بین الملل تابناک: صد و شصت و یکمین روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای زیادی را به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
نهاد هسته ای سازمان ملل متحد ضمن هشدار در باره خروج از کنترل کامل بزرگ ترین نیروگاه هسته ای اروپا در اوکراین ، از روسیه و اوکراین برای فراهم کردن سریع امکان دیدار کارشناسان از این مجتمع به منظور تثبیت وضع آن و جلوگیری از بروز حادثه هسته ای، درخواست اضطراری کرد.
رافائل گروسی مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفت که شرایط نیروگاه زاپوریژیا در شهر انرهودار در جنوب شرقی اوکراین که در اوایل مارس و اندک زمانی پس از حمله ۲۴ فوریه (۵ اسفند ماه) روسیه تحت تسلط نیروهایش قرار گرفت، روز به روز خطرناک تر می شود.
وی افزود: همه اصول ایمنی در این تاسیسات که نزدیک سرزمین های تحت تسلط روسیه واقع شده و جنگ واقعی در آن ادامه دارد، نقض و نادیده گرفته شده و اوضاع آن بسیار جدی و خطرناک است.
آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه آمریکا بعداز ظهر دوشنبه به وقت محلی در حاشیه کنفرانس بازنگری ان پی تی در نیویورک، اقدامات روسیه را در اطراف بزرگ ترین نیروگاه اتمی اوکراین، "اوج بی مسئولیتی" دانست و مسکو را متهم کرد که در حملات به نیروهای اوکراینی، از این نیروگاه به عنوان "سپر هسته ای" استفاده می کند.
بلینکن مدعی شد که اقدامات روسیه فراتر از استفاده از "سپر انسانی" است و این اقدام را "سپر هسته ای" توصیف کرد.
وی افزود: واشنگتن عمیقا از استفاده مسکو از این نیروگاه به عنوان پایگاه نظامی و حمله از اطراف آن به نیروهای اوکراینی نگران است و ادعا کرد: البته اوکراینی ها نمیتوانند پاسخ دهند تا مبادا حادثه وحشتناکی در نیروگاه هسته ای رخ دهد.
دولت سوئیس روز چهارشنبه هم راستا با تازه ترین اقدامات محدود کننده اتحادیه اروپا علیه روسیه ، وارادت ، انتقال و محصولات ساخته شده از طلای این کشور را تحریم کرد.
به گزارش خبرگزاری رویترز؛ دولت سوئیس اعلام کرد که در این تحریم ها همانند اتحادیه اروپا ۲ استتثنا در باره معاملات مرتبط با فروش محصولات کشاورزی و فرآورده های نفتی روسیه به کشورهای ثالث به منظور پرهیز از ایجاد هرگونه اختلال در کانال های پرداخت، درنظر گرفته است.
این تحریم های تازه در وهله نخست در باره ممنوعیت خرید، واردات و انتقال طلا و محصولات ساخته شده از طلای روسیه و ارایه خدمات در ارتباط با این کالاهاست.
دولت سوئیس افزوده که به از بین بردن بحران مواد غذایی و انرژی در جهان متعهد است و هیچ یک از این اقدامات علیه روسیه، محدود کننده معامله محصولات کشاورزی و غذایی با کشورهای ثالث نیست.
وزارت خارجه آمریکا نیز در جدیدترین اقدام خود علیه روسیه، ۲۴ شرکت فعال در عرصه فناوری و دفاعی این کشور را به فهرست تحریمهای خود اضافه کرد.
روزنامه فایننشال تایمز نوشت: غرب تلاشها برای محدود کردن تجارت نفت روسیه را با افزایش تورم و تهدیدهای ناشی از کمبود منابع انرژی کاهش داده که به نظر می رسد از عقبنشینی غرب در سخت گیری بر روسیه در شرایط فشارهای ناشی از بحران انرژی حکایت دارد.
این روزنامه با اشاره به تاخیر در اجرای طرح اروپا برای محروم کردن مسکو از بازار بیمه دریایی خبر داد و نوشت: دولت های اروپایی تلاش ها برای محدود کردن تجارت نفت روسیه را با به تاخیر انداختن طرحی که مسکو را از بازار مهم بیمه دریایی «لویدز» لندن محروم می کند، کاهش داده اند.
براساس این گزارش، دولت های اروپایی همچنین همزمان با نگرانی ها از افزایش بهای نفت خام و کمبودها در عرضه انرژی در جهان، مجوز انتقال برخی محموله های بین المللی را صادر کرده اند.
کاخ سفید از ژوئن تلاش کرده است تا کشورهای گروه هفت را به حمایت از سازوکار تعیین سقف قیمتی برای نفت روسیه تحت فشار قرار دهد. این طرح امکان رسیدن نفت روسیه به برخی کشورهای ثالث را مادام که آنها درباره پرداخت پول آن به زیر قیمت بازار توافق کرده اند، فراهم می کند.
آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه آمریکا روز سهشنبه از اعمال تحریمهای یک جانبه کشورش بر علیه شرکتهای فناوری روسی خبر داد که بر اساس آن، ۲۴ شرکت روسی فعال در عرصه فناوری و همچنین سیستمهای دفاعی را به فهرست تحریمهای خود اضافه کرده است.
در میان شرکتها و نهادهای تحریم شده توسط آمریکا بنیاد اسکولکوف (Skolkovo) و موسسه فناوری این بنیاد با عنوان اسکولتک نیز دیده میشود.
آمریکاییها میگوید هدف اصلی از اعمال این تحریمها تضعیف و هدف گرفتن موسسات مهم تحقیقاتی در عرصه صنایع دفاعی و فناوری روسیه است. اکثر شرکتهای تحریم شده در عرصه الکترونیک و محصولات هوش مصنوعی فعالیت میکنند.
کرملین هشدار داده است که ایده واشنگتن برای معرفی روسیه به عنوان حامی تروریسم عواقب شدیدی خواهد داشت.
به گزارش اسپوتنیک، وزارت امور خارجه روسیه هشدار داد که اگر سناتورهای کنگره آمریکا به راه خود ادامه دهند و واشنگتن روسیه را به عنوان کشور حامی تروریسم معرفی کند، احتمالاً منجر به شکست کامل روابط دیپلماتیک بین دو کشور خواهد شد.
ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت خارجه روسیه، در یک نشست خبری به خبرنگاران گفت: اگر مردم در واشنگتن تصمیم بگیرند که هرگونه تعامل با مسکو را به طور کامل متوقف کنند، ما میتوانیم با آن زندگی کنیم؛ در این مورد نباید شکی وجود داشته باشد.
وی با اشاره به سفر نانسی پلوسی، رئیس مجلس نمایندگان آمریکا به تایوان به طعنه گفت: امیدوارم که سخنران پرنده [آمریکا] به زودی به پایگاه خود بازگردد و با افرادی که حداقل علاقهای به نحوه کار تجارت دیپلماسی دارند، [برای نام روسیه به عنوان حامی تروریسم] گفتگو کند.
ایده اضافه کردن روسیه به لیست سیاه که در حال حاضر شامل ایران، کره شمالی، سوریه و کوبا میشود، توسط برخی قانونگذاران مانند سناتور لیندسی گراهام حمایت میشود. قطعنامه غیرالزام آوری که از وزارت امور خارجه آمریکا میخواهد چنین اقدامی را اتخاذ کند، هفته گذشته در سنا تصویب شد.
بنا بر گزارشها، آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه ایالات متحده، در برابر درخواستهای کنگره و ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین، مبنی بر سیلی زدن به نام تروریسم علیه روسیه مقاومت کرده است.
کاخ سفید استدلال کرد که چنین اقدامی از نظر تحریمهای ضد روسیه که ایالات متحده مایل به اعمال آن است و ممکن است به طرق مختلف نتیجه معکوس داشته باشد، هیچ اثر عملی نخواهد داشت.
زاخارووا گفت اگر ایالات متحده روسیه را به عنوان دولتی حامی تروریسم معرفی کند، برای دو کشور "نقطه بی بازگشت" خواهد بود. وی اظهار داشت که درخواستها برای انجام این کار نشانه ضعف آمریکاست، زیرا واشنگتن دیگر در موقعیتی نیست که به سادگی به خواست خود، ملّتی را که به دلایلی، سیاستش را نمیپسندد از پای درآورد.
اولنا زلنسکا همسر ولادیمیر زلنسکی رئیسجمهوری اوکراین در گفتوگو با کانال ۱۲ تلویزیون رژیم اسرائیل، در اظهاراتی عجیب خطاب به صهیونیست ها گفت: "مقاومت شما برای ما الهامبخش است!"
وی از کمکهای بشردوستانه رژیم صهیونیستی به اوکراین در جنگ با روسیه تقدیر و خواستار کمک این رژیم به حوزه بهداشت و درمان اوکراین در زمینه رواندرمانی شد.
همسر رئیسجمهوری اوکراین تصریح کرد: براساس برآوردهای وزارت بهداشت این کشور، حدود ۱۵ میلیون اوکراینی نیازمند رواندرمانی هستند.
ماه گذشته، دو گروه از روانکاوان اوکراینی برای شرکت در کارگاههای آموزشی رواندرمانی به سرزمینهای اشغالی سفر کردند.
همسر رئیس جمهوری اوکراین روز چهارشنبه با اعضای کنگره آمریکا نیز دیدار و از آنان تقاضای کمک بیشتر نظامی به کشورش برای ادامه جنگ با روسیه کرد.
در پی حمایت تسلیحاتی، مالی و دیپلماتیک واشنگتن از کییف و حمایت سیاسی تلآویو از اوکراین، روابط کرملین با آمریکا و رژیم صهیونیستی تیره شده است.
وزارت دادگستری روسیه، «آژانس یهود» در این کشور را به جاسوسی متهم کرده و خواستار تعطیلی آن شده است. این آژانس مسئول تشویق یهودیان جهان برای مهاجرت به سرزمینهای اشغالی است.
دور جدید تحریمهای آمریکا که سران روسیه را هدف میگیرد شامل زنی است که در گزارشات خبری از او به عنوان معشوقه دیرینه رئیس جمهور روسیه یاد میشود.
به گزارش آسوشیتدپرس، وزارت خزانهداری آمریکا روز سهشنبه اعلام کرد که دولت ویزای "آلینا کابائوا"، قهرمان سابق ژیمناستیک روسیه در المپیک و یکی از اعضای سابق دوما را مسدود و تحریمهای دیگری بر اموال وی اعمال کرده است. این وزارتخانه همچنین اعلام کرد که کابائوا رئیس یکی از خبرگزاریهای رسمی روسیه است که از حمله مسکو به اوکراین حمایت میکند.
الکسی ناوالنی، فعال حقوق بشر محبوس روسیه و منتقدان کرملین مدتها خواستار اعمال تحریم علیه کابائوا بودهاند و تاکید دارند که خبرگزاری وی در نشان دادن تفسیر غرب درباره این حمله به عنوان کمپین اطلاعات غلط سردمدار بوده است.
انگلیس در مه سال جاری میلادی کابائوا را تحریم کرد و اتحادیه اروپا نیز در ماه ژوئن محدودیتهایی را بر سفرها و اموال وی اعمال کرد.
آمریکا در آوریل سال جاری میلادی تحریمهایی نیز علیه "کاترینا تیخونووا" و " ماریا ورونتسوا"، دختران ولادیمیر پوتین اعمال کرده بود.
بعلاوه، وزارت امور خارجه آمریکا اعلام کرد که ویزای ۸۹۳ مقام روس از جمله اعضای ارتش و شورای فدراسیون روسیه مسدود خواهد شد.
تروریستی اعلام کردن هنگ آزوف اوکراین توسط روسیه
دادگاه عالی روسیه، هنگ آزوف با ریشههای راست گرای افراطی که رسما در ارتش اوکراین ادغام شده است را یک سازمان «تروریستی» معرفی کرد.
به گزارش "الجزیره انگلیسی"حکم دادگاه عالی روسیه برای هنگ آزوف که متهم به حمایت از ایدئولوژی نئونازی و برتریطلبی سفیدپوستان است، مجازاتهای طولانی مدت زندان را در نظر میگیرد.
بر اساس قانون جنایی روسیه، اعضای گروههای "تروریستی" ممکن است تا ۱۰ سال زندانی شوند، در حالی که رهبران و سازمان دهندگان آنها با حکم ۲۰ سال زندان مواجه خواهند شد.
آزوف یکی از هنگهای برجسته تشکلهای نظامی اوکراین است که در کنار ارتش این کشور علیه نیروهای روسیه در شرق اوکراین میجنگد.
بسیاری از نیروهای این هنگ که پیش از این در شهر بندری ماریوپل در شرق اوکراین مستقر بودند و پس از محاصره تقریباً سه ماهه این شهر توسط ارتش روسیه و سقوط آن در ماه مه، توسط نیروهای روس اسیر شدند.
مقامات در جمهوری مردمی دونتسک که مورد حمایت روسیه است و ماریوپل را بخشی از خاک خود میداند، در ماه مه گفتند که طبق قوانین این جمهوری، نیروهای اسیر شده هنگ آزوف ممکن است با مجازات اعدام روبهرو شوند.
درخواست عجیب زلنسکی از چین
ولودیمیر زلنسکی رئیسجمهوری اوکراین امروز چهارشنبه طی اظهارنظری عجیب و مغایر با سیاستهای پکن گفت که علاقهمند است چین نیز به کشورهای مخالف روسیه ملحق شود.
به گزارش خبرگزاری رویترز، زلنسکی افزود: چین نقش متوازنی را ایفا و بی طرفی خود را در جنگ اوکراین حفظ کرده است اما او علاقهمند است که چین نیز به کشورهای مخالف مسکو به دلیل حمله به کییف بپیوندد.
به نوشته رویترز، این اظهارات زلنسکی از طریق ارتباط ویدئویی و در مراسم سازمان دهی شده در دانشگاه ملی استرالیا مطرح شده است.
چین از زمان آغاز بحران اوکراین با اعلام بی طرفی بر ضرورت دستیابی به راهحلی صلحآمیز تاکید ورزیده است و می گوید تحریم ها نه تنها به برقراری صلح در اوکراین کمک نمی کند بلکه بر وخامت اوضاع می افزاید.
عقب نشینی اروپا مقابل روسیه
تارنمای بیزنس اینسایدر در گزارشی که حکایت از ضعف و عقب نشینی اروپا در مقابل روسیه دارد، نوشت: درحالی که اتحادیه اروپا مدعی تلاش برای کاهش وابستگی خود به انرژی روسیه است، آمارها نشان می دهد واردات گازوئیل روسی از سوی کشورهای اروپایی افزایش داشته است.
این رسانه افزود: واردات گازوئیل اروپا از روسیه ماه گذشته و همزمان با تلاش این قاره برای رها شدن از عرضه سوخت مسکو در واکنش به جنگ اوکراین، ۱۳ درصد افزایش یافت.
شرکت رصد کالاهای انرژی موسوم به «ورتکسا/Vortexa» در گزارشی اعلام کرد: گازوئیلی که از روسیه به اروپا ارسال می شود، نزدیک به ۲۰۰ هزار بشکه در روز از گازوئیلی که از منابع غیر روسی وارد می شود بیشتر است. در مجموع، واردات گازوئیل روسیه در اروپا از ماه ژوئیه سال ۲۰۲۱ میلادی تاکنون ۲۳ درصد افزایش یافته است.
بیزنس اینسایدر اذعان کرد «افزایش اشتهای اروپا برای گازوئیل روسیه، بر پیچیدگی توقف جریان انرژی مسکو همزمان با جنگ اوکراین، تاکید دارد. اتحادیه اروپا در اوایل سال جاری متعهد شد تا ۹۰ درصد از واردات نفت خام از روسیه را تا پایان سال ۲۰۲۲ کاهش دهد، اما از آن زمان تاکنون با قیمت های سرسام آور و محدودیت های دستیابی به منابع جایگزین، دست و پنجه نرم می کند».
دیوید ولش، اقتصاددان ارشد شرکت ورتکسا، گفت: به دلیل افزایش قیمت گازوئیل و فشار بر پالایشگاه ها برای همگام شدن با تقاضا، به نظر می رسد این که اروپایی ها بتوانند ممنوعیت واردات گازوئیل اعلام شده از روسیه را به طور کامل اجرا کنند، زیر سوال است.
گازوئیل اروپا از تبدیل نفت خام به سوخت در پالایشگاه های اروپایی تامین می شود. این قاره به دلیل کاهش ظرفیت پالایشگاه ها در اوج همهگیری کووید-۱۹، مجبور است سرعت تولید خود را حفظ کند. اروپا همزمان در حال رقابت برای تقویت ذخایر انرژی خود پیش از زمستان و همزمان با نگرانیها درباره توقف کامل تامین انرژی از سوی روسیه است.