به گزارش «تابناک»، صادق ضیاییان در گفت و گو با ایسنا، درباره وزش بادهای گرم و منشا آنها گفت: بادهای جنوبی، بادهایی هستند که در استانهای ساحلی دریای خزر واقع در شمال رشتهکوه البرز میوزند و از لحاظ علمی به «بادهای فون» معروف هستند.
وی ادامه داد: بادهای فون با شکلگیری جریانات باد در جنوب رشتهکوه البرز و حرکت آن به سمت رشتهکوه البرز شکل میگیرند.
به گفته رئیس مرکز ملی پیشبینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوا، وقتی بادهای گرم میوزند و به سمت پایین یا دشت حرکت میکنند، در یک گرمایش آدیاباتیک ( افزایش دما بدون افزودن یا حذف گرما)، هوای گرمی را با خود به سمت پاییندست کوهها منتقل میکنند بنابراین از روی رشته کوه البرز به سمت پایین دشت میروند و در سمت شمالی رشتهکوه البرز گرمایشی را ایجاد میکنند که به آنها «گرمباد» نیز گفته میشود.
وی ادامه داد: بادهای محلی در مناطق مختلفی میوزند. به طور مثال در مناطق جنوب کشور بادهایی داریم که با خود هوای شرجی و رطوبت حمل میکنند. اصطلاحات محلی متفاوتی در مناطق مختلف برای این نوع بادها وجود دارد.
ضیاییان افزود: بادهای گرم، نواحی شمالی کشور بهویژه استانهای گیلان ، مازندران، گلستان و بخشهایی از استان اردبیل را درگیر میکنند و یکباره در یک روز دمای هوای این مناطق ۸ درجه سانتیگراد یا بیشتر افزایش مییابد. این بادها مخاطراتی از جمله وقوع آتشسوزی و... را به همراه دارند.
هادی کیادلیری- دبیر سابق مجمع کنوانسیون تنوع زیستی کشور- نیز درباره تاثیر وزش باد گرم بر آتشسوزی جنگلها به ایسنا گفت: هنگام وزش باد گرم رطوبت هوا بهشدت کاهش مییابد و حتی به هم خوردن برگها میتواند موجب آتشسوزی شود.