بین الملل تابناک: صد و نود و پنجمین روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای زیادی را به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
«لیز تراس» نخست وزیر جدید انگلیس عصر سهشنبه با ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهوری اوکراین درباره آخرین تحولات جنگ در این کشور گفتوگو کرد.
این نخستین تماس خانم تراس در مقام نخست وزیری با رئیس جمهوری اوکراین بشمار میرود. دفتر نخست وزیر انگلیس با صدور بیانیهای اعلام کرد که در این تماس تلفنی تراس «بر حمایت بیقید و شرط انگلیس از آزادی و دموکراسی اوکراین تاکید کرد» و افزود که اوکراین «از حمایت کامل انگلیس برخوردار است و میتواند برای بلندمدت به کمک انگلیس تکیه کند.»
این بیانیه میافزاید که رهبران دو کشور در مورد نیاز به تقویت امنیت جهانی و اقدامات لازم برای قطع منابع مالی روسیه بحث کردند. آنها همچنین از آنچه تلاشهای ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه برای تبدیل انرژی به سلاح نامیدند ابراز تأسف و بر ضرورت پیروزی اوکراین و شکست روسیه تاکید کردند.
نخست وزیر انگلیس همچنین دعوت رئیس جمهوری اوکراین را برای سفر به کییف و دیدار با وی در هفتههای آینده پذیرفت.
"واسیلی نبنزیا" سفیر روسیه در سازمان ملل متحد ادعای آمریکا در مورد خرید تجهیزات نظامی از کره شمالی را رد کرد.
به گزارش اردو پوینت، نبنزیا سفیر روسیه در سازمان ملل بامداد چهارشنبه در جمع خبرنگاران در مورد خبر تلاش روسیه برای خرید تجهیزات نظامی از کره شمالی گفت: من آن را نشنیده ام اما فکر می کنم این یک خبر جعلی دیگر است.
پیش از این وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون) گزارش های ادعایی درباره تلاش روسیه برای خرید تجهیزات و مهمات نظامی از کره شمالی را تایید کرد.
"پاتریک رایدر" سخنگوی جدید وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون) در جمع خبرنگاران، با تایید ادعای تلاش روسیه برای خرید مهمات از کره شمالی، مدعی شد این تلاش نشان می دهد اوضاع روسیه در اوکراین خوب پیش نمی رود.
مقامات اطلاعاتی ایالات متحده بر این باورند که روسها میتوانند در آینده به دنبال خرید تجهیزات نظامی اضافی از کره شمالی باشند. این یافتههای اطلاعاتی اولین بار توسط نیویورک تایمز گزارش شد.
اولاف شولتس صدر اعظم آلمان سهشنبه شب گفت: شرایط سختی را سپری میکنیم، اما به نظرم اعتراضاتی شکل نگیرد، چرا که اقتصادی قوی و دمکراسی باثباتی داریم.
به گزارش شبکه الجزیره، وی تصریح کرد: شاید بتوانیم زمستان را پشت سر بگذاریم، چرا که بالاترین میزان ذخیره گاز از ۸۵ درصد گذشته است.
وی اظهار کرد: از زمانی که دولت را در دسامبر گذشته در دست گرفتم، طرحها و پروژههایی را شروع کردم که آمادگی برای سناریوی قطع گاز روسیه را داشته باشیم.
ادعای شولتس درباره عدم شکل گیری اعتراضات به وضعیت بحرانی انرژی در آلمان درحالی مطرح میشود که اداره فدرال حفاظت از قانون اساسی این کشور که یک نهاد ضدجاسوسی است، نسبت به بروز تظاهرات گسترده در این کشور به دلیل تورم بالا ابراز نگرانی کرد و آن را غیرقابل مقایسه با ناآرامی هایی گذشته دانست.
«سرگئی ریابکوف» معاون وزیر خارجه روسیه گفت جنگی تمامعیار علیه روسیه اعلام شده که به صورت ترکیبی در همه زمینهها در حال انجام است.
وی سهشنبه (ششم سپتمامبر) در اشاره به کمک مالی و نظامی آمریکا، اتحادیه اروپا و سایر کشورها به اوکراین در میانه درگیریها در این کشور به نشریه «اینترنشنال افرز» گفت: جدی بودن وضعیت کنونی نباید کوچک شمرده شود. جنگی تمامعیار علیه ما اعلام شده که به صورت ترکیبی در جریان است. میزان خصومت مخالفان ما-دشمنان ما-زیاد و غیرعادی است.
به گزارش شبکه «راشا تودی»، مسکو در مناسبتهای مختلف هشدار داده که کمک خارجی به کییف فقط درگیریها در اوکراین را تشدید میکند و آن را در مسیر درگیری با بلوک ناتو تحت هدا آمریکا قرار میدهد.
ریابکوف همچنین گفت که «روسیه همیشه در طول تاریخ خود ثابت کرده که سختترین آزمایشات را با افتخار پشت سر میگذارد و قویتر از آن بیرون میآید. این بار هم همینطور خواهد شد».
«رجب طیب اردوغان» رئیسجمهور ترکیه، ظهر امروز، هنگام عزیمت به بوسنی و هرزگوین در کنفرانسی مطبوعاتی درباره ذخایر گازی این کشور به مردم ترکیه اطمینان خاطر داد.
بنا بر گزارش شبکه «تی آر تی»، رئیس جمهور ترکیه گفت: «ما در مسئله گاز در حال حاضر هیچ مشکلی نداریم. همانطور که میدانید اروپا آنچه کاشته، اکنون دارد برداشت میکند. آنها تصمیمات سختی در خصوص آقای پوتین اتخاذ کردند و روسیه نیز از مهمترین سلاح خود یعنی گاز طبیعی علیه آنها استفاده کرد. من معتقدم که کشورهای عضو اتحادیه اروپا زمستان سختی در پیش خواهند داشت».
رجب طیب اردوغان همچنین در بخش دیگری به یونان اشاره کرد و اظهار داشت: «حساسیت ما در خصوص مزاحمت جنگندههای یونانی برای جنگندههای ترکیهای ادامه دارد. آتن پس از آنکه از این مسئله آگاه شد، اکنون از انجام این اقدامات خودداری میکند».
رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفت، ذخایر تسلیحاتی اتحادیه اروپا به دلیل کمکهای تسلیحاتی به اوکراین به شدت رو به کاهش گذاشته است.
به گزارش شبکه خبری راشاتودی، جوزپ بورل، رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا در جریان گفتوگو با قانونگذاران در پارلمان اروپا با بیان اینکه زرادخانههای تسلیحاتی اروپا باید دوباره پر شوند، گفت: انبارهای تسلیحاتی بسیاری از کشورهای عضو در حال خالی شدن هستند و علتش هم کمکهای مداوم تسلیحاتی آنها به اوکراین است.
این دیپلمات همچنین گفت، کشورهای عضو اتحادیه اروپا باید در ارسال کمکهای نظامی به اوکراین هماهنگی داشته باشند تا از کاهش تسلیحات و هدر رفت پول جلوگیری کنند. اگر این کشورها به درستی هماهنگی نداشته باشند هزینه ها هدر میرود و مساله کاهش انبارهای تسلیحاتی بیشتر دیده میشود ما باید این شکاف را پر کنیم.
از آغاز حمله روسیه به اوکراین در ۲۴ فوریه ۲۰۲۲ کشورهای اروپایی تسلیحات به اوکراین می فرستند و بورل نیز از آن زمان درباره آغاز یک هیات آموزشی برای سربازان اوکراینی صحبت کرده است.
روز دوشنبه بورل گفت که بروکسل باید یک سال پیش به درخواستها برای آموزش نیروهای اوکراینی سریعتر پاسخ میداد.
رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا ادامه داد، متاسفانه ما این کار را انجام ندادیم و امروز پشیمانیم. ما اوت گذشته باید این کار را انجام میدادیم و بابت انجام ندادنش متاسفیم. اگر آن زمان اقدام میکردیم امروز اتحادیه اروپا در وضعیت بهتری بود.
سخنگوی کرملین تاکید کرد، قبل از آنکه هر گونه نشست رو در رویی بین رئیس جمهور روسیه و همتای اوکراینی اش برگزار شود، باید موضوع یک سری توافقات محکمی که رهبران روسیه و اوکراین امضا خواهند کرد مطرح باشد.
به گزارش پایگاه اینترنتی راشا تودی، دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین در مصاحبه ای با روزنامه ایزوستیا عنوان کرد: در ارتباط با مساله مذاکرات بین پوتین و زلنسکی هیچ چیز تغییر پیدا نکرده است. هیچ کس نیازی به برگزاری یک نشست صرفا برای اینکه نشستی برگزار کند ندارد.
او خاطر نشان کرد، برای اینکه پوتین و زلنسکی با هم دیدار کنند "و ایده چنین نشستی در دستورکار قرار بگیرد، کارهای زیادی باید انجام شود و بنیان توافقاتی که میتوانند در عالیترین سطوح رسمی شوند، باید گذاشته شوند.
سخنگوی کرملین در ادامه توضیحش درباره نشست بین روسای جمهور روسیه و اوکراین گفت: در حال حاضر صحبتی از آن مطرح نیست.
او روز یکشنبه هم درباره همین موضوع صحبت داشت و به شبکه تلویزیونی روسیا-1 گفت، مسکو حاضر به مذاکره با زلنسکی است تا "نشان دهیم چطور مطالبات ما قرار است اجرایی شوند."
نخستوزیر اوکراین گفت که متحدان کشورش باید نهایت تلاش خود را به کار ببندند تا به پایان دادن به حمله روسیه در سریعترین زمان ممکن کمک کنند چرا که مسکو مایل است این درگیری را به درازا بکشاند.
«دنیس شمیهال» نخستوزیر اوکراین در مصاحبه با شبکه تلویزیونی بلومبرگ در بروکسل گفت: درک میکنیم که زمان به نفع روسیه خواهد بود. بنابراین ما، همه به همراه متحدانمان و با شرکای خود، باید تمام تلاشمان را برای پایان دادن به این جنگ در اسرع وقت انجام دهیم. روسیه علاقمند است که برای زمان طولانیتری آن را ادامه دهد و زمان بیشتری به دست آورد که این چالشی برای همه ماست.
نخستوزیر اوکراین بدون ذکر جزئیات مدعی شد که ارتش کشورش در مناطق جنوبی و همچنین شمالی به دستاوردهایی رسیده است. او همچنین ابراز امیدواری کرد که این کشور بتواند کل قلمرو خود را در مرزهای شناخته شده بینالمللی از جمله کریمه آزاد کند.
در شرایطی که رهبران غربی برای حل بحران عمیق انرژی به تکاپو افتادهاند، شمیهال گفت که اوکراین علیرغم جنگ تمام تعهدات ترانزیت گازی خود را در قبال مشتریان اروپایی انجام میدهد و میتواند پنج برابر بیشتر از حجم فعلی پمپاژ کند. به گفته او، اوکراین همچنین آماده است تا جریان برق را افزایش دهد، حتی در شرایطی که توانایی این کشور برای صادرات برق به این بستگی دارد که آیا این کشور میتواند نیروگاه هستهای زاپوریژیا را "نجات" دهد یا خیر.
به گفته شمیهال، این نیروگاه که بزرگترین تاسیسات اروپاست، پس از قطع مجدد برق به سیستم انرژی این کشور در روز دوشنبه، از یکی از واحدهای تولیدی خود برای خنک کردن استفاده میکند. او گفت که این وضعیت نمیتواند برای مدت طولانی ادامه یابد، زیرا نیاز به تعمیرات وجود دارد. او خواستار یک ماموریت صلحساز تحت کنترل اوکراین در این سایت هستهای شد.
شبکه اسکای نیوز گزارش داد، انگلیس قصد دارد به طور چشمگیری برنامه آموزشی خود برای سربازان اوکراینی را با هدف حمایت از کییف در درگیریهای کنونی با روسیه گسترش داده و آن را تمدید کند.
شبکه اسکای نیوز در این گزارش اعلام کرد، ارتش انگلیس برنامه آموزش نظامی به سربازان اوکراینی را از سه به پنج هفته افزایش داده و میتواند با این کار به طور بالقوه دهها هزار نیروی تازه برای شرکت در این درگیریها برای اوکراین فراهم کند. علاوه بر انگلیس، این برنامه آموزشی گسترش یافته توسط مربیانی از هشت کشور دیگر از جمله نیوزیلند، سوئد و هلند ارائه خواهد شد.
طبق گزارشها، حدود ۴۷۰۰ نیروی نظامی اوکراینی در حال حاضر این برنامه آموزشی را از زمان آغاز در ژوئن سال جاری میلادی در پایگاههایی در شمال، جنوب غربی و جنوب شرقی انگلیس گذراندهاند.
بن والاس، وزیر دفاع انگلیس به شبکه اسکای نیوز گفت: این برنامه آموزشی به سرعت توسعه یافت و تصمیم برای تمدید این دوره آموزشی با هدف ارائه بهترین آمادگی ممکن برای سربازان اوکراینی که به زودی در عملیاتهای جنگی شرکت خواهند کرد، اتخاذ شده است.
براساس این گزارش، این برنامه بر مبنای آموزش اولیه نیروهای پیادهنظام انگلیس قرار دارد و به شرکتکنندگان اجازه میدهد تا مهارتهای خود در کار با اسلحه را افزایش دهند و کمکهای اولیه، تکنیکهای زندگی در میدان نبرد در دوران جنگ و نحوه سازماندهی یک گشتزنی را یاد بگیرند.
در ادامه این گزارش آمده است: این دو هفته تمدید شده به آموزش مهارتهای پیشرفتهتر از جمله سنگربندی کردن، جنگ شهری و عملیاتهای سوار بر خودروهای جنگی اختصاص دارد و شامل مانورهایی در محیطهای جنگی شبیهسازی شده، میباشد.
به گزارش راشا تودی، تصمیم برای تمدید این برنامه آموزشی پس از فعالیتهای مشابه قبلی در رابطه با آموزش سربازان اوکراینی توسط نیروی دریایی سلطنتی انگلیس در اسکاتلند، اتخاذ شد.
آمریکا: روسیه در حال خرید سلاح از کره شمالی است
بعد از ادعای آمریکا درباره استفاده ارتش روسیه از پهپادهای ساخت ایران در جنگ اوکراین، روزنامه آمریکایی «نیویورک تایمز» در گزارشی مدعی شده اطلاعات آمریکا ارزیابی کرده که مسکو در حال خرید میلیونها گلوله توپ و راکت از کره شمالی است.
به گزارش رویترز، مقامهای آمریکایی گفتند میتوانند تایید کنند که گزارش نیویورک تایمز دقیق است و انتظار میرود روسیه خریدهای تجهیزات نظامی بیشتری از کره شمالی داشته باشد. طبق گزارش رویترز، یک مقام آمریکایی درباره گزارش روزنامه نیویورک تایمز گفت: وزرات دفاع روسیه در حال خرید میلیونها راکت و گلوله توپخانه از کره شمالی برای استفاده در میدان جنگ اوکراین است.
این مقام ناشناس در ادامه مدعی شد: این خریدها نشان میدهد که ارتش روسیه از کمبود شدید عرضه در اوکراین رنج میبرد که بخشی از آن به دلیل کنترل صادرات و تحریمهاست. انتظار داریم روسیه برای خرید تجهیزات نظامی بیشتر از کره شمالی تلاش کند.
روزنامه آمریکایی به نقل از مقامهای دولت آمریکا مدعی شد که این خریدها نشاندهنده آن است که تحریمهای تحت هدایت آمریکا شروع به ضربه زدن و کاستن از توانایی روسیه در تداوم تهاجمش به اوکراین کرده است.
طبق گزارش دوشنبه (پنجم سپتامبر) این روزنامه، اطلاعات اخیراً از طبقهبندی خارج شده جزئیاتی درباره این که چه چیزهایی خریداری شده، جز اینکه این اقلام شامل گلولههای توپخانه و راکت است، ارائه نکرده است.
ماه گذشته هم یک مقام آمریکایی در گفتوگو با رویترز مدعی شد روسیه به احتمال زیاد قصد دارد صدها هواپیمای بدون سرنشین (پهپاد) مهاجر-۶ و پهپادهای سری شاهد را از ایران خریداری کند.
به گزارش رویترز، اوکراین اخیراً به حملات متقابل در چند نقطه از جمله اطراف خرسون که روسیه در نخستین روزهای جنگ اوکراین کنترل آن را به دست گرفت، اقدام کرده است. به ادعای این گزارش، در آمادگی برای این حملات، نیروهای اوکراینی مناطق تدارکاتی روسیه، از جمله مناطقی که توپ و مهمات در آن قرار دارد را مورد حمله قرار دادهاند.
مقامات آمریکایی ادعا میکنند که تحریمهای غرب توانایی روسیه برای جایگزینی تجهیزات و تسلیحات منهدم شده در اوکراین را محدود میکند.
واکنش بایدن با درخواست تروریستی اعلام کردن روسیه
چند ماه بعد از حمایت نانسی پلوسی رئیس مجلس نمایندگان آمریکا و برخی چهرههای ارشد کنگره برای به رسمیت شناختن روسیه به عنوان «دولت حامی تروریسم»، جو بایدن میگوید که نباید چنین کاری انجام شود.
منابع رسانهای غربی از واشنگتن دی سی پایتخت آمریکا خبر دادند، جو بایدن رئیسجمهور دموکرات آمریکا در جریان یک نشست با سوال خبرنگاری با موضوع تلاشها به منظور تروریستی خواندن روسیه مواجه شد.
به گزارش خبرگزاری رویترز، یک خبرنگار از بایدن سوال کرد که آیا آمریکا باید روسیه را به دلیل حمله نظامی به اوکراین، به عنوان «دولت حامی تروریسم» به رسمیت بشناسد.
رئیسجمهور آمریکا که دولتش از زمان آغاز بحران اوکراین تحریمهای بی سابقهعلیه روسیه اعمال و به دیگر کشورها برای انزوای مسکو فشارهای زیادی وارد کرده است، به سوال خبرنگار اینطور جواب داد: «نه» (آمریکا نباید روسیه را حامی تروریسم بخواند).
جواب کوتاه و مخالفت رئیسجمهور آمریکا با تروریستی شناختن روسیه به دلیل جنگ اوکراین در شرایطی انجام شده که نانسی پلوسی رئیس دموکرات مجلس نمایندگان این کشور به همراه برخی دیگر از چهرههای شناخته شده کنگره خواستار انجام چنین کاری شدهاند.
نانسی پلوسی رئیس مجلس نمایندگان آمریکا بعد از سفر چند ماه قبل خود به کییف و دیدار با رئیسجمهور اوکراین، از ایده تروریستی خواندن روسیه حمایت کرد و به دنبال آن، برخی دیگر از قانونگذاران ارشد کنگره هم حمایت خودشان را از این موضوع اعلام کردند.
تحریم 25 آمریکایی توسط روسیه
روسیه ۲۵ آمریکایی دیگر را از ورود به این کشور منع کرده است.
به گزارش پایگاه خبری هیل، وزارت خارجه روسیه علیه ۲۵ آمریکایی دیگر ممنوعیت و محدودیت وضع کرده که شامل "جینا ریموندو" وزیر تجارت، چند سناتور آمریکایی به همراه بن استیلر و شان پن، بازیگران هالیوودی میشود.
با اضافه شدن این افراد به فهرست تحریمی روسیه، تعداد شهروندان آمریکایی که دیگر اجازه ورود به روسیه را ندارند به ۱۰۷۳ تن رسیده که در واکنش به وضع تحریمهای واشنگتن علیه مسکو بابت حمله به اوکراین است.
همچنین معاون وزیر تجارت آمریکا و دو تن از دستیارانش نیز در فهرست مذکور قرار گرفتهاند.
اسامی شش سناتور آمریکایی نیز در این فهرست دیده میشود: مارک کلی، کوین کرامر، مایک روندز، کریستین سینما، ریک اسکات و پت تومی.
روسیه پیشتر دهها تن دیگر از سناتورهای آمریکایی را در این فهرست لحاظ کرده بود.
هشدار زلنسکی درباره وقوع فاجعه در نیروگاه هسته ای زاپوریژیا
ولودیمیر زلنسکی هشدار داد به دلیل اینکه بمباران روسیه به یکی از خطوط انتقال برق نیروگاه هستهای زاپوریژیا آسیب زده، این نیروگاه هستهای در "یک قدمی یک فاجعه تشعشعی" قرار دارد.
به گزارش پایگاه خبری هیل، ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین روز دوشنبه طی یک سخنرانی گفت: «امروز آخرین خط انتقال برق نیروگاه هستهای زاپوریژیا که این نیروگاه را به سیستم انرژی اوکراین متصل میکند، به دلیل بمباران روسیه آسیب دید. مجدد – این دومین بار است که به دلیل تحریکات روسیه، نیروگاه هستهای زاپوریژیا در یک قدمی یک فاجعه تشعشعی قرار دارد.»
وی افزود: «من این واقعیت را درنظر میگیرم که روسیه هماکنون در حال انجام چنین کاری است، آن هم درست در آستانه نتیجهگیریهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی. بمباران منطقه نیروگاه هستهای زاپوریژیا بدین معناست که این کشور تروریستی نسبت به آنچه که آژانس میگوید و جامعه جهانی تصمیم میگیرد، اهمیت نمیدهد. روسیه صرفا مشتاق است تا این وضعیت را به بدترین شکل ممکن تا مدت هرچه طولاتیتر ادامه دهد.»
رئیسجمهوری اوکراین از جامعه جهانی خواست تا روسیه را به عنوان یک "کشور تروریست" بشناسند و تحریمها علیه آن را افزایش دهند.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز دوشنبه بیانیه بهروز شده جداگانهای را صادر کرد و گفت اوکراین با آژانس ارتباط برقرار کرده تا اطلاع دهد که یک خط برق پشتیبان که تاحدودی به نیروگاه هستهای زاپوریژیا متصل است، باید برای مهار یک آتشسوزی قطع شود اما گفت که هیچ صدماتی وجود ندارد.
این بیانیه بهروز شده همزمان با آن منتشر شد که دو تن از کارشناسان آژانس قرار است در این نیروگاه هستهای جهت رصد وضعیت در محل باقی بمانند.
در ادامه این بیانیه آمده است: «رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی امروز (سهشنبه) گزارشی را پیرامون ایمنی این نیروگاه هستهای و وضعیت امنیتی و حفاظتی در اوکراین صادر خواهد کرد – از جمله موارد این گزارش میتوان به نتایج به دست آمده از نیروگاه هستهای زاپوریژیا توسط بازرسان آژانس اشاره کرد – و در ادامه توضیحاتی را به شورای امینت سازمان ملل متحد درخصوص این ماموریت و بازدید از این نیروگاه هستهای ارائه خواهد داد.»