بین الملل تابناک: اعلام آمادگی ایران برای ارسال سوخت به لبنان، تحریم سه هواپیمای ایرانی توسط آمریکا، ابراز ناامیدی جوزپ بورل از توافق هسته ای با ایران، رایزنی های گسترده امیرعبداللهیان در نیویورک و امضای پروتکل صلح میان قرقیزستان و تاجیکستان از مهم ترین خبرها و رویدادهای منطقه ای و بین المللی در 24 ساعت گذشته بوده اند.
اعلام آمادگی ایران برای ارسال سوخت به لبنان
یک رسانه لبنانی به نقل از سفارت جمهوری اسلامی ایران در بیروت اعلام کرد که در صورت درخواست مقامات بیروت، نفت کش های ایرانی طی یک الی دو هفته آماده حرکت به سوی لبنان خواهند بود.
شبکه المنار به نقل از یک مسئول در سفارت جمهوری اسلامی ایران در بیروت اعلام کرد که نفتکش های ایرانی حامل سوخت آماده هستند که طی یک الی دو هفته به سوی لبنان حرکت کنند و در بندری که طرف لبنانی مشخص کند، پهلو بگیرند.
این مسئول اعلام کرده که بر اساس توافق انجام شده با "نجیب میقاتی"، نخست وزیر دولت پیشبرد امور لبنان و "ولید فیاض"، وزیر انرژی این کشور، هیات لبنانی در تهران درخصوص سه موضوع با وزارت نیرو و نفت ایران در حال رایزنی هستند (این هیات لبنانی از شنبه گذشته در تهران حضور دارد و در حال رایزنی با وزارتخانه های مربوطه می باشد).
وی گفت که این سه موضوع عبارتند از کمک به لبنان در زمینه سوخت، اصلاح و تعمیر شبکه های برق و ساخت نیروگاه های تولید برق در این کشور.
سال گذشته بازرگانان لبنانی پنج کشتی، سوخت خریداری شده از ایران را به لبنان (از طریق بنادر سوریه) حمل کردند.
پیش از این سید حسن نصرالله، دبیرکل حزب الله لبنان در یک سخنرانی به مناسبت اربعین حسینی (ع) درباره کمک پیشنهادی جمهوری اسلامی ایران به لبنان برای حل بحران سوخت در این کشور گفت: برادران در جمهوری اسلامی ایران وعده کمک به لبنان داده اند و یک هیات وزارت انرژی و آب لبنان در آینده نزدیک به تهران سفر کرده و درباره پرونده کمک ایران بحث و تبادل نظر خواهد کرد.
تحریم سه هواپیمای ایرانی توسط آمریکا
آمریکا روز دوشنبه سه فروند بوئینگ ۷۴۷ خطوط هوایی ایران را به بهانه ارائه خدمات باری به روسیه، در فهرست تحریمهای مربوط به هواپیماهای ناقض قوانین کنترل صادارات ایالات متحده قرار داد.
به گزارش رویترز، اداره امنیت و صنعت وزارت بازرگانی آمریکا ادعا کرد که هواپیماهای تحریمشده از شرکتهای ماهان ایر، قشم فارس ایر و ایران ایر هستند که کار حمل و نقل کالا از جمله اقلام الکترونیکی را به روسیه انجام میدادند.
بر اساس این گزارش، ۱۸۳ فروند هواپیما به دلیل آنچه نقض قوانین صادراتی آمریکا خوانده میشود در این فهرست قرار دارند. گفته میشود که دولت آمریکا پیش از این محدودیتهای متعددی را علیه این سه شرکت هواپیمایی ایرانی وضع کرده است.
ابراز ناامیدی جوزپ بورل از توافق هسته ای با ایران
جوسپ بورل با بیان اینکه اکنون در مذاکرات هستهای به بن بست رسیده و متوقف شدهایم. گفت، فکر نمیکند دیدار با رئیس جمهور ایران در نیویورک گره این موضوع را حل کند.
به گزارش پولیتیکو، جوسپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، انتظارات برای دستیابی به موفقیت در توافق هستهای ایران و کشورهای غربی را در مجمع عمومی سازمان ملل در هفته جاری کاهش داد و گفت که او معتقد نیست دیدار با آیتالله سیدابراهیم رئیسی، رئیس جمهور ایران، مثمر ثمر باشد.
بورل در حاشیه مجمع عمومی به پولیتیکو گفت، اتحادیه اروپا در روند احیای توافق هستهای ۲۰۱۵ همه طرفها را تحت فشار قرار داده است تا به زعم وی ۱۰ متر آخر را طی کنند. با این حال، وی اذعان کرد که در بحبوحه مذاکرات جاری به رهبری اتحادیه اروپا هیچ پیشرفت عمدهای را به این زودی در این موضوع پیش بینی نمیکند.
بورل افزود: «در سه ماه گذشته، تعامل، فرآیندی چند مرحلهای و همگرا بود. فعالیت میان طرفین موجب بهبود نتیجه میشد. اما در هفتههای گذشته اینطور نبود. حالا در بن بست هستیم. اکنون ما متوقف شدهایم.»
بورل در پاسخ به این سوال که برای دیدار با آیتالله رئیسی که او نیز برای شرکت در مجمع عمومی در نیویورک به سر میبرد، آماده است یا خیر؟ اظهار داشت در ماه ژوئن به تهران سفر کرده بود تا این روند را رفع کند.
وی افزود: فکر نمیکنم بتوان با رئیسجمهور ایران در این باره دیدار و گفت و گو کرد.
رایزنی های گسترده امیرعبداللهیان در نیویورک
حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران که همراه با آیتالله سید ابراهیم رئیسی رئیس جمهور برای شرکت در هفتاد و هفتمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک حضور دارد در حاشیه این نشست با وزرای خارجه کره جنوبی، قطر و لبنان دیدار و گفتوگو کرد.
بر همین اساس، « پارک جین» وزیر امور خارجه کره جنوبی با امیرعبداللهیان در هتل محل اقامت وزیر امور خارجه دیدار و گفتوگو کرد. این نخستین دیدار وزرای خارجه ایران و کره جنوبی در دولت سیزدهم است.
شیخ محمد بن عبدالرحمن آل ثانی معاون نخست وزیر و وزیر امور خارجه قطر هم دیگر وزیر خارجهای بود که با امیرعبداللهیان دیدار و به رایزنی درباره مناسبات دوجانبه و تحولات منطقهای پرداخت.
امیرعبداللهیان و عبدالله بو حبیب وزیر امور خارجه لبنان هم در حاشیه این نشست ملاقات کردند.
امضای پروتکل صلح میان قرقیزستان و تاجیکستان
روسای کمیتههای امنیت ملی قرقیزستان و تاجیکستان پروتکلی را در مورد باثبات کردن اوضاع در مرز و برقراری صلح میان این دو کشور امضا کردند.
به گزارش خبرگزاری تاس، خبرگزاری «تورموش» روز دوشنبه به نقل از کامچیبیک تاشییف، رئیس کمیته امنیت ملی قرقیزستان اعلام کرد: ما با تاجیکستان یک پروتکل امضا کردیم. هدف اصلی این پروتکل، باثبات کردن اوضاع و برقراری صلح میان این دو کشور و انجام اقداماتی در راستای حل و فصل اوضاع موجود است. من این پروتکل را از طرف قرقیزستان و سایمومیم یتیموف، رئیس کمیته امنیت ملی تاجیکستان این پروتکل را از طرف تاجیکستان امضا کردیم.
وی افزود: اوضاع در منطقه باتکن در حال باثبات شدن است. قرار است عصر سهشنبه نیز نشست دیگری برگزار کنیم.
اوضاع در مرز قرقیزستان-تاجیکستان از ۱۴ سپتامبر متشنج شد. طرف قرقیز اعلام کرد که نیروهای گارد مرزی تاجیکستان روز چهارشنبه به یک بخش مرزی در نزدیکی «بولاک-باشی» در منطقه «باتکن» قرقیزستان نفوذ کرده و حالت جنگی به خود گرفتند. نیروهای گارد مرزی تاجیکستان در واکنش به درخواست خروج از این منطقه شروع به تیراندازی کردند. چند ساعت بعد درگیریهای مسلحانه در مناطق «کاک-سای» و «پاکسی-آریک» گزارش شدند. سرویس مرزی قرقیزستان ۱۷ سپتامبر اعلام کرد که بخش «اوش» این مرز مورد حملات خمپارهای قرار گرفته است.
سرویس گارد مرزی قرقیزستان از ۱۸ سپتامبر هیچ درگیری جدیدی را گزارش نداده است. سرویسهای مجری قانون هر دو کشور گشتزنیهای مشترکی را در امتداد این مرز به راه انداختهاند.
براساس تازهترین آمار، در این درگیریها ۵۹ تبعه قرقیز کشته و ۱۴۴ تن دیگر زخمی شدند. حدود ۱۴۰ هزار تن نیز از شهرکهای قرقیزنشین در نزدیکی مرز تخلیه شدند. یک وضعیت فوقالعاده در منطقه باتکن اعلام شده است. روز دوشنبه، روز عزای عمومی در قرقیزستان اعلام شده بود.