بین الملل تابناک: واکنش تند و کم سابقه عربستان به عصبانیت آمریکا از این کشور، اهدای اورکت پوتین به محمد بن زاید، تمدید وضعیت اضطرار ملی آمریکا در قبال سوریه، نامه ایران به شورای امنیت درباره حمله به مقر تروریستها در شمال عراق و توافق اعضای اتحادیه اروپا برای تحریم ایران از مهمترین خبرها و رویدادهای منطقهای و بین المللی در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
واکنش تند و کم سابقه عربستان به عصبانیت آمریکا از این کشور
وزارت امورخارجه عربستان صبح پنجشنبه در واکنش به خشم آمریکا از همراهی دولت ریاض با روسیه برای کاهش تولید نفت در بیانیهای اعلام کرد: ریاض هیچ دیکته و رفتاری را نمیپذیرد که با هدف منحرف کردن تلاشها برای حمایت از اقتصاد جهانی انجام میشود.
به گزارش رسانههای عربستان، وزارت امور خارجه سعودی اعلام کرد، دولت ریاض سخنانی در قبال این کشور و پس از تصمیم اوپک پلاس دریافت کرده که گویا این تصمیم به عنوان جانبداری عربستان از درگیریهای جهانی و یک تصمیم با انگیزه سیاسی علیه ایالات متحده آمریکا بوده است.
این بیانیه تأکید کرد: دولت عربستان مخالفت کامل خود را با این اظهارات بی اساس اعلام میکند، این اظهارات به دنبال آن است که تصمیم اوپک پلاس را به خارج از چارچوب اقتصادی محض آن سوق دهد، این درحالی است که این تصمیم با اجماع کامل و توسط تمام کشورهای عضو اوپک پلاس گرفته شد.
در بیانیه وزارت امورخارجه عربستان آمده است که خروجی نشست اوپک پلاس با توافق گروهی کشورهای عضو صورت میگیرد و هیچ کشوری به تنهایی نمیتواند این توافق را انجام دهد و از نقطه نظر اقتصادی این تصمیم تعادل عرضه و تقاضا در بازار نفت را مد نظر دارد و درصدد جلوگیری از نوساناتی است که به سود هیچ یک از تولیدکنندگان و مصرف کنندگان نفت نیست؛ اقدامی که همواره اعضای اوپک پلاس آن را رعایت کردهاند.
در این بیانیه آمده است: عربستان از طریق رایزنی با دولت آمریکا به روشنی اعلام کرد که تمام تحلیلهای اقتصادی بیانگر این مسأله است که به تعویق انداختن تصمیم کاهش تولید نفت به مدت یک ماه همانگونه که پیشنهاد آن داده شد، پیامدهای اقتصادی منفی به دنبال دارد.
عربستان همچنین اعلام کرد که تلاش برای وارونه جلوه دادن حقایق در خصوص موضع این کشور در قبال جنگ اوکراین، اقدامی تأسف بار است، چون دولت ریاض موضع اصولی خود را در قبال این بحران تغییر نداده و همواره مؤید تصمیمات اتخاذ شده در سازمان ملل متحد در قبال این بحران بوده است.
در ادامه این بیانیه آمده است: همزمان با این که عربستان تلاش دارد، روابط خود را با تمام کشورهای دوست حفظ کند، اما در عین حال دیکتهها را نپذیرفته و مخالف هرگونه رفتار و تلاش برای منحرف کردن اهداف بلندی است که برای دفاع از اقتصادی جهانی در برابر نوسانات بازار نفت تلاش میکنند.
عربستان اعلام کرد که حل چالشها و مشکلات اقتصادی جهان، مستلزم گفت وگوی سازنده و غیر سیاست زده است و این که بتوان با تدبیر و عقلانیت و به نحوی که در راستای منافع تمام کشورها باشد به آن نگریست.
این بیانیه میافزاید: تأکید عربستان این است که به روابط با آمریکا از نقطه نظر راهبردی و در راستای منافع مشترک دو کشور مینگرد.
عربستان اعلام کرد که دولت ریاض بر ضرورت استوار بودن روابط دو جانبه بر پایههای محکمی چون احترام متقابل، تقویت منافع مشترک، مشارکت تأثیرگذار در حفظ امنیت و صلح منطقهای و جهانی، مبارزه با تروریسم و تندروی، تحقق شکوفایی و رفاه برای ملتهای منطقه تأکید دارد.
پیش از این، فیصل بن فرحان، وزیر امورخارجه عربستان نیز اظهار کرد که تصمیم اوپک پلاس کاملا اقتصادی بوده و هیچ ابعاد سیاسی نداشته است.
وی افزود: این اتحاد به دنبال ثبات بازارهای انرژی و پیشبرد منافع تولیدکنندگان و مشتریان است.
وزیر امورخارجه عربستان همچنین مدعی شد که روابط با آمریکا پایدار و راهبردی است و همکاری نظامی بین دو کشور منجر به صلح و ثبات در منطقه شده است.
بیانیه وزارت امورخارجه عربستان درحالی منتشر میشود که جان کربی سخنگوی شورای امنیت ملی واشنگتن روز سهشنبه گفت که رییس جمهور بایدن باور دارد که آمریکا باید در روابط با عربستان سعودی در سایه تصمیم اوپک پلاس بازنگری کند.
کربی افزود: تصور میکنم رئیس جمهوری خیلی روشن و واضح اعلام کرده که این مناسبات نیاز به ارزیابی مجدد دارد و ما مایل به بازنگری آن هستیم.
باب منندز رئیس دموکرات کمیته روابط خارجی سنای آمریکا نیز خواستار قطع همکاری با عربستان از جمله در زمینه فروش سلاح به ریاض شد.
همچنین کریس مورفی، سناتور ایالت کانکتیکات آمریکا نیز به تعداد فزاینده دموکراتهای مخالف عربستان اشاره کرد و گفت که ایالات متحده با توجه به کاهش تولید دو میلیون بشکهای ناگهانی عربستان و همچنین سابقه حقوق بشر ریاض، در رابطه با پادشاهی سعودی تجدید نظر کند.
گروه اوپک پلاس چهارشنبه هفته گذشته اعلام کرد، تولید نفت خود را دو میلیون بشکه در روز کاهش میدهد و این اقدام که بزرگترین کاهش از زمان همه گیری کرونا محسوب میشود، با واکنش تند مقام های آمریکایی مواجه شد که نگران افزایش قیمت بنزین در کشور خود هستند.
قیمت نفت خام برنت با انتشار این خبر بیش از یک درصد افزایش یافت و به نزدیک ۹۳ دلار در هر بشکه رسید و قیمت نفت آمریکا نیز با ۱.۵ درصد افزایش، به ۸۷.۷۵ دلار رسید.
این توافق به رغم فشار آمریکا و دیگر کشورها برای تولید بیشتر، حاصل شده و عرضه را در بازاری که هم اکنون نیز در تنگنا هست، محدودتر میکند.
تحلیلگران سیتی بانک گفتهاند، افزایش قیمت نفت با کاهش قابل توجه تولید این محصول میتواند دولت بایدن را در آستانه انتخابات میان دورهای کنگره عصبانی کند.
این تحلیلگران با اشاره به لایحه مقابله با انحصارطلبی آمریکا علیه اوپک بیان کردند که تصمیم جدید اوپک پلاس میتواند واکنشهای سیاسی بیشتری را از سوی آمریکا برانگیزد که شامل آزادسازی بیشتر ذخایر استراتژیک و نیز گسترش لوایح نوپک (علیه اوپک) است.
پیش بینی بانک جی پی مورگان نیز نشان داده که واشنگتن اقدامات متقابلی از جمله آزادسازی ذخایر بیشتر نفت را در دستور کار قرار میدهد.
اهدای اورکت پوتین به محمد بن زاید
دیدار سهشنبه رئیس جمهوری روسیه و رئیس امارات در سنپترزبورگ با یک اتفاق جالب همراه بود و در پایان این دیدار پوتین اورکتش را به بن زاید داد تا از وی در برابر سرما محافظت کند.
به گزارش سایت شبکه روسیا الیوم، دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین در سخنانی گفت که ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری کشورش در پایان دیدار با محمد بن زاید در سن پترزبورگ اورکت خود را به نشانه علاقه به بن زاید داد.
وی در پاسخ به سوال یک خبرنگار مبنی بر اینکه آیا اماراتیها این اورکت را پس دادهاند یا خیر با خنده افزود: نمیتوانم به سوالت پاسخ دهم. این نشانه خاصی از علاقه و بیانگر روحیه متقابل دو رئیس است.
پسکوف ادامه داد: حتی اگر این اورکت پس داده نشود، مشکلی ایجاد نمیشود و فکر نمیکنم مشکلی پیش بیاید.
تمدید وضعیت اضطرار ملی آمریکا در قبال سوریه
جو بایدن رئیس جمهور آمریکا وضعیت اضطراری ملی در قبال سوریه را یک سال دیگر تمدید کرد.
بر اساس گزارش کاخ سفید، بایدن چهارشنبه شب در بیانیهای اعلام کرد، در ۱۴ اکتبر سال ۲۰۱۹ بر اساس قانون بینالمللی اختیارات اقتصادی اضطراری، برای مقابله با وضعیت غیر معمول و فوقالعاده نشات گرفته از شرایط سوریه علیه امنیت ملی آمریکا و سیاست خارجی آن، وضعیت اضطراری ملی اعلام کرد.
در این بیانیه ادعا شده است: وضعیت در سوریه و به ویژه اقدامات دولت ترکیه در حمله نظامی به شمال شرق سوریه، کارزار شکست داعش را تضعیف میکند و غیرنظامیان را به خطر میاندازد و صلح، امنیت و ثبات منطقه را تضعیف می کند و همچنان تهدیدی غیرعادی و فوقالعاده برای امنیت ملی و سیاست خارجی آمریکا محسوب می شود.
در ادامه این بیانیه آمده است: به همین دلیل، وضعیت اضطراری ملی اعلام شده در فرمان اجرایی ۱۳۸۹۴ مورخ ۱۴ اکتبر ۲۰۱۹، باید پس از ۱۴ اکتبر ۲۰۲۲ نیز ادامه داشته باشد.
در پایان بیانیه رئیس جمهوری آمریکا آمده است: مطابق با بخش ۲۰۲ (د) قانون اضطرار ملی یک سال وضعیت اضطرار ملی اعلام شده در فرمان اجرایی ۱۳۸۹۴ درخصوص وضعیت سوریه را تمدید میکنم.
نامه ایران به شورای امنیت درباره حمله به مقر تروریستها در شمال عراق
دفتر نمایندگی دائم جمهوری اسلامی ایران نزد سازمان ملل متحد در نیویورک در نامهای به رئیس دورهای شورای امنیت سازمان ملل اعلام کرد: با توجه به اقدامات مخرب و آشوبزای گروهکهای تروریستی علیه مردم و امنیت ملی ایران و بی توجهی به هشدارها و اعتراضات مکرر در این رابطه، کشورمان انتخابی جز اعمال حق خود و پاسخ متناسب به حملات تروریستی نداشت.
نمایندگی کشورمان در این نامه با یادآوری اقدامات گروهکهای تروریستی مستقر در شمال عراق، دلایل و انگیزههای اقدام نظامی علیه این گروهکها را تشریح کرد.
در این نامه آمده است: جمهوری اسلامی ایران، یکی از قربانیان اصلی تروریسم در بیش از چهار دهه بوده است. گروهکهای جدایی طلب و تروریست از قبیل گروهک حزب دموکراتیک کردستان، گروهکهای کومله، پژاک و پاک در منطقه اقلیم شمال عراق حضور دارند و از خاک عراق برای حملات تروریستی و مسلحانه علیه شهروندان و زیرساختهای اساسی ایران استفاده میکنند.
در این نامه عنوان شده است: این گروهکهای مسلح که به عنوان گروههای تروریستی در چارچوب قوانین ایران شناخته شدهاند، چندین کمپ آموزش تروریسم در خاک عراق و در منطقه اقلیم شمال این کشور برای به کارگیری، آموزش، تحریک، طرح ریزی، سازماندهی، حمایت و انجام اقدامات تروریستی و همچنین عملیات خرابکاری در داخل خاک ایران فعال هستند.
نمایندگی دائم ایران در این نامه اعلام کرد: صرفا از سال ۲۰۱۶ تاکنون، این گروهکها ۴۹ حمله تروریستی در داخل و نزدیک مرزهای ایران انجام دادهاند که در نتیجه ۲۴ تن شهید و ۳۲ تن زخمی شدهاند. براساس اطلاعات موثق، همه این حملات تروریستی برنامه ریزی، سازماندهی و اجرا شده از اقلیم شمال عراق بودهاند.
در این نامه عنوان شده است: گروهکهای تروریستی فوق الذکر با هدف سوءاستفاده از تجمع مسالمت آمیز مردم در برخی شهرهای ایران در جهت اهداف جنایتکارانه ترویستی خود، اقدام به تحریک، تسلیح و تجهیز تعدادی از گروهکهای مرتبط تروریستی با سلاحهای سبک کرده و با ورود به خاک ایران باعث آشوب، صدمه به اموال عمومی و خصوصی، بانکها، آمبولانسها و مقرهای پلیس شده که منجر به شهادت چندین نفر از ماموران انتظامی شده است. علاوه بر این، یکی از جدی ترین توطئههای خرابکاریهای تروریستی علیه تاسیسات هستهای صلح آمیز ایران کشف و خنثی شده است. این خرابکاری توسط گروهک تروریستی کومله برنامه ریزی شده بود.
نمایندگی دائم جمهوری اسلامی ایران همچنین در این نامه عنوان کرده است: با توجه به تهدیدات ترویستی جاری، وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران اعتراض قوی خود را در چندین نوبت با ارسال یادداشت رسمی دیپلماتیک به وزارت امور خارجه عراق در خصوص تداوم وجود گروهکهای تروریستی، کمپهاب آموزشی آنها و حرکت آزاد آنها و اقدامات مخرب آنها در داخل خاک عراق اعلام کرده است.
در این نامه آمده است: در زمان برگزاری جلسه کمیته مشترک امنیتی بین دو کشور، مقامات ذیربط در جمهوری اسلامی ایران، مدارک انکارناشدنی را به عنوان اطلاعات قابل اتکا به مقامات حکومت جمهوری عراق و مقامات اقلیم کردستان عراق ارائه کرد. همچنین از این مقامات خواسته شد که اقدامات ضروری را براساس تعهدات عراق در چارچوب حقوق بینالملل، اصول روابط دوستانه و حسن همجواری و قانون اساسی عراق انجام دهد. این اقدامات ضروری شامل کنترل، خلع سلاح، خودداری از پناه دادن تروریستها و گروههای مسلح، کمپهای آموزشی آنها و اقداماتشان تهدید جدی علیه امنیت ملی، حاکمیت و تمامیت ارضی است.
در نامه مذکور عنوان شده است: علیرغم اعتراضات و هشدارهای مکرر جمهوری اسلامی ایران، متاسفانه مقامات اقلیم شمال عراق، اقدامات موثر و قاطعی علیه تروریستها در چارچوب مقررات بینالمللی به عمل نیاوردند.تحت این شرایط و با توجه به حملات جاری تروریستی، جمهوری اسلامی ایران انتخابی جز اعمال حق خود برای دفاع در چارچوب حقوق بینالملل به منظور حمایت از مردم، امنیت ملی، حاکمیت و تمامیت ارضی نداشت؛ بنابراین، نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران چندین عملیات نظامی را در تاریخ ششم مهرماه جاری ( ۲۸ سپتامبر ۲۰۲۲) به عنوان پاسخ متناسب و ضروری به حملات تروریستی و مسلحانه که شهروندان و ساختارهای غیرنظامی ایران را هدف قرار داده بود، انجام داد.
براساس اعلام نمایندگی دائم ایران، برای اطمینان از اینکه همه اقدامات انجام شده مطابق با قوانین بینالمللی بشردوستانه باشد، عملیات با سلاحهای با دقت بالا انجام گرفت. در نتیجه برنامه ریزی عملیات برای هدف قرار دادن دقیق تاسیسات تروریستها، محل استقرار، کمپهای آموزشی که گروههای تروریستی سلاح، آموزش میدیدند بدون تلفات انسانی صورت پذیرفت.
نمایندگی دائم ایران در این نامه تعهد جمهوری اسلامی ایران به حاکمیت، استقلال، اتحاد و تمامیت ارضی را مورد تاکید قرار داد و از دولت عراق خواست تا به عنوان عضو مسئول سازمان ملل بر پایه تعهدات بینالمللی، کنترل خود را بر کل سرزمین عراق در داخل مرزهای شناخته شده بینالمللی گسترش دهد و از پناه گرفتن گروههای مسلح و تروریست که برنامه اقدامات تروریستی جنایتکارانه را دارند علیه شهروندان، امنیت ملی حاکمیت و تمامیت ارضی ایران جلوگیری کند.
در این نامه آمده است: جمهوری اسلامی ایران اعتقاد و تعهد راسخ خود به حاکمیت و تمامیت ارضی عراق را با پاسخ مثبت و حمایت از درخواست دولت این کشور برای کمک به آن در مقابله با داعش و نیروهای وابسته به آن ـ که حاکمیت و تمامیت ارضی عراق و موجودیت اقلیم شمال این کشور را تهدید میکرد ـ نشان داده و در این راستا سردار سپهبد شهید قاسم سلیمانی نقش بی بدیلی را در شکست داعش و در جهت کمک به مردم و دولت عراق ایفا کرد تا جایی که مقامات اقلیم شمال عراق به ایشان به درستی عنوان قهرمان جنگ علیه تروریسم و ژنرال صلح نام دادند. ترور ناجوانمردانه سردار سلیمانی در جهت منافع داعش و دیگر سازمانهایی بود که از سوی شورای امنیت سازمان ملل در فهرست تروریستی قرار گرفته بودند.
نمایندگی دائم جمهوری اسلامی ایران در پایان نامه خود از رئیس شورای امنیت خواست که این نامه به عنوان سند این شورا منتشر شود.
توافق اعضای اتحادیه اروپا برای تحریم ایران
یک رسانه غربی از توافق میان اعضای اتحادیه اروپا برای اعمال تحریمهای جدید علیه ایران به بهانه آنچه «سرکوب اعتراضات» خوانده شده خبر داده است.
خبرگزاری فرانسه این خبر را به نقل از دیپلماتهای غربی گزارش داد. وبگاه شبکه خبری بلومبرگ هم گزارش داده ۱۵ فرد و نهاد در فهرست تحریمهای اتحادیه اروپا قرار خواهد گرفت.
پیش از این، «اورسولا فن در لاین» رئیس کمیسیون اروپا در اظهاراتی مداخلهجویانه خواستار اعمال تحریمهای ضد ایرانی شده و ادعا کرده بود: «معتقدم اروپا همیشه باید از ارزشهایی که ما به آن اعتقاد داریم حمایت خود را اعلام کند و از هر کسی که برای این ارزشها مبارزه میکند، حمایت کند؛ مثلا زنان شجاع ایران که خواستار آزادی و برابری هستند.»
وی در ادامه با طرح اتهامات علیه مجریان قانون در ایران، مدعی شد، «این فریاد برای برابری و حقوق زنان است و پیام ما باید واضح باشد. باید خواستار توقف خشونت شویم. زنان باید فرصت انتخاب داشته باشند و ما باید کسانی را که مسئول سرکوب زنان هستند، پاسخگو کنیم.»
این مقام اتحادیه اروپا در ادامه با بهانه قرار دادن این اتهامات، خواستار تحریم افراد به ادعای او «مسئول خشونت و سرکوب» شد و گفت: باید با هم روی تحریمها کار کنیم.
اتحادیه اروپا اخیراً قطعنامهای را در خصوص اوضاع داخلی ایران صادر کرد که با واکنش ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت خارجه ایران روبه رو شد و این قطعنامه را مردود و بیارزش خواند و گفت: ایران بر اساس احترام و منافع متقابل، آماده تعامل دوسویه با تمامی طرفهاست، اما در برابر هرگونه تلاش برای اعمال فشار یا توسل به اقدامات محدود کننده علیه مردم ایران، قاطعانه ایستاده و پاسخ متقابل و متناسب خواهد داد.
حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه هم در گفتوگوی تلفنی سهشنبه با همتای فرانسوی، با بیان اینکه مقابله با اغتشاش در اروپا عملی خوب و پسندیده است، اما همین کار در ایران سرکوب قلمداد میشود، تصریح کرد: اجازه نمیدهیم هیچ طرفی از داخل یا خارج، امنیت ملی کشورمان را هدف قرار دهد.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.