بین الملل تابناک: دویست و سی و پنجمین روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای زیادی را به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
بیشتر بخوانید
رسانههای روس میگویند که نیروهای مسلح آلمان در حال برنامه ریزی برای آموزش ۵۰۰۰ سرباز اوکراینی در چارچوب مأموریت کمک نظامی غرب به کییف هستند.
به گزارش ریانووستی، نیروهای آلمانی قصد دارند در چارچوب یک برنامه آموزشی که توسط اتحادیه اروپا اجرا می شود، ۵۰۰۰ سرباز اوکراینی را آموزش دهند.
در همین رابطه شبکه تلویزیونی «ان.تی.وی» گزارش داد که نیروهای تازه استخدام شده در اوکراین باید بتوانند آموزشهای اولیه را طی کنند؛ در حالی که به سربازان با تجربه تر آموزشهای ویژه داده خواهد شد.
بر اساس این گزارش، این آموزش شامل استفاده از سامانههای پدافند هوایی IRIS-T SLM است که قبلاً در اختیار ارتش اوکراین قرار گرفته بود.
گفته می شود که در مجموع ۱۵ هزار سرباز از سراسر اروپا آموزش خواهند دید که ۵۰۰۰ نفر از اوکراین هستند.
جوزپ بورل - مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا روز پنجشنبه گفت که امیدوار است بسته جدید کمکهای نظامی به اوکراین و آغاز یک مأموریت آموزشی برای ارتش اوکراین در جریان نشست وزرای خارجه اتحادیه اروپا در تاریخ ۱۷ اکتبر در لوکزامبورگ تصویب شود.
«خالد بن سلمان» وزیر دفاع عربستان سعودی روز یکشنبه اتهامات مطرح شده علیه این کشور در حمایت از روسیه را رد کرد.
وی در سخنانی گفت: «از اتهامات مطرح شده علیه ریاض در حمایت از روسیه در جنگ اوکراین تعجب میکنیم. این اتهامات نادرست حتی از سوی دولت اوکراین نیز مطرح نشده است».
وزیر دفاع سعودی در ادامه سخنانش گفت: «تصمیم اوپک پلاس درباره کاهش تولید نفت صرفا با انگیزههای اقتصادی اتخاذ شده اما برخی عربستان سعودی را به حمایت از روسیه متهم کردهاند. ایران نیز عضو اوپک بوده ایا این به این معنا خواهد بود که عربستان نیز در کنار ایران ایستاده است؟»
هفته گذشته بود که سازمان اوپک پلاس اعلام کرد تولید نفت خود را کاهش میدهد. در پی اعلام این تصمیم، «جو بایدن» رئیسجمهور آمریکا در مصاحبه با شبکه «سیانان» گفت این اقدام عواقبی برای روابط واشنگتن و ریاض در پی خواهد داشت.
وزارت خارجه عربستان در واکنش به این اظهارات بیانیهای صادر و اعلام کرد که هرگونه اظهارات درباره جانبداری ریاض در نزاعهای بینالمللی پس از تصمیم اوپک پلاس در خصوص کاهش تولید نفت را رد میکند؛ این اظهارات مبتنی بر واقعیت نیست. تصمیم اوپک پلاس به اجماع همه کشورهای عضو این مجموعه گرفته شده نه توسط یک کشور.
سفارت صربستان در اوکراین اعلام کرد، به طور موقت برای تضمین امنیت کارمندان خود کار خود را در کییف تعطیل کرده است.
به گزارش آناتولی، دولت صربستان روز یکشنبه سفارت خود را در شهر کییف پایتخت اوکراین تعطیل کرد. صربستان گفته این اقدام به طور موقتی برای تضمین امنیت کارمندانش در خاک اوکراین صورت گرفته است.
سفارت صربستان در اوکراین در بیانیهای اعلام کرد که تا زمانی که شرایط بازگشت به اوکراین فراهم نشود، از بلگراد به ماموریت خود ادامه خواهد داد.
این سفارتخانه در بیانیه خود خطاب به شهروندان صرب که در خاک اوکراین هستند، گفت از کشورهای همسایه اوکراین خدمات مربوط به روادید را انجام خواهد داد.
دولت صربستان به شهروندان خود توصیه کرده است که سفر خود را به اوکراین به تعویق اندازند.
وزارت دفاع روسیه روز یکشنبه اعلام کرد که نیروهایش، تلاش نیروهای نظامی اوکراین را برای پیشروی در مناطق دونتسک، خرسون و میکولایف با وارد کردن آسیب های چشمگیر به آنان، خنثی کرده اند.
به گزارش خبرگزاری رویترز؛ روسیه همچنین اعلام کرده که با استفاده از جنگ افزارهای دوربرد دقیق و نقطه زن به حملات هوایی به اهداف نظامی و انرژی اوکراین ادامه می دهد. این حملات به اهدافشان دست یافته اند و همه اهداف تعیین شده نابود شده است.
وزارت دفاع روسیه افزوده است که نیروهای ارتش این کشور ضمن حفظ مواضع خود طی درگیری های شدید در منطقه خرسون، به مواضع نیروهای اوکراین در این منطقه آسیب رسانده اند و در منطقه خارکیف اوکراین، سه قبضه توپ هوویتزر ساخت آمریکا و گذرگاه روی رودخانه اوسکیل را که توسط نیروهای اوکراین برای گذر نیروهای ذخیره و مهمات ساخته شده بود، از بین برده است.
این رود از میان دونباس به سوی سیورکسی دونتز در جنوب اوکراین جریان دارد.
طبق اعلامیه وزارت دفاع بلاروس، قرار است تقریباً ۹ هزار نیروی نظامی روسیه در کشور بلاروس مستقر شوند.
به گزارش رویترز، وزارت دفاع کشور بلاروس روز یکشنبه در بیانیهای اعلام کرد که تحت توافق با دولت روسیه تقریباً ۹هزار نفر از نیروهای نظامی این کشور را در خاک خود مستقر خواهد کرد. قرار است نیروهای روسی در تمرینات نظامی مشترکی با ارتش بلاروس شرکت کنند.
این وزارتخانه اعلام کرده است که نیروهای نظامی روسیه برای تقویت ارتش بلاروس در دفاع از حملات احتمالی نیروهای خارجی وارد خاک این کشور شده اند.
وزارت دفاع بلاروس روز شنبه اعلام کرد، اولین کاروان نظامیان روسی وارد خاک این کشور شده است. مسکو و مینسک در اوایل این هفته برای استقرار یک نیروی مشترک در پاسخ به افزایش فعالیت نظامی ناتو در مرز بلاروس توافق کردند.
والری رونکو رئیس بخش همکاری های نظامی بین المللی وزارت دفاع بلاروس با انتشار پیامی توئیتری نوشت: نخستین کاروان روسی وارد خاک بلاروس شدند و قرار است ظرف روزهای آینده همه نظامیان در پایگاههای خود مستقر شوند.
الکساندر لوکاشنکو رئیس جمهور بلاروس، هفته گذشته با اشاره به تهدیدات اوکراین و غرب گفت که نظامیان ارتش این کشور با نیروهای روسیه در نزدیکی مرز اوکراین مستقر خواهند شد.
وزارت دفاع بلاروس دیروز با انتشار بیانیهای اعلام کرد که هدف از تصمیم استقرار نیروهای روسیه در بلاروس تقویت اتحاد مشترک و دفاع از مرزهای دو کشور در مقابل تحرکات نظامی ناتو است.
روزنامه گلوبال تایمز به نقل از وزارت خارجه چین نوشت که این وزارتخانه از شهروندان چینی ساکن اوکراین خواست تا این کشور را فورا ترک کنند.
به گزارش خبرگزاری اسپوتنیک، وزارت امور خارجه چین و همچنین سفارت چین در اوکراین روز شنبه از شهرواندان چینی ساکن اوکراین خواست تا این کشور را ترک کنند و همچنین این سفارت افزود که میتواند به خروج مردم چینی از اوکراین کمک کند.
مائو نینگ، سخنگوی وزارت امور خارجه چین روز دوشنبه گفت که پکن نسبت به "تنشزدایی سریع وضعیت در اوکراین" امیدوار است.
«الکساندر لوکاشنکو» رئیسجمهور بلاروس در مصاحبه ۱۴ اکتبر (۲۲ مهر) با شبکه «انبیسی» در حاشیه نشست کشورهای مستقل مشترکالمنافع در آستانه پایتخت قزاقستان گفت راهحل برای درگیری در اوکراین میتواند در ظرف یک هفته پیدا شود.
به نوشته خبرگزاری دولتی «دلتا»، رئیسجمهور بلاروس گفت: همه چیز به آمریکا و انگلیس بستگی دارد. اگر فردا به این درک برسید که باید سر میز مذاکره بنشینیم و راهحلی بیابیم، باور کنید، در طول یک هفته راهحلی خواهیم یافت.
از لوکاشنکو همچنین درباره ادعاهای اوکراین در خصوص گورهای جمعی و شکنجه سوال شد. وی در پاسخ گفت: میدانید جنگ اطلاعاتی در جریان است. اوکراینیها درباره گور جمعی، جنایاتی که طرف روس مرتکب شده، صحبت میکنند. طرف روس هم جنایات جمعی انجام شده توسط طرف اوکراینی را فاش میکند. اینها حملات اطلاعاتی معمول علیه یکدیگر است. جنگ در جریان است. در نتیجه این جنگ، در طول این جنگ هر چیزی ممکن است، از جمله چیزی که شما گفتید.
او در ادامه با تاکید بر این که «اولین چیزی که اهمیت دارد متوقف کردن جنگ و یافتن راهی برای خروج از آن است نه صحبت درباره این که چقدر اوضاع بد است»... افزود: مردم هر روز میمیرند. بیایید جنگ را متوقف کنیم و به توافق برسیم. بعد بررسی خواهیم کرد چه کسی درست میگوید و چه کسی غلط. فکر میکنم فرمول عادی این باشد.
لوکاشنکو در خصوص مذاکرات صلح هم بار دیگر با تاکید بر در اولویت قرار داشتن توقف جنگ، گفت: روند مذاکرات آغاز شد اما بعد متوقف شد. زلنسکی از مذاکرات منع شد. توسط چه کسی؟ او مستقل نیست.
لوکاشنکو در این مصاحبه همچنین گفته بود نه بلاروس نه روسیه نمیخواهند شدت تنش در وضعیت فعلی بیشتر شود اما در واکنش به اقدامات غرب مجبور به دفاع از خودشان هستند.
وی در این خصوص توضیح داد: هیچ نوع از تشدید تنش را خواستار نیستم. با ولادیمیر پوتین صحبت کوتاهی درباره این مساله داشتهایم. هیچ کس چنین چیزی نمیخواهد. نه بلاروس نه روسیه. جان انسانها برای ما با ارزش است. اما حتما درک میکنید مساله تنها وابسته به ما نیست. به مجرد اینکه کشورهای غربی تصمیم به مقابله با تشدید تنش بگیرند دیگر تنشی وجود نخواهد داشت. ما اصرار بر تشدید تنش نداریم، ما تنها از خودمان دفاع میکنیم.
بلاروس پیشتر گفته بود که اوکراین در حال طراحی برای حمله به این کشور است. لوکاشنکو سپس اعلام کرد در پی تشدید تنش در مرزهای غربی این کشور، او و همتای روسش بر سر استقرار یک گروه نظامی مشترک توافق کردند.
وی در این مصاحبه تصریح کرد بلاروس در پاسخ به وضعیت جدید، تدابیر ضد تروریستی در پیش گرفته و استقرار نیروی مشترک منطقهای با روسیه را در سمت غرب شروع کرده است. او مکان دقیق استقرار این نیرو را فاش نکرد و گفت، «هسته» آن را سربازان بلاروسی تشکیل میدهند که مورد حمایت واحدهای روسی هستند.
لوکاشکنو تاکید کرد نیروهای بلاروس به اوکراین اجازه نخواهند داد از طریق خاک بلاروس به روسیه حمله کند. رئیسجمهور بلاروس اظهار داشت: حتی اگر هم ما به این درگیری کشیده شویم، میتوانیم موضعمان را حفظ کنیم. ما خط مقدم عملیات را حفظ خواهیم کرد.
کارآفرین جنجالی آمریکایی در توییتی خبر داد که کماکان هزینه خدمات اینترنت ماهواره ای "استارلینک" در اوکراین را تقبل خواهد کرد.
تارنمای سی ان ان گزارش داد که ایلان ماسک در چرخشی ۱۸۰ درجهای توییت کرد که شرکت اسپیس ایکس به ارائه رایگان خدمات اینترنت ماهواره ای استارلینک در اوکراین ادامه می دهد.
ماسک نوشت: به جهنم.. با وجود آنکه استارلینک کماکان ضرر میکند و شرکتهای دیگر میلیاردها دلار از مالیات مردم را دریافت می کنند، ما به ارائه رایگان (اینترنت ماهواره ای استارلینک) به دولت اوکراین ادامه می دهیم.
شرکت اسپیس ایکس به تارگی اعلام کرده بود که دیگر قادر به پرداخت هزینه اینترنت ماهواره ای استارلینک در اوکراین نبوده و چنانچه آمریکا خواهان ادامه این سرویس در آن کشور است، پنتاگون باید پرداخت هزینه آن را تقبل کند.
گیرندههای استارلینک از فصل بهار گذشته اقدام به ارائه خدمات اینترنتی در اوکراین نموده و این سرویس برای ارتش اوکراین به شدت حیاتی بوده است.
تاکنون نزدیک به ۲۰ هزار گیرنده ماهواره استارلینک برای ارائه خدمات اینترنتی در اختیار اوکراین قرار گرفته و ایلان ماسک رئیس این شرکت فضایی، درتوئیتی اعلام کرده بود: انجام این خدمات برای شرکت اسپیس ایکس ۸۰ میلیون دلاری هزینه در برداشته که تاپایان سال جاری میلادی به ۱۰۰ میلیون دلار خواهد رسید.
مدیر فروش شرکت اسپیس ایکس در شهریور گذشته به وزارت دفاع آمریکا نامه ای فرستاده و آشکارا در ارتباط با پرداخت هزینه این سرویس اینترنت ماهواره ای نوشته بود: "ما در وضعی نیستیم که گیرنده های بیشتری به اوکراین خیرات کنیم و یا برای یک دوره نامحدود هزینه های آن را بر عهده بگیریم. "
کشته شدن 65 هزار نیروی روس در جنگ اوکراین
ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهور اوکراین در نطق شبانه شنبه شب خود ضمن اظهار تاسف از ادامه حملات روسها به مناطق شهری اوکراین و قطع شبکه برق این شهرها، مدعی شد: ارتش اوکراین تاکنون ۶۵ هزار سرباز و نظامی روس را از بین برده است.
به گزارش تارنمای نشریه هیل، رئیسجمهور اوکراین در نطق شبانه خود افزود: بسیاری از شهروندان روسیه جان خود را دادند تا هزینه نادیده گرفتن واقعیت از سوی تعداد انگشت شماری از هموطنانشان در کرملین را بپردازند.»
زلنسکی ماه گذشته و کمی بیش از سه هفته قبل از سخنرانی شنبه شب خود تخمین زده بود که ۵۵ هزار سرباز روس در درگیریهای روسیه و اوکراین کشته شدهاند.
رئیس جمهور اوکراین در ادامه با ابراز تاسف نسبت به حملات دو روز گذشته روسیه به مناطقی از جمله دونباس، زاپروژیا، میکولایف، خارکف، سومی، کییف و دنیپروپتروفسک، گفت: متاسفانه تخریب و تلفات از سوی روسیه ادامه دارد.
روسیه در اوایل صبح شنبه یک تاسیسات انرژی در کییف را گلوله باران کرد که باعث شد مقامهای این استان از ساکنان آن بخواهند استفاده خود را از برق محدود کنند.
زلنسکی در سخنرانی خود افزود: «اگر چه در برخی از شهرها و مناطق ما شرکتهای برق همچنان مجبور به محدود کردن عرضه برق برای حفظ ثبات سیستم هستند اما ما هر کاری را خواهیم کرد تا تواناییهای فنی برای تامین برق را بازیابی کنیم.»
رئیس جمهور اوکراین در ادامه از آمریکا و به ویژه کنگره و رئیس جمهور این کشور به دلیل ارائه بسته دفاعی جدید ۷۲۵ میلیون دلاری به کشور جنگ زدهاش تمجید کرد و آن را ضروری خواند.
این بسته شامل مهمات برای سیستمهای موشکی توپخانهای با تحرک بالا و توپخانه عادی، سلاحهای ضد تانک و موشکهای ضد رادار است.
زلنسکی در ادامه با بیان اینکه صلح زمانی ممکن میشود که ادامه جنگ برای روسیه غیرممکن شود، گفت: ارتش ما هر کاری را انجام خواهد داد تا اشغالگران احساس کنند هیچ چشم انداز روشنی ندارند.
رئیس جمهور اوکراین در پایان هشدار داد: کییف قطعاً هر چیزی را که متعلق به خود است را باز خواهد گرداند.
کشته شدن 11 سرباز روسیه توسط همرزمانشان
وزارت دفاع روسیه اعلام کرد، پس از آنکه دو نیروی داوطلب در یک پایگاه نظامی در منطقه بلگورود واقع در جنوب غربی روسیه به روی نظامیان دیگر آتش گشودند، دستکم ۱۱ تن کشته و ۱۵ تن دیگر زخمی شدند.
به گزارش وبسایت گاردین، در بیانیه این وزارتخانه آمده است که دو فرد تیرانداز اتباعی از یک جمهوری سابق شوروی بودند و پس از این حمله به ضرب گلوله از پای درآمدند.
وزارت دفاع روسیه این رویداد را یک حمله "تروریستی" خواند. براساس این بیانیه، دو "تروریست" مذکور در آتش متقابل "حذف" شدند. طبق گزارش وبسایت روسی "بازا" که نزدیک به پلیس است، این تیراندازی روز شنبه ساعت ۱۰ صبح به وقت محلی حین تمرین تیراندازی رخ داد.
تیراندازی دستهجمعی روز شنبه به تنشهای فزاینده در میان نیروهای روسیه اشاره دارد، مسائلی که ارتش این کشور از زمان شروع جنگ با اوکراین با آن مواجه بوده است.
این حادثه همچنین در حالی رخ میدهد که دهها هزار مرد روس به تازگی به اوکراین فرستاده شدهاند، در اقدامی که به دستور رئیسجمهوری روسیه در تلاش برای توقف پیشرویهای اوکراین، بسیار جنجالی شده است.
هشدار نخست وزیر مجارستان درباره فروپاشی و جنگ در اروپا
«ویکتور اوربان»، نخست وزیر مجارستان روز شنبه در یک سخنرانی تاکید کرد، کشورش نیازمند به ارتشی با توانایی بازدارندگی و تضمین صلح برای زمانی که وضعیت متلاطم اقتصادی باعث جنگ در اروپا میشود، است.
به نوشته خبرگزاری «اسپوتنیک»، ویکتور اوربان در سخنرانی در مراسم ادای سوگند نیروهای داوطلب عضویت در ارتش مجارستان گفت: «ما نمیتوانیم مثل کبک سرمان را زیر برف کنیم. ما باید با واقعیت روبرو شویم. اگر این وضعیت ادامه یابد، تحریمها اروپا را تکان خواهد داد، اقتصاد این قاره به زانو در خواهد آمد و ممکن است جان مردم به خطر بیفتد و ظاهرا لازم است ما خودمان را برای یک جنگ طولانی مدت آماده کنیم.»
نخست وزیر مجارستان تاکید کرد:« ما مجارستانیها نیازمند یک ارتش بازدارنده هستیم که برای انجام حمله و تضمین صلح آماده باشد چون کسانی که آماده عمل نبوده و منضبط نباشند نمیتوانند موفق باشند، آنهایی که نیرو ندارند حقیقتی نخواهند داشت و آنهایی که اعتقاد ندارند چیزی برای جنگیدن نخواهند داشت.»
اوربان در ماه مارس گفت، مجارستان قصد ارتقای توانمندیهای ارتش خود را در دهه آینده دارد چون تنها یک ارتش ملی قدرتمند قادر به تضمین امنیت کشورش خواهد بود و کشورهای اروپایی نباید برای مسائل دفاعی تنها اتکا به ایالات متحده آمریکا داشته باشند.