بین الملل تابناک: اخراج عجیب و جنجالی رئیس جمهور سابق چین از نشست کنگره حزب کمونیست، احضار ترامپ به کمیته تحقیقات مجلس نمایندگان آمریکا، اعتراضات در سراسر اروپا علیه تورم و گرانی، حمله هوایی ترکیه به اربیل عراق و انتقاد مقام اماراتی از افزایش مهاجرت جوانان عربی، از مهمترین خبرها و رویدادهای منطقهای و بین المللی در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
اخراج عجیب و جنجالی رئیس جمهور سابق چین از نشست کنگره حزب کمونیست
رسانههای چینی، تصاویری از اخراج غافلگیرکننده «هو جینتائو» رئیس جمهور سابق این کشور از اجلاس کنگره بزرگ حزب کمونیست در روز شنبه منتشر کردند.
هو ۷۹ ساله که در مراسم اختتامیه کنگره حزب حاکم چین، در سمت چپ «شی جینپینگ» رئیس جمهور کنونی این کشور نشسته بود، بهناگاه توسط دو نفر مجبور به بلند شدن از روی صندلی میشود.
طبق تصاویر منتشره، رئیس جمهور سابق چین که در ابتدا سعی داشت در برابر اخراج خود مقاومت کند، در پی مواجه شدن با اجبار افراد مذکور که دستهای او را گرفته بودند، شروع به حرکت میکند.
وی پیش از دور شدن سعی داشت چند کلمهای با شی جینپینگ و «لی کهچیانگ» نخستوزیر چین صحبت کند اما با بیاعتنایی آنها مواجه شد.
در این نشست، شی برای سومین دوره پنج ساله، به عنوان رئیس جمهور چین انتخاب شد. حزب حاکم چین در این کنگره همچنین مخالفت خود با استقلال تایوان را در قانون اساسی خود درج کرد.
احضار ترامپ به کمیته تحقیقات مجلس نمایندگان آمریکا
کمیته مجلس نمایندگان آمریکا که مسئول تحقیقات درباره حمله شش ژانویه به کنگره است، رسما رئیس جمهور سابق این کشور را احضار کرد و از وی خواست، اسناد و مدارکی را که دارد، تحویل داده و در مورد "نقش محوری" که ایفا کرده، شهادت دهد.
به گزارش خبرگزاری آناتولی، «لیز چنی» جمهوریخواه و «بنی تامسون» دموکرات که از رهبران این کمیته هستند، در نامهای گفتند: دونالد ترامپ، رئیس جمهور سابق آمریکا، شخصا بر یک تلاش چند بخشی برای ملغا کردن انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۰ و مانعتراشی در مسیر گذار صلحآمیز قدرت نظارت داشته و آن را رهبری کرد.
آنها افزودند: این تلاش شامل انتشار عمدی و بدخواهانه ادعاهای دروغین درباره تقلب در انتخابات، تلاش برای به فساد کشاندن وزارت دادگستری، تحت فشار گذاشتن مقامات دولتی برای تغییر نتایج انتخابات، و تلاش برای دریافت و انتقال گواهینامههای انتخاباتی جعلی به کنگره و آرشیو ملی است.
چنی و تامسون در این نامه خطاب به ترامپ نوشتند: به رغم آنکه بیش از ۶۰ دادگاه ادعاهایتان درباره تقلب در انتخابات و دیگر چالشهایتان علیه مشروعیت انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۰ را رد کردند و نیز اینکه اطلاعات مفصل ویژهای از سوی وزارت دادگستری در اختیار داشتید و کارمندان ارشدتان نیز به شما اطلاع داده بودند که ادعاهای انتخاباتیتان نادرست است، و علیرغم تعهدتان به عنوان رئیس جمهور برای تضمین اجرای صادقانه قوانین کشورمان، شما باز هم همه این اقدامات را انجام دادید.
در ادامه این نامه آمده است: اسناد و مدارک نشان میدهند، شما میدانستید که این اقدامات نامشروع و غیرقانونی بودند و همچنین میدانستید که اصرارتان بر وقوع تقلب در انتخابات نادرست است.
این کمیته تاریخ چهار نوامبر (۱۳ آبانماه) را به عنوان ضربالاجلی برای اینکه ترامپ اسناد و مدارک درخواست شده را جمعآوری کند و ۱۴ نوامبر (۲۳ آبانماه) را برای حضورش در مقابل این کمیته به منظور شهادت دادن، تعیین کرد.
چنی و تامسون به ماهیت "مهم و تاریخی" این احضاریه اذعان کرده و گفتند، آنها این اقدام را ساده نمیگیرند.
این کمیته به دنبال اطلاعات بیشتر در رابطه با مراودات ترامپ با یکسری افراد است که در جریان شهادت دادن در مقابل این کمیته به حقوق خود تحت متمم پنجم قانونی اساسی علیه خود مجرم انگاری استناد کردهاند، از جمله راجر استون، مایکل فلن، جان ایستمن، جفری کلارک و کلی وارد.
این کمیته هفته گذشته به اتفاق آرا به احضار ترامپ رای مثبت داد و این رئیس جمهور سابق در نامهای که در پاسخ برای این کمیته ارسال کرد، هیچ اشارهای به اینکه از درخواستهای آنها تبعیت میکند یا خیر، نکرد.
اعتراضات در سراسر اروپا علیه تورم و گرانی
در رومانی، فرانسه، جمهوری چک، انگلیس و آلمان معترضان به افزایش هزینههای زندگی به خیابانها آمدند و اعتراض خود را علیه دولتهایشان ابراز داشتند.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، در رومانی معترضان برای ابراز ناراحتی از افزایش هزینههای زندگی، بوق زدند و بر طبل کوبیدند. مردم در سراسر فرانسه به خیابانها آمدند و خواستار افزایش دستمزدها شدند. تظاهرکنندگان در جمهوری چک علیه مدیریت بحران انرژی توسط دولت تظاهرات کردند. کارکنان راه آهن انگلیس و خلبانهای آلمانی اعتصاب کردند تا با افزایش قیمتها، دستمزد بهتری داشته باشند.
در سراسر اروپا، تورم فزاینده در پی موجی از اعتراضات و اعتصابها قرار دارد که باعث افزایش نارضایتی مردم از هزینهها شده و تهدیدی بر ایجاد آشفتگی سیاسی است.
با توجه به اینکه لیز تراس، نخست وزیر انگلیس کمتر از دو ماه پس از آن که برنامههای اقتصادیاش باعث هرج و مرج در بازارهای مالی شد و اقتصاد این کشور را بیشتر به ورطه نابودی کشاند، مجبور به استعفا شد، خطر برای رهبران سیاسی کشورهای اروپایی آشکارتر شده چون مردم خواستار اقداماتی متناسب شدهاند.
اروپاییها به دلیل جنگ روسیه در اوکراین شاهد افزایش هزینههای انرژی و قیمت مواد غذایی خود شدهاند. به گفته اندیشکده بروگل در بروکسل، با وجود کاهش قیمت گاز طبیعی از بالاترین رکورد تابستانی خود و همچنین اختصاص ۵۷۶ میلیارد یورو از سوی دولتها برای کمک به مصارف انرژی به خانوارها و مشاغل از سپتامبر ۲۰۲۱، این اقدامات اما برای برخی از معترضان کافی نبوده است.
یکی از معترضان در میان بیش از ۱۰۰ هزار معترض که به اعتراضات در روزهای اخیر در شهرهای فرانسه ملحق شدند، گفت: امروز مردم ملزم به استفاده از تاکتیکهای فشار در ازای افزایش دستمزدها هستند.
کارگران راه آهن انگلیس، پرستاران، کارگران بندر، وکلا و سایرین در ماههای اخیر اعتصابهای زنجیرهای را برای افزایش دستمزدها برگزار کردهاند که مطابق با تورم ۱۰.۱ درصدی در بالاترین سطح طی ۴۰ سال اخیر محسوب میشود.
حمله هوایی ترکیه به اربیل عراق
منابع خبری عراق از حمله جنگندههای ترکیه به مناطقی در استان اربیل واقع در شمال عراق خبر دادند.
جنگندههای ترکیه روز شنبه، مناطقی از استان اربیل عراق را هدف حمله خود قرار دادند. با وجود اینکه دولت عراق تاکنون بارها از آنکار خواستهاند، به اشغالگری خود در شمال عراق پایان داده و نیروهای خود را خارج کند، ترکیه بارها به بهانه مقابله با عناصر پ.ک.ک، به خاک عراق حمله کرده و حتی همچنان بخشهایی از خاک این کشور را در اشغال خود دارد.
دولت عراق حملات ترکیه را مصداق تجاوزگری به خاک عراق خوانده و خواستار خروج نظامیان این کشور از شمال عراق شده است.
بغداد همچنین حملات توپخانهای مکرر ارتش ترکیه به شمال عراق را نقض حاکمیت کشورشان دانسته و خواهان پایان دادن به آن شدهاند.
انتقاد مقام اماراتی از افزایش مهاجرت جوانان عربی
«عبدالخالق عبدالله» مشاور سابق رئیس امارات از آمارهای رسمی اروپا درباره افزایش تعداد شهروندان عربی متقاضی دریافت حق پناهندگی در اروپا ابراز شگفتی کرد.
وی در حساب توئیتر خود نوشت: «۲۶۳۰ شهروند عربی حاشیه خلیج (فارس) از جمله ۱۹۲۵ شهروند کویتی در چند کشور اروپایی تقاضای حق پناهندگی کردهاند.»
وی افزود: «وجود یک پناهنده عربی حاشیه خلیج فارس باعث شگفتی است؛ چه برسد به این تعداد زیاد از پناهندگان، آیا کشورهای ما به گونهای شدهاند که جوانان و شهروندانشان را از کشور اخراج میکنند؟ این پدیده را چگونه میتوان تفسیر کرد؟»
بنا بر گزارش وبگاه «الخلیج الجدید»، این واکنش مشاور سابق رئیس امارات به گزارش آژانس پناهندگی اتحادیه اروپا درباره تعداد متقاضیان پناهندگی از سال ۲۰۱۷ است که طی آن آمده است، بیشتر تعداد پناهندگانی که از کویت مهاجرت میکنند از «بدونها» (افراد فاقد تابعیت کویتی) هستند.