بین الملل تابناک: دویست و چهل و چهارمین روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای زیادی را به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
سخنگوی سازمان ملل درباره هرگونه اقدام تشدید کننده اوضاع در اوکراین هشدار داد.
استفان دوجاریک سخنگوی سازمان ملل روز سه شنبه به وقت محلی در پاسخ به سوالی درباره وضعیت اوکراین گفت که خواسته سازمان ملل در این زمینه دعوت همه طرف ها به پرهیز از هرگونه اقدامی است که می تواند به محاسبه نادرست و تشدید اوضاع منجر شود.
دوجاریک درباره موضوع اعزام کارشناسان آژانس بین المللی انرژی اتمی به اوکراین نیز گفت که آژانس بر اساس دستور کار و صلاحیت هایی که دارد، عمل می کند.
وی همچنین خاطر نشان کرد موضوع اعزام کارشناسان آژانس بین المللی انرژی اتمی به اوکراین و کارشناسان سازمان ملل درباره بمب کثیف و پهپادها متفاوت هستند.
سخنگوی سازمان ملل یادآور شد سازمان ملل آماده است هرگونه اطلاعاتی را که اعضا ارایه کنند، مورد بررسی قرار بدهد.
دوجاریک همچنین به نخست وزیر جدید انگلیس تبریک گفت و افزود که سازمان ملل به دنبال همکاری نزدیک با دولت جدید است.
سخنگوی سازمان ملل ادامه داد که انگلیس به عنوان یکی از اعضای ثابت شورای امنیت، شریک بسیار مهمی برای سازمان ملل است. طیف زیادی از مسایل در برنامه های مشترک ما قرار دارد.
نمایندگی روسیه در سازمان ملل در پی اعلام احتمال استفاده اوکراین از بمب کثیف، خواستار نشست شورای امنیت درباره آزمایشگاههای بیولوژیکی در این کشور شد.
نمایندگی روسیه در سازمان ملل روز سهشنبه به وقت محلی هشدار داد سازمان ملل باید به آزمایشگاههای بیولوژیکی در اوکراین توجه کرده و نسبت به آنها حساسیت ویژهای داشته باشد.
نمایندگی روسیه در سازمان ملل افزود که مسکو از شورای امنیت سازمان ملل خواسته است در دو روز آینده نشستی در این زمینه تشکیل دهد.
دیمیتری پولیانسکی معاون سفیر روسیه در سازمان ملل به خبرنگاران گفت که از اینکه آگاهی را نسبت به بمب کثیف بالا بردیم، راضی هستیم.
وی تصریح کرد شاید عدهای بگویند اگر این حادثه رخ ندهد روسیه اشک تمساح خواهد ریخت، اشکالی ندارد چرا که این مساله میتواند فاجعهای تمام عیار برای سراسر کره زمین باشد.
به گزارش ایرنا سرگئی ریابکوف معاون وزیر امورخارجه روسیه پیشتر (اردیبهشت ماه) در نشست کمیسیون شورای فدراسیون این کشور گفت: آزمایشگاههای بیولوژیک اوکراین بخشی از برنامه گسترده واشنگتن در سراسر جهان است.
وی اظهار کرد، فعالیتهای جنگ بیولوژیکی اوکراین که با کمک واشنگتن انجام میشود، بیسابقه نیست بلکه بخشی از برنامههای تسلیحات بیولوژیک ایالات متحده است.
ریابکوف در نشست کمیسیون شورای فدراسیون روسیه که در مورد آزمایشگاههای تحت حمایت ایالات متحده در اوکراین تحقیق میکند، گفت: آزمایشهای بیولوژیک در اوکراین از سوی شرکتهای آمریکایی و پنتاگون چیز تازهای نیست و از سالها پیش راهاندازی شده است.
وی افزود: آزمایشهای اوکراین بخشی از برنامه چند ساله واشنگتن در سراسر جهان است که هدف آنها توسعه برنامههای جنگ بیولوژیک در جهان است.
این دیپلمات ارشد روسی افزود: چنین برنامههایی در جمهوریهای شوروی بیشترین توجه روسیه را به خود جلب کرده است.
«امانوئل ماکرون» رئیس جمهور فرانسه از آمریکا خواست تا به پای میز مذاکره آمده تا راه حلی برای اوضاع در اوکراین پیدا شود.
وی که این سخنان را در جمع روزنامه نگاران و پس از دیدار از واتیکان مطرح میکرد، گفت: «ما نیازمند آن هستیم که آمریکا به پای میز مذاکره بنشیند تا روند صلح در اوکراین به پیش برده شود».
ماکرون با اشاره به روابط پاپ فرانسیس و «جو بایدن» رئیس جمهور آمریکا گفت که این روابط میتواند بر بایدن تاثیر گذار باشد تا آمریکا در حل بحران در اوکراین مشارکت کند.
رئیس جمهور فرانسه از پاپ فرانسیس درخواست کرد تا با «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه و جو بایدن برای حل بحران در اوکراین تماس بگیرد.
پاپ فرانسیس روز دوشنبه میزبان ماکرون در واتیکان بود. بر اساس گزارشها دیدار میان پاپ و ماکرون حدود 55 دقیقه به طول انجامید.
۳۰ قانونگذار موسوم به جریان «ترقیخواه» در حزب دموکرات آمریکا با امضای نامهای از «جو بایدن»، رئیسجمهور آمریکا خواستهاند فوراً وارد مذاکره با «ولادیمیر پوتین»، رئیسجمهور روسیه شود.
طبق گزارش پولیتیکو، از میان ۱۰۰ نماینده جریان ترقیخواه ۳۰ نفر این نامه را امضا کردهاند، اما این اقدام با واکنشهای منفی در میان عده دیگری از دموکراتها روبرو شده تا جایی که این نمایندگان پس گرفتن این نامه را بررسی میکنند.
پایگاه پولیتیکو نوشته زمانی که برای انتشار این نامه انتخاب شده بود هم از لحاظ سیاسی خطرناک بود، زیرا اوکراین در مقطع کنونی آماده مذاکره نیست.
این نامه به بایدن بدون اطلاع بسیاری از نمایندههای دموکرات کنگره تهیه شده بود. البته نامه قرار بوده روز ۱ آگوست منتشر شود و مشخص نیست چرا بعد از تأخیر طولانی دوشنبه هفته جاری منتشر شده.
منابع موثق اعلام کردهاند که آمریکا برای کمک به اوکراین به منظور مقابله با موشکهای روسیه، سامانههای پدافند هوایی منسوخ خود موسوم به «هاوک» را به کییف ارسال میکند.
به گزارش رویترز، دو منبع موثق اعلام کردند که آمریکا در نظر دارد تا سامانه پدافند هاوک MIM-۲۳ محصول سال ۱۹۶۰ خود را به اوکراین ارسال کند تا ضمن کمک به این کشور برای مقابله با حملات هوایی روسیه، از سالم بودن این سامانه که سالهاست در زرادخانه تسلیحاتی آمریکا خاک خورده، اطمینان حاصل کند!
به گفته این منابع، تحویل این سامانه پدافندی تحت اختیارات قانونی ریاست جمهوری (PDA)، صورت گرفته و در هفته جاری به طور رسمی اعلام خواهد شد.
سامانه پدافندی هاوک، یک سلاح ضدهوایی کوتاهبرد با قابلیت جابهجایی بوده و به توانمندی ضد موشکی نیز مجهز است. ارتش آمریکا در دهه ۱۹۹۰، این سامانه را با نوع پیشرفتهتر آن به نام پاتریوت MIM-۱۰۴ و نیروی دریایی آمریکا به عنوان آخرین اپراتور این سامانه، در اواخر دهه ۲۰۰۰ آنها را با موشکهای استینگر FIM-۹۲ جایگزین کرد.
به نوشته رویترز، سامانه هاوک، «نمونه بهروزرسانیشده سامانههای موشکی استینگر هستند» که آمریکا حتی پیش از آغاز عملیات نظامی روسیه در اوکراین در اواخر فوریه، تعداد زیادی از آنها را به کییف ارسال کرده بود.
به گفته این منابع، ارسال سامانههای دوربرد پاتریوت به اوکراین، همچنان خارج از دستور کار آمریکا است. دولت آمریکا پیش از این از تمایل خود برای تأمین سامانههای زمین به هوای NASAMS برای اوکراین خبر داده بود.
ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو اوایل ماه جاری اعلام کرد که این ائتلاف در نظر دارد تا تسلیحاتی شامل موشکاندازهای اسپانیایی هاوک را به اوکراین تحویل دهد.
«ولودیمیر زلنسکی» رئیسجمهور اوکراین امروز (سهشنبه) در کنفرانسی در برلین از طریق یک پیام ویدئویی به عملیات نظامی روسیه در هفتههای اخیر اشاره کرد و گفت که مسکو یک سوم از بخش انرژی اوکراین را نابود کرده است.
بنا بر گزارش خبرگزاری رویترز، زلنسکی که از زمان آغاز عملیات نظامی روسیه در اوکراین در اسفندماه گذشته به طور مداوم از غرب خواستار موشک و تجهیزات نظامی سبک و سنگین شده است، بار دیگر ادعاهای تکراری خود را مطرح کرد و گفت که موشکهای روسیه و پهپادهای ساخت ایران بیش از یک سوم از بخش انرژی اوکراین را نابود کرده است.
وی همچنین ادامه داد که هنوز یک سنت هم از برنامه بازسازی سریع به ارزش 17 میلیارد دلار را دریافت نکرده است و در این خصوص گفت: «روسیه در حال تخریب همه چیز است به طوریکه غلبه بر زمستان برای ما سختتر میشود».
کنفرانس برلین با حضور «اولاف شولتز» صدراعظم آلمان و «اوسلا فن درلین» رئیس کمیسیون اروپا و سیاستمداران و مقامهای ارشد دیگر در حال برگزاری است.
امیر قطر گفت: بحران روسیه-اوکراین به اقتصاد جهان و تجارت بینالمللی خساراتی را وارد کرد، کشور ما شاهد رنسانسی قانونی بود و ما مجموعهای از قوانین مهم را آماده کردیم. ما در سیاست خارجهمان به قوانین بینالمللی و دیپلماسی پیشگیرانه برای جلوگیری از تشدید بحرانها پایبند هستیم.
به گزارش سایت شبکه خبری الجزیره، تمیم بن حمد آل ثانی، امیر قطر امروز (سهشنبه) در کنفرانس مطبوعاتی تاکید کرد: بحران روسیه-اوکراین به اقتصاد جهان و تجارت بینالمللی خساراتی را وارد کرد، کشور ما شاهد رنسانسی قانونی بود و ما مجموعهای از قوانین مهم را آماده کردیم.
تمیم بن حمد آل ثانی در ادامه تاکید کرد: ما دستاوردهایی در تقویت قوانین جهت اجرای عدالت داشتیم و اقدامات ما در حوزه توسعه بخش انرژی و حفظ محیط زیست ادامه خواهند داشت.
او همچنین گفت: در نیمه اول سال جاری میلادی با رشد ۷.۳ درصدی بخش غیرنفتی، تولید ناخالص داخلی ۴.۳ درصد افزایش داشت. قطر یک شریک قابل اعتماد در برقراری صلح و حمایت از ثبات است و ما با هماهنگی شرکایمان تمام تلاش خود را برای مقابله با بحرانهای انرژی در جهان میکنیم.
امیر قطر افزود: ما در سیاست خارجهمان به قوانین بینالمللی و دیپلماسی پیشگیرانه برای جلوگیری از تشدید بحرانها پایبند هستیم.
تمیم بن حمد آل ثانی همچنین گفت: از زمانی که امتیاز میزبانی جام جهانی را گرفتیم، با حمله بیسابقهای مواجه شدهایم و در ابتدا با این موضوع با حسن نیت برخورد کردیم. اما این حملات به قدری شدید شدند که برای برخی درباره دلایل و انگیزههای آن سوالاتی ایجاد شد. مسابقات جام جهانی که برای میزبانی آن آماده میشویم، یک رویداد تاریخی و انسانی بزرگ است، ما اقدامات متعددی را برای جلوگیری از تورم انجام دادیم و یک برنامه یکپارچه ملی را برای حفظ منابع در پیش گرفتیم.
اولاف شولتس صدر اعظم آلمان امروز سه شنبه مدعی شد حملات مستمر هواپیماهای بدون سرنشین (پهپاد) روسیه به اوکراین ناخوشایندترین بخش جنگ در این کشور است و در عین حال استیصال مسکو را نشان می دهد.
خبرگزاری رویترز نوشت: صدر اعظم آلمان در افتتاحیه کنفرانسی با هدف بازسازی اوکراین در برلین گفت: این کنفرانس درباره ایجاد طرح بزرگی برای قرن بیست و یکم است. تعهد در قبال اوکراین به عنوان عضو اتحادیه اروپا یکی از مهم ترین تصمیمات ژئوپلتیکی عصر ما است.
رویترز نوشت: تاریخ خود آلمان نشان می دهد که می توان حتی بعد از جنگی مخرب کشور را بازسازی کرد و بنابراین برنامه ریزی برای آینده اوکراین به عنوان عضوی مرفه و دموکراتیک و صادر کننده انرژی سبز و کالاهای دارای فناوری برتر، مهم است.
به گزارش ایرنا، شولتس پیشتر در اظهاراتی در صحن اتحادیه اروپا با اشاره به بالا گرفتن درگیریهای نظامی در اوکراین گفته بود که کشورهای اروپایی تا سالها درگیر پیامدهای ناشی از جنگ اوکراین خواهند بود.
شولتس همچنین درادامه نقش غرب در دامن زدن به جنگ اوکراین وعده تحویل سامانههای پدافند هوایی ساخت این کشور به کییف را داده و گفته از این که سامانه های پدافند هوایی مدرن ساخت آلمان، از جمله «آریس تی» Iris-T توسط ارتش اوکراین استفاده میشود خوشحال است. وی گفت به زودی سه سامانه هوایی دیگر نیز تحویل کییف میشود.
گزارش صندوق بینالمللی پول از خسارت شدید و سنگین اروپا از اوکراین
صندوق بینالمللی پول در گزارشی اعلام کرده زمستان امسال بیش از نیمی از اقتصادهای اروپایی به خاطر تاثیرات جنگ، رکود را تجربه خواهند کرد.
به گزارش وبسایت صندوق بینالمللی پول، از آنجایی که جنگ روسیه و اوکراین خسارت فزایندهای را بر اقتصاد کشورهای اروپایی وارد کرده است، هرچند رشد اقتصادی به میزان کمی در این قاره در حال افزایش است، اما نشانهای مبنی بر کاهش تورم دیده نمیشود.
بر اساس این گزارش، اقتصادهای پیشرفته اروپا در سال آینده تنها ۰.۶ درصد رشد خواهند کرد؛ در حالی که اقتصادهای نوظهور (به استثنای ترکیه، بلاروس و اوکراین) ۱.۷ درصد رشد خواهند داشت. رقمهای جدید اعلام شده نسبت به پیشبینیهای ماه جولای، به ترتیب ۰.۷ و ۱.۱ درصد کاهش را نشان میدهند.
گفته شده، زمستان امسال، بیش از نیمی از کشورهای اتحادیه اروپا دچار رکود خواهند شد و حداقل دو فصل متوالی کاهش تولید را تجربه خواهند کرد. همچنین، سال آینده، تولید و درآمد اروپا در مقایسه با پیشبینیهای پیش از جنگ صندوق بینالمللی پول، تقریباً نیم تریلیون یورو پایینتر خواهد بود که تصویر روشنی از ضررهای اقتصادی شدید این قاره به خاطر جنگ را نشان میدهد.
در همین حال، هرچند پیشبینی میشود تورم اندکی کاهش پیدا کند اما باز هم به طو قابل توجهی بالاتر از اهداف بانک مرکزی اروپا خواهد بود. رشد اقتصادی و تورم هر دو میتوانند بدتر از این پیشبینیهای نگران کننده هم بشوند.
سیاستگذاران اروپایی تا کنون با شتاب به بحران انرژی واکنش نشان داده و به میزان کافی برای فصل سرما گاز ذخیرهسازی کردهاند. اما اختلالات بیشتر در تأمین انرژی میتواند باز هم بر مشکلات اقتصادی دامن بزند.
در این میان، سناریوهایی در نظر گرفته شده است. برخی از آنها بیان میکنند که قطع کامل همین جریان اندک گاز روسیه به اروپا، همراه با زمستان سرد، میتواند در برخی کشورهای شرق یا مرکز اروپا منجر به کمبود، جیرهبندی و در پایان زیان تولید ناخالص داخلی تا ۳ درصد بشود. علاوه بر اینها، چنین کمبودی میتواند به تورم هم دامن بزند. گفته شده حتی بدون هر گونه اختلال جدید در عرضه انرژی، تورم میتواند برای مدت طولانیتری بالا بماند.
سال آینده، سیاستگذاران اروپایی با انتخابهای سیاسی سختی درباره تعیین بودجه مواجه خواهند شد، زیرا با ترکیبی از رشد اقتصادی پایین و تورم بالا مواجهاند. به طور خلاصه، آنها باید سیاستهای کلان اقتصادی را برای کاهش تورم تشدید کرده و در عین حال به خانوادههای آسیبپذیر و شرکتهای فعال برای مقابله با بحران انرژی کمک کنند.
بانکهای مرکزی هم اکنون باید به افزایش نرخهای بهره ادامه دهند. سال آینده، اقتصادهای پیشرفته باید سیاستهای مالی سختگیرانهای اتخاذ کنند. تحلیلها نشان میدهد اگر در کشورهای پیشرفته اروپایی دستمزد کارکنان به جای اینکه بر پایه اهداف بانک مرکزی افزایش پیدا کند، به اندازه تورم سال پیش زیاد شود، در انتهای سال شاهد تورمی با ۲ درصد افزایش خواهیم بود. در مقابل، اگر تقاضا کاهش پیدا کند که منجر به رکودهای عمیقتر و کاهش دو درصدی تولید میشود، تورم هم میتواند ۱.۵ درصد کاهش پیدا کند.
سفر غیرمنتظره رئیسجمهوری آلمان به اوکراین
خبرگزاری تاس گزارش داد: «فرانک والتر اشتاین مایر» رئیس جمهوری آلمان صبح روز سهشنبه (امروز) بطور غیرمنتطره وارد کییف پایتخت اوکراین شد.
خبرگزاری «د.پ.آ» (DPA) گزارش داد، این نخستین سفر اشتاین مایر به کییف از زمان فوریه ۲۴ (پنجم اسفنده ماه ۱۴۰۰) و به دنبال عمالیت ویژه نظامی روسیه در اوکراین به شمار می رود.
انتظار میرود رئیس جمهوری آلمان با «ولودمیر زلنسکی» همتای اوکراینی خود و دیگر مقامات این کشور در کییف ملاقات کند.
هنوز جزئیات بیشتری از این سفر منتشر نشده است.
حمله تند اوکراین به رئیس جمهور فرانسه
پس از آنکه امانوئل ماکرون از رهبران غربی خواست تا با ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه پای میز مذاکره بنشینند، اوکراین این رئیسجمهوری فرانسه را به باد انتقاد گرفت.
میخائیل پودولیاک، مشاور ارشد رئیسجمهور اوکراین در گفتوگو با روزنامه دیلی میل از امانوئل ماکرون، رئیسجمهوری فرانسه به دلیل اظهاراتش مبنی بر آنکه اوکراین به عنوان کشوری که به آن حمله شده باید گفتوگو با کرملین را در نظر بگیرد، انتقاد کرد.
پودولیاک ضمن بیان اینکه چنین اقدامی صرفا به منزله "بازیچه شدن در دستان مسکو" است، گفت: «آقای ماکرون هیچ درکی نسبت به حمله روسیه ندارد.»
امانوئل ماکرون روز یکشنبه در جریان یک سخنرانی در ایتالیا از ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین خواست تا نسبت به موضعش درخصوص "غیرممکن بودن مذاکرات صلح با روسیه" تجدید نظرکند.
میخائیل پودولیاک در ادامه تاکید کرد: «این موضوع برای ماکرون بسیار مهم است که روح و سرشت اصلی مردم اوکراین را درک کند و بداند که آنها هرگز در مقابل روسیه زانو نخواهند زد. اگر او (ماکرون) میخواهد کشته شدن کودکان را ببیند، بسیار خوب اجازه دهید کارش را بکند اما اوکراین مقاومت خواهد کرد.»
وی در پایان افزود: «این رفتار فرانسه بسیار عجیب است. ماکرون نمیتواند از ذهنیت سنتی و محافظهکارانه اروپایی خود دست بردارد. هرگونه ادامه مذاکرات با روسیه صرفا به معنای ادامه این جنگ در آینده و تشدید آن است.»
اوایل ماه جاری میلادی، زلنسکی فرمانی را امضا کرد که براساس آن هرگونه مذاکرات مستقیم با کرملین را "غیرممکن" خواند اما گفت که "درهای مذاکره با روسیه باز است."