محمد شفیع ملک زاده، رئیس نظام صنفی محصولات کشاورزی در گفتوگو با خبرنگار تابناک اقتصادی، در واکنش به تصمیم وزارت جهاد کشاورزی برای وضع عوارض بر ۷ محصول جالیزی و محدودیت صادرات این محصولات گفت: این تصمیم وزارت جهاد کشاورزی به کشاورزی که الگوی کشت آن این محصولات باشد ضربه وارد میکند.
وی در ادامه بیان کرد: وقتی تولید کشاورز را محدود کنیم، اگر جایگزینی برای محصول تولیدی او در نظر بگیریم، کشاورز میتواند به تولیدش ادامه بدهد، ولی وقتی کشاورز محصول خود را تولید کرده و این تولید به بار نشسته و باید به بازار تزریق شود تا هزینههای کشاورز را پوشش بدهد، صادرات را محدود و یا ممنوع کنیم، خواه ـ ناخواه روی بازار محصول تاثیرگذار است و واسطه و دلال از این موضوع سوءاستفاده میکنند.
رئیس نظام صنفی محصولات کشاورزی ادامه داد: متاسفانه هم سریع بازار محصولات ما اشباع میشود و هم قیمت به شدت کاهش پیدا میکند تا جایی که هزینههای تولید را هم پوشش نمیدهد و تولید کننده ما هم متضرر میشود. این تصمیم که صادرات را محدود کنیم، اصلا کار درستی نیست.
ملک زاده ادامه داد: همیشه صادرات و واردات ما باید آزاد باشد و نظارت و کنترل درستی بر این دو موضوع انجام شود. هر زمانی که محصول مازاد داشته باشیم، صادرات بدون اینکه هزینه گزافی برای تولید کننده و صادرکننده داشته باشد انجام شود. از سوی دیگر وارد کننده هم وقتی با کمبود محصولی مواجه باشیم، باید بتواند واردات را انجام دهد.
وی خاطرنشان کرد: در بحث محصولات استراتژیک و خوراک دام و دانههای روغنی هم محدودیت واردات را در کشور داریم که این مساله به کشاورز ضربه وارد کرده است. این محدودیت صادرات و واردات هر دو زیان آور است و نباید با این سیاستها به کشاورز ضربه وارد کرد.
رئیس نظام صنفی محصولات کشاورزی توضیح داد: شرایط در کشاورزی به نحوی شده که کشاورز به هر نحوی کار میکند باز هم متضرر میشود. سیاست ما باید به شکلی باشد که تولیدکننده پایدار بماند و برای تحقق آن باید از آنها حمایت شود تا محصول آنها به فروش برسد.
وی افزود: ما نباید به منابع آبی و خاکی کشور خسارت وارد کنیم. وقتی محصول جالیزی ما با محدودیت صادرات مواجه شود، قیمتش پایین میآید، وقتی این محصول قیمتی نداشته باشد و روی دست تولید کننده بماند در واقع این محصول را به ضایعات تبدیل کرده ایم و خسارت سنگینی به اقتصاد کشور زده ایم.
پس در این شرایط، قاعدتا صادرات نباید محدود شود، بلکه تحت یک شرایط خاصی باید کنترل و نظارت شود، تا اینکه کشاورز و تولید کننده با اطمینان تولید کند. با این تصمیم وزارت جهاد کشاورزی، کشاورزی که این محصولات جالیزی را تولید کرده، نمیداند باید با محصولش چه کار کند.
رئیس نظام صنفی محصولات کشاورزی در ادامه بیان کرد: متاسفانه اصلا تصمیم گیری واحدی برای صادرات و واردات محصولات کشاورزی نداریم. در مواقعی صادرات باز و در مواردی محدود میشود. این موارد نشان دهنده بی برنامگی است و کار کشاورز به یک ریسک تمام معنا تبدیل شده است.
ملک زاده درباره میزان از دست دادن بازارهای منطقه با وضع محدودیت صادرات محصولات جالیزی توضیح داد: مساله این است که ما بازارهای کشورهای همسایه را که داریم، وقتی عوارض بر صادرات وضع کنیم، هزینه خرید محصولات ما برای کشورهای منطقه بالا میرود. این کشورها برای جلوگیری از متضرر نشدن به سوی کشورهای دیگر میروند. وقتی این کشورها به سمت کشورهای دیگر بروند، این بازارها را از دست میدهیم و برای ارتباط مجدد با مشکلات زیادی مواجه میشویم. این اقدام وزارت جهاد کشاورزی کار درستی نیست که با تولیدکننده میکند.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.