بین الملل تابناک: دویست و پنجاه و دومین روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای زیادی را به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
منابع خبری چهارشنبه شب گزارش دادند، وزیران خارجه روسیه و ترکیه درباره آخرین تحولات اوکراین تلفنی گفت وگو کردند.
به گزارش روسیا الیوم، «سرگئی لاوروف» و «مولود چاووش اوغلو» در تماس تلفنی درباره آخرین تحولات اوکراین صحبت کردند.
بر اساس این گزارش، وزیر خارجه روسیه و ترکیه درباره گذرگاه صادرات غلات اوکراین و راههای تسهیل صادرات غلات بحث و گفت وگو کردند.
وزارت دفاع روسیه روز چهارشنبه اعلام کرد که مسکو ضمانتهای لازم برای ادامه مشارکت در توافق صادرات غلات اوکراین را دریافت کرده و به این توافق باز میگردد.
در بیانیه وزارت دفاع روسیه آمده است: با همکاری یک سازمان بینالمللی و ترکیه، ضمانتهای مکتوب از طرف اوکراین درباره استفاده نکردن از مسیر انتقال و بنادر مخصوص صادرات محصولات کشاورزی برای عملیات نظامی علیه روسیه دریافت و به مرکز هماهنگی مشترک (JCC) ارائه شد.
این بیانیه میافزاید: اوکراین، بهطور رسمی اطمینان داده است که از این کریدور دریایی فقط بر اساس مفاد «ابتکار دریای سیاه» و مقررات مربوط به JCC برای صدور غلات استفاده خواهد شد.
به دنبال آماده باش ارتش صربستان، این کشور از پرواز چند فروند پهپاد ناشناس بر فراز مرز خود با کوزوو خبر داد.
به نوشته وبگاه «یورو نیوز» پرواز این پهپادها در روز سه شنبه باعث شد «آلکساندر ووچیچ» رئیس جمهور صربستان به جنگندههای این کشور دستور رهگیری این پرندهها را بدهد. شبکه تلویزیونی صربستان نیز گزارش داد که این پهپادها حریم هوایی صربستان را قبل از رسیدن جنگندهها ترک کردند.
به دنبال این رویداد، «آنا برنابیچ» نخست وزیر صربستان گفت که این پهپادها در مرز صربستان و نزدیک دو پایگاه نظامی مشاهده شدند. وی از حدس و گمان درباره منشا این پهپادها خودداری کرد. برنابیچ تاکید کرد که به جنگندههای صربستانی دستور داده شده بود تا این پهپادهای ناشناس را سرنگون کنند.
برنابیچ افزود: «اگر این اتفاق ادامه پیدا کند، ما این پهپادها را مانند هر کشور دیگری سرنگون خواهیم کرد.»
این در حالی است که وزیر دفاع صربستان روز سهشنبه گفت که نیروهای مسلح این کشور به دلیل تحولات در کوزوو در حالت آماده باش هستند. «میلوش ووچویچ» وزیر دفاع صربستان گفت: «رئیسج مهور فرمانده کل قوا به ارتش صربستان دستور داده تا آماده باشند و سطح آمادگی رزمی را برای پاسخگویی به دشمن افزایش دهند.»
تنش بین صربستان و کوزوو اخیرا زمانی که دولت کوزوو به رهبری «آلبین کورتی»، اعلام کرد که اسناد هویتی و پلاک خودروهای صربستان دیگر در قلمرو کوزوو معتبر نخواهد بود، دوباره افزایش یافت. صربستان در ۱۰ سال گذشته اقدامات مشابهی را برای شهروندان کوزوو که به صربستان وارد میشوند، اجرا کرده است.
صربستان از نظر قانونی هنوز کوزوو را بخشی جداییناپذیر از خاک خود میداند. این کشور افزایش تنش ها و درگیریها در این منطقه را رد و کوزوو را به پایمالکردن حقوق اقلیت صربهای ساکن در آن منطقه متهم میکند.
در رویدادی دیگر، سخنگوی دولت آلمان با انتقاد از رویکرد بلگراد در حمایت از روسیه در جنگ با اوکراین گفته که صربستان باید تصمیم بگیرد آیا میخواهد به اتحادیه اروپا بپیوندد یا وارد شراکت با روسیه شود.
سخنگوی دولت آلمان گفت که اگر آلکساندر ووچیچ، رئیس جمهور صربستان تصمیم بگیرد کشورش را به سمت اتحادیه اروپا هدایت کند، از حمایت دولت آلمان برخوردار خواهد شد و اگر تصمیم بگیرد راه دیگری طی کند، نتیجه معکوس خواهد داشت.
سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه روز چهارشنبه در نشست خبری در واکنش به آماده باش نیروهای مسلح نروژ گفت، روسیه آماده باش نظامی نروژ نزدیک مرزهای خود را تشدید تنش در منطقه میداند.
به گزارش خبرگزاری «تاس»، «ماریا زاخاروا» سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه گفت: «پایگاههای نظامی موقت خارجی در نروژ به حالت دائمی درآمدهاند. زیرساختهای مربوطه نوسازی شده است،تجهیزات پیشرفته خریداری میشود و "اسلو" اکنون در میان فعالترین حامیان ناتو در قطب شمال است.»
این دیپلمات روس افزود که تحولات نزدیک مرزهای روسیه توسط نروژ مسیر مخرب به سمت تشدید تنش در قطب شمال و در نهایت لطمه زندن به روابط روسیه و نروژ است.
زاخاروا افزود: «روسیه همیشه پذیرای گفتوگوهای صادقانه و متقابل محترمانه است، اما هرگونه اقدام غیردوستانه با پاسخ به موقع و مناسب مواجه میشود.»
این گزارش حاکیست، نخست وزیر نروژ از افزایش سطح آمادگی ارتش نروژ خبر داده است. این کشور در قطب شمال با روسیه مرز مشترک دارد. «یوناس گار استوره»، نخست وزیر نروژ گفته است که هیچ تهدید مستقیمی اینک نروژ را تهدید نمیکند.
وی گفت، اینک دلیلی وجود ندارد که بر این باور باشیم روسیه قصد حمله به نروژ یا کشور دیگری را داشته باشد، اما جنگ اوکراین نشان داد که تمام اعضای ناتو باید حالت آمادگی خود را نگه دارند.
«آرلید گرام» وزیر دفاع نروژ نیز اظهار داشت که افزایش میزان آمادگی نیروهای مسلح شامل بخشهای لجستیکی، امنیت ارتباطی و امنیت در تاسیسات نظامی است. نروژ که میزان بودجه نظامی خود را افزایش داده، ۱۹۸ کیلومتر مرز با روسیه دارد.
روابط نروژ و روسیه در بحبوحه جنگ در اوکراین و همچنین تنشهای طولانی مدت بر سر نظامیسازی مجمعالجزایر «سوالبارد» مناقشه بر سر ادعاهای جاسوسی و اختلافات اقتصادی ح بسیار سرد بوده است.
چندی قبل نیز منابع رسانهای مدعی شدند که روسیه شماری از بمب افکنهای راهبردی خود را نزدیک مرز نروژ مستقر کرده است.
وزیر خارجه اسپانیا روز چهارشنبه طی سفر به کی یف در پیامی توئیتری از حمایت نظامی کشورش از اوکراین خبر داد.
به گزارش آناتولی، خوزه مانوئل آلبارس وزیر امور خارجه اسپانیا برای اعلام حمایت کشورش از اوکراین به این کشور سفر کرده است. آلبارس روز چهارشنبه وارد کییف شد و در اولین اظهاراتش نسبت به حمایت نظامی کشورش از اوکراین خبر داد.
اسپانیا میگوید قصد دارد در مقابل حملات هوایی روسیه علیه شهرهای اوکراین از دولت کییف حمایت کند.
وزیر خارجه اسپانیا در پیامی توئیتری نوشت، برای اعلام تعهد کشورم در حمایت از دولت اوکراین و دفاع از حاکمیت، صلح و آزادی این کشور وارد کییف شدم.
پنجشنبه گذشته وزرای دفاع اوکراین و اسپانیا درباره همکاریهای دفاعی دو کشور تلفنی گفتگو کردند.
الکسی رزنیکوف وزیر دفاع اوکراین گفت که کییف منتظر بسته کمک نظامی جدید است که به زودی از سوی اسپانیا به این کشور تحویل خواهد شد.
در اوایل ماه جاری، ولودیمیر زلنسکی رئیسجمهوری اوکراین از اتحادیه اروپا خواست تا ارسال سامانههای دفاع هوایی را تسریع بخشند.
هماهنگ کننده ارتباطات راهبردی شورای امنیت ملی کاخ سفید ادعا کرد که کره شمالی مخفیانه "مقادیر قابل توجهی" گلولههای توپخانه را برای استفاده در جنگ اوکراین به روسیه ارسال کرده است.
جان کربی هماهنگ کننده ارتباطات راهبردی شورای امنیت ملی آمریکا روز چهارشنبه به وقت محلی در جمع خبرنگاران در حالی این ادعا را بیان کرد که گفت: در حال بررسی موضوع هستیم تا مشخص کنیم محموله های کره شمالی توسط روسیه دریافت شده است یا خیر.
این مقام آمریکایی ادعا کرد کره شمالی تلاش کرده این محموله ها را مخفیانه، گویی که مقصدشان کشورهای خاورمیانه و شمال آفریقا است، ارسال کند.
هماهنگ کننده ارتباطات راهبردی شورای امنیت ملی دولت آمریکا در عین حال همچنین مدعی شد: محموله سلاح کره شمالی، روند جنگ را تغییر نخواهند داد.
این مقام کاخ سفید همچنین پرتاب موشک های بالیستیک از سوی کره شمالی را محکوم کرد و گفت: متعهد هستیم که از کره جنوبی و ژاپن در برابر هر گونه تهدیدی دفاع کنیم.
کربی ادعا کرد آماده هستیم بدون هیچ پیش شرطی با کره شمالی درباره خلع سلاح هسته ای شبه جزیره کره، گفتگو کنیم و چین می تواند از طریقی نفوذی که بر کره شمالی دارد مواضع پیونگ یانگ را تغییر بدهد اما چنین کاری نمی کند.
این مقام دولت بایدن گفت که از هرگونه تلاش پکن برای استفاده از نفوذ خود به شکل مثبت در راستای خلع سلاح هسته ای شبه جزیره کره استقبال می کنیم.
وی همچنین اظهار کرد نیروهای آمریکا در چارچوب تعهداتش نسبت به کره جنوبی، برای مقابله با تهدیدها در حالت آماده باش باقی خواهند ماند.
رئیسجمهوری سابق روسیه گفت، عقل سلیم میگوید که تنها راه پیشگیری از جنگ هستهای، پیروزی روسیه در اوکراین است.
به گزارش خبرگزاری راشا تودی، این اظهارات دیمیتری مدودف، رئیسجمهوری سابق روسیه و معاون شورای امنیت ملی این کشور در واکنش به اظهارات غرب مبنی بر اینکه مسکو نباید پیروز شود، مطرح شد.
او گفت: از منطق ساده پیروی کنید. اگر روسیه نتواند پیروز شود، پس احتمالا اوکراین باید پیروز شود. هدف اوکراین در این جنگ به گفته دولت مستقر در کییف چیست؟ اینکه تمامی مناطقی که قبلا به اوکراین تعلق داشته را پس بگیرد و این یعنی جدایی آن مناطق از خاک روسیه.
مدودف ادامه داد، این تهدیدی علیه تمامیت ارضی روسیه بوده و مستقیما ماده ۱۹ دکترین دولتی روسیه در مورد بازدارندگی هستهای را فعال میکند (مادهای که به تشریح مواردی میپردازد که در آنها استفاده روسیه از سلاح اتمی مجاز است).
وی افزود: به من بگویید، چه کسی خواستار جنگ هستهای است؟ آیا این برانگیختن یک جنگ جهانی با استفاده از سلاح هستهای نیست؟
این رئیسجمهوری سابق روسیه بیان کرد: بیایید شفاف صحبت کنیم. کشورهای غربی دارند جهان را به سمت یک جنگ جهانی سوق میدهند. تنها راه اجتناب از یک مناقشه جهانی، پیروزی کامل و نهایی روسیه (در مناقشه اوکراین) است.
وزارت دفاع روسیه امروز چهارشنبه اعلام کرد مسکو ضمانتهای لازم برای ادامه مشارکت در توافق صادرات غلات اوکراین را دریافت کرده است و به این توافق بازمیگردد.
به گزارش اسپوتنیک، در بیانیه وزارت دفاع روسیه آمده است: با همکاری یک سازمان بینالمللی و ترکیه، ضمانتهای مکتوب از طرف اوکراین درباره استفاده نکردن از مسیر انتقال و بنادر مخصوص صادرات محصولات کشاورزی برای عملیات نظامی علیه روسیه دریافت و به مرکز هماهنگی مشترک (JCC) ارائه شد.
این بیانیه می افزاید: اوکراین، به طور رسمی اطمینان داده است که از این کریدور دریایی فقط بر اساس مفاد «ابتکار دریای سیاه» و مقررات مربوط به JCC برای صدور غلات استفاده خواهد شد.
بنابر اعلام وزارت دفاع روسیه، مسکو درحال حاضر تضمینهای دریافت شده را کافی میداند و اجرای توافقنامه - برای حمل و نقل ایمن غلات و موادغذایی از بنادر اوکراین (ابتکار دریای سیاه) - را که پس از حملههای اخیر به روسیه متوقف شده بود، از سر میگیرد.
مسکو پیشتر اعلام کرده بود که پس از دریافت ضمانتهای کتبی از طرف اوکراین مبنی بر عدم استفاده از کریدورهای بشردوستانه و بنادر مربوط به قرارداد غلات برای عملیات نظامی علیه روسیه، مشارکت خود را در توافقنامه صادرات غلات اوکراین از دریای سیاه از سر خواهد گرفت.
روزنامه نیویورک تایمز به نقل از چند مقام ارشد آمریکایی ادعا کرده رهبران ارشد نظامی روسیه گفتوگوهایی داشتند تا زمان و چگونگی استفاده احتمالی مسکو از یک بمب اتمی تاکتیکی در اوکراین را مورد بحث قرار دهند که این مسئله باعث تشدید نگرانی در واشنگتن و پایتختهای متحدش شده است.
طبق این گزارش، ولادیمیر پوتین رئیسجمهور روسیه بخشی از این گفتوگوها که به ادعای نیویورک تایمز در پس زمینه تشدید لفاظیهای هستهای و شکستهای میدانی روسیه انجام شده، نبوده است اما این واقعیت که مقامت نظامی ارشد روسیه چنین گفتوگوهایی را داشتهاند، دولت بایدن را نگران کرده است؛ زیرا به ادعای این روزنامه آمریکایی، «نشان میدهد ژنرالهای روس چقدر به دلیل شکستهایشان ناامید شدهاند و همچنین نشاندهنده این است که تهدیدهای در لفافه پوتین برای استفاده از تسلیحات اتمی ممکن است فقط کلامی نباشد».
با این حال به اذعان این گزارش، مقامات آمریکایی گفتند هیچ شواهدی مبنی بر این که روسها در حال انتقال تسلیحات اتمی یا انجام اقدامات تاکتیکی به منظور آمادگی برای حمله باشند را مشاهده نکردهاند.
به نوشته نیویورک تایمز، اطلاعات درباره این گفتوگوها اواسط اکتبر داخل دولت آمریکا پخش شد. طبق این گزارش، مقامهای آمریکایی سناریوهایی که رهبرای نظامی برای استفاده از سلاح اتمی در نظر گرفتند را توصیف نمیکنند اما ویلیام جی. برنز مدیر سیا پیشتر مدعی شده بود ناامیدی بالقوه پوتین برای کسب پیروزی در اوکراین میتواند روسیه را به استفاده از این نوع تسلیحات سوق دهد.
جان کربی سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید از اظهارنظر درباره جزئیات این گزارش خودداری کرد و گفت: از ابتدا به طور شفاف گفتیم که اظهارات درباره استفاده احتمالی از تسلیحات اتمی عمیقاً نکرانکننده است و آن را جدی میگیریم. به نظارت بر این مسئله به بهترین شکل ممکن ادامه میدهیم و هیچ نشانهای دال بر این که روسیه در حال تدارک برای چنین استفادهای است را شاهد نیستیم.
بر اساس گزارش نیویورک تایمز، «پنتاگون تخمین میزند که روسیه بالغ بر دو هزار تسلیحات اتمی تاکتیکی دارد که برای استفاده در میدان جنگ برای غلبه بر نیروهای متعارف طراحی شدهاند. هیچ سلاح تاکتیکی تاکنون در جنگ استفاده نشده اما میتواند به هر طریقی از جمله با موشک یا گلوله توپخانه مستقر شود. سلاحهای اتمی تاکتیکی قدرت انفجاری کمتری دارند و برای بردهای کوتاهتر نسبت به کلاهکهایی که بر روی موشکهای قارهپیما نصب میشوند، استفاده میشوند».
به باور کارشناسان نظامی، استفاده از یک سلاح اتمی برای اولین بار در بیش از ۷۵ سال به طور اساسی شکل جنگ را تغییر خواهد داد؛ گرچه تخریب ناشی از آن به عوامل زیادی از جمله اندازه سلاح بستگی دارد اما حتی یک انفجار اتمی کوچک میتواند به مرگ هزاران نفر و غیرقابل سکونت شدن بخشهایی از اوکراین منجر شود.
اعزام کارشناسان نظامی آمریکایی به اوکراین
پایگاه خبری هیل از اعزام متخصصان تسلیحاتی وزارت دفاع آمریکا به اوکراین به منظور بازرسی و نظارت بر تسلیحات آمریکایی که در جنگ علیه روسیه استفاده میشود خبر داد.
براساس این گزارش، هیل مدعی است، به غیر از نظامیانی که از سفارت واشنگتن در کییف محافظت میکنند، این اولین هیات نظامی آمریکایی است که به اوکراین میرود.
جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا قول داده است که نظامیان آمریکایی را برای جنگ به اوکراین اعزام نخواهد کرد اما تصمیم جدید پنتاگون باعث افزایش نگرانیها به ویژه در میان جمهوریخواهان در زمینه چگونگی تاثیر نظامی آمریکا در اوکراین شده است.
یک مقام ارشد پنتاگون روز دوشنبه به خبرنگاران گفت، شواهد معتبری در زمینه انحراف تسلیحات ارائه شده به اوکراین ندیده است.
برخی کزارشها حاکی از این است که تسلیحات صادراتی آمریکا به اوکراین به دست گروههای افراطی که در کنترل دولت نیستند افتاده است و یا گفته شده است که در بازارهای سیاه در حال خرید و فروش است.
این مقام پنتاگون با اشاره به این موضوع گفته، ما از همه احتمالات باخبر هستیم و تمام اقدامات لازم را برای جلوگیری از این انحرافات به کار خواهیم گرفت.
وزارت دفاع آمریکا نگفت که چه تعداد از کارشناسان نظامی پنتاگون به اوکراین اعزام شدهاند یا کجا اقدام خواهند کرد.
با این حال «پت رایدر» معاون رسانهای پنتاکون روز سه شنبه گفته که پرسنل سفارت آمریکا از هر جبهه مقدمی دور هستند. اما او نیز اشاره ای به شمار کارشناسان نظامی آمریکایی در اوکراین و اینکه چه زمانی این افراد وارد اوکراین شده اند نکرد.
دولت روسیه بارها به کشورهای غربی در زمینه ارسال تسلیحات به اوکراین هشدار داده است. دولت چین نیز ارسال سلاح به اوکراین را عامل تشدید تنشها و تداوم شرایط فعلی خوانده است.
ادعای جدید آمریکا درباره همکاری نظامی ایران با روسیه در جنگ اوکراین
پنتاگون مدعی شد که روسیه به دنبال دریافت موشکهای زمین به زمین ایرانی برای استفاده در جنگ اوکراین است.
تارنمای هیل به نقل از ادعای "پت رایدر" دبیر مطبوعاتی پنتاگون نوشت: مقام های آمریکایی نگرانند که روسیه شاید به جنگ افزارهای پیشرفته بیشتری از ایران دست یافته و آنها را در جنگ علیه اوکراین به کار بندد.
رایدر شب گذشته به خبرنگاران گفت: ما نگرانیم که شاید روسیه به دنبال دستیابی به جنگ افزارهای پیشرفته از ایران بوده و به عنوان مثال از موشک های زمین به زمین در اوکراین استفاده کند.
رایدر ادعا کرد که ایران پیشتر به روسیه پهپاد داده بود تا به اهداف اوکراینی حمله کند و واشنگتن پیش بینی می کند که مسکو "احتمالاً به دنبال تعداد بیشتری از آن پهپادها باشد. "
این مقام نظامی آمریکا مدعی شد: این نشاندهنده همدستی مداوم (ایران و روسیه) برای حمله به شهروندان اوکراینی و تداوم اشغال غیرقانونی (اراضی اوکراین به دست) روسیه است.
دیشب نیز هماهنگ کننده ارتباطات راهبردی شورای امنیت ملی کاخ سفید ادعاهای ضد ایرانی درباره نقش تهران در جنگ اوکراین را تکرار و از دستیابی احتمالی روسیه به موشک های زمین به زمین ابراز نگرانی کرد.
جان کربی در جمع خبرنگاران مدعی شد: مشخص است که ایران در حال حمایت از تلاش های روسیه در جنگ اوکراین است.
این مقام کاخ سفید ادامه داد همچنان نسبت به احتمال انتقال موشک های زمین به زمین ایرانی به روسیه نگران هستیم.
این مقام آمریکایی بلافاصله اذعان کرد: هنوز چنین اتفاقی نیفتاده اما این موضوع باعث نگرانی ماست.
جان کربی مدعی شد: این کار نقض قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت است و برای مقابله با این اقدام احتمالی گزینه های زیادی داریم و به همراه شرکای خود در سازمان ملل اقدامات لازم را برای مقابله با آن بررسی خواهیم کرد.
پیشتر امیرسعید ایروانی سفیر و نماینده دائم ایران در سازمان ملل متحد تاکید کرده بود: ایران بی طرفی فعال خود را در جنگ اوکراین حفظ کرده و هرگز سلاحی به طرفین این جنگ برای استفاده در آن نداده است.
واکنش مسکو به حمله علیه کشتی های روسیه
سخنگوی وزارت خارجه روسیه گفت: باید به دستنشاندههای غربی کییف صراحتا اعلام کنیم که تحریکاتی همچون حمله به کشتیهای روسیه دیگر اتفاق نخواهد افتاد.
به گزارش خبرگزاری تاس، ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه روز سهشنبه به رادیو «کومسومولسکایا پراودا» گفت: «افرادی که از رژیم کییف حمایت میکنند و از توافق غلات سود میبرند، باید بدانند که چنین تحریکاتی دیگر اتفاق نخواهد افتاد.»
وی تاکید کرد که حمله به کشتیهای روسیه به منزله "حمله تروریستی" بود تا "تحریک".
مسکو از روز شنبه مشارکت خود در توافق انتقال غلات در دریای سیاه را پس از "حمله تروریستی" کییف به بندر سواستوپل در شبه جزیره کریمه، به حالت تعلیق درآورد. وزارت دفاع روسیه دلیل این تصمیم را حملات پهپادی نیروهای اوکراینی با همکاری "کارشناسان انگلیسی" به کشتیهای ناوگان دریای سیاه خود (روسیه) در سواستوپل عنوان کرد.
تحریم های سوئیس علیه ایران به بهانه اوکراین
در حالی که فشارهای ضد ایرانی کشورهای غربی به بهانههای مختلف ادامه دارد، حالا سوئیس به تبعیت از اتحادیه اروپا در رابطه با ادعای ارسال پهپادهای ایران به روسیه، تحریمهایی علیه ایران اعمال کرد.
منابع رسانهای سوئیسی شامگاه سه شنبه خبر دادند که دولت این کشور در رابطه با حمایت ایران از روسیه در جنگ اوکراین، تحرییمهایی علیه یک شرکت و سه مقام ایرانی اعمال کرد.
به گزارش تارنمای اینترنتی «سوئیس اینفو»، طبق بیانیهای که دولت سوئیس منتشر کرد، این کشور «شرکت هوایی شاهد» وابسته به نیروی هوافضایی سپاه پاسداران، سرلشکر محمد حسیین باقری رئیس ستاد مشترک نیروهای مسلح به همراه حجت الله قریشی و سعید آقاجانی را تحریم کرد.
در بیانیه سوئیسیها ادعا شده که به دلیل ارسال پهپاد به روسیه در جنگ اوکراین این شرکت و سه مقام ایرانی در فهرست سیاه ممنوعیت مسافرت و تجارت و توقیف داراییها قرار گرفتند.
«سوئیس اینفو» در گزارش خود به تکذیب مکرر مقامهای ایرانی درباره ادعاهای ارسال پهپاد به روسیه در جنگ اوکراین اشاره کرد و نوشته است: «منتقدان میگویند که این تحریمها، تا حد زیادی نمادین هستند».
این رسانه سوئیسی افزود: «سوئیس عضو اتحادیه اروپا نیست اما در اصول با تحریمهای ۲۷ کشور (عضو اتحادیه اروپا) بعد از تهاجم روسیه به اوکراین موافقت کرده است».
اقدام سوئیس در پیروی از تحریمهای اخیر اتحادیه اروپا علیه ایران به بهانه ارسال پهپاد به روسیه در شرایطی انجام شده که مقامهای جمهوری اسلامی بارها به صراحت اعلام کردهاند که ایران به روسیه پهپاد ارسال نکرده است.