بین الملل تابناک: دویست و شصت و دومین روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
بیشتر بخوانید
ولادیمیر روگوف که جنبشی مدنی در روسیه موسوم به ایستادگی در کنار روسیه را رهبری میکند، روز شنبه گفت: مدارک به دست آمده نشان میدهد نظامیانی از ۴۰ کشور خارجی در جبهه اوکراین علیه نیروهای روس در حال جنگ هستند.
وی گفت مزدوران خارجی که اکثراً در خاک لهستان مستقر هستند، در در نزدیکی زاپوریژیا در حال درگیری با نیروهای روسیه هستند.
وی خاطر نشان کرد: تعداد کشورهای خارجی درگیر جنگ با روسیه افزایش یافته است. یک هفته پیش ۳۴ کشور تایید شده بود و حالا شواهد حاکی از دخالت مستقیم ۴۰ کشور در این جنگ هستند.
روگوف اتباع کشورهای ژاپن، استرالیا، کانادا، فرانسه و افرادی از کشورهای اسپانیایی زبان را در بین کشورهای حاضر در اوکراین خطاب کرد.
روگوف همچنین یادآور شد که تا کنون بیش از هزار مزدور خارجی در شهر زاپوریژیا کشته شدند.
وزارت دفاع روسیه روز شنبه از سرنگون شدن یک بالگرد رزمی ارتش اوکراین توسط جنگندههای روسیه خبر داد.
به گزارش خبرگزاری «تاس»، یک فروند بالگرد «میل-۸» اوکراین توسط جنگندههای روسیه در منطقه «زاپوروژیا» سرنگون شد. ژنرال «ایگور کوناشنکوف» سخنگوی وزارت دفاع روسیه در نشست خبری گفت: «جنگنده نیروی هوافضای روسیه یک فروند بالگرد میل-۸ نیروی هوایی اوکراین را بر فراز "یاسنایا پولیانا " در منطقه زاپوروژیا سرنگون کرد.»
سخنگوی وزارت دفاع روسیه به نوع جنگنده روسیه در این ماموریت هیچ اشارهای نکرد.
نیروی هوایی کوچک و قدیمی اوکراین در حالی سرگرم نبرد با نیروی هوایی روسیه است که نیروی هوایی روسیه ۱۰ برابر بیشتر جنگنده دارد و اکثر آنها بسیار پیشرفتهتر از هواپیماهای ۳۰ ساله اوکراین هستند. اوکراین به دلیل کمیت پایین جنگنده، از میگ-۲۹ آکروباتیک خود استفاده میکند. کییف دهها میگ غیرقابل پرواز را در انبار نگهداری میکند.
«رجب طیب اردوغان» رئیس جمهور ترکیه گفت که روسیه یک کشور معمولی نیست و این قدرت را دارد که در برابر غرب به ویژه آمریکا که روسیه را هدف تهاجم بی حد و مرز قرار میدهد، مقاومت کند.
اردوغان در بازگشت از ازبکستان پس از شرکت در اجلاس سران سازمان کشورهای ترک زبان در نشستی خبری درباره تصمیم ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه مبنی بر عدم شرکت در نشست گروه ۲۰ که هفته آینده در اندونزی برگزار میشود، گفت: در آخرین تماس به همتای روس خود به او گفتم که بهتر است در این اجلاس شرکت کند ولی سپس اعلام شد که وزیر امور خارجه روسیه سرپرستی هیأت روسیه را در نشست گروه ۲۰ به عهده خواهد داشت. من معتقدم ارزیابی این تصمیم و اظهار مخالفت با آن، بی احترامی به پوتین و تیم مشورتی او است.
رئیس جمهور ترکیه همچنین به بحران اوکراین اشاره و تأکید کرد: ما معتقدیم بهترین راه حل، حرکت از طریق گفتگو به سمت صلح است. در حال حاضر مهمترین چیز برای ما این است که به شیوه ایجاد کریدور صادرات غلات، برای صلح بین روسیه و اوکراین تلاش کنیم.
اردوغان خاطرنشان کرد: اگر فرصتی برای تماس با پوتین تا دو یا سه روز آینده داشته باشم، از او میپرسم که چه فکر میکند و چه اقداماتی ممکن است بهویژه در رابطه با نتیجه رساندن مذاکرات صلح با اوکراین انجام دهد.
وی توضیح داد که هدف پوتین از توافق غلات، تأکید بر توجه به کشورهای فقیر آفریقایی مانند مالی، سومالی و سودان است و او به من پیشنهاد داده بود که غلات را به صورت رایگان برای آنها ارسال کند.
اردوغان درباره روابط با آمریکا نیز تصریح کرد: ما اخبار مثبتی را همزمان با برگزاری انتخابات در ایالات متحده دریافت میکنیم و امیدوارم ماه آینده پر از اخبار خوب برای ما باشد تا بتوانیم پرونده خرید جنگندههای F۱۶ را به طور مثبتتر پیش ببریم.
سرگئی شویگو، وزیر دفاع روسیه چهارشنبه هفته گذشته از صدور فرمان عقبنشینی نیروهای روسیه از شهر خرسون خبر داد؛ موضوعی که به ادعای بِن والاس، وزیر دفاع انگلیس، «شکستی راهبردی» برای مسکو بوده است.
والاس مدعی شد: اعلام خروج روسیه از خرسون، شکست راهبردی دیگری را برای آنها رقم زد. روسیه در فوریه، به غیر از خرسون، در رسیدن به همه اهداف بزرگش ناکام ماند.
وی در ادامه ادعاهای خود، اضافه کرد: حالا با توجه به اینکه این شهر را هم واگذار کرده، مردم عادی روسیه بیشک باید این سوال را از خود بپرسند: «همه این جنگ برای چه بود؟»
ادعای والاس در حالی مطرح شده که آمریکا، عقبنشینی روسیه از خرسون را «پیروزی فوقالعاده» برای اوکراین خوانده است.
به ادعای والاس، با توجه خروج نیروهای روسیه از خرسون، حمله به اوکراین صرفا برای روسیه «انزوا و استهزای بینالمللی» را به بار آورده است.
وی همچنین در ادامه اقدامات جنگافروزانه غرب در اوکراین، گفت که حمایتهای انگلیس و جوامع بینالمللی از اوکراین همچنان ادامه خوهد یافت و ضمن ابراز خوشحالی از خروج روسیه از خرسون، مدعی شد که «هیچ کس تهدیدهای دنبالهدار فدراسیون روسیه را دست کم نخواهد گرفت.»
وزیر خارجه اوکراین روز شنبه درحاشیه اجلاس «آ سه آن» با انتقاد از آنچه که بی میلی همتای روسی برای دیدار با وی خواند، گفت: روسیه باید با حسن نیت به مذاکرات وارد شود.
به گزارش رویترز، اوکراین امسال برای نخستین بار در اجلاس سران اتحادیه کشورهای جنوب شرقی آسیا (آسه آن) و اجلاس شرق آسیا حضور پیدا میکند. آمریکا، ژاپن، کره جنوبی، استرالیا و روسیه نیز از کشورهایی هستند که در این اجلاس حضور دارند.
«دمیترو کولبا» وزیر امور خارجه اوکراین در حاشیه اجلاس آ. سه. آن در کامبوج با اشاره به حضور «سرگئی لاوروف» همتای روسی خود در این اجلاس، گفت: برخلاف روال معمول سیاست بینالملل، لاوروف برای دیدار با اوکراین درخواستی نداده است.
وی با بیان اینکه درصورت درخواست روسیه، ما به طور کامل آن را مد نظر قرار خواهیم داد، افزود: روسیه باید با حسن نیت به مذاکرات وارد شود.
کولبا در عین حال ادامه داد: هیچگونه نشانهای از تمایل روسیه برای برگزاری گفتوگوها وجود ندارد.
این مقام ارشد اوکراینی، ابراز بیطرفی و محکوم نکردن روسیه از سوی رهبران جنوب شرق آسیا را خلاف منافع اوکراین اعلام و خاطر نشان کرد که در دیدار با رهبران این کشورها درباره راههای حمایت از اوکراین، صحبت کرده است.
به گفته وزیر خارجه اوکراین، بدترین موضع برای یک کشور در برابر جنگ در اوکراین، اقدام نکردن است.
بر اساس این گزارش، کولبا در ادامه اظهاراتش با اشاره به توافق غلات که ممکن است هفته آینده پایان یابد، از کشورهای عضو آ سه آن خواستار شد تا از هر راهکاری که میتوانند در توقف روسیه برای استفاده از این توافق به نفع خود استفاده کنند.
وی در این اظهارات مدعی شد که مسکو در بحث صادرات غلات از اوکراین، جهان را در موقعیت سختی قرار داده است و این وضعیت را به سریال آمریکایی هانگر گیمز (The Hunger Games) تشبیه کرد که در آن شرکتکنندگان در مسابقه برای مرگ و زندگی میجنگند.
وزیر امور خارجه اوکراین، حضور روسیه در این توافق را کافی ندانست و تصریح کرد که باید اقداماتی در راستای اجرای صحیح مفاد آن صورت گیرد.
بر این اساس، قرارداد موسوم به «ابتکار دریای سیاه» که اجازه صادرات امن مواد غذایی و کود را از چندین بندر دریای سیاه اوکراین میدهد، ممکن است در ۱۹ نوامبر امسال (۷ روز دیگر) پایان یابد.
خبرگزاری رویترز، با استناد به یک سند گزارش داد، دولت آلمان مبلغ یک میلیارد یورو (1.03 میلیارد دلار) از بودجه سال 2023 خود را برای حمایت از اوکراین از جمله در زمینه دفاع در برابر حملات سایبری روسیه و جمعآوری اسناد و مدارک جنایات جنگی اختصاص داده است.
به گزارش خبرگزاری رویترز، اختصاص این مبلغ مضاعف در حالی انجام میشود که اختلافاتی در آلمان بر سر تشدید کمکهای نظامی به اوکراینی که از نیازش به داشتن تسلیحات تهاجمی بیشتر از جمله تانک برای پیشرفتش در جنگ با ارتش روسیه حرف زده ایجاد شده است.
اختصاص این بودجه یک پیروزی برای سبزهای آلمان، از احزاب حاضر در ائتلاف که قویترین حزب حمایت کننده از ارائه کمکهای نظامی به اوکراین از زمان شروع حمله روسیه در ماه فوریه گذشته به این کشور بوده محسوب میشود.
آلمان سومین حامی نظامی بزرگ اوکراین است هر چند که هنوز در زمینه ارائه کمکهای تسلیحاتی به اوکراین به پای آمریکا که کمکهایش نقش چشمگیری در موفقیتهای جنگی نیروهای مسلح اوکراین از جمله در بارزترین آنها یعنی بازپس گیری شهر خرسون در روز جمعه داشته، نمیرسد.
روبین واگنر، یک قانونگذار حزب سبز آلمان که رئیس گروه پارلمانی اوکراین در پارلمان کشورش است، گفت: "اختصاص این بودجه برای اوکراین تصریح میکند که حمایت ما خیلی فراتر از تحویل تسلیحات مهم و لازم خواهد رفت. ما به میزان چشمگیری در حال سرمایه گذاری در صلح در اروپا و اوکراین هستیم."
به نوشته رویترز بخشی از این پول قرار است صرف حمایت از تیمهای مخصوص ثبت و ضبط اسناد و مدارک سواستفادههای حقوق بشری و جنایات جنگی از جمله آنهایی که بعد از عقبنشینیهای روسیه مشخص شدند، شود.
همچنین بودجه مضاعفی نیز صرف حمایت از جامعه مدنی در کلیت منطقه از جمله حمایت از خبرنگاران در بلاروس، روسیه و اوکراین میشود.
جیمز کلورلی وزیر امور خارجه انگلیس و کاترین کولونا وزیر امور خارجه فرانسه در پاریس گفت و گو کردند و بر ادامه حمایت از کی یف و تقویت همکاری در اقیانوس هند و اقیانوس آرام توافق کردند.
وزرای خارجه انگلیس و فرانسه در بیانیه ای مشترک بر عزم خود برای ارائه حمایت های سیاسی، نظامی، انسانی و اقتصادی اوکراین برای دفاع از حاکمیت و تمامیت ارضی و افزایش انعطاف پذیری آن برای زمستان آینده و پس از آن تاکید کردند.
بر اساس بیانیه منتشر شده، مقامات دو کشور در جریان مذاکرات جمعه شب مسائلی مانند مهاجرت غیرقانونی، تغییرات آب و هوایی و مسائل انرژی را مورد بحث و بررسی قرار دادند.
وزرای خارجه فرانسه و انگلیس همچنین به تقویت همکاری در حمایت از یک همکاری هند و اقیانوس آرام و هماهنگی پاسخها به چالشهای سیستمی ناشی از چینی که به طور فزایندهای قاطعانه ایجاد میکند متعهد شدند.
در بیانیه ای که توسط دولت انگلیس منتشر شده آمده است که فرانسه و انگلیس قصد دارند چین را با توجه به عملیات نظامی ویژه روسیه در اوکراین تحت فشار قرار دهند.
ه دنبال خروج نیروهای نظامی روسیه از خرسون، رییسجمهوری اوکراین در پیامی آن را یک "واقعه تاریخی" خواند.
به گزارش رویترز، ولودیمیر زلنسکی رییسجمهوری اوکراین در این پیام ویدیویی گفت: امروز یک روز تاریخی است. ما به زودی جنوب کشور را پس میگیریم، ما خرسون را پس میگیریم.
وی ادامه داد: نیروهای ما به سمت خرسون در حرکت هستند و عملیات امن سازی و خنثیسازی مینهای زمینی در سریعترین زمان ممکن آغاز خواهد شد.
تارنمای خبری هیل نیز در گزارش اظهارات زلنسکی نوشت: رییسجمهوری اوکراین در بخشی از این پیام با مخاطب قرار دادن نیروهای مخالف اعلام کرد که سربازان روسی، مزدوران و همکاران آنها که جا ماندهاند خود را تسلیم کنند.
زلنسکی با تاکید بر اینکه تسلیم داوطلبانه تنها راهکار پیش روی به جا ماندهها است، اطمینان داد که اوکراین با آنها براساس قوانین و استانداردهای بینالمللی برخورد خواهد کرد.
رویترز در این گزارش با اشاره به ویدیوهای منتشر شده از جشن و شادی مردم خرسون ادامه داد: مردم محلی پرچم اوکراین را به عنوان نماد پایان حضور ۸ ماهه نیروهای روسی در این شهر، در میدان مرکزی قرار دادند. ساکنان خرسون با حضور در میدان مرکزی شهر به استقبال از سربازان اوکراینی رفتند.
بر این اساس، این سومین عقب نشینی مسکو در جنگ با اوکراین محسوب میشود.
یک مقام ارشد روسیه در اظهاراتی عقبنشینی از دنیپرو را دردناک اما ضروری دانست و گفت مسکو میتواند با سازماندهی دوباره حمله جدیدی را آغاز کند.
تشکیل ارتش پهپادی از سوی اوکراین
وزیر دفاع اوکراین گفت، کییف قصد دارد یک صنعت نظامی و دفاعی قدرتمند از جمله "ارتش هواپیماهای بدون سرنشین" ایجاد کند و گرفتن سهام شرکتهای استراتژیک بخشی از این حرکت است.
«اولکسی رزنیکوف» وزیر دفاع اوکراین در مصاحبه با خبرگزاری رویترز گفت که کشورش به دنبال ساخت توپخانهای مطابق با استاندارد ناتوست و به ساخت قابلیتهای پارازیت پهپاد و ساخت پهپادهای هوا – زیردریایی و زمینی نیاز دارد. او اینها را "آینده جنگ در این سیاره" نامید.
او گفت که اوکراین در حال ساخت «ارتش پهپادها» برای مقاومت در برابر حمله روسیه است. براساس ادعاهای کییف، مسکو در هفتههای اخیر موجی از پهپادها را برای ضربه زدن به زیرساختهای حیاتی اوکراین به راه انداخته است.
وزیر دفاع اوکراین که در منطقه کاملا حفاظتشدهای در مرکز کییف صحبت میکرد، افزود: ما سعی داریم شبیه اسرائیل باشیم؛ مستقلتر طی سالهای آینده. به نظرم بهترین پاسخ را میتوان در اسرائیل دید... توسعه صنعت ملی خودشان برای نیروهای مسلح خودشان. همین باعث مستقل بودن آنها میشود.
اوکراین در طول جنگ روسیه که در فوریه آغاز شد، به شدت به سیستمهای تسلیحاتی پیشرفته غربی متکی بوده و از موشکاندازهای متعددی مانند هیمارس برای ضربه زدن به خطوط تدارکاتی و پستهای فرماندهی روسیه در جنوب استفاده کرده است.
وزیر دفاع اوکراین همچنین گفت: ما فهمیدیم که با استفاده از سیستمهای تسلیحاتی شوروی... ما مستقل نیستیم و بهتر است سیستمهای جدید با مهمات جدید منطبق با استاندارد ناتو داشته باشیم. ما ایدهای برای داشتن سامانههای ۱۵۵ میلیمتری اوکراینی هم داریم که کالیبر استاندارد توپخانه ناتوست.
رزنیکوف در مصاحبه خود با رویترز گفت که گرفتن سهام شرکتهای استراتژیک کلیدی بخشی از حرکت دفاعی گستردهتر کییف است. او ایجاد سرمایهگذاریهای مشترک، خصوصیسازی یا تبدیل شیوه ادره نهادها و ارگانهای عمومی یا دولتی به نوع بخش خصوصی را پیشنهاد کرد.
او افزود که اوکراین در حال حاضر به طور موثر بخش مهمی از دفاع ناتو در جناح شرقی این ائتلاف غربی بوده و اوکراین با شرکای خارجی درباره چگونگی توسعه سیستمها و سرمایهگذاریهای مشترک رایزنی میکند. رزنیکوف گفت: مهم نیست که ما چه زمانی به صورت رسمی عضو ناتو شویم. ما در حال حاضر به صورت عملی به یک شریک ناتو تبدیل شدهایم. به همین دلیل است که ما باید صنعت نظامی خود را با هم توسعه دهیم.
حمله اوکراین با موشک های آمریکایی به لوهانسک
مقامات جمهوری خلق لوهانسک از بمباران شهر «استاخانوف» توسط گروههای مسلح اوکراینی با استفاده از موشکهای هیمارس HIMARS خبر دادند.
بر اساس این گزارش، دفتر نمایندگی جمهوری خلق لوهانسک امروز شنبه با صدور بیانیهای اعلام کرد که نیروهای اوکراینی دو فروند موشک از سامانه آمریکایی «HIMARS» را به سمت شهر استاخانوف در لوهانسک شلیک کردند.
این حمله در حالی است که نیروهای اوکراینی به هدف قرار دادن محلههای مسکونی و زیرساختها در مناطق و شهرهای دو جمهوری خلق لوهانسک و دونتسک ادامه میدهند.
همچنین روز گذشته وزارت دفاع روسیه بیانیهای درباره خنثی کردن حمله نیروهای اوکراینی به دو شهر در جمهوری خلق لوهانسک منتشر کرد. از سوی دیگر، وزارت دفاع روسیه اعلام کرد که تمامی نظامیان روس دیروز جمعه در ساحل غربی رودخانه «دنیپر» در استان خرسون مستقر شدند.
شایان ذکر است که همه پرسی الحاق جمهوریهای خلق دونتسک و لوهانسک و مناطق خرسون و زاپروژیا برای تعیین سرنوشت خود از ۲۳ تا ۲۷ سپتامبر برگزار شد و مردم این مناطق از الحاق به خاک روسیه شدیداً حمایت کردند.
آلمان یک میلیارد یورو برای حمایت از اوکراین اختصاص میدهد
خبرگزاری رویترز، با استناد به یک سند گزارش داد، دولت آلمان مبلغ یک میلیارد یورو (1.03 میلیارد دلار) از بودجه سال 2023 خود را برای حمایت از اوکراین از جمله در زمینه دفاع در برابر حملات سایبری روسیه و جمعآوری اسناد و مدارک جنایات جنگی اختصاص داده است.
به گزارش خبرگزاری رویترز، اختصاص این مبلغ مضاعف در حالی انجام میشود که اختلافاتی در آلمان بر سر تشدید کمکهای نظامی به اوکراینی که از نیازش به داشتن تسلیحات تهاجمی بیشتر از جمله تانک برای پیشرفتش در جنگ با ارتش روسیه حرف زده ایجاد شده است.
اختصاص این بودجه یک پیروزی برای سبزهای آلمان، از احزاب حاضر در ائتلاف که قویترین حزب حمایت کننده از ارائه کمکهای نظامی به اوکراین از زمان شروع حمله روسیه در ماه فوریه گذشته به این کشور بوده محسوب میشود.
آلمان سومین حامی نظامی بزرگ اوکراین است هر چند که هنوز در زمینه ارائه کمکهای تسلیحاتی به اوکراین به پای آمریکا که کمکهایش نقش چشمگیری در موفقیتهای جنگی نیروهای مسلح اوکراین از جمله در بارزترین آنها یعنی بازپس گیری شهر خرسون در روز جمعه داشته، نمیرسد.
روبین واگنر، یک قانونگذار حزب سبز آلمان که رئیس گروه پارلمانی اوکراین در پارلمان کشورش است، گفت: "اختصاص این بودجه برای اوکراین تصریح میکند که حمایت ما خیلی فراتر از تحویل تسلیحات مهم و لازم خواهد رفت. ما به میزان چشمگیری در حال سرمایه گذاری در صلح در اروپا و اوکراین هستیم."
به نوشته رویترز بخشی از این پول قرار است صرف حمایت از تیمهای مخصوص ثبت و ضبط اسناد و مدارک سواستفادههای حقوق بشری و جنایات جنگی از جمله آنهایی که بعد از عقبنشینیهای روسیه مشخص شدند، شود.
همچنین بودجه مضاعفی نیز صرف حمایت از جامعه مدنی در کلیت منطقه از جمله حمایت از خبرنگاران در بلاروس، روسیه و اوکراین میشود.