بین الملل تابناک: دویست و شصت و چهارمین روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
وزارت امورخارجه روسیه روز دوشنبه اعلام کرد که در واکنش به تحریمهای کانادا علیه روسیه، ۱۰۰ کانادایی به فهرست افراد ممنوع الورود به این کشور اضافه شدهاند.
به گزارش ان بی سی، در بیانیه وزارتخانه امورخارجه روسیه آمده است که مارگارت اتوود نویسنده، جیم کری بازیگر و امی نایت، مورخ کانادایی، در لیست ممنوعه قرار دارند.
این وزارتخانه اعلام کرده این سه نفر و ۹۷ تن دیگر، که بسیاری از آنها با سازمانهای اوکراینی مرتبط هستند، به دلیل ارتباط با تشکیلاتی موسوم به گروه تهاجمی ضد روسی کانادا مورد تحریم قرار گرفتهاند.
دولت کانادا نیز دوشنبه ضمن اعلام لیست جدید تحریمهای خود علیه اتباع روس، از بسته جدید کمکهای نظامی خود به کییف رونمایی کرد.
مجمع عمومی سازمان ملل در نشست فوق العاده روز دوشنبه به وقت محلی خود قطعنامه ایجاد مکانیسم بین المللی برای جبران خسارات ناشی از جنگ روسیه در اوکراین را تصویب کرد.
در رای گیری برای این قطعنامه در مجمع عمومی سازمان ملل، ۹۴ کشور رای موافق، ۱۳ کشور مخالف و ۷۴ کشور رای ممتنع دادند.
علاوه بر روسیه، کشورهای چین، ایران، بلاروس، آفریقای مرکزی، کوبا، کره شمالی، اریتره، اتیوپی، مالی، نیکاراگوئه، سوریه و زیمباوه به این قطعنامه رای منفی دادند.
مجمع عمومی سازمان ملل متحد با صدور این قطعنامه، خواستار پاسخگویی روسیه به خاطر حمله به اوکراین شد و قطعنامهای را تصویب کرد که موجب آن پرداخت غرامت به اوکراین از سوی روسیه به رسمیت شناخته می شود.
این قطعنامه که توسط ۹۴ کشور از ۱۹۳ عضو مجمع حمایت شد، اذعان می دارد که روسیه باید در قبال نقض قوانین بینالمللی در اوکراین پاسخگو باشد و "عواقب حقوقی تمام اقدامات نادرست بینالمللی خود از جمله جبران خسارت وارده را متحمل شود."
واسیلی نبنزیا سفیر روسیه در سازمان ملل گفت که غرب به صورت دسته جمعی هر کاری انجام می دهد تا برای فروش دارایی های روسیه که از آغاز عملیات نظامی ویژه مسکو در اوکراین مسدود کرده است، مشروعیت ایجاد کند.
سفیر روسیه خاطرنشان کرد که غرب مدتها به دنبال آزادسازی داراییهای روسیه بوده است اما قصدی برای بازگرداندن این دارایی ها به مالک واقعیشان نداشته بلکه هدف داشته برای کمک به اوکراین این دارایی ها را هزینه کند.
قطعنامه مجمع عمومی بر لزوم پاسخگویی مسکو در قبال عواقب قانونی تخلفات و اجبار آن به پرداخت غرامت تاکید می کند.
این قطعنامه همچنین به کشورهای عضو توصیه میکند که جمعآوری شواهد نقض روسیه را تقویت و هماهنگ کنند.
در نشست ویژه مجمع عمومی سازمان ملل متحد در مورد اوکراین، کشورهای غربی به خسارت و خرابی عظیم ناشی اوکراین اشاره کردند و گفتند که این خسارتها مستلزم حمایت طولانی مدت از این کشور برای بازسازی است.
کشورهای غربی معتقد بودند از آنجا که روسیه تنها عامل این ایجاد خسارت است، باید هزینه جبران آن را بپردازد.
همزمان با صدور این قطعنامه ، دمیتری پسکوف سخنگوی کاخ کرملین تایید کرد که مذاکراتی طی روز جاری میان هیات های روسیه و آمریکا در آنکارا، برگزار شده است.
«پیتر زیجارتو» وزیر امور خارجه مجارستان روز دوشنبه گفت که این کشور، تنها کشور اتحادیه اروپاست که به آموزش نیروهای اوکراینی نمیپردازد.
وی که با خبرگزاری ریانووستی مصاحبه میکرد، گفت: «بوداپست پیگیر صلح و نه تشدید تنشهاست».
اظهارات زیجارتو پس از آن مطرح شد که فنلاند خبر داد که به کشورهای آموزش دهنده نیروهای اوکراینی پیوسته است.
پیشتر «ویکتور اوربان» نخست وزیر مجارستان روز جمعه با انتقاد از اتحادیه اروپا گفت که این اتحادیه مسیر تشدید تنش در اوکراین را انتخاب کرده است.
وی در ادامه سخنانش هشدار داد: «ادامه خصومتها و تحریمها علیه روسیه، کشورهای اتحادیه اروپا را وارد رکود خواهد کرد».
اوربان که این سخنان را در نشست کشورهای ترک زبان در سمرقند اوزبکستان مطرح میکرد، گفت: «صدای کسانی که خواستار صلح بوده بسیار آرامتر از صدای کسانی است که تنشها را افزایش میدهند».
وی با اشاره به سیاست کشورهای غربی در اوکراین گفت: «ما در اتحادیه اروپا در مارپیچ تشدید تنش قرار داریم. نخست به ارسال کمکهای نظامی غیرکشنده پرداختیم، سپس ارسال تسلیحات کشنده را آغاز کردیم و هم اکنون در حال آموزش نیروهای اوکراینی در سرزمینهای اروپا هستیم».
نخست وزیر مجارستان نیز چندی پیش گفته بود: «ما نمیتوانیم مثل کبک سرمان را زیر برف کنیم. ما باید با واقعیت روبرو شویم. اگر این وضعیت ادامه یابد، تحریمها اروپا را تکان خواهد داد، اقتصاد این قاره به زانو در خواهد آمد و ممکن است جان مردم به خطر بیفتد و ظاهرا لازم است ما خودمان را برای یک جنگ طولانی مدت آماده کنیم.»
روسیه امروز درباره پیشرویهای نظامی ارتش این کشور در منطقه دونباس گزارش داده و گفته نیروهای مسکو با عقب راندن نیروهای اوکراینی اقدام به آزادسازی چند نقطه کردهاند.
ارتش روسیه امروز دوشنبه اعلام کرد روستای راهبردی «پاولوکا» در جنوب غرب دونتسک آزاد شده و از نیروهای اوکراینی پاکسازی شده است.
این روستا که در یک تقاطع کلیدی واقع شده در هفتههای گذشته صحنه درگیریهای شدید میان نیروهای روسیه و اوکراین بوده است. وزارت دفاع روسیه گفته ارتش اوکراین در این درگیریها متحمل تلفات شدید شدهاند. طبق اعلام روسیه، نسبت تلفات ارتش اوکراین به روسیه ۹ به ۱ بوده است.
رئیس جمهوری دونتسک اندکی قبلتر گفته بود که این روستا در منطقه مهمی واقع شده و تصرف آن پیشروی نیروهای روسیه به شمال منطقه را تسهیل میکند. این پیشروی برای عقبراندن اوکراین از مرکز دونتسک ضروری است.
ایالات متحده آمریکا در تداوم تحریم های خود علیه روسیه، ۵۰ شخص، نهاد و هواپیمای روسی را تحریم کرد.
وزارت خزانه داری آمریکا روز دوشنبه به وقت محلی اعلام کرد تحریمهای جدیدی را علیه ۱۴ شخص و ۲۸ نهاد روسیه اعمال کرده است.
بر اساس اطلاعیه وزارت خزانهداری آمریکا، در دور جدیدی از تحریم ها علیه روسیه همچنین هشت هواپیمای روسیه نیز تحریم شده است.
این تحریم ها در حالی است که وزیر خزانه داری آمریکا در حاشیه نشست کشورهای گروه ۲۰ در اندونزی گفت: بعضی از تحریمهای روسیه حتی بعد از توافق صلح با اوکراین همچنان باقی خواهد ماند.
جنت یلن، وزیر خزانه داری آمریکا گفت برخی از تحریمهای اعمال شده این کشور علیه روسیه حتی پس از هرگونه توافق صلح با اوکراین ممکن است همچنان پابرجا بماند.
روزنامه وال استریت ژورنال به نقل از یلن نوشت: با وجود هرگونه توافق صلح بین روسیه و اوکراین نیز نیاز به بازنگری بر تحریمهای تصویب شده علیه مسکو احساس میشود و ممکن است بعضی از این تحریمها هنوز بعد از توافق به قوت خود باقی بماند.
یلن در مصاحبهای در حاشیه نشست کشورهای گروه ۲۰ در بالی اندونزی افزود: فکر میکنم صلح در اوکراین ممکن است موجب تعدیل تحریمها علیه روسیه شود.
معاون وزیر خارجه فدراسیون روسیه می گوید: تحریمهای غرب در راستای تسلط بر جهان، و جنگ رسانهای ناتو و آمریکا برای تاثیرگذاری بر جوانان و انقطاع میان نسلی انجام میشود.
ایگنازیو کاسیس رئیس جمهوری سوئیس اعلام کرد که این کشور برغم فشارها اسلحه به اوکراین نمیدهد و به هیچ وجه در منازعههای مسلحانه مشارکت نمیکند.
رئیس جمهور سوئیس درحالیکه کشورهای غربی خود را متعهد به کمک نظامی به اوکراین میدانند، به خبرگزاری اسپوتنیک گفت: نه در جریان جنگ اول جهانی، نه حتی در جریان جنگ دوم ما اسلحه صادر نکردیم.
وی درحاشیه مجمع صلح پاریس، افزود: ما اسلحه صادر نمیکنیم، ما به صورت مستقیم یا غیر مستقیم چه از نظر ارسال سلاح یا ارسال نیرو، چه در اوکراین، روسیه یا هر جای دیگر در جهان، در مناقشه نظامی شرکت نخواهیم کرد.
کاسیس اضافه کرد فشاری که سوئیس در این زمینه (ارسال سلاح ) با آن مواجه است، همچنان ادامه دارد.
«کریستین لامبرشت» وزیر دفاع آلمان ماه گذشته در نامه ای به دولت برن، خواستار صدور مجوز برای تامین ۱۲ هزار و ۴۰۰ گلوله مهمات ساخت سوئیس برای تانک های ضد هواپیما شد که برلین پیشتر برای کمک به کییف در برابر روسیه، به اوکراین تحویل داده بود.
دولت سوئیس با صدور بیانیه ای اعلام کرد: به موجب اصل رفتار برابر در قانون بی طرفی، سوئیس نمیتواند با درخواست انتقال تجهیزات جنگی ساخت سوئیس به اوکراین تا زمانی که کی یف درگیر یک جنگ مسلحانه بین المللی است، موافقت کند.
رسانههای غربی از سفر از پیش اعلام نشده «ولودیمیر زلنسکی» رئیس جمهور اوکراین از شهر تازه آزاده خرسون در جنوب این کشور خبر دادهاند.
براساس گزارش رویترز، زلنسکی روز دوشنبه به شهر خرسون سفر کرد و در آنجا برای نظامیان اوکراینی سخنرانی کرد.
سفر زلنسکی به خرسون چند روز بعد از خروج نیروهای روس از این شهر راهبردی انجام شده است. خرسون از اولین شهرهایی بود که در کنترل نظامی روسیه قرار گرفت و طی ماههای گذشته در کنترل روسیه بود.
زلنسکی به نیروهایی که در مقابل ساختمان اداری در میدان اصلی شهر خرسون ایستاده بودند، گفت: «ما در حال حرکت به جلو هستیم. ما برای صلح؛ صلح برای همه کشورمان آمادهایم.
زلنسکی در ادامه سخنرانی خود از حمایت ناتو و سایر متحدانشان در جنگ علیه روسیه تشکر کرد و گفت، دریافت سامانههای موشکی توپخانه با تحرک بالا (HIMARS) از آمریکا تفاوت بزرگی برای ما در جنگ ایجاد کرده است.
جوزپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه قبل از آغاز نشست وزرای خارجه این اتحادیه در بروکسل از افزایش تحریمها علیه ایران خبر داد.
نشست وزرای خارجه اتحادیه اروپا امروز دوشنبه در بروکسل برگزار خواهد شد. افزایش تحریمها علیه ایران، بحران و مسائل حوزه بالکان دستور اصلی نشست امروز است.
بورل درباره ایران گفت، در آستانه افزایش تحریمهای بیشتر علیه افراد و نهادهای مسئول در ارتباط با آنچه که وی خشونت علیه معترضان خوانده است، هستیم.
اتحادیه اروپا پیش از این 11 فرد و 4 نهاد حقوقی ایرانی را در همین زمینه تحریم کرده است.
جمهوری اسلامی ایران با هشدار درباره دخالت در امور داخلی، کشورهای غربی از جمله برخی کشورهای اروپایی را زمینه ساز اغتشاشات در ایران خوانده است.
سخنگوی وزارت امور خارجه اخیرا درباره اقدامات خصمانه کشورهای اروپایی علیه کشورمان گفته، اینگونه اقدامات ضد ایرانی بدون شک در حافظه مردم بزرگ ایران که شناخت خوبی از رویکردهای گزینشی و ضد حقوق بشری برخی رهبران اروپایی دارند، حک خواهد کرد.
جوزپ بورل در ادامه ادعاهای خود علیه ایران افزود: هیچ مدرکی دال بر ارسال موشک از ایران به روسیه وجود ندارد اما شواهد روشنی وجود دارد که نشان میدهد این کشور به روسیه پهپاد ارسال کرده است.
گزارش نیویورک تایمز از احتمال توقف حملات نظامی روسیه در زمستان
روزنامه نیویورک تایمز گزارش داد: زمستان سرد می تواند عملیات ویژه ارتش روسیه در اوکراین را تا شش ماه متوقف کند.
به نوشته نیویورک تایمز، باران و نرم شدن خاک در اواخر ماه نوامبر می تواند حرکت نیروهای اوکراینی و روسیه را کند و بارش برف سنگین احتمالی و هوای سرد نیز می تواند عملیات در میدان جنگ را متوقف کند.
روزنامه نیویورک تایمز به نقل از "کالین کال" معاون وزیر دفاع آمریکا در امور سیاست نوشت: شما در حال حاضر شاهد آب و هوای ناملایم در اوکراین هستید که اوضاع را کمی کند می کند. شرایط گل آلود نیز انجام حملات در مقیاس بزرگ را دشوار کرده است.
در این گزارش آمده است انتظار می رود درگیری در اوکراین به دلیل توقف اجباری در حرکت نیروها وارد مرحله جدیدی شود و ارتش روسیه بر حملات علیه زیرساخت های اوکراین تمرکز خواهد کرد.
نیویورک تایمز همچنین به نقل از مقامات آمریکایی در دولت بایدن گزارش داد که برای واشنگتن مهم است که از توقف زمستانی برای افزایش عرضه تسلیحات به کی یف استفاده کند.
شولتز: روسیه پیشنهاد خود برای صلح در اوکراین را ارائه دهد
«اولاف شولتز» صدر اعظم آلمان روز یکشنبه گفت که از روسیه میخواهیم پیشنهادات خود برای تحقق صلح در اوکراین را ارائه دهد.
وی در ادامه سخنانش گفت: «هرگونه پیشنهاد صلح باید وحدت و حق حاکمیت اوکراین را مد نظر داشته باشد».
صدر اعظم آلمان اضافه کرد: «از عدم حضور پوتین در نشست سران گروه 20 متاسف بوده و امیدواریم که در لحظات اخیر تصمیم خود را تغییر دهد».
از سوی دیگر روزنامه آمریکایی والاستریت ژورنال شامگاه روز یکشنبه به نقل از منابع مطلع نوشت که «جیک سالیوان» مشاور امنیت ملی آمریکا به زلنسکی درباره ضرورت اعلام آمادگی برای انجام مذاکرات با روسیه تاکید کرده است.
بر اساس گزارش والاستریت ژورنال، سالیوان به زلنسکی گفته است که کییف با اعلام آمادگی برای مذاکرات، نفوذ را بدست خواهد آورد.
در این گزارش آمده که سالیوان به زلنسکی گفته که اوکراین باید به موضوعات واقعی و اولویتهای مذاکره فکر کند.
سالیوان همچنین به زلنسکی توصیه کرده است که درباره تلاشش برای بازپس گیری شبه جزیره کریمه، تجدید نظر کند.
این در حالی است که «سرگئی ریابکوف» معاون وزیر امور خارجه روسیه روز جمعه گفت، مسکو آماده مذاکره بدون پیششرط درباره اوکراین است.
ریابکوف در جمع خبرنگاران گفت: «میتوانم این موضع را تصدیق کنم که آماده مذاکره بدون پیششرط هستیم. پیش از این نیز آماده چنین اقدامی بودیم. کییف گوش به فرمان حامیان غربی، گفتوگوها را در حالی که در حال پیشرفت بودند، مختل کرد».
کشته شدن 240 نظامی اوکراین
وزارت دفاع روسیه اعلام کرد که حدود ۲۴۰ ملیگرای اوکراینی، ۳۰ مربی و مزدور خارجی کشته و یک بالگرد Mi-۸ اوکراینی و ۶ هواپیمای بدون سرنشین در مناطق مختلف سرنگون شدند.
به گزارش رسانه های روسی ایگور کوناشنکوف، سخنگوی وزارت دفاع روسیه روز یکشنبه در یک نشست خبری گفت:موشک های با دقت بالا در روستای دوبیوکا در منطقه چرکاسک زرادخانه تسلیحات هوایی نیروی هوایی اوکراین را منهدم کردند.
وی توضیح داد که دشمن دو بار در جهت کوبیانسک با کمک دو گروه تاکتیکی گروهان با حمایت ملی گرایان تلاش کرد تا به واحدهای نیروهای روسی در جمهوری خلق لوگانسک حمله کند اما هر دو تلاش ناموفق بود.
وی افزود: نیروهای عملیاتی و تاکتیکی، ارتش، نیروهای موشکی و توپخانه روسیه ۶۲ واحد توپخانه را در مواضع، مراکز جمع آوری نیروی انسانی و تجهیزات نظامی خود در ۱۸۳ منطقه بمباران کردند و یک رادار ضد باطری ساخت آمریکا منهدم شد.
کوناشنکوف خاطرنشان کرد: رادار سامانه موشکی ضد هوایی اوکراین (اس-۳۰۰) در حومه جمهوری خلق دونتسک و سه سامانه توپخانه M۷۷۷ ساخت آمریکا نیز منهدم شد.
کوناشنکوف افزود: ۱۳ موشک انداز از جمله ۱۰ موشک HIMAR در مجاورت چاپلینکا در منطقه خرسون و جیتلوفکا در جمهوری خلق لوگانسک رهگیری شدند.
به گفته سخنگوی وزارت دفاع روسیه؛ از آغاز عملیات ویژه نظامی تاکنون ۳۳۳ جنگنده، ۱۷۶ بالگرد، ۲۴۹۸ پهپاد، ۳۸۸ سامانه موشکی ضدهوایی، ۶۵۶۹ دستگاه تانک و سایر خودروهای زرهی جنگی و ۸۸۷ خودروی جنگی پرتابگر چندگانه منهدم شده است.
تصمیم گیری وزیران خارجه اتحادیه اروپا درباره آموزش ۱۵ هزار سرباز اوکراینی
شورای اتحادیه اروپا در سطح وزرای خارجه روز دوشنبه درباره آغاز ماموریت اتحادیه اروپا برای آموزش ۱۵۰۰۰ سرباز اوکراینی تصمیم گیری خواهد کرد.
وزیران خارجه اتحادیه اروپا همچنین وضعیت بالکان و بعد سیاست خارجی کنفرانس بینالمللی آب و هوای سازمان ملل را بررسی خواهند کرد.
همانطور که یک منبع در سرویس خارجی اتحادیه اروپا روز جمعه به خبرنگاران گفت، شورای اتحادیه اروپا "تصمیم رسمی درباره آغاز یک ماموریت برای حمایت از [اوکراین] و رویه تامین مالی آن خواهد گرفت." این ماموریت EUMAM اوکراین (ماموریت کمک نظامی اتحادیه اروپا برای اوکراین) نامیده خواهد شد.
تصمیم برای ایجاد چنین ماموریتی یک ماه پیش در ۱۷ اکتبر گرفته شد. همانطور که جوزپ بورل، نماینده عالی سیاست خارجی و امنیت اتحادیه اروپا در آن زمان گزارش داد، مأموریت اتحادیه اروپا برای آموزش نیروهای مسلح اوکراین ۲۴ ماه طراحی شده است.
به گفته سرویس خارجی اتحادیه اروپا، این مأموریت «آموزش های فردی، جمعی و ویژه برای نیروهای مسلح اوکراین و واحدهای دفاع ارضی» ارائه خواهد کرد. همچنین هماهنگی تلاشهای تک تک کشورهای اتحادیه اروپا را تضمین میکند که ارتش اوکراین را برای انجام عملیات نظامی علیه روسیه به صورت دوجانبه آموزش میدهد.