تابناک _ نمایندگان مجلس شورای اسلامی از توضیحات وزیر بهداشت درباره علت توزیع ناعادلانه امکانات بهداشتی و درمانی در سطح کشور قانع نشدند.
در جلسه صحن علنی امروز مجلس، پس از طرح سوال توسلی نماینده مردم بهار و کبودرآهنگ و تعدادی دیگر از نمایندگان از وزیر بهداشت و درمان پیرامون وضعیت بهداشت و درمان در شهرها و روستاها، نمایندگان با شنیدن گزارش و توضیحات وزیر بهداشت درمان و آموزش پزشکی با ۱۰۳ رای موافق، ۱۲۳ مخالف، ۷ رای ممتنع از مجموع ۲۴۵ نماینده از پاسخهای عیناللهی قانع نشدند؛ بنابراین، وزیر بهداشت و درمان از مجلس شورای اسلامی به عنوان چهارمین وزیر دولت سیزدهم از مجلس یازدهم کارت زرد گرفت.
وزارت بهداشت در موضوع دارو غافلگیر شد
نماینده مردم بهار و کبودرآهنگ در مجلس شورای اسلامی گفت: بنده از روز اول هشدار دادم، در برنامه آقای عیناللهی، درمان بر پیشگیری مقدم است و امروز در کارنامه ایشان میبینیم که هم درمان و هم پیشگیری دچار مشکل شده است.
فتح الله توسلی در جلسه علنی صبح امروز (سهشنبه) مجلس شورای اسلامی در طرح سوال خود از وزیر بهداشت در خصوص علت بی توجهی وزارت بهداشت به وضعیت بهداشتی و درمانی در شهرستانها و روستاها بیان کرد: در ابتدا از تلاش شبانه روزی کادر درمان به خاطر زحماتی که در دو سال گذشته و در دوران کرونا کشیدند قدردانی میکنم. صحبتهای بنده به معنای نادیده گرفتن زحمات دولت و وزرا نیست؛ اما هر یک از ما در برابر قرآن سوگند یاد کردیم که همواره برای استقلال کشور و حفظ حقوق مردم از قانون اساسی دفاع کنیم و آرامش مردم و استقلال کشور را مدنظر داشته باشیم. اگر به خاطر بیاوریم در زمان رای اعتماد به آقای عیناللهی در شهریورماه ۱۴۰۰ در برنامه اعلامی ایشان، هیچ استراتژی برای رفع دغدغه و چالشهای حوزه بهداشت کشور وجود نداشت و بنده آن موقع گفتم در برنامه ایشان درمان بر پیشگیری مقدم است، در حالی که سیاست نظام سلامت پیشگیری را بر درمان مقدم میداند.
وی در ادامه اظهار کرد: بنده اعلام کردم که دکتر عیناللهی انسانی شریف و پزشکی خوب است، اما لزوما نمیتواند وزیر موفقی باشد. اکنون عملکرد ایشان در یک سال و سه ماه گذشته نشان میدهد آنچه آن روز در برنامه ایشان دیدم در کارنامهشان رقم خورد. در ۴۵۴ روزی که ایشان مسئولیت وزارت بهداشت را بر عهده داشتند، ۲۷۷ تذکر کتبی از وی و ۲۲۴ سوال از عملکرد وزارت بهداشت در سامانه درج شده است؛ یعنی هر دو روز یک سوال و یک تذکر، ۹ فقره استیضاح و سه مورد تحقیق و تفحص ثبت شده است. آیا این آمار نگران کننده نیست؟
وی در ادامه اظهار کرد: در حوزه دارو وزارت بهداشت غافلگیر شد و برنامه ریزی دقیقی برای تامین دارو نداشت. از اردیبهشتماه ۱۴۰۱ هشدار داده شد که کارگروه سیاست گذاری و تخصیص ارز ترجیحی به وظایف خود عمل نکرده و تعامل لازم بین سازمان غذا و دارو و بانک مرکزی نیست؛ اما وزارت بهداشت به این هشدار توجه نکرد. کار را به جایی رساند که کمیسیون بهداشت مجلس شورای اسلامی در گزارش آبانماه خود این موضوع را متذکر شد. امروز با کمبود ۳۵۰ دارو که ۹۰ مورد آن پرمصرف است به ویژه در مناطق محروم مواجه هستیم. بنده چند روز پیش به انبار داروی شهرستان مراجعه کردم و تنها ۶ سرم در انبار دارو وجود داشت.
نماینده مردم بهار و کبودرآهنگ در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: در گزارشهای نظارتی تاکید شده بود که تعطیلی خط تولید سرم سازی شهید قاضی تبریز و یا تعمیرات بدون برنامه آن منجر به کمبود سرم در کشور میشود، اما این هشدار را جدی نگرفته و امروز با کمبود سرم و آنتی بیوتیکها در سراسر کشور مواجه هستیم.
نماینده مردم بهار و کبودرآهنگ در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: بنده هیچ مشکلی با شخص وزیر بهداشت ندارم و بنا بر کارنامه عملکردی ایشان و گزارش دستگاههای نظارتی و گزارش کمیسیون مجلس شورای اسلامی و آنچه امروز در داروخانهها میبینم عملکرد ایشان را زیر سوال میبرم. بنده به دنبال مسائل حوزه انتخابیه نیستم، ایشان خیلی از مسائل حوزه انتخابیه بنده را تامین کرده است، اما ما قسم خوردیم در برابر مسائل عموم مردم بیتفاوت نباشیم.
سوال بنده این است که در سال ۱۴۰۴ با این روند به کجا میرسیم؟ آیا سیاستهای کلی و توصیههای رهبر انقلاب محقق میشود؟ ایشان در کتابی به طرح عدالت اشاره داشتند و بنده خط به خط آن را مطالعه کردم، اما به هیچ یک از آن عمل نشده است. ایشان در کتابی دیگر از بهترین کاغذ گلاسه استفاده و گزارش عملکردی خود را ارائه کرده است، اما آنچه امروز میبینم و قضاوت میکنم، براساس چیزی است که در داروخانهها و بطن جامعه دیده میشود.
وی در ادامه تاکید کرد: کشوری که در منطقه حرف اول را میزند، آیا باید در تهیه سرم با مشکل مواجه شود؟ مگر سرم چه چیز خاصی است که مردم باید داروخانههای متعددی را برای یافتن آن زیرپا بگذارند؟ دستگاه عریض و طویل وزارت بهداشت پیشبینی لازم را برای تامین نیازهای اولیه در حوزه دارو نداشت. آیا با این رویه ارتقای شاخصهای سلامت که در سیاستهای کلی بر آن تاکید شده محقق میشود؟
توسلی اضافه کرد: آقای عیناللهی وزارت بهداشت و دانشگاه علوم پزشکی باید نگاه استراتژیکی به آینده داشته باشد. اما امروز حتی پزشکان حاضر نیستند در مناطق محروم کار کنند و نگاه وزارت بهداشت این است تا پزشکان در هر جایی که درآمد بیشتری دارد، قرار گیرند.
جلیل میرمحمدی نایب رئیس کمیسیون بهداشت و درمان در توضیح سوال فتحالله توسلی از وزیر بهداشت و درمان، گفت: با گذشت نزدیک شش ماه از مسئولیت جناب آقای دکتر عین اللهی، شاهد یک اقدام مهم از جانب دولت و ایشان در زمینه واکسیناسیون هستیم که قابل تقدیر وتشکر است و از این بابت تشکر و قدردانی می کنیم ، اما متاسفانه در سایر حوزه ها به نظر می رسد این وزارت فاقد برنامه منظم و جامع نگر است؛ چنانکه اکنون در بسیاری از شهرستان ها از جمله در حوزه انتخابیه بهار و کبودرآهنگ اغلب درمانگاه ها در اوج حضور بیماران فاقد پزشک هستند و کادر پرستاری هم در حداقل و در مواردی حتی درمانگاه تعطیل شده است.
درمانگاههای مناطق محروم به دلیل عدم حضور پزشک با حداقل ساعت کاری فعالیت می کنند و پیگیری اینجانب حتی برای اجرای دستورهای وزیر محترم و معاونین ایشان عملا بی نتیجه مانده و اصولا بدنه وزارت و دانشگاه علوم پزشکی هیچ حرف شنوی از وزیر ندارند و دستورات ایشان عملا روی کاغذ باقی مانده است. این عدم اجرای دستورهای وزیر محترم یا با هماهنگی ایشان است تا صرفا پاسخی به نمایندگان محترم داده شده باشد و بنا بر اجرا نیست، یا برخی معاونین و روسای دانشگاه های علوم پزشکی قصد اجرای دستورهای وزیر محترم را ندارند که در هر صورت امنیت جانی مردم و سلامت مردم به خطر می افتد.
ده ها دستور از وزیر محترم برای تامین تجهیزات پزشکی، تغییر ساعت درمانگاه، تامین کادر پزشکی و.... اخذ شده است و عملا اجرا نشده اند.
وزارت بهداشت هیچ برنامه ای برای استفاده از طرح های تشویقی و تنبیهی برای ترغیب پزشکان جهت حضور در مناطق محروم ندارد و روسای دانشگاه علوم پزشکی اعلام می کنند، پزشکان حاضر نیستند در مناطق محروم حضور پیدا کنند و نتیجه آن محرومیت مضاعف برای مناطق محروم است که هم باید محرومیت را تحمل کنند هم از خدمات بهداشت و درمان محروم هستند و جالب اینکه این وزارت برای جذب دانشجویان پزشکی هم برنامه ای ندارد اگر نگوییم مخالف است.
سلامت دهان و دندان در مناطق مختلف کشور به دلیل عدم توزیع عادلانه امکانات و کادر پزشکی به خطر افتاده است.
زیرساخت های بیمارستانی، درمانگاهی و حتی خانه های بهداشت و درمان در مناطق و شهرستان ها بسیار پایین تر از معدل کشوری است و وزارت بهداشت سال ها به این موضوع بی توجه بوده و این بی توجهی همچنان ادامه دارد، در حالی که در کشور برای هر ۶۱۰ نفر یک تخت بیمارستونی وجود دارد در شهرستان کبودراهنگ برای هر ۲۰۰۰ نفر یک تخت است و تنها یک بیمارستان کوچک بدون اورژانس در شهرستانی با ۱۳۰ روستا و سه شهر وجود دارد.
خدمات آزمایشگاهی در سطح کشور عادلانه توزیع نشده و برای یک آزمایش ساده بیمار باید ده ها کیلومتر راه را بپیماید.
فقدان زیرساخت های نرم افزاری و سخت افزاری، ناهماهنگی بین بیمه ها، بیمارستانها و سایر مراکز اجرای نسخه الکترونیکی را با مشکل جدی مواجه کرده و موجب سردرگمی بیماران شده است؛ اینها صرفا خلاصه ای وضعیت بهداشت و درمان کشور است.
وزیر بهداشت: باید ماندگاری نیروهای تخصصی را در مناطق محروم افزایش دهیم
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با اشاره به برنامههای وزارت بهداشت در زمینه افزایش نیروی انسانی در مناطق محروم گفت: در زمینه آن بخشی که مربوط به وزارت بهداشت است، ما سقف کارانه دریافتی نیروهای انسانی متخصص را در مناطق محروم برداشتیم که این گامی جهت تامین نیرویهای انسانی متخصص در مناطق محروم است.
بهرام عیناللهی در جلسه علنی امروز سهشنبه مجلس شورای اسلامی در جریان رسیدگی به سوال فتحالله توسلی نماینده بهار و کبودرآهنگ و ۶۴ تن از نمایندگان درباره علت بی توجهی وزارت بهداشت به وضعیت بهداشت و درمان شهرستانها و روستاها و برنامه این وزارتخانه برای تامین کادر پزشکی در کشور بهویژه در شهرستانها و مناطق محروم طی اظهاراتی در صحن مجلس گفت: نسبت به مناطق کمتر برخوردار هم خودم همواره توجه داشتهام و هم به همه مدیران مرتب گفته میشود که در این زمینه همکاری کنند.
وی افزود: در آغاز کار وزارت بهداشت، طرح عدالت و تعالی نظام سلامت را با شاخصه ها و زمانبندی مشخص نوشتیم؛ بنابراین برنامهای مشخص داشتیم. همچنین مهمترین موضوع در برنامهای که در ابتدای کار عنوان کردم این بود که بتوانیم کرونا را تا بهمن کنترل کنیم. برخی میگفتند که مگر میشود ولی دیدیم که با اجرای طرح واکسیناسیون وسیع این کار انجام شد. بزرگترین اقدام ما کنترل کرونا بود که مقام معظم رهبری هم در فرمایش اخیرشان به این موضوع بهعنوان یک فعالیت چشمگیر در حوزه سلامت اشاره کردند.
وزیر بهداشت با بیان اینکه «این که نمایندگان محترم به سلامت توجه دارند باعث افتخار ماست»، اظهار کرد: طرح دارویاری را جهت برداشتن تعارض منافع و رسیدن ارز ترجیحی به هدف اصلی اجرا کردیم که طرحی بسیار موفق در کشور بود اما با اجرای این طرح منافع برخی دچار خدشه گشت و مقاومتهایی در این زمینه ایجاد شد اما این طرح همچنان در حال اجراست و با تسهیلاتی که از سوی بانک مرکزی تخصیص یافت و با کاهش عوارض واردات از ۹ درصد به یک درصد کمبودهایی که درباره دارو وجود داشت، به شدت در حال کاهش است.
عیناللهی در ادامه با اشاره به برنامههای وزارت بهداشت در زمینه افزایش نیروی انسانی در مناطق محروم عنوان کرد: در درجه نخست، باید ماندگاری نیروهای تخصصی را در مناطق محروم افزایش دهیم که این موضوع صرفاً بر عهده وزارت بهداشت نیست؛ در زمینه آن بخشی که مربوط به وزارت بهداشت است، ما سقف کارانه دریافتی نیروهای انسانی متخصص را در مناطق محروم برداشتیم که این گامی جهت تامین نیرویهای انسانی متخصص در مناطق محروم است.
وی افزود: اعزام نیروهای تخصصی به استانهای مختلف در هر رشته تخصصی با توجه به نیازهای تخصصی موجود در استانها و نیز با اولویت مناطق محروم انجام میشود. در این زمینه در سال جاری ۱۰ هزار پزشک و دندانپزشک و همچنین ۲ هزار و ۲۰۰ متخصص به مناطق محروم اعزام شده اند.
وزیر بهداشت با تاکید بر لزوم افزایش ظرفیتها برای سال های آتی گفت: در این زمینه در راستای افزایش ظرفیت دانشجوی پزشکی، امسال ۱۰ هزار و ۸۰۰ دانشجوی پزشکی یعنی ۳ هزار و ۸۰۰ دانشجوی بیشتر نسبت به سال قبل حذف کردهایم. همچنین امسال اولین سالی است که ۴هزار نیروی تخصصی تر در تمام رشتهها پذیرفتیم که بصورت بومی ویژه بوده و هم در حال گزینش ۵۰۰ نفر بیشتر جهت تامین نیروی انسانی سال های آتی هستیم.
عین اللهی با تاکید بر اینکه امکاناتی که به استانها داده میشود، بر اساس قانون سطح بندی خدمات و منابع درمانی است، گفت: تمامی تجهیزات پزشکی که در دانشگاه های علوم پزشکی وجود دارد در سامانه دقیق ثبت می شود و بر اساس اطلاعات و شناسنامه موجود این تجهیزات و همچنین میزان فعال بودن مراکز درمانی این توزیع انجام می شود.
وی ادامه داد: در همین مدت، ۱۳۲ دستگاه تجهیزات پزشکی سرمایهای گران قیمت توزیع شده که رکوردی بی سابقه در وزارت بهداشت است که از این تعداد، ۷۲ دستگاه عمدتاً فقط به مناطق کمتر برخوردار تعلق گرفته که بر اساس طرح عدالت و تعالی نظام سلامت بوده است.
وزیر بهداشت با بیان اینکه «من و همکارانم مدیریتمان میدانی است» اظهار کرد: تاکنون ۷۶ سفر استانی به مناطق مختلف کشور داشتم و حضوری در جریان نیازهای مناطق محروم کشور قرار گرفتم و در جهت رفع آنها تلاش کردم. هدف اصلی ما تقویت شبکههای بهداشت و درمان کشور است و قطعاً بهداشت برای ما اهمیت دارد و در همین راستا نیز تاکنون ۸۵۰ طرح پروژه بهداشتی با زیر بنای ۱۰۸ هزار متر مربع به بهرهبرداری رسیده که عمدتاً برای مناطق محروم و کمتر برخوردار بوده است. ان شاءالله تا پایان سال در راستای تقویت و بازسازی نظام سلامت ۲ هزار پروژه بهداشتی و درمانی را با اولویت مناطق کمتر برخوردار انجام خواهیم داد و انتظار داریم در بودجه سال آتی نمایندگان به ما کمک کنند تا بتوانیم در زمینه ایجاد این پروژههای بهداشتی موفقتر عمل کنیم.
عین اللهی گفت: تاکنون ۱۰۸۰۰ تخت بیمارستانی و تجهیز ۷۹ مرکز درمانی تکمیل و ۳۳ هزار پروژه بیمارستانی افتتاح شده است. همچنین از امروز تا پایان سال هر هفته میتوانیم یک پروژه بیمارستانی را که در سالهای متعدد ناتمام مانده بود، به بهرهبرداری برسانیم. تا کنون ۱۶ پروژه اورژانس بیمارستانی و ۱۶ پروژه کلینیک ویژه، ۴ پروژه بلوک زایمان، ۳ پروژه مرکز تشخیص و درمان غربالگری سرطان، ۱۵ پروژه مسکن متخصصان و اقامتگاه پزشک و ۴۷ پروژه پایگاه اورژانس انجام شده است و تا پایان امسال ۷ هزار و ۹۰۰ تخت بیمارستانی علاوه بر ۱۰۸۰۰ عنوان شده در ۷۲ مرکز دیگر افتتاح خواهیم کرد. همچنین پیگیر استخدام ۲۹ هزار پرستار و ۶۰ هزار نیروی سلامت هستیم تا بتوانیم با توجه به افزایش تعداد تختهای بیمارستانی، خدمات لازم به مردم بدهیم.
وی عنوان کرد: درباره جوانی جمعیت، چون وزارت بهداشت در کم شدن جمعیت نقش اساسی داشته، تعهد دادیم که در افزایش و جوانی جمعیت کار کنیم. وزارت بهداشت به عنوان یک وزارت پیشرو در افزایش و جوانی جمعیت عمل کرده است.
وزیر بهداشت در ادامه با بیان اینکه «مهمترین اقدامی که می توانیم انجام دهیم تحت پوشش بیمه همگانی قرار دادن مردم است»، اظهار کرد: با مساعدت نمایندگان مجلس، ۶ میلیون از افراد ۳ دهک پایین جامعه را رایگان تحت پوشش بیمه قرار دادیم و بعد از ۴۳ سال از انقلاب عزیز اسلامی امسال بیمه همگانی محقق شد و افراد میتوانند با ارائه کدملی از خدمات بیمه همگانی استفاده کنند.
عین اللهی همچنین با اشاره به افتتاح صندوق بیماریهای خاص و صعبالعلاج گفت: درباره بیماریهای خاص و صعبالعلاج با کمک نمایندگان عزیز با ۵ هزار میلیارد تومان اعتبار تخصیص یافته، صندوق بیماریهای خاص و صعبالعلاج را در شورای عالی بیمه سلامت و هیات دولت به تصویب رساندیم و خوشحالم که طی هفتههای قبل این صندوق افتتاح شد. امیدواریم با همکاری های بعدی مجلس بتوانیم در زمینه بیماری های خاص نیز اقدامات بیشتری انجام دهیم.
وی با بیان اینکه «در زمینه انجام پژوهش در وزارت بهداشت کارهای بسیاری انجام شده است»، اظهار کرد: با توجه به فرمایش رهبری در زمینه ایجاد شهرکهای علمی و فناوری و فعالیتهای دانش بنیان، امسال ۴۳ درصد افزایش فعالیتهای دانش بنیان در کشور داشتیم که این اقدام باعث ارتقای رتبه علمی ما در جهان از ۱۶ به ۱۵ شد. امروز نزدیک به ۳ هزار عضو هیات علمی دانشگاه های کشور با وزارت بهداشت همکار هستند و وزارت بهداشت یکی از وزارتخانههای پیشتاز در به کارگیری نیروهای تخصصی برجسته و اساتید دانشگاه هستیم.