به گزارش «تابناک» به نقل از ایرنا، ند پرایس سخنگوی وزارت خارجه آمریکا عصر سه شنبه به وقت محلی در نشستی خبری در واشنگتن ادعا کرد: ما از ادعاهای ایران مبنی بر غنی سازی ۶۰ درصدی در تاسیسات فردو آگاهی داریم و می دانیم ایران دارای اورانیوم غنی سازی شده قابل توجهی است که استفاده غیر نظامی ندارند و اگر ایران تصمیم بگیرد می تواند آنها را بازهم غنی سازی کرده و به سطح تسلیحاتی برساند.
این مقام وزارت خارجه آمریکا مدعی شد ما به صراحت اعلام کرده ایم که اقدامات ایران برای تحت فشار قرار دادن آژانس بینالمللی انرژی اتمی و اعضای آن از طریق انجام اینگونه اقدامات تحریک آمیز، ایران را در موقعیتی قرار نمی دهد که اهرم بیشتری به دست آورد.
وی بدون اشاره به اقدامات تخریبی واشنگتن و غرب، مدعی شد: اقدامات تشدید کننده هسته ای ایران مخرب است و تنها به هزینه های بیشتر منجر میشود.
وی در ادامه ادعاهایش افزود: ما مصمم به جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته ای هستیم. و همچنان معتقدیم دیپلماسی بهترین راه برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته ای است.
وی در عین حال بار دیگر با اذعان به اینکه در حال حاضر مذاکرات برجام در دستور کار نیست و کشورش بر ناآرامی های ایران متمرکز است، مدعی شد ما بر حمایت از معترضان در سراسر ایران و پاسخگو کردن مقاماتی که مسئول سرکوب بی رحمانه اعتراضات هستند، متمرکز هستیم.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا با ادعای حمایت از حق مردم ایران برای ابراز خواسته های خود، نقش واشنگتن را در ناآرامی های ایران منکر و مدعی شد که ناآرامی ها به آمریکا ربطی ندارند اما این کشور از مردم خود هراس دارد.
شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی ۲۶ آبان ماه قطعنامه پیشنهادی آمریکا و سه کشور اروپایی را با ۲۶ رای موافق، ۲ رای مخالف و ۵ رای ممتنع تصویب کرد. سازمان انرژی اتمی ایران در واکنش به این قطعنامه تولید اورانیوم در تاسیسات فردو را تا غنای ۶۰ درصد افزایش داد. اقدامات صورت گرفته در فردو شامل تولید محصول اورانیوم UF۶ با غنای ۶۰ درصد برای نخستین بار در این مجتمع بوده و همزمان غنی سازی ۶۰ درصد در مجتمع شهید احمدی روشن (نطنز) نیز همچنان ادامه دارد.
دو قطعنامه شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی علیه ایران، دو واکنش تهران را درپی داشت و غنیسازی اورانیوم در سایتهای نطنز و فردو را به غنای ۶۰ درصد رساند.
پیش از این نیز، رابرت مالی نماینده ویژه آمریکا در امور ایران در اجلاس "گفتگوی مدیترانه" در رم ایتالیا گفت که باب دیپلماسی با ایران باز است اما به دلیل " انتخابهای ایران درباره درخواستهای فرابرجامی، ارسال پهپاد به روسیه برای استفاده در جنگ اوکراین، تهدید و گروگانگیری آمریکاییها"، رسیدن به توافق در اولویت کاخ سفید نیست.
مذاکره کننده ارشد آمریکا در گفت وگوهای غیرمستقیم با ایران مدعی شد: ایران طی دو ماه گذشته موضعی را اتخاذ کرد که با بازگشت به توافق در تناقض بود. وی ادعا کرد: آنها خواستههایی را مطرح میکنند که هیچ ارتباطی با برجام ندارد.
رابرت مالی افزود: ایالاتمتحده به جای تمرکز بر احیای برجام، بر حمایت از معترضان ایران و اقدامات جمهوری اسلامی در ارسال سلاح به روسیه متمرکز است.
مذاکرات وین پس از ماهها رایزنی های فشرده در وین به مرحلهای رسیده که چنانچه ایالات متحده آمریکا به عنوان طرف نقض کننده برجام مطالبات منطقی ایران و الزامات شکلگیری یک توافق پایدار و قابل اتکاء را بپذیرد، توافق نهایی حاصل خواهد شد.
اما دولت جو بایدن به دلیل مشکلات داخلی و فشار رژیم صهیونیستی، قدرت تصمیمگیری سیاسی برای بازگشت به توافق هستهای را ندارد و به تاکتیک مقصرنمایی و تعیین ضربالاجلهای ساختگی علیه ایران متوسل شده در حالیکه دستیابی به توافق نهایی در انتظار تصمیمهای سیاسی ایالات متحده آمریکا در خصوص چند موضوع باقیمانده مهم و کلیدی است.
جمهوری اسلامی ایران تاکید دارد که اگر طرف آمریکایی واقعبینانه عمل کند، امکان دستیابی به توافق در وین وجود دارد. توافق مد نظر ایران سندی است که تحریمها به صورت حداکثری رفع و منطقه هم از اجرای آن بهرهمند شود.
حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران اخیرا در گفتگوی تلفنی با جوسپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا اعلام کرد که ایران برای رسیدن به یک توافق خوب، قوی و پایدار آمادگی دارد.