بین الملل تابناک: دویست و هشتاد و پنجمین روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهور اوکراین اظهار کرد که ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه با حمله به اوکراین، مرتکب بزرگترین اشتباه در عمر خود شده است.
به گزارش خبرگزاری آناتولی، ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهور اوکراین روز چهارشنبه در سخنرانی ویدئویی خود در مراسم جایزه دموکراسی مادلین آلبرایت ( وزیر خارجه متوفی آمریکا) همچنین تاکید کرد که اوکراین و جهان باید از روسیه تضمین صلح، ثبات و امنیت دریافت کنند و مسکو باید "مسئولیت پذیر" شود.
زلنسکی در بخش دیگری از اظهارات خود گفت که هر گزینه دیگری غیر از پیروزی اوکراین اشتباه بوده و غیر قابل قبول است.
این در حالی است که ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه در نشستی با اعضای شورای حقوق بشر این کشور گفت با همه امکانات در مقابل سیاستهای غرب ایستادگی خواهد کرد.
ایراکلی گاریباشویلی، نخست وزیر گرجستان روز چهارشنبه به خبرنگاران گفت که کشورش به اوکراین کمک نظامی نمیکند زیرا نمیخواهد خودش را در این جنگ وارد کند.
وی گفت به صراحت اعلام میکنیم که به عنوان یک طرف جنگ در این درگیری وارد نخواهیم شد.
آندری کاسیانوف، کاردار موقت اوکراین در گرجستان، روز سهشنبه گفت که کییف بارها از تفلیس خواسته است تجهیزات نظامی در اختیار کشورش قرار دهد ولی تا کنون این درخواستها بیپاسخ مانده است.
پس از اعلام موضع کشور گرجستان برای عدم حمایت تحریمهای اقتصادی غرب علیه روسیه تنشهایی بین کییف و تفلیس ایجاد شده است.
دولت گرجستان اعتقاد دارد پیوستن به تحریمهای ضد روسی غرب نتیجه معکوسی برای کشورش دارد.
ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، سفیر اوکراین در گرجستان را به دلیل آنچه او موضع غیراخلاقی تفلیس خطاب میکرد، از این کشور فراخواند.
در ماههای گذشته اوکراین بارها گرجستان را به کمک به روسیه و دور زدن تحریمها متهم کرده است.
خبرگزاری اینترفکس اوکراین به نقل از یک مقام بلندپایه این کشور اعلام کرد که نیروهای روسیه بیش از هزار راکت و موشک به سمت شبکه برق اوکراین شلیک کردهاند که علیرغم وارد کردن خسارتهای بزرگ همچنان کار میکند.
اینترفکس اوکراین به نقل از کودریتسکی مدیر اجرایی اپراتور شبکه برق این کشور نوشت: این حملات نشان دهنده بزرگترین ضربه به شبکه برق است که بشریت تا به حال دیده است. بیش از هزار گلوله و موشک به سمت تاسیسات و خطوط برق از جمله ایستگاه های فرعی شلیک شده است.
مدیر اجرایی اپراتور شبکه برق اوکراین در ادامه افزود که مقامات او در حال جست و جوی برای تجهیزات پیچیده مورد نیاز برای تعمیرات هستند.
به ادعای رسانه اوکراینی، هشت موج اخیر حملات هوایی روسیه به زیرساخت های حیاتی اوکراین تا کنون به طور جدی به شبکه برق این کشور آسیب رسانده و منجر به قطعی های اضطراری و برنامه ریزی شده در سراسر کشور شده است.
در حال حاضر اوکراین اگرچه مصرف برق آن بین ۲۵ تا ۳۰ درصد نسبت به دوره قبل از جنگ کاهش یافته است اما همچنان با کمبود جدی ظرفیت تولید برق مواجه است.
«ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه، امروز (چهارشنبه)، گفت که عملیات این کشور در اوکراین ممکن است فرایندی طولانی شود.
رئیس جمهور روسیه ضمن تکذیب عقب نشینی نیروهای روسیه از مناطق درگیری، گفت که مسکو نیازی به بسیج نیروهای بیشتر ندارد.
رئیس جمهور روسیه در ادامه اضافه کرد که عملیات نظامی روسیه یک فرایند طولانی خواهد بود. پوتین همچنین اظهار داشت که این عملیات نظامی باعث پیدایش اراضی جدید برای روسیه شده و این نتیجه ای قابل توجه برای روسیه است
وزارت دفاع روسیه چهارشنبه (هفتم دسامبر) در گزارشی اعلام کرد که بیش از هفت هزار خودروی زرهی ارتش اوکراین در جریان عملیات نظامی روسیه در این کشور از تاریخ پنجم اسفند تاکنون تخریب شده است.
شبکه روسی «راشاتودی» در این خصوص گزارش داد آنطور که وزارت دفاع روسیه گزارش کرده، در ۲۴ ساعت گذشته حدود ۲۰۰ نیروی نظامی اوکراینی در نبرد با نیروی مسلح روسیه کشته شدند.
طبق این گزارش، ارتش روسیه همچنین بیش از ۱۲۰ موشک «هیمارس» و همچنین سه سامانه راکتانداز چندگانه اوکراین را نیز از بین برده است.
وزارت دفاع روسیه همچنین گزارش کرد که از آغاز عملیات نظامی روسیه در اوکراین، نیروهای روسیه بیش از هفت هزار تانک و خودروهای نظامی دیگر اوکراین را منهدم کردهاند.
وزارت دفاع روسیه در بیانیه خود همچنین اعلام کرد که نیروهای هوایی و واحد موشکی و توپخانههای روسیه، طی عملیات ۲۴ ساعته گذشته خود، دو ایستگاه رادار نبرد ضدباتری «AN/TPQ-۵۰» ساخت ایالات متحده را در منطقه «خارکیف» و «جمهوری خلق دونتسک» تخریب کردند. در این بیانیه آمده است: «در مناطق شهرکهای استاپوچکی در جمهوری خلق دونتسک و زلنی گای در منطقه خارکیف، دو ایستگاه راداری ضدباتری AN/TPQ-50 منهدم شد».
وزارت دفاع روسیه در ادامه گزارش خود اعلام کرد که نیروهای مسلح این کشور یک ایستگاه راداری سامانه پدافند هوایی اس-۳۰۰ اوکراین در منطقه بارونکووو در خارکیف را نیز تخریب کردند.
در بیانیه وزارت دفاع روسیه در این خصوص آمده است: «ایستگاه راداری سامانه موشک ضدهواپیمای اس-۳۰۰ در نزدیکی روستای بارونکووو منطقه خارکیف منهدم شد. انبار تسلیحات موشکی و توپخانهای نیروهای مسلح اوکراین نیز در نزدیکی اورخوف منطقه زاپروژیا منهدم شد». وزارت دفاع روسیه همچنین اعلام کرد سامانههای پدافند هوایی روسیه طی یک روز چهار پهپاد اوکراینی را ساقط کردند.
«میخائیل پودولیاک» مشاور رئیسجمهور اوکراین روز گذشته (سهشنبه، ششم دسامبر) تصریح کرد که جمهوری اسلامی ایران تاکنون موشکهای بالستیک در اختیار روسیه قرار نداده و احتمالاً چنین تسلیحاتی را به مسکو نخواهد داد.
این مقام ارشد اوکراینی در حالی چنین اظهاراتی را در گفتوگو با روزنامه انگلیسی «گاردین» مطرح کرده که طی هفتهها و ماههای اخیر کشورهای غربی بارها بدون ارائه هرگونه سند، ایران را به عرضه تجهیزات نظامی به روسیه برای استفاده در جنگ اوکراین متهم کردهاند.
پودولیاک در ادامه مدعی شد که فشارهای دیپلماتیک غرب و همچنین اغتشاشات داخلی ایران از عوامل خودداری تهران از ارائه موشکهای بالستیک به روسیه بوده است.
مشاور ولودیمیر زلنسکی رئیسجمهور اوکراین با این حال ادعاهای دیگر مقامهای اوکراینی را درباره عرضه پهپادهای ایران تکرار کرد و گفت که در حال حاضر احتمالاً ذخایر پهپادهای روسیه که از ایران دریافت کرده، به پایان رسیده و مسکو تنها برای دو الی سه حمله گسترده به اوکراین، موشکهای کروز ساخت روسیه را در اختیار دارد.
پیش از این در گزارشهایی ادعا شده بود که مسکو درصدد خرید موشک از ایران است اما پودولیاک گفت که تاکنون چنین قراردادی بین ایران و روسیه جاری نشده است.
این مقام اوکراینی ادعا کرد: «ایران تحت فشار دیپلماتیک قرار دارد و اعتراضات نیز به دولت فشار آورده است ... به همین دلیل آنها برای معامله با روسیه زمان ندارند و چنین چیزی در اولویتشان قرار ندارد».
واشنگتن: حمله اوکراین به خاک روسیه ارتباطی با ما ندارد
وزیر امور خارجه آمریکا هرگونه ارتباطی با حمله هواپیمای بدون سرنشین اوکراینی به دو فرودگاه در عمق خاک روسیه را رد کرد، اما قول داد آمریکا به تامین هر چیزی که کییف نیاز دارد، ادامه دهد.
به گزارش راشا تودی، در همین حال، لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا، گزارشهای رسانهها درباره کم کردن قدرت موشکهای هیمارس ارسالی برای اوکراین را رد کرد و گفت که پنتاگون مانع توسعه قابلیتهای دوربرد اوکراین نمیشود.
آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا نیز به خبرنگاران گفت: ما اوکراینیها را تشویق نکردهایم و اجازه ندادهایم که به داخل خاک روسیه حمله کنند، آنچه واقعاً مهم است این است که چگونه اوکراین با «تجاوزات مداوم روسیه» کنار میآید.
بلینکن افزود: ایالات متحده مصمم است به اوکراینیها "تجهیزاتی را که برای دفاع از خود، دفاع از قلمرو و آزادی خود نیاز دارند، بدهد.
لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا در پاسخ به سوالی درباره گزارشیها مبنی بر اینکه ایالات متحده پرتابگرهای هیمارس ارسال شده به اوکراین را برای سازگاری با موشکهای دوربردتر تغییر داده است، تلاش ایالات متحده برای مهار کییف را رد کرد و گفت: «ما برای جلوگیری از توسعه توانمندیهای اوکراین کار نمی کنیم. ما مطلقاً این کار را انجام نمی دهیم.
پیش از این، ند پرایس، سخنگوی بلینکن، از اظهار نظر در مورد حملات پهپادها یا تغییرات در هیمارسها خودداری کرد و تنها گفت که ایالات متحده "آنچه را که اوکراین برای مقابله با متجاوزان روسی نیاز دارد در قلمرو مستقل خود - در خاک اوکراین - به اوکراین ارائه می دهد."
در ماه ژوئن، زمانی که ایالات متحده برای اولین بار موشک هیمارس را به اوکراین فرستاد، بلینکن به خبرنگاران گفت که از کی یف "تضمین" دریافت کرده است که از آنها "علیه اهداف در خاک روسیه" استفاده نخواهد شد، با این حال، بریجت برینک، سفیر ایالات متحده در کییف، در آن زمان گفت که تصمیم گیری در مورد برد حملات موشکی «به عهده طرف اوکراینی خواهد بود».
به گفته مقامات ناشناس آمریکایی که با وال استریت ژورنال صحبت کردند، با این حال، تمام 20 واحد هیمارس که به اوکراین فرستاده شدهاند، تحت تغییرات سخت افزاری و نرم افزاری قرار گرفتهاند. مسکو بارها به واشنگتن هشدار داده است که ارائه تسلیحات سنگین به اوکراین خطر عبور از "خطوط قرمز" روسیه و دخالت مستقیم ایالات متحده و ناتو را در درگیری ایجاد می کند. ایالات متحده و متحدانش اصرار دارند که آنها طرف خصومت نیستند، اما به تسلیح کییف ادامه می دهند.
دیدار زلنسکی با سربازان نزدیک جبهه شرقی اوکراین
زلنسکی با سربازان در نزدیکی خطوط جبهه شرقی اوکراین دیدار و از آنها بابت تلاشهایشان قدردانی کرد.
به گزارش خبرگزاری رویترز، ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین بعدا در سخنرانی برای سربازان این کشور در کاخ ریاست جمهوری، کییف گفت: من چند روز با سربازان در دونباس که محل شدیدترین درگیریها بود و همچنین در منطقه خارکیف گذراندم. در این منطقه نیروهای اوکراینی قلمروهایی را که توسط نیروهای روسی ۹ ماه پیش تصرف شده بود، پس گرفتند.
رئیس جمهوری اوکراین همچنین گفت: هزاران اوکراینی زندگی خود را فدا کردند تا حتی یک سرباز اشغالگر در سرزمین ما نماند و همه مردم آزاد باشند.
وی همچنین از کادر درمان و والدین سربازان تشکر کرد و ۶۰ اسیر جنگی را که در تبادل با اسرای روسی به خانه برگشتند، مورد استقبال قرار داد.
زلنسکی همچنین در جریان بازدید خود از جبهه شرقی از تعدادی از نظامیان قدردانی کرد و گفت: بابت این مقاومت و قدرت از شما متشکرم. شما پایگاه استقلال ما هستید. بر این باورم که دفعه بعدی شما را در دونتسک و لوهانسک ملاقات میکنم. مطمئنم شما را در کریمه هم ملاقات میکنم.
رئیس جمهوری اوکراین همچنین ویدیوی جداگانهای ضبط کرد که در آن در مقابل تابلوی بزرگی صحبت میکرد که بر روی آن با حروف بزرگ نوشته شده بود "اسلوویانسک"، شهری که توسط نیروهای اوکراینی در نزدیکی شهر تحت محاصره "باخموت" اداره میشود.
مقامهای اوکراین میگویند درگیری پیرامون باخموت درحالی شدت دارد که سربازان روسی به دنبال تصرف آن برای دسترسی به جایگاه محکمتری در دونباس در پی عقب نشینیهای اخیر در صحنه نبرد هستند.