بین الملل تابناک: دویست و نود و پنجمین روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
رسانههای های اوکراینی روز شنبه از به صدا درآمدن آژیر حملات هوایی در چهار منطقه این کشور همزمان با افزایش حملات موشکی روسیه خبر دادند.
به گزارش خبرگزاری "تاس"، بر اساس دادههای پایگاه "حملات هوایی اوکراین" آژیر حمله هوایی در شنبه شب در مناطق دنپروپتروفسک، پولتاوا، سومی و خارکف این کشوربه صدا درآمده است.
همچنین هشدار حملات هوایی در مناطق زاپوروژیه و دونتسک که در کنترل کی یف قرار دارند، صادر شدهاند.
به گفته مقامات اوکراینی، روسیه روز جمعه در یکی از بزرگترین حملات خود به اوکراین از زمان آغاز جنگ، بیش از ۷۰ موشک به سمت مناطق مختلف این کشور شلیک کرد.
این حملات باعث قطع برق در دومین شهر بزرگ اوکراین شد و دولت این کشور را مجبور کرد تا خاموشیهای اضطراری را در سراسر کشور اجرا کند.
«جیک سالیوان»، مشاور امنیت ملی کاخ سفید گفت، دولت «جو بایدن»، رئیس جمهور آمریکا از کنگره کشورش تقاضای اعطای 38 میلیارد دلار کمک دیگر به اوکراین را کرده است.
مشاور امنیت ملی کاخ سفید در مصاحبه ای گفت: «ما میدانیم ماموریت ما ادامه حمایت نظامی از اوکراین است برای اینکه آنها در بهترین موضع ممکن در میدان نبرد قرار بگیرند. و اگر دیپلماسی به بلوغ برسد آنها در بهترین موضع ممکن در پای میز مذاکره قرار خواهند داشت. »
سالیوان همچنین اضافه کرد، دولت بایدن همه کار میکند تا تضمین کند اوکراین میتواند از حاکمیت و تمامیت ارضی خود دفاع کند و به همین دلیل این دولت از کنگره خواسته مبلغ حدود 38 میلیارد دلار دیگر در قالب حمایت نظامی و کمک بشردوستانه در اختیار اوکراین قرار دهد.
یونان به اطلاع اوکراین رسانده است که تنها در صورت دستیابی به سامانه دفاع موشکی «پاتریوت» حاضر است سامانه موشکی «اس-۳۰۰» به اوکراین ارسال کند.
به گزارش وبگاه «دیفنس اکسپرس» یونان آماده است سامانههای پدافند هوایی اس-۳۰۰ ام یو۱» ساخت روسیه خود را تنها با یک شرط به اوکراین ارسال کند.
«نیکوس پاناگیوتوپولوس» وزیر دفاع یونان گفته تنها یک شرط وجود دارد و آن استقرار موشکهای پاتریوت توسط ایالات متحده در جزیره «کرت» برای محافظت از این جزیره یونانی برابر ترکیه است.
بر اساس این گزارش، یونانیها آماده هستند نه تنها سامانههای پدافند هوایی اس-۳۰۰، بلکه سامانههای پدافند هوایی «تور ام۱» و «اوسا ای کی ام» خود را نیز به اوکراین منتقل کنند. رئیس جمهور اوکراین بارها اعلام کرد دو سامانه نخست بسیار مورد توجه اوکراین هستند.
ترکیه مدتهاست که با انواع هواپیماها و پهپادهای خود ماموریتهای مختلف علیه جزایر یونانی انجام میدهد.
«گئورگی مرادوف» نماینده دائم کریمه در دفتر ریاستجمهوری روسیه موضع آمریکا در قبال این شبهجزیره را «اعلان جنگ» خواند.
مرادوف به اسپوتنیک گفت بیانه کربی در مورد کریمه اعلان جنگ علیه روسیه است که آمریکا دستور میدهد تا با دستان خونین نازیها به راه بیفتد. وی افزود: معتقدم که بدون یادآوری مستقیم به واشنگتن درباره چماق بازدارندگی هستهای که بر فراز سر احمق دیوانگان واشنگتن است، این کار را (متوقف) نخواهد کرد.
نشریه پولیتیکو گزارش داد، آمریکا با هدف گسترش برد حملات ارتش اوکراین، قصد دارد باز هم در آینده نزدیک تسلیحات بیشتری را به این کشور اعطا کند.
به گزارش پایگاه راشا تودی، این اقدام در پاسخ به نگرانیهای کییف درباره اینکه مسکو ممکن است در ماههای آینده دست به حملهای جدید بزند، مطرح میشود.
این رسانه به نقل از "شش فرد آگاه به مذاکرات" ادعا کرد، برنامه اعطای این محمولههای جدید به دلیل نگرانیها در میان مقامات اوکراینی در خصوص اینکه روسیه در حال انباشت نیرو پیش از انجام یک حمله بزرگ زمستانی است، مطرح شده است.
در گزارش پولیتیکو ادعا شده است، دولت جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا هماکنون در حال بررسی امکان اعطای بمبهای پرتابی از زمین با قطر کوچک و مهمات با دقت بالا با برد ۱۵۰ کیلومتر به کییف است.
طبق این مقاله این دولت همچنین در نظر دارد کیتهای مهمات حمله مستقیم مشترک که با استفاده از آنها میتوان موشکهای بدون قابلیت هدایت شوندگی را به موشکهای هدایتشونده هوشمند تبدیل کرد، به اوکراین بدهد.
پولیتیکو در گزارش خود نوشت که برنامه تحویل این تسلیحات علاوه بر برنامههای موجود ارسال سامانههای دفاع هوایی پاتریوت خواهند بود. چندین رسانه آمریکایی گزارش دادهاند که این طرحها در مراحل نهایی هستند.
دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین روز چهارشنبه گفت که روسیه مطمئناً این سامانههای موشکی را در صورتی که در اوکراین مستقر شوند، هدف قرار خواهد داد.
روز پنجشنبه، ژنرال پاتریک رایدر، سخنگوی پنتاگون، روند گسترش برنامه آموزشی برای پرسنل ارتش اوکراین در یک پایگاه آمریکایی در خاک آلمان را اعلام کرد. طبق گزارشها، تعداد نیروهایی که هر ماه برای این برنامه آنجا حضور مییابند به حدود ۵۰۰ نفر افزایش خواهد یافت.
در روزهای اخیر، مقامات ارشد اوکراین از جمله ژنرال والری زالوژنی فرمانده ارشد ارتش این کشور و دیمیتری کولبا، وزیر خارجه اوکراین ابراز نگرانی کردهاند روسیه ممکن است اوایل ماه آینده میلادی یک حمله گسترده را آغاز کند. زالوژنی احتمال تلاش جدید نیروهای مسکو برای تصرف کییف، پایتخت اوکراین را رد نکرد.
وی همچنین از غرب خواست تسلیحات بیشتری در اختیار اوکراین قرار دهد و گفت که برای عقب راندن نیروهای روسی به ۳۰۰ تانک اضافی، بالغ بر ۷۰۰ خودروی جنگی پیادهنظام و ۵۰۰ توپ هویتزر نیاز است.
در ماه سپتامبر، ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت خارجه روسیه به واشنگتن هشدار داد که در صورت ارائه موشکهای دوربرد به اوکراین، "از خط قرمز عبور کرده و عملا تبدیل به یکی از طرفهای جنگ خواهد شد."
در راستای تلاشهای ناتو برای تقویت مرزهای شرقی این اتحاد نظامی با روسیه، گروهی از سربازان پیادهنظام ارتش آمریکا در استونی مستقر شدند.
به گزارش خبرگزاری راشا تودی، وزارت دفاع استونی در بیانیهای اعلام کرد که سربازان آمریکایی در شهر «وورو» مستقر شدهاند، جایی که تنها ۲۰ کیلومتر با مرز روسیه فاصله دارد.
ریچارد ایکنا، فرمانده توپخانه لشکر یکم پیاده ارتش آمریکا گفت که نیروهای این کشور امیدوارند که شانهبهشانه متحدان خود در اینجا فعالیت کنند.
در بیانیه وزارت دفاع استونی آمده است که واشنگتن همچنین قرار است سامانه موشکی هیمارس را به همراه سامانهها و تجهیزات کنترل و فرماندهی لازم، به استونی بفرستد.
این بیانیه استقرار نیروهای آمریکایی را نشاندهنده «ارزشها و منافع مشترک آمریکا و استونی» و همچنین «روابط دفاعی فوقالعاده» این دو کشور دانست.
مسکو چندین بار نسبت به تقویت قوای اتحاد ناتو در نزدیکی مرزهایش و ارسال سلاح به اوکراین هشدار داده و تنها نتیجه آن را طولانیتر شدن جنگ اوکراین دانسته است.
حضور پوتین در مقر نظامی روسیه
شبکه روسی «راشاتودی» تصاویری از حضور «ولادیمیر پوتین» رئیسجمهور روسیه در مقر عملیات نظامی ویژه منتشر کرد.
کرملین روز شنبه اعلام کرد که ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه از فرماندهان نیروهای مسلح خود در مورد چگونگی ادامه عملیات ویژه روسیه در اوکراین نظرخواهی کرده است.
به گزارش رویترز، یکسری عملیات در ده ماهه حمله نظامی روسیه به اوکراین ـ که با عقب نشینی نیروهای روسی از برخی مناطق در اطراف کی یف (پایتخت اوکراین) و شهرهای خارکیف و خرسون در اوکراین همراه بوده ـ پوتین را واداشته است نیروهای ذخیره را فراخواند و انتقادهای نادری را از سوی وبلاگ نویسان نظامی و برخی متحدان پذیرا باشد.
در همین حال، ویدئویی که روز شنبه از سوی کرملین منتشر شد، پوتین را در حالی نشان می داد که ریاست جلسه ای با حضور فرماندهان نظامی را بر عهده داشت و در میان آنها، چهره هایی چون «سرگئی شویگو» وزیر دفاع روسیه و «والری گراسیموف» رئیس ستاد کل ارتش دیده می شدند که هر دو از سوی مفسران جنگ طلب به شدت مورد انتقاد هستند.
سپس تصویر پوتین در میز کنفرانس دیگری در مقر نیروهای ضربت مشترک نشان داده شد که در جریان آن فرماندهان نظامی دعوت به ارائه پیشنهادهایی شدند.
پوتین گفت: ما در مسیر عملیات به فرماندهان گوش می دهیم و مایلیم پیشنهادهای شما را در مورد اقدامات فوری و میان مدتمان بشنویم.
دمیتری پسکوف، سخنگوی پوتین به خبرگزاری اینترفاکس گفت: رئیس جمهوری روسیه تمام روز جمعه را در مقرهای نیروهای ویژه گذرانده است؛ جزئیات بیشتری در این مورد منتشر نشده است.
زلنسکی: بحثی برای مذاکره با روسیه وجود ندارد
رئیسجمهوری اوکراین در گفتوگو با تلویزیون فرانسه اذعان داشت، برخی سعی دارند او را به مذاکره با روسیه تشویق کنند، اما او چیزی برای بحث نمیبیند.
ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین در شبکه تلویزیونی السیآی فرانسه گفت: برخی من را به سوی میز مذاکره تشویق میکنند، اما من چیزی برای بحث نمیبینم.
او همچنین گفت که باور دارد مذاکرات امانوئل ماکرون، رئیسجمهوری فرانسه با ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه فایدهای ندارد.
سالیوان: هنوز وقت مذاکره اوکراین و روسیه نشده است
مشاور امنیت ملی آمریکا در واکنش به سخنان هنری کیسینجر گفت: هنوز زمان آن نرسیده که اوکراین با روسیه وارد مذاکره شود.
به گزارش خبرگزاری راشا تودی، «جیک سالیوان» مشاور امنیت ملی آمریکا روز جمعه در اندیشکده کارنگی ایندومنت در واشنگتن گفت: نمیدانیم که قرار است این وضعیت به کجا ختم شود.
سالیوان گفت: آنچه میدانیم این که وظیفه ماست که حمایت نظامی خود از اوکراین ادامه دهیم تا آنها در بهترین وضعیت ممکن در میدان نبرد قرار گیرند و هرگاه دیپلماسی پیش آمد، آنها در بهترین موقعیت ممکن بر سر میز مذاکره خواهند بود، ولی آن لحظه هنوز فرا نرسیده است؛ اظهارات او در واکنش به صحبتهای هنری کیسینجر مطرح شد که در دهه ۷۰ میلادی همین پست را در دست داشت و گفته که مذاکرات باید هر چه سریعتر برگزار شود.
به گفته سالیوان، اوکراین در یکسری از نبردها «پیروز» شده است و «متجاوزان روسی را از اکثر نقاط کشورش دفع کرده» و اکنون «برای پس گرفتن اراضی باقیمانده میجنگد.»
او این تحولات را امری «جالب توجه» خواند و گفت که دولت بایدن از کنگره «مقدار قابل توجه دیگری منابع میخواهد تا اطمینان حاصل کند، اوکراین از ابزارهای لازم برای نبرد در این جنگ برخوردار است.»
هشدار روسیه درباره مداخله نظامی مستقیم آمریکا در قلمرو روسیه
نیوزویک جمعه شب نوشت، یک منبع ناشناس در یک آژانس امنیتی روسیه، روز جمعه به خبرگزاری تاس گفت که داده پهپادهای رهگیری شده نشان میدهد که هر دو کشور در حملات اوکراین دخالت دارند.
این منبع افزود: سازمانهای فدراسیون روسیه، اجزای الکترونیکی هواپیماهای بدون سرنشین [پهپاد] رهگیری شده را که توسط اوکراین برای حمله به زیرساختهای روسیه، به ویژه در سواستوپل، کریمه، در مناطق کورسک، بلگورود و ورونژ استفاده میشود، تجزیه و تحلیل کردند.
نیوزویک نوشت، نتوانسته است مستقل این ادعاها را تأیید کند.
اوکراین از یک هفته پیش، حملات پهپادی گستردهای را در داخل روسیه انجام داد؛ از جمله حملهای که به یک نفتکش در فرودگاهی در کورسک صورت گرفت. منطقه کورسک هم مرز با اوکراین است، اما حملات در مناطق بسیار دورتر در داخل روسیه نیز انجام شد.
مقامات روسیه آن زمان اعلام کردند، دو انفجار رخ داده است: یکی در فرودگاه انگلس در منطقه ساراتوف، که حدود ۳۷۳ مایلی اوکراین است و دیگری شامل یک کامیون سوخت در فرودگاه دیاگیلوو در نزدیکی شهر ریازان، که حدود ۱۲۷ مایلی جنوب شرقی قرار دارد . روسیه ادعا کرد، یک تاسیسات در منطقه بریانسک، در ۵۰ مایلی داخل مرز روسیه با اوکراین نیز هدف قرار گرفت.
این منبع روز جمعه مدعی شد که ارزیابیهای آژانس روسیه حاکی از «دخالت مستقیم ایالات متحده و لهستان در حمایت نظامی-لجستیکی گسترده از رژیم کییف، در آمادهسازی و اجرای حملات تروریستی مشترک در قلمرو فدراسیون روسیه است.»
ایستگاههای کنترل این هواپیمای بدون سرنشین توسط شرکت Spektreworks آمریکا تولید میشود؛ شرکتی که تنظیم اولیه و بررسی پهپادها را در فرودگاه اسکاتسدیل آریزونا انجام می دهد.
این منبع همچنین گفت که آژانسهای امنیتی روسیه خاطرنشان کردند که مونتاژ نهایی و آزمایش پرواز پهپادها در خاک لهستان، در نزدیکی فرودگاه رزشوف انجام شده است. مسکو نیز میگوید، آمریکا و ناتو از آن به عنوان نقطه اصلی تدارکات نیروهای اوکراین استفاده میکنند.