بین الملل تابناک: سیصد و چهارمین روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
وزیرامورخارجه اوکراین با بیان اینکه کییف قصد دارد تا اوایل اسفند یک نشست صلح، ترجیحا در سازمان ملل با میانجیگری آنتونیو گوترش دبیرکل این سازمان برگزار کند گفت، دیپلماسی همیشه نقش مهمی ایفا میکند و هر جنگی با دیپلماسی به پایان میرسد.
به گزارش ایندیپندنت، دیمیترو کولبا دوشنبه تصریح کرد، از نتایج سفر هفته گذشته ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهور اوکراین به آمریکا "کاملا راضی" است.
وی افزود، آمریکا قصد دارد سامانه موشکی پاتریوت را در کمتر از ۶ ماه آینده در اوکراین برپا کند. معمولاً آموزش این سامانه به نیروهای مربوط تا یک سال طول میکشد.
کولبا اظهار داشت، اوکراین هر کاری که بتواند برای پیروزی در جنگ در سال ۲۰۲۳ انجام خواهد داد.
وی گفت که دیپلماسی همیشه نقش مهمی ایفا میکند و هر جنگی با دیپلماسی به پایان می رسد.
وزیرامورخارجه اوکراین در خصوص برگزاری نشست صلح در اسفندماه اضافه کرد: «سازمان ملل میتواند بهترین مکان برای برگزاری این نشست باشد، زیرا این به معنای لطف به کشور خاصی نیست.»
کولبا در پاسخ به این سوال که آیا روسیه به این نشست دعوت خواهد شد؟ گفت که روسها ابتدا باید به دلیل جنایات جنگی در دادگاه بینالمللی تحت پیگرد قانونی قرار گیرند. تنها از این طریق میتوان آنها را به این مرحله (نشست) دعوت کرد.
وی درباره نقش گوترش در مورد این نشست گفت: «او خود را به عنوان یک میانجی و مذاکرهکننده کارآمد ثابت کرده است. بنابراین ما از مشارکت فعال وی استقبال میکنیم.»
وزیر امورخارجه اوکراین بار دیگر اظهارات مقامات روسیه مبنی بر آمادگی آنها برای مذاکره را کم اهمیت جلوه داد.
وی ادعا کرد: «آنها مرتب میگویند که آماده مذاکره هستند، این واقعیت ندارد؛ زیرا هر کاری که در میدان جنگ انجام میدهند خلاف آن را ثابت میکند.»
رئیس دستگاه اطلاعات اوکراین گفته ایران هیچ موشک بالستیک تولید داخل خودش را تحویل روسیه نداده است.
کایریلو بودانوف در پاسخ به روزنامهنگاران مدعی شد که ایران به روسیه پهپاد عرضه میکند، اما ارتش روسیه مایل به دریافت موشکهای ایران نیز هست.
بودانوف مدعی شده روسیه از ایران خواسته موشکهای بالستیک به این کشور تحویل دهد، اما ایران حتی یک موشک به روسیه تحویل نداده است.
ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهور اوکراین روز دوشنبه اعلام کرد که طی تماس تلفنی از نارندا مودی نخست وزیر هند خواستار کمک به اجرای طرح صلح پیشنهادی کییف برای پایان دادن به جنگ اوکراین شده است.
به گزارش خبرگزاری رویترز؛ زلنسکی در شبکه اجتماعی توئیتر نوشت که در این مکالمه تلفنی ضمن آرزوی موفقیت برای مودی در مقام ریاست گروه ۲۰، با توجه به اعلام اولیه طرح صلح اوکراین در این نهاد اقتصادی، روی همکاری هند برای اجرای آن حساب می کند.
زلنسکی در ماه گذشته (نوامبر) از گروه ۲۰ متشکل از اقتصادهای بزرگ جهان، خواستار پذیرش طرح ۱۰ ماده ای صلح پیشنهادی خود برای پایان دادن به جنگ اوکراین شد.
«مختار تلئوبردی»، وزیر امور خارجه قزاقستان در مصاحبه با شبکه رادیویی و تلویزیونی «اناچکی» ژاپن گفت که این کشور به تحریمهای غربی علیه روسیه نخواهد پیوست.
وی گفت: ما به تحریمها علیه روسیه نمیپیوندیم اما به این اصل نیز پایبند هستیم که از اقتصاد کشور برای دور زدن اقدامات محدودکننده، استفاده خواهد شد.
بنابر سخنان تلئوبردی، قزاقستان و روسیه را روابط نزدیک اقتصادی به هم پیوند داده و تحریمهای ضد روسی بر اقتصاد این کشور (قزاقستان) تاثیر منفی میگذارند.
وی در ادامه روسیه و اوکراین را از نظر تاریخی کشورهای دوست قزاقستان خواند و گفت که «قاسم ژامرت تاکایف»، رئیس جمهور قزاقستان به صورت منظم با رهبران هر دو این کشور در تماس بوده و از آنها دعوت میکند برای پیدا کردن راهحل مسالمت آمیز و دیپلماتیک درگیری فعلی، پشت میز مذاکره بنشینند.
به گفته تلئوبردی، قزاقستان خواهان توسعه روابط متقابل با کشورهای همسایه و همچنین ژاپن، ایالات متحده، اتحادیه اروپا و سایر کشورهای پیشرفته است.
یک مقام ارشد اطلاعاتی اوکراین اعلام کرد که کییف، شبهجزیره کریمه را با ترکیبی از دیپلماسی و زور نظامی پس خواهد گرفت.
به گزارش روزنامه کییف ایندیپندنت، کیریلو بودانوف رئیس اطلاعات نظامی اوکراین به پایگاه خبری لیگا گفت که هیچ چیزی بدون زور اتفاق نخواهد افتاد و واحدهای ارتش با سلاح در دستشان به آنجا خواهند رفت.
بودانوف در ادامه افزود که اوکراین یک کشور به رسمیت شناخته شده در مرزهای ۱۹۹۱ است و هر کس با این مساله موافق نیست با اصول سازمان ملل و نظم جهانی که از پایان جنگ دوم جهانی وجود داشته، موافق نیست.
این مقام ارشد اطلاعاتی اوکراین مدعی شد با وجود اینکه روسیه در حال حاضر در بن بست قرار دارد، انتظار تغییر اساسی در خطوط مقدم اوکراین در زمستان نمیرود.
وی در مورد حملات موشکی انبوه روسیه به زیرساختهای انرژی اوکراین، بیان کرد که مسکو به علت کاهش سریع انبار موشکیاش، چنین حملاتی را کمتر از قبل انجام میدهد.
رئیس اطلاعات نظامی اوکراین ادعا میکند که صنعت نظامی روسیه کفاف مصرفشان را نمیدهد از همین رو مسکو به دنبال خرید پرتابههای ۱۲۲ و ۱۵۲ میلیمتری، خمپارههای ضد تانک و موشک برای سامانههای چندگانه گراد و اوراگان از سراسر جهان است.
همزمان با دهمین ماه از حمله روسیه به اوکراین، وزیر خارجه اوکراین وعده داد، این کشور قرار است امروز (دوشنبه) خواستار "اخراج روسیه" از شورای امنیت سازمان ملل متحد شود.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، دیمیترو کولبا، وزیر امور خارجه اوکراین اواخر روز یکشنبه طی یک مصاحبه تلویزیونی عنوان داشت: کییف روز دوشنبه درخواست خود را مبنی بر حذف روسیه از اعضای دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد مطرح خواهد کرد.
وی افزود: ما رسما موضع خود را در این خصوص اعلام خواهیم کرد. یک سوال بسیار ساده داریم؛ آیا روسیه حق دارد به عنوان عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل در این سازمان بماند؟ ما یک جواب منطقی و قانعکننده برای آن داریم. خیر، این حق را ندارد.
شورای امنیت سازمان ملل متحد از ۱۵ عضو اعم از ۵ عضو دائمی و ۱۰ عضو انتخابی تشکیل میشود. این ۱۰ عضو انتخابی برای یک مدت دو ساله انتخاب میشوند و حق وتو قطعنامهها را ندارند. این شورا که در سال ۱۹۴۵ تشکیل شد، با توافق تمامی پنج عضو دائم (آمریکا، انگلیس، چین، فرانسه و روسیه) میتواند تحریمها را اجرا و مجوز اقدامات نظامی را صادر کند. آنها همچنین در صورت توافق تمامی اعضا میتوانند پروندهها را به دادگاه کیفری بینالمللی ارجاع دهند.
ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه روز یکشنبه در جریان سخنرانی خود اظهار کرد: اقدامات روسیه در مورد درگیری در اوکراین با هدف دفاع از منافع این کشور و مردم آن است. من متقاعد شدهام که در مسیر درستی حرکت میکنیم. ما از منافع ملی خود، منافع شهروندان و مردم خود محافظت میکنیم. ما چارهای جز محافظت از شهروندان خود نداریم.
وی درخصوص تحویل برنامهریزی شده سامانه دفاع هوایی پاتریوت به اوکراین خاطرنشان کرد: البته که ما آنها را صد درصد از بین خواهیم برد.
ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین هم در همان روز به مناسبت کریسمس در پیامی عنوان داشت: امروز و طی زمستانی که پیش رو داریم، شرایط سختی را تجربه خواهیم کرد. همچنین، ما منتظر معجزه نخواهیم ماند، بلکه خود آن را خلق خواهیم کرد.
وقوع چند انفجار در پایگاه هوایی روسیه با چندین کشته
منابع خبری از وقوع چندین انفجار در یک پایگاه هوایی روسیه صدها کیلومتر دورتر از جبهه جنگ اوکراین خبر دادند. همچنین رسانههای روسی به نقل از وزارت دفاع این کشور گزارش دادند که سه پرسنل نظامی روس بر اثر سقوط لاشههای پهپاد اوکراینی که توسط سامانههای دفاع هوایی در استان ساراتوف منهدم شد، کشته شدند.
به گزارش رویترز، رسانههای روسی و اوکراینی امروز دوشنبه گزارش دادند که انفجارهایی در پایگاه هوایی «انگلس» در استان ساراتوف روسیه که صدها کیلومتر از جبهه جنگ اوکراین دور است، به گوش رسیده است.
خبرگزاری آربیسی اوکراین از وقوع دو انفجار در این پایگاه خبر داده، در حالی که تارنمای خبری «بازا» روسیه به نقل از ساکنین محلی گزارش داد که آژیر خطر حملات هوایی به صدا درآمد و یک انفجار به گوش رسید.
پایگاه هوایی انگلس در مجاورت شهر ساراتوف ـ که در ۷۳۰ کیلومتری جنوب شرقی مسکو پایتخت روسیه واقع شده ـ پنجم دسامبر طبق اعلام روسیه با حملات پهپادی اوکراین هدف قرار گرفت.
در همین حال «رومن بوسارگین» فرماندار ساراتوف در مورد این انفجارها ضمن اشاره به اینکه هیچ خسارتی به زیرساختهای غیرنظامی وارد نیامده، گفت که قطعا هیچ تهدیدی برای ساکنین منطقه وجود ندارد و اطلاعات درباره حادثه در این تاسیسات نظامی توسط آژانسهای اجرای قانون در دست بررسی است.
کییف هرگز علنی مسئولیت انجام حملات به مسکو را به عهده نگرفته؛ اما با این حال اعلام میکند که چنین حوادثی حاصل حمله روسیه به اوکراین است.
آمادگی بلاروس برای استفاده از سامانه اسکندر و اس-۴۰۰
به گزارش رویترز، یک مقام ارشد وزارت دفاع بلاروس دیروز یکشنبه گفت: سامانههای موشکی تاکتیکی اسکندر و اس-۴۰۰ که روسیه در بلاروس مستقر کرده، کاملا آماده هستند.
لئونید کاسینسکی از مقامات وزارت دفاع بلاروس در ویدئویی که در کانال تلگرامی خود منتشر کرده، افزود: سربازان و کادر ما آموزش های خود را کامل در مراکز آموزشی رزمی مشترک نیروهای مسلح فدراسیون روسیه و جمهوری بلاروس به پایان رسانده اند.
پس از آنکه ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه در ماه ژوئن اعلام کرد سامانه های دفاعی مینسک را تامین می کند، مشخص نشد چه تعداد از موشک های اسکندر در این کشور مستقر شده است.
این ویدئو از یک مقام دولتی بلاروس در گرماگرم فشار فزاینده مسکو بر مینسک برای کمک به جنگ در اوکراین منتشر می شود که هنوز چشم اندازی برای پایان آن نمی توان دید.
رویترز نوشت: نیروهای روسیه در ماه فوریه (اسفند) از بلاروس به عنوان سکویی برای یک حمله نافرجام به کییف استفاده کردند و دو کشور در ماههای اخیر نیز همکاری های نظامی نزدیکتری داشته اند.
سامانه موشکی اسکندر یک سیستم هدایت شونده است که جایگزین موشک های اسکاد زمان شوروی سابق شده. دو موشک هدایت شونده آن تا ۵۰۰ کیلومتر برد دارند و قادر به حمله کلاهک هسته ای هستند. برد این موشک ها همسایگان بلاروس از جمله اوکراین و لهستان به عنوان یکی از اعضای ناتو که روابط تیره ای هم با مینسک دارد در برمی گیرد.
مخالفت روسیه با پیش شرط های اوکراین برای مذاکره
میخاییل گلاوزین، معاون وزیر خارجه روسیه گفت که مسکو گزینه راهار سیاسی برای حل درگیریهای اوکراین را رد نمیکند؛ اما بر اساس پیششرطهای کییف مذاکره نمیکند.
به گزارش خبرگزاری تاس، گلاوزین بامداد دوشنبه گفت: ضعف تصمیمگیری و اقدامات رژیم فعلی کییف که سیاستمدارانش به بیدقتی و ناتوانی در مذاکره و روسهراسی معروف هستند، آشکار است.
وی افزود: هرچند روسیه گزینه مذاکره و راهار سیاسی برای حل مناقشه را رد نمیکند، ما قصد نداریم بر اساس پیششرطهایی که مقامهای کییف مطرح میکنند، مذاکره کنیم.
این دیپلمات ارشد روس تاکید کرد: حالا همه چیز فقط به آمادگی کییف و اربابان غربیاش برای رسیدن به یک راهحل سیاسی و دیپلماتیک بستگی دارد.
گلاوزین با اشاره به «ابتکار صلح» ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهوری اوکراین گفت: پیشنهاد رهبر اوکراین برای گرفتن ژست حسن نیت و عقبنشینی نیروهای روسی از قلمرو اوکراین در کریسمس، بیهوده است.
هفته گذشته رسانه های آمریکایی از طرح ده مادهای زلنسکی برای صلح خبر داده بودند که قرار است اواخر فوریه ارائه و در سالگرد شروع جنگ اوکراین رونمایی شود.
دیمیتری پسکوف سخنگوی کاخ کرملین جمعه درباره طرح صلح رئیسجمهوری اوکراین برای پایان دادن به جنگ اظهار بیاطلاعی کرد و گفت: ما از چنین طرحی بی اطلاعیم. ولودیمیر زلنسکی صحبت از یکسری اقدامات کرده که طرح صلح هم یکی از آنهاست.