بین الملل تابناک: سیصد و پنجمین روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
«ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه امروز جمعه دستوری را صادر کرد که بر اساس آن صادرات نفت و فرآورده های نفتی به نهادها و اشخاص قانونی خارجی که برای واردات انرژی از این کشور سقف تعیین کرده اند، ممنوع شده است.
اتحادیه اروپا و گروه هفت و استرالیا، برای نفت روسیه سقف قیمتی 60 دلار در هر بشکه تعیین کرده اند که از 5 دسامبر اعمال شده است. اتحادیه اروپا همچنین تحریم بر واردات نفت خام روسیه از طریق دریا را نیز اجرایی کرده است. این تحریم پیشتر توسط انگلیس، کانادا، ژاپن و امریکا انجام شده است.
از سوی دیگر الکساندر نوآک، معاون نخست وزیر روسیه گفت که مسکو احتمالا در واکنش به سقف قیمتی تعیین شده برای نفتش، تولید خود را در اوایل سال آینده میلادی، 5 تا 7 درصد کاهش خواهد داد.
نوآک برای نخستین بار جزئیات این واکنش را توضیح داد و گفت: این کاهش تولید میتواند به روزانه 500 تا 700 هزار بشکه برسد.
وی همچنین گفت: با وجود تلاش های اروپا برای کاهش وابستگی به نفت و گاز روسیه، صادرات انرژی از روسیه در سراسر جهان مورد تقاضاست و مسکو خریداران خود را متنوع ساخته است.
نوآک با توضیح اینکه توسعه اقتصادی جهانی بدون انرژی روسیه دشوار خواهد بود، پیش بینی کرد، اروپا با کمبود گاز مواجه شود و این امر محدودیت هایی برای قیمت گاز و به تبع آن برای نفت ایجاد می کند.
آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا روز سه شنبه به وقت محلی و در آخرین روزهای ماه دسامبر سال ۲۰۲۲ میلادی افزود: ما تا هر زمانی که لازم باشد در کنار اوکراین خواهیم بود.
وزیر خارجه آمریکا تصریح کرد: اوکراینی ها با زمستانی سخت مواجه هستند و ما با گروه ۷ و سایر شرکا، برای تعمیر، جایگزینی و دفاع از زیرساخت های انرژی اوکراین سخت تلاش خواهیم کرد.
ند پرایس سخنگوی وزارت خارجه آمریکا نیز همزمان گفت: از ۲۴ فوریه تاکنون ، ما چندین متحد و همکار را برای ارائه حمایت امنیتی، اقتصادی و بشردوستانه از مردم اوکراین با خود همراه کرده ایم.
وی افزود: همزمان با این حمایت ها، مردم اوکراین درحال دفاع از دموکراسی، استقلال و حاکمیت کشور خود هستند.
وزیر کشور کوزوو به دنبال چند هفته تنش در روابط کشورش با بلگراد، امروز سهشنبه گفت: صربستان، تحت نفوذ روسیه، هدف بیثبات کردن کوزوو از طریق حمایت از اقلیت صرب در شمال این کشور را دنبال میکند.
خبرگزاری رویترز نوشت: صرب های شهر میترویتسا در شمال کوزوو ساعاتی بعد از این که صربستان اعلام کرد که ارتش را در وضعیت هشدار رزمی در بالاترین سطح قرار داده است موانع جاده ای جدیدی را روز سه شنبه برپا کردند.
اعلام هشدار در بالاترین سطح، هفته ها بعد از تنش در روابط بلگراد و پریشتینا پایتخت و بزرگترین شهر جمهوری تازه استقلال یافته کوزوو بروزکرده است.
اعتراضات و ایجاد موانع جاده ای از سوی اقلیت صرب در شمال کوزوو تقریبا در سه هفته گذشته ادامه داشته است.
جلال اسوکلا (Xhelal Svecla) وزیر کشور کوزوو در بیانیه ای گفت: به ویژه این صربستان است که تحت نفوذ روسیه، سطح آمادگی نظامی را افزایش داد و دستور ایجاد موانع جاده ای جدید را داده است تا از اقدام باندهای تبهکاری که شهروندان صرب ساکن کوزوو را به وحشت می اندازند حمایت کرده و آن را توجیه کنند.
صربستان هر گونه تلاشی برای بی ثابت کردن کشور همسایه خود را تکذیب کرده و میگوید فقط به دنبال اقلیت ساکن در این منطقه است.
نیروهای مسلح صربستان به دستور فرمانده کل و رئیس جمهور در حالت آماده باش جنگی قرار گرفتند.
میلوش ووچویچ، وزیر دفاع صربستان به خبرگزاری Tanjug تانجوگ گفت: الکساندر ووچیچ، رئیسجمهور صربستان در مقام فرماندهی کل قوا دستور داده است که ارتش در حالت آماده باش رزمی بالا قرار گیرد. این ما را در بالاترین سطح از اقداماتی که ارتش صربستان باید برای حفاظت از تمامیت ارضی و حاکمیت صربستان و شهروندانش دنبال کند، قرار میدهد.
براتیسلاو گاسیچ، وزیر کشور صربستان، گفت: در راستای دستور رئیس جمهور و فرمانده معظم کل قوا، دستور دادم تا تمامی واحدهای وزارت کشور در حالت آماده باش کامل قرار گیرند.
روزنامه Vecernje Novosti صربستان اواخر روز دوشنبه به نقل از منابع نزدیک به نیروهای حافظ صلح به رهبری ناتو در کوزوو (KFOR) گزارش داد که مقامات کوزوو نیز نیروهای خود را در آماده باش کامل برای عملیات برچیدن موانع در شمال کوزوو و متوهیا Metohija قرار دادهاند.
به گفته این روزنامه، حدود ۱۵۰۰ سرباز دستور ماندن در محل استقرار خود یا در دسترس را دریافت کردند و برای جابجایی احتمالی در شب آماده شدند.
کوزوو که اغلب ساکنان آن آلبانیاییتبار هستند در سال ۲۰۰۸ میلادی استقلال خود را از صربستان اعلام کرد، اما بلگراد همچنان این منطقه را به عنوان یک کشور مستقل به رسمیت نمیشناسد و اکثریت صربهای ساکن در شمال کوزوو را به نافرمانی از پریشتینا تشویق میکند.
در همین راستا، صدها تن از صربهای کوزوو از ۱۰ دسامبر در اعتراض به دستگیری یک پلیس سابق صربستان در شمال کوزوو، موانعی در جادهها ایجاد کردهاند که باعث فلج شدن تردد به سوی دو گذرگاه مرزی با صربستان شده است.
پیش از عزیمت فرمانده ارتش صربستان به مناطق مرزی نیز چند رسانه صرب ویدئویی را در شبکههای اجتماعی منتشر کردند که در آن صدای شلیک گلوله شنیده میشد. رسانههای صربستان مدعی شده بودند که صدای تیراندازیها به درگیریهایی مربوط میشود که طی آن نیروهای کوزوو تلاش داشتند موانع ایجاد شده در جادهها را بردارند.
این ادعا اما بلافاصله توسط پلیس کوزوو رد شد؛ مقامات پلیس و ارتش کوزوو با انتشار پیامی تاکید کردند که نیروهای تحت امر آنها در هیچ تبادل آتشی شرکت نکردهاند.
برخی رسانهها در پریشتینا نیز مدعی شدند که یک واحد گشتی از نیروهای حافظ صلح ناتو در کوزوو، در منطقه تیراندازی بوده است و به نقل از وزیر کشور کوزوو اعلام کردند که این واحد گشتی مورد حمله قرار گرفته است.
تنشها طی ماههای اخیر در مناطق شمالی به دلیل تصمیم کوزوو برای جایگزینی پلاک خودروهای صادر شده توسط بلگراد با پلاکهایی که پریشتینا آنها را صادر کرده، بالا گرفته است.
در اعتراض به این تصمیم که سپس از سوی پریشتینا به حال تعلیق درآمد، صدها افسر پلیس ادغام شده صرب در کوزوو و همچنین شماری از قضات، دادستانها و کارمندان صرب شاغل در دستگاههای دولتی بطور دسته جمعی پستهای خود را ترک کردند.
در ۲۵ دسامبر، سفرای کشورهای کوئینتا (ایالات متحده، بریتانیا، فرانسه، آلمان، ایتالیا) از رئیس جمهور صربستان خواستند که موانع را ظرف ۲۴ ساعت بردارد و تهدید کردند که در غیر این صورت مانع از تلاش های آلبین کورتی، نخست وزیر کوزوو نخواهند شد تا اوضاع را به شیوه خود حل کند.
کورتی تاکید کرده که برچیدن موانع در شمال کوزوو ممکن است تلفات جانی داشته باشد و باید در اسرع وقت تکمیل شود.
وضعیت در کوزوو در ۶ دسامبر به طور ناگهانی تشدید شد، زمانی که نیروهای ویژه کوزوو همراه با گشت های ماموریت اتحادیه اروپا شروع به تصرف ساختمان های کمیسیون انتخابات در بخشهای شمالی منطقه کردند. صربها خود را سازماندهی کردند و مردم کوزوو را تا رودخانه ایبار عقب راندند.
در ۸ دسامبر، حدود ۳۵۰ پلیس کوزوو با استفاده از خودروهای زرهی به بخش شمالی صربنشین منطقه حمله کردند و بخش شمالی کوسووسکا میتروویکا را مسدود کردند. در ۱۰ دسامبر، پلیس کوزوو دژان پانتیچ، پلیس سابق صرب را به اتهامات ساختگی دستگیر کرد. در پاسخ، مردم صربستان اعتراضات گستردهای را آغاز کردند و بزرگراهها را در چندین شهرک مسدود کردند.
اولتیماتوم لاوروف به اوکراین و واکنش به تهدید ترور پوتین
وزیر امور خارجه روسیه تاکید کرد، پیشنهادهای کشورش برای خلع سلاح و نازی زدایی از مناطق تحت کنترل کییف و حذف تهدیدهای امنیتی یا باید "به نحوی دوستانه" پذیرفته شوند یا اینکه ارتش روسیه به این مساله رسیدگی خواهد کرد.
سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه در مصاحبه با خبرگزاری تاس اظهار کرد: "دشمن به خوبی از پیشنهادات ما درباره خلع سلاح و نازی زدایی از اراضی تحت کنترل رژیم کییف و همچنین حذف تهدیدهای برآمده از این مناطق علیه روسیه از جمله علیه اراضی جدید ما (جمهوریهای خلق دونتسک و لوهانسک، خرسون و زاپوریژیا) مطلع است."
در ۲۱ فوریه سال جاری میلادی، ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه اعلام کرد، مسکو استقلال جمهوری های خلق دونتسک و لوهانسک را به رسمیت می شناسد. روسیه با رهبران این مناطق توافقات دوستی، همکاری و کمک متقابل امضا کرد.
رئیس جمهور روسیه همچنین در ۲۴ فوریه اعلام کرد که در پاسخ به درخواست کمک سران جمهوری های دونباس، تصمیم به انجام یک عملیات نظامی ویژه در اوکراین گرفته است. جمهوریهای خلق دونتسک و لوهانسک نیز عملیاتی را برای آزادسازی مناطق خود از کنترل کی یف آغاز کردند.
در بازه زمانی ۲۳ سپتامبر تا ۲۷ سپتامبر، جمهوریهای خلق دونتسک و لوهانسک و همچنین مناطق خرسون و زاپوریژیا همه پرسی برگزار کردند که در جریان آن اکثریت رای دهندگان رای به پیوستن به روسیه دادند.
در ۳۰ سپتامبر، ولادیمیر پوتین به همراه سران این چهار مناطق معاهدههای الحاق خود به روسیه را امضا کردند.
لاوروف خاطر نشان کرد: "گزینه چندانی باقی نمانده است- یا این پیشنهادات به نحوی دوستانه پذیرفته شوند و در غیر این صورت ارتش روسیه خودش به این مساله رسیدگی میکند."
وزیر امور خارجه روسیه اضافه کرد: در خصوص مساله ادامه احتمالی جنگ، توپ در سمت رژیم کییف و واشنگتنی که پشتیبانش است قرار دارد. آنها میتوانند در هر زمانی به این مقاومت بی معنی پایان دهند.
آمریکا هدف پایان تایخ را دنبال میکند
لاوروف همچنین با اشاره به کتاب «پایان تاریخ و آخرین انسان» اثر فرانسیس فوکویاما، دانشمند علوم سیاسی آمریکایی، مدعی شد که ایالات متحده، سیاستی را با هدف ایجاد «پایان تاریخ» دنبال میکند.
او گفت: اگر به سیاستهایی که دولت جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا دنبال میکند نگاه کنید، آنها دقیقاً همین را میخواهند.
لاوروف در دیدار با روزنامهنگاران و سران رسانههای روسیه گفت: آنها می خواهند پایان تاریخ نه تنها در آثار تحلیلگران سیاسی و دانشمندان علوم سیاسی، بلکه در زندگی واقعی شکل دهند.
در این دیدار، لاوروف همچنین خاطرنشان کرد که اقدامات انجام شده در مقیاس جهانی در اتخاذ یک "موضع ضد روسی" که به گفته او توسط ایالات متحده آغاز شده است، نشان دهنده تلاش واشنگتن برای ایجاد "پایان تاریخ" است. همه چیزهایی که اکنون در اروپا به معنای وسیع آن می بینیم، همه چیزهایی که در قاره های دیگر می بینیم، جایی که پیام رسان های آمریکایی از هر کشوری می خواهند که موضع ضد روسی اتخاذ کند، به تحریم ها بپیوندد و با نمایندگان روسیه ارتباط برقرار نکند، همه بازتابی از این موضوع است.
لاوروف گفت: تلاش برای تثبیت پایان تاریخ، تثبیت تسلط نهایی و غیرقابل برگشت همان «میلیارد طلایی» (به اصطلاح مدل غرب) است». او بعداً استدلال کرد که تلاشهای واشنگتن برای "پایان دادن به تاریخ" مانند تلاش های قبلی در طول تاریخ بشر توسط یک یا چند نیرو برای "دیکته کردن همه چیز" با شکست مواجه خواهد شد.
وزیر خارجه روسیه گفت: "سیر تاریخ را نمیتوان متوقف کرد، هیچ پایانی برای تاریخ وجود ندارد و هرگز نخواهد بود، زیرا بشریت تاکنون بیش از یک بار تلاش کرده است تا آن را تحت سلطه خود درآورد و این یا آن نیرویی است که قصد دارد همه چیز را به همه دیکته کند." .
لاوروف در ادامه با بیان اینکه فرصتهای غرب برای «هدایت اقتصاد جهانی آنطور که میخواهد» کاهش خواهد یافت، افزود که غرب بدون توجه به اراده خود مجبور به مذاکره خواهد بود. ما قرار نیست دنبال غرب بدوییم... آنها تقریباً همه روابط را قطع کردند... ما روی کسانی تمرکز خواهیم کرد که هرگز ما را ناامید نکردند و بدون هیچ فریبکاری با آنها سازش های بسیار دشواری انجام دادیم.
لاوروف گفت: در مورد غرب، همه چیز دقیقا برعکس است.
در کتاب «پایان تاریخ و آخرین انسان» فوکویاما در سال ۱۹۹۲ که لاوروف به آن اشاره میکند، استدلال میکند که تاریخ باید به عنوان یک فرآیند تکاملی در نظر گرفته شود و لیبرال دموکراسی شکل نهایی حکومت برای همه ملتها در پایان این فرآیند است.
گفتگو با دولت بایدن غیرممکن است
وزیر خارجه روسیه تصریح کرد: روسیه و ایالات متحده به دلیل مسیر تقابلی که جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا در پیش گرفته، نمیتوانند مسیر عادی گفتگو را حفظ کنند.
لاوروف گفت: حفظ گفتوگوی عادی با دولت بایدن، که شکست استراتژیک کشورمان را یکی از اهداف خود اعلام میکند، از نظر عینی غیرممکن است.
دیپلمات ارشد روسیه خاطرنشان کرد که "روابط روسیه و آمریکا در وضعیت واقعاً اسفناکی قرار دارد. ما به طور مداوم به آمریکاییها توضیح میدهیم که کاهش عمدی روابط بین دولتی نظر ما نیست. با این حال، ما تحت هر شرایطی در مورد ایجاد گفتگو از موضع یکسان پیش میرویم. به عبارت دیگر، به عنوان یک قاعده بر اساس اصل "چشم در برابر چشم" عمل می کنیم.
لاوروف گفت: ایالات متحده و متحدانش در ناتو به دنبال پیروزی بر روسیه در "میدان نبرد" برای نابودی کشور ما هستند. اقدامات غرب جمعی و دست نشانده آنها ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین ماهیت جهانی بحران اوکراین را تایید می کند. بر کسی پوشیده نیست که هدف استراتژیک ایالات متحده و متحدان ناتو آن پیروزی بر روسیه در میدان جنگ است، به عنوان مکانیزمی برای تضعیف یا حتی نابودی کشور ما.
وی افزود: حریفان ما برای رسیدن به این هدف دست به هر کاری می زنند.
به گفته دیپلمات ارشد روسیه، ذینفع یک "درگیری داغ" ایالات متحده است که به دنبال کسب حداکثر سود از نظر اقتصادی و استراتژیک بوده است. لاوروف تاکید کرد: واشنگتن همچنین در حال حل یک هدف کلیدی ژئوپلیتیکی برای شکستن پیوندهای سنتی بین روسیه و اروپا و وابستگی بیشتر ماهواره های اروپایی به آنها است.
در واکنش به تهدید پنتاگون برای ترور پوتین
وزیر امور خارجه روسیه همچنین گفت که اظهارات مقامات آمریکایی از پنتاگون در مورد "قطع سر کرملین" در واقع تهدیدی برای حدف فیزیکی ولادیمیر پوتین، رئیس دولت روسیه است. واشنگتن از همه فراتر رفت. برخی از مقامات پنتاگون تهدید به قطع سر کرمیلین کردند. در واقع ما در مورد یک تهدید به حدف فیزیکی رئیس دولت روسیه میگوییم.
لاوروف هشدار داد: «اگر کسی از چنین ایدههایی حمایت کند، باید به دقت درباره عواقب احتمالی چنین طرحهایی فکر کند».
وزیر خارجه روسیه همچنین در موردرفتارهای غرب در مورد رویارویی هستهای گفت: به نظر می رسد که آنها کاملاً تدبیر را کنار گذاشتهاند. حتی
لیز تراس، نخست وزیر پیشین بریتانیا در جریان مناظرات پیش از انتخابات اعلام کرد که کاملا آماده صدور دستور حمله هستهای است.
وزیر امور خارجه روسیه با اشاره به اقدامات تحریک آمیز کییف گفت: ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور روسیه به نقطه ای رسیده است که از کشورهای ناتو میخواهد حملات هستهای پیشگیرانه انجام دهند. این امر نیز از حد قابل قبول فراتر است.
حدود نیمی از آلمانیها مخالف ارسال تانک به اوکراین هستند
نتایج نظرسنجی جدیدی نشان میدهد که تقریبا نیمی از آلمانیها با ارسال تانکهای لئوپارد۲ که ساخت کشورشان است، به اوکراین مخالف هستند.
نتایج نظرسنجی موسسه یوگاو برای خبرگزاری آلمان نشان میدهد، ۴۵ درصد از پاسخدهندگان گفتند که مخالف انتقال تانکهای آلمانی به اوکراین هستند، تنها ۳۳ درصد از این اقدام حمایت میکنند و ۲۲ درصد دیگر به این پرسش پاسخی ندادند.
از نظر اولویتهای حزبی، ارسال تسلیحات به اوکراین در میان رایدهندگانی از حزب سبزها، با ۵۰ درصد حمایت و ۲۵ درصد مخالف، قویترین پشتیبانی را دارد. رایدهندگان دو حزب دیگر ائتلاف حاکم آلمان شامل ۴۱ درصد در مقابل ۴۰ درصد در میان رایدهندگان حزب سوسیال دموکرات و ۴۲ درصد در مقابل ۳۳ درصد در میان رایدهندگان حزب آزاد دموکراتیک، مخالف ارسال تانک به اوکراین هستند.
ارسال تسلیحات به اوکراین کمترین حمایت را در میان رایدهندگان اپوزیسیون آلمان دارد؛ ۴۳ درصد مخالف و ۳۸ درصد موافق در میان رایدهندگان اتحادیه دموکراتیک مسیحی آلمان – اتحادیه سوسیال مسیحی در بایرن، ۵۲ درصد مخالف و ۳۲ درصد موافق در میان رایدهندگان حزب چپ و ۷۶ درصد مخالف و تنها ۱۳ درصد موافق در میان رایدهندگان حزب آلترناتیو برای آلمان.
در چند ماه گذشته، اولاف شولتس، صدراعظم آلمان بارها در پاسخ به درخواستها برای ارسال تانک و تسلیحات بیشتر به اوکراین گفته است که برلین به جای اقدام یکجانبه، در کنار متحدانش تصمیمگیری خواهد کرد.