به گزارش «تابناک» به نقل از ایسنا، دریافت تیک آبی رییسجمهور از سوی اینستاگرام یکی از خبرهای داغ این روزهاست. در فضای مجازی این سوال مطرح میشود که چرا در شرایطی که با یک فیلترینگ سفت و سخت مواجهاند، رییس دولت در این شرایط از اینستاگرام تیک آبی دریافت کند؟
اغلب نمایندگان مجلس و مسئولان نظام در شبکههای اجتماعی حضور فعال دارند؛ از توییتر همیشه فیلتر بگیر تا اینستاگرام که هم سابقه فیلتر شدن دارد و هم خیلی وقتها به صورت آزاد از آن استفاده کردهاند. البته به نظر میرسد حتی برخی مسئولین هم برای ورود به شبکههای اجتماعی با مشکل فیلترینگ روبرو هستند. یکی از نمایندگان در خصوص وضعیت دسترسی به شبکههای اجتماعی میگوید: «نمایندگان در حال حاضر مانند خبرنگاران امکان ورود بدون فیلتر به شبکههای اجتماعی را دارند اما این امکان محدود به شبکههای اجتماعی است و البته همه نمایندگان از این امکان استفاده نکردند.» او در پاسخ به این سوال که تا پیش از اختلالات اخیر چطور در توییتر و دیگر شبکههای اجتماعی حضور داشته؛ می گوید: «از ابتدای مجلس تا چند وقت پیش ما هم با مشکل فیلتر توییتر روبرو بودیم و من هم مانند بقیه از فیلترشکنهای رایگانی که در دسترس بود استفاده میکردم تا بتوانم در توییتر حضور داشته باشم.»
اما به نظر میرسد وضعیت برای سران قوا اندکی متفاوت است و آنها در این ایام رویه دیگری در پیش گرفتند. هرچند که تقریبا همه این قانون نانوشته را میدانیم که در این سطح از مسئولیت دیگر خبری از فعالیت مستقیم در شبکههای اجتماعی نیست و این ادمینها هستند که مسئولیت نگهداری و تولید محتوای مسئولین را بر عهده دارند. اما نحوه فعالیت سران سه قوه در ۱۰۰ روز اخیر در فضای اینستاگرام چگونه بوده است؟
سید ابراهیم رئیسی و تیک آبی پرحاشیه
تیک آبی به معنای اصالت داشتن یک صفحه در اینستاگرام است و دریافت آن روال خاص خودش را دارد. ممکن است برای یک فرد مشهور چندین صفحه در اینستاگرام ساخته شده باشد که شما در این میان نتوانید، صفحه واقعی را پیدا کنید؛ تیک آبی کمک میکند که شما به یک صفحه و واقعی بودن آن اعتماد کنید. دولتیها هم همین مساله را اصلی ترین انگیزه برای گرفتن تیک آبی میدانند چون معتقد هستند این تیک آبی میتواند جلوی انتشار پست در صفحات جعلی را بگیرد و مخاطبین فریب دیگر صفحات فرعی را نمیخورند.
حالا خبر پر حاشیه این روزها این است که صفحه سید ابراهیم رییسی با بیش از ۲.۸ میلیون نفر دنبال کننده بالاخره این تیک آبی رنگ را دریافت کرده است. صبح امروز صفحه منتسب به پایگاه اطلاع رسانی دولت در پاسخ به انتقاداتی که در خصوص تیک آبی رئیس جمهور مطرح شده بود؛ گفت: «با توجه به صفحات متعدد منسوب به رئیسجمهور در شبکههای اجتماعی خارجی و انتساب مطالب مخدوش، اقداماتی به منظور تشخیص اصالت برای کاربران از ماه ها قبل انجام شد که اخیراً یکی از شبکهها به آن ترتیب اثر داد.» تصویری هم که این صفحه از ایمیل به اینستاگرام منتشر کرده نشان میدهد ادمین این صفحه تیرماه درخواست تیک آبی را داده که این درخواست حالا در روزهایی اجابت شده که رئیسی تقریبا بعد از اختلال در اینستاگرام دیگر فعالیتی در این صفحه نداشته و فعلا آن را به حالت نیمه تعطیل دراورده تا ببینیم در روزهای آتی آیا مشکل اینستاگرام حل می شود یا این صفحات بلااستفاده باقی خواهند ماند.
غلامحسین محسنیاژهای و صفحه ۲۰۰ هزارتایی
غلامحسین محسنی اژهای هماکنون رئیس قوه قضاییه و عضو تشخیص مصلحت نظام است. صفحه اینستاگرام اژهای که در حال حاضر ۲۴۳ هزار دنبالکننده دارد، تا امروز فراز و فرودهای زیادی داشته است. اژهای مردادماه سال ۱۴۰۰ در فضای اینستاگرام اعلام حضور کرد اما حساب کاربری رئیس قوه قضاییه در اینستاگرام تقریبا یک روز پس از راهاندازی از دسترس خارج شد. او در اولین پست خود کلیپی درباره عدالت منتشر کرد و از مردم خواسته بود با او در ارتباط باشند.
مرکز رسانه قوه قضاییه پس از تعلیق حساب اژهای در اطلاعیهای اعلام کرد: «این صفحه آغاز به فعالیت نموده بود تا امکانی برای ارتباط مستقیم با مردم شریف و فعالیت فضای مجازی باشد و با استقبال بسیار گسترده کاربران روبرو شده بود اما به دلایل اعلام نشده از سوی اینستاگرام از دسترس خارج شده است.»
با این حال چند روز بعد مرکز رسانه قوه قضائیه اعلام کرد: «صفحه اینستاگرام رئیس قوه قضاییه دوباره در دسترس قرار گرفت و شناسههای کاربری رییس قوه قضاییه در دیگر شبکههای اجتماعی نیز به زودی آغاز به کار میکنند.»
مرکز رسانه قوه قضاییه همچنین با اعلام ادامهدار بودن حضور اژهای در شبکههای اجتماعی از دو سویه بودن ارتباط حجتالاسلام محسنی اژهای با مخاطبان و فعالان فضای مجازی خبر داده بود و اعلام کرد که قصد دارد، صفحات دیگر رئیس قوه قضاییه در پلتفرمهای مختلف را راهاندازی و به مخاطبان معرفی کند.
اما عملکرد صفحه اینستاگرام اژهای در ۱۰۰ روز اخیر چگونه بوده است؟ در پاسخ به این پرسش باید گفت که آخرین پست اینستاگرامی صفحه منصوب به غلامحسین محسنی اژهای مربوط به ۱۹ سپتامبر ۲۰۲۲ مصادف با ۲۸ شهریور ۱۴۰۱ بوده است و میتوان گفت که در ایامی که دسترسی مردم به اینستاگرام مختل شده، ادمین صفحه رئیس قوه قضائیه نیز فعالیتی در این صفحه نداشته است.
محمدباقر قالیباف و یک صفحه تعلیق شده!
رئیس مجلس جز آن دسته از افرادی است که توجه زیادی به شبکههای اجتماعی دارد. محمدباقر قالیباف تا همین چند وقت پیش در صفحهای به آدرس mbghalibaf فعالیت گسترده داشت و به پست گذاشتن در اینستاگرام مشغول بود. او معمولا تصاویر دیدارهایش را منتشر میکرد و در یکی از آخرین پستهای اینستاگرامیاش، بخشی از اظهارات خود در افتتاحیه نهمین دوره مجمع تشخیص مصلحت را منتشر کرده و همچنین در پستی دیگر، بخشی از نطق پیش از دستور خود در مجلس با تیتر « اعتراض اصلاح خواهانه به تغییر تصمیم ها منجر میشود» را منتشر کرده بود.
صفحه قالیباف برخلاف دیگر روسای قوا از چندی قبل تیک آبی داشت و به اصطلاح مورد تایید اینستاگرام بود ولی با وجود این تایید باز هم از گزند اینستاگرام در امان نماند و این صفحه اوایل آبانماه امسال توسط اینستاگرام تعلیق شد. فعلا این صفحه برنگشته و فعالیت های رئیس مجلس به همان صفحه توییتر و کانال تلگرامی محدود شده است.
زهر و حرام برای «جمهور»، شهد و حلال برای «رئیس جمهور»؛ تیک آبی تان مبارک آقای رئیسی!
در همین حال، عصر ایران در مطلبی نوشت: سید ابراهیم رئیسی نیز همانند بسیاری از روسای دولت در جهان، "تیک آبی" اینستاگرام گرفت. این بدان معناست که اینستاگرام صفحه او را به عنوان صفحه یک چهره معروف و رئیس جمهور ایران به رسمیت میشناسد و بعد از این، صفحات "فیک"ی که با نام او در این فضا فعالیت میکنند، به دلیل فقدان این تیک اعتبارزا، تمییز داده میشوند.
در این باره نکات زیر قابل ذکر است:
۱ - قبل از هر چیز به جناب رئیس جمهور تبریک میگوییم که توانسته است این تیک را برای پیج اش بگیرد؛ رئیس جمهوری که گویا ریاست جمهوری اش با این شبکه اجتماعی گره خورده است، چه پیش از انتخابات که میگفت من خودم صفحه اینستاگرام دارم و میدانم مردم هم در این شبکه کسب و کار دارند و هرگز آن را نخواهم بست؛ چه بعد از ریاست جمهوری اش که اینستاگرام، تنها یک سال دوام آورد و دولت او، آن را بست و چه الان که بعد از فیلترینگ اینستاگرام در ایران، رئیس جمهور ایران، تیک آبی اینستاگرام را گرفته است!
۲ - ادبیات اطلاع رسانی دولت هم در این باره جالب و تأمل برانگیز است و یادآور ضرب المثل "خودشو بیار، اسمشو نیار" است به گونهای که در خبر گرفتن تیک آبی از اینستاگرام برای صفحه رئیس جمهور، اسمی از اینستاگرام نیاورده اند و صرفاً نوشته اند: "یکی از شبکه ها"؛ بخوانید:
"با توجه به صفحات متعدد منسوب به رئیسجمهور در شبکههای اجتماعی خارجی و انتساب مطالب مخدوش، اقداماتی به منظور تشخیص اصالت برای کاربران از ماهها قبل انجام شد که اخیراً یکی از شبکهها به آن ترتیب اثر داد. "
حرام برای
جا دارد از دولتیها بپرسیم اینستاگرامی که دنبال تیک آبی اش بودید و گرفتید، آیا واقعاً این قدر بد و قبیح است که حتی اسمش را هم نباید آورد؟ اگر این گونه است اساساً چرا اصرار بر حضور در آن دارید؟!
این شیوه اطلاع رسانی، البته منحصر به این ماجرا نیست و صرفاً بروز و ظهوری است از روش اداره کشور که ملغمهای است از تناقضات تو در تو؛ کما این که مدتها مذاکرات برجام را دنبال میکردند، ولی اسمها و تعابیر دیگری برایش به کار میبردند و قس علیهذا در سایر امور و شؤون دولتی و پناه بر خدا از این یک بام و دو هوا و بلکه صد هوا!
۳ - اینستاگرام را فیلتر کردند، چون میگویند این پلتفرم بیگانه بر آتش اغتشاشات اخیر دمیده است. اگر واقعاً چنین است چرا رئیس جمهور باید در شبکه اجتماعی حامی بلوا در ایران عضو باشد و تازه از آن تیک آبی هم بطلبد؟
اگر واقعاً اینستاگرام باعث ناامنی در ایران است، چرا شخص رئیس جمهور با عضویت در آن، بدان رونق میدهد؟ و اگر هم نیست چرا بسته اند و خلقی را اززندگی و کسب و کار و نان خوردن انداخته اند؟
نمیشود که برای "جمهور"، زهر و حرام باشد و برای "رئیس جمهور"، شهد و حلال!