تابناک _ در حالی که حدود دو ماه و نیم تاپایان سال ۱۴۰۱ مانده است، هنوز میان دولت و مجلس در مورد نحوه ارائه و بررسی بودجه سالانه کشور در سال ۱۴۰۲ تصمیم نهایی گرفته نشده و این دو قوه هر یک دیگری را مسبب این تاخیر میداند.
در همین ارتباط، روز گذشته، علی بهادری جهرمی سخنگوی دولت در نشست هفتگی خود با خبرنگاران و در پاسخ به پرسشی درباره به تعویق افتادن پروسه تقدیم لایحه بودجه و اینکه آیا در این زمینه شاهد لجبازی میان دولت و مجلس هستیم، گفت: صرفنظر از این که من چنین احساسی ندارم، دولت مجری قانون و عمل به قانون تکلیف دولت است که سعی میکند مسیر خود را در چارچوب قانون در همه حوزهها پیش ببرد. در مورد برنامه و بودجه هم مطابق قانون، دولت موعد زمانی مشخصی برای تقدیم لایحه بودجه به صورت سالیانه به مجلس دارد و برای همین فرآیند تدوین بودجه تقریباً از فروردین ماه آغاز میشود تا طبق موعد زمانی که در قانون مقرر شده عمل شود. امسال هم مثل هر سال از فروردین و اردیبهشت فرآیند تدوین بودجه آغاز و در حین تدوین بودجه، در شهریورماه سیاستهای کلی برنامه هفتم هم به دولت و هم به سایر قوا ابلاغ شد.
بهادری جهرمی یادآور شد: طبیعتاً از شهریورماه که این سیاستها ابلاغ شد، دولت دو اقدام را باید انجام میداد؛ یکی بودجه سال ۱۴۰۲ را که فرآیند تدوین آن از فروردین و اردیبهشت آغاز شده بود، منطبق با این سیاستها ارائه بدهد و وقتی بودجه تنظیم میشود، هم آن را منطبق با سیاستهای برنامه هفتم تنظیم کند و دوم آنکه قانون اجرای سیاستهای برنامه هفتم هم از شهریور ماه شروع به نگارش کند.
وی یادآور شد: دولت تکلیف قانونی خود را انجام داد و لایحه بودجه را تقدیم مجلس کرد و مجلس هم در چارچوب آییننامه داخلی خود، فرایند قانونی را صراحتاً روشن میکند و مطابق آن مسیر خودش را پیش خواهد برد. زمان فرآیند تدوین برنامه توسعه هم از شهریور پس از ابلاغ سیاستهای کلی در دولت آغاز شده و در حال پیگیری است. هیچ کارشناسی علاقه ندارد برنامه پنجساله آتی کشور که مسیر کل کشور را در همه حوزهها تا پنج سال بعد طراحی میکند، بدون کار کارشناسی لازم و با عجله تدوین شود. این برنامه باید از اتقان و اطمینان لازم برخوردار باشد و در عین سرعت حداکثری، دولت کار تدوین برنامه را هم پیش میبرد و به محض تکمیل، آن را هم تقدیم مجلس شورای اسلامی خواهد کرد.
بهادری جهرمی تاکید کرد: چون ما امسال شاهد اجرای قانون برنامه ششم هستیم، در فرایند تدوین بودجه سعی شده حکمی که مغایر برنامه ششم باشد، در این لایحه نیاید؛ یعنی بودجه هم مغایر برنامه ششم نیست و هم مطابق بر قانون برنامه هفتم تنظیم شده و دولت در موعد قانونی مشخص برای تقدیم لایحه بودجه آن را تقدیم مجلس کرده و همین فرایند را هم برای تقدیم برنامه توسعه خواهد داشت و لایحه برنامه هفتم هم با انجام کار کارشناسی تقدیم مجلس میشود.
لایحه بودجه هم خارج از تشریفات قانونی ناقص ارسال شده است
عضو هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی گفت: سیاستهای کلی در شهریورماه ابلاغ شده و دولت میتوانست در سه ماه، کار نگارش برنامه هفتم توسعه را انجام دهد و حتی اگر نظر دولت این بود که برنامه ششم تمدید شود، دولت از همان شهریور باید اجازه تمدید برنامه را از مقام معظم رهبری میگرفت.
محمد رشیدی، عضو هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی در گفت و گویی در پاسخ به اظهارنظر سخنگوی دولت درباره دلایل عدم ارائه لایحه برنامه هفتم در موعد مقرر گفت: بدیهی است باید لایحه بودجه سال ۱۴۰۲ براساس برنامه هفتم توسعه تنظیم و بررسی شود؛ اما متأسفانه تاکنون دولت لایحه برنامه هفتم توسعه را به مجلس تقدیم نکرده است.
نماینده مردم کرمانشاه در مجلس شورای اسلامی اظهار کرد:سیاستهای کلی در شهریورماه ابلاغ شده و دولت میتوانست در سه ماه، کار نگارش برنامه هفتم توسعه را انجام دهد و حتی اگر نظر دولت این بود که برنامه ششم تمدید شود، دولت از همان شهریور باید اجازه تمدید برنامه را از مقام معظم رهبری میگرفت تا در صورت موافقت ایشان برنامه تمدید شود.
رشیدی ادامه داد: در هر صورت دولت در چندماه گذشته نه مجوز تمدید برنامه را گرفته و نه برنامه هفتم را آماده تقدیم به مجلس کرده، در حالی که قوه مقننه باید براساس قانون عمل کند.
انتقاد از تاخیر در ارائه لایحه بودجه
وی با انتقاد از تاخیر در ارائه لایحه بودجه گفت: حتی لایحه بودجه ای که به مجلس ارسال شده، بدون انجام تشریفات قانونی مجلس و بدون لحاظ جداول و با تاخیر ارائه شده و حتی روال در انجام این مهم، نیز رعایت نشده و لایحه بودجه در صحن مجلس تقدیم نشده است و به دلیل اینکه نمایندگان مردم به دنبال تعامل و همکاری با دولت هستند، تاکنون به این موارد اشاره ای نشده است.
عضو هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی یادآور شد: نمایندگان مردم در مجلس باید قانون را با دقت رعایت کنند و طبیعتاً بودجه سال آتی باید بر اساس برنامه هفتم آماده شود، چون برنامه سند بالادستی است.