بین الملل تابناک: تصویب طرحی علیه سپاه پاسداران توسط مجلس عوام انگلیس، بسته تحریمهای جدید اتحادیه اروپا ضد ایران، دیدار نماینده ویژه پوتین با بشار اسد، واکنش آمریکا به برنامه ریزی ایران برای حضور در تنگه پاناما و پیشنهاد ترامپ برای حمله اتمی به کره شمالی از مهم ترین خبرها و رویدادهای منطقه ای و بین المللی در 24 ساعت گذشته بوده اند.
تصویب طرحی علیه سپاه پاسداران توسط مجلس عوام انگلیس
اعضای مجلس عوام انگلیس شامگاه پنجشنبه طرحی را به اتفاق آرا به تصویب رساند که از دولت این کشور میخواهد سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را در فهرست سازمانهای اصطلاحاً تروریستی قرار دهد.
این طرح غیرالزامآور است، اما علیرغم هشدار یک نهاد نظارتی در انگلیس در روز گذشته در خصوص انجام چنین اقدامی به اتفاق آرا به تصویب پارلمان انگلیس رسید.
لئو داچتری، از مشاوران وزارت خارجه انگلیس امروز پنجشنبه در همین جلسه گفت بریتانیا فعالانه موضوع قرار دادن سپاه پاسداران ایران در فهرست «سازمانهای تروریستی» را بررسی میکند اما هنوز به تصمیم نهایی در این خصوص نرسیده است.
وی در پاسخ به درخواستهای گروهی از نمایندگان برای اقدام علیه سپاه گفت: «درست نیست من درباره نتیجه بررسیهای فعلی دولت در خصوص این موضوع به گمانهزنی بپردازم.»
او در ادامه اضافه کرد: «اما میتوانم بگویم که دولت این درخواستها که از سراسر مجلس مطرح میشوند و اتحاد موجود درخواستهای مطرحشده از سوی همه طرفها را در نظر خواهد گرفت و این چیزی است که ما به صورت بسیار جدی به آن توجه داریم.»
روز گذشته یک نهاد نظارتی در انگلیس هشدار داده بود اعلام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران به عنوان «سازمان تروریستی»، تعریف بریتانیا از تروریسم را بیثبات میکند و نیروهای نظامی متحدان بینالمللی لندن را در محدوده قانون تروریسم قرار میدهد.
روزنامه ایندیپندنت روز چهارشنبه نوشته بود لندن در حال بررسی ممنوعیت سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران تحت قوانین مربوط به تروریسم است که قبلاً هرگز علیه یک نهاد دولتی استفاده نکرده است.
طبق این گزارش، نگرانیهای عملی درباره تاثیر این ممنوعیت وجود دارد که طیف وسیعی از جرایم مرتبط از جمله دعوت به حمایت و نمایش، انتشار یا اشتراک آنلاین پرچمها و نمادهای سپاه را ایجاد میکند.
«جاناتان هال کِیسی» رئیس سازمان دولتی «بازبین مستقل قوانین تروریسم» هشدار داد اعلام رسمی سپاه به عنوان گروه تروریستی عواقب گستردهای خواهد داشت.
در گزارشی که به رویت ایندیپندنت رسیده، آمده است: ممنوع کردن یک نهاد دولتی تحت قانون تروریسم ۲۰۰۰ فاصله گرفتن از سیاست بدون تغییر و چند دههای بریتانیا است و تعریف تروریسم که تا امروز کاربردی و موثر بوده را زیر سوال میبرد. اگر بتوان نیروهای دولتی را با تروریسم مرتبط کرد، باید به این سوال که چطور تعریف تروریسم در خصوص سایر نیروهای دولتی اعمال میشود، به قیمت خطر بر هم خوردن معنای ثابت تروریسم در قوانین داخلی پرداخته شود.
او هشدار داد که اگر سوئلا براورمن وزیر کشور بریتانیا سپاه پاسداران را ممنوع کند، «منطق این خواهد بود که همه نیروهای دولتی از جمله نیروهای متحدان باید در برخی مواقع یا همیشه با تروریسم مرتبط شوند». وی افزود «این که شبهنظامیان و افرادی را که دولت را از طریق خشونت سرنگون میکنند، تروریست بدانیم یک چیز است اما به کار بردن واژه تروریست برای نهادهای دولتی که مرسوم است از انحصار برای استفاده مشروع از خشونت برخوردار هستند، کاملاً متفاوت است».
به نوشته این گزارش، زمانی که آمریکا سپاه را در سال ۲۰۱۹ «سازمان تروریستی» اعلام کرد، مدعی شد استفاده رژیم ایران از تروریسم به عنوان ابزار حکومتداری، آن را اساساً از هر دولت دیگری متمایز میکند؛ اما به گفته هال، تعریف قانونی بریتانیا از تروریسم هیچ تمایزی قائل نیست. به گزارش این دیدهبان، «مباحث مبنی بر این که سپاه پاسداران به طور ویژه شرور است یا برنامه اقدام آن به طور خاص مضر است، مبنایی تحت قانون تروریسم ندارد».
یک سخنگوی دولت انگلیس در خصوص قصد دولت انگلیس گفت: در حالی که دولت فهرست سازمانهای ممنوع را تحت بررسی قرار میدهد، در این خصوص که آیا ممنوعیت سازمانی خاص در نظر گرفته شده، اظهارنظر نمیکنیم.
بسته تحریمهای جدید اتحادیه اروپا ضد ایران
یک رسانه آمریکایی مدعی شده به پیشنویس اسنادی دست یافته که نشان میدهند اتحادیه اروپا اعمال تحریمهای جدید علیه ۴۰ فرد و نهاد ایرانی را در دست بررسی دارد.
وبگاه پولیتیکو نوشته رایزنی درباره این تحریمها در چارچوب اقدامات اتحادیه اروپا به «اعتراضات اخیر» در ایران است.
رسانه آمریکایی نوشته اسنادی که مربوط به این تحریمها هستند در ۲۷ صفحه تنظیم شدهاند و شامل اطلاعاتی در حمایت از تحریمهای پیشنهادشده علیه اشخاص و نهادهای مذکور هستند. اکثر این اطلاعات، «گزارشهای رسانهای» هستند.
مطابق این اسناد، اتحادیه اروپا تحریم ۱۷ فرد را در دست بررسی دارد که برخی از آنها فرمانداران مناطق مختلف هستند و سایرین را یک نماینده مجلس و یک مقام بلندپایه در معاونت برونمرزی صدا و سیمای جمهوری اسلامی تشکیل میدهند. برخی از مقامهای فعلی و سابق سپاه پاسداران انقلاب اسلامی نیز ر این فهرست قرار دارند.
«سید حمید سجادی هزاوه»، وزیر ورزش جمهوری اسلامی ایران از جمله شخصیتهایی است که در این فهرست گنجانده شده. در اسناد اتحادیه اروپا ادعا شده حمید سجادی ورزشکاران ایرانی را به سکوت وادار کرده است.
در میان ۲۰ سازمانی که پیشنهاد تحریم آن مطرح شده نام «اداره کل تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی» نیز قرار دارد.
۱۲ نفر از مقامهای منطقهای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی نیز جزو این فهرست تحریمی هستند.
دیدار نماینده ویژه پوتین با بشار اسد
منابع خبری سوریه از دیدار «الکساندر لاورنتیف» نماینده ویژه ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه با بشار اسد، رئیسجمهور سوریه در دمشق خبر دادند.
رئیسجمهور سوریه روز پنجشنبه با «الکساندر لاورنتیف» نماینده ویژه ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه دیدار و گفتوگو کرد.
گفته میشود که این دیدار در راستای نزدیکی دمشق به آنکارا اتفاق افتاده است.
مسکو مسئولیت رایزنی برای برگزاری این نشست را بر عهده دارد که به گفته رسانههای ترکیه طی هفتههای جاری قرار است منعقد شود.
هنوز مکان قطعی برای دیدار وزرای خارجه این دو کشور تعیین نشده است، اما سفر وزیر خارجه امارات به سوریه این گمانهزنیها را به وجود میآورد که ابوظبی در تلاش برای میزبانی این دیدار است.
به گفته کارشناسان، اردوغان میخواهد هر طور شده روند رابطه با سوریه را قبل از برگزاری انتخابات تغییر دهد و از آن برای بهره داری در انتخابات ریاست جمهوری آینده ترکیه استفاده کند.
واکنش آمریکا به برنامه ریزی ایران برای حضور در تنگه پاناما
ند پرایس سخنگوی وزارت امور خارجه روز پنجشنبه به وقت محلی در واکنش به تلاش ایران برای حضور در تنگه پاناما افزود: ما از این ادعای نیروی دریایی ایران آگاهی داریم.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در عین حال گفت: همچنان بر تلاش ها و اظهارات ایران مبنی بر قصدش برای توسعه حضور نظامی در نیمکره غربی نظارت می کنیم.
فرمانده نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران گفت: نیروی دریایی ارتش تا امروز در تمامی تنگههای راهبردی دنیا حضور داشته و تنها در ۲ تنگه حضور نداشتهایم که در یکی از این تنگهها امسال حضور پیدا میکنیم و در حال برنامهریزی برای حضور در تنگه پاناما هستیم.
امیر دریادار «شهرام ایرانی» روز چهارشنبه در نخستین همایش ملی تمدن دریایی - مسیر پیشرفت که در کنارک برگزار شد، استفاده از ظرفیتهای دریایی را نیازمند نگاه ویژه همه مسوولان دریایی کشور دانست و اظهارداشت: امروز باید حضور دریایی خودمان را در آبهای بین المللی قدرتمندتر کنیم و امروز میتوانیم بگوییم در حوزه علمی هیچ مشکلی برای رشد در این زمینه وجود ندارد.
فرمانده نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران گفت: امروز همرزمان من در دریا در حال به نمایش گذاشتن جلوههایی از اقتدار ایران عزیز هستند و ما به عنوان ویترین مردم عزیز کشورمان برای اولین مرتبه در اقیانوس آرام حضور پیدا کردیم.
وی ادامه داد: البته در این مسیر استرالیا و فرانسویها تهدیداتی را برای ما ایجاد و سعی کردند از قوانینی که خودشان برای عبور از سواحلشان مصوب کرده بودند تخطی کنند که با اقتدار و براساس قانون جواب آنها را دادیم.
امیر دریادار ایرانی با اشاره به اهمیت سواحل مکران تصریح کرد: برقراری امنیت پایه اصلی توسعه سواحل مکران است و در این زمینه به توفیقات بسیار ارزشمندی دست یافتهایم.
پیشنهاد ترامپ برای حمله اتمی به کره شمالی
بر اساس یک کتاب منتشر شده در مورد دوران ریاست جمهوری دونالد ترامپ، وی در دیدار با دستیارانش پیشنهاد حمله به کره شمالی با سلاح هستهای را مطرح و اعلام کرده بود که آمریکا میتواند کشور دیگری را مسوول این حمله معرفی کند.
به گزارش "اسکای نیوز"، مایکل اشمیت در کتاب خود به نام "دونالد ترامپ در برابر آمریکا" که ابتدا در سال ۲۰۲۰ به چاپ رسیده اما وی اکنون بخش تازهای به آن اضافه کرده است، مینویسد که ترامپ این اظهارات را در سال ۲۰۱۷، اولین سال ریاست جمهوری خود بیان کرده است.
وی در ماه اوت همان سال به کیم جونگ اون در مورد تهدید آمریکا هشدار داد و گفت که "کره شمالی با آتش و خشمی روبرو خواهد شد که جهان هرگزمانند آن را ندیده است."
یک ماه بعد، ترامپ در اولین سخنرانی خود در سازمان ملل، در اظهاراتی تهدید آمیز خطاب به رهبر کره شمالی گفت که این کشور را «به کلی نابود خواهد کرد» و با تمسخر از او به عنوان «مرد موشکی کوچک» یاد کرد.
بر اساس متن این کتاب، مقامات کاخ سفید به رهبری جان کلی، رئیس دفتر ترامپ، از این اظهارات وی بسیار نگران بودند زیرا رئیس جمهور سابق آمریکا در جلسات خصوصی نیز با لحنی مشابه و تهدید آمیز علیه کره شمالی صحبت میکرد.
مایکل اشمیت در کتاب خودمی نویسد که ترامپ چند روز پس از آغاز به کار کلی، در رسانههای اجتماعی کره شمالی را تهدید کرده بود.
اشمیت خبرنگار نیویورک تایمز در واشنگتن در بخش جدید این کتاب میافزاید: «آنچه کلی را بیشتر از توییتها نگران میساخت این واقعیت بود که پشت درهای بسته دفتر رییس جمهور، ترامپ به تهدیدهای خود علیه کره شمالی ادامه میداد به گونهای که او میخواست با این کشور وارد جنگ شود.
وی افزود: ترامپ با شوخ طبعی در مورد ایده استفاده از سلاح هستهای علیه کره شمالی بحث میکرد و میگفت که دولت آمریکا میتواند برای سلب مسولیت از خود کشور دیگری را عامل حمله به پیونگ یانگ معرفی کند.