بین الملل تابناک: سیصد و سی و چهارمین روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
کارشناسان آژانس بین المللی انرژی اتمی بار دیگر از وقوع انفجارهای قوی در منطقه نیروگاه هسته ای زاپوریژژیا اوکراین خبر دادند.
آژانس انرژی هسته ای در بیانیه ای اعلام کرد: انفجارهای قوی در خارج از تاسیسات (نیروگاه زاپوریژژیا) رخ داده است که نشان دهنده فعالیت های نظامی در مجاورت سایت ، واقع در خط مقدم درگیری های جاری است.
براساس گزارش آژانس، برخی از انفجارها ظاهراً در فاصله ای دورتر از بزرگترین نیروگاه هسته ای اروپا(NPP) رخ می دهد، در حالی که برخی دیگر به نظر می رسد بسیار نزدیک به خود تأسیسات می باشد.
به گفته آژانس انرژی هسته ای، در روز گذشته (چهارشنبه) نیز هشت انفجار قوی حدود ساعت 10 صبح به وقت محلی شنیده شد که باعث لرزش شیشههای دفتر کارخانه شد و امروز صدای بیشتری شنیده شد.
در روزها و هفته های اخیر، کارشناسان مستقر آژانس تقریباً هر روز چنین حوادثی را به دفتر مرکزی در وین گزارش کرده اند.
رسانههای آمریکا روز پنجشنبه اعلام کردند که جو بایدن، رئیسجمهور این کشور در آستانه یک سالگی جنگ اوکراین برای سفر به اروپا آماده می شود.
به گزارش پنجشنبه شب ایرنا از شبکه "ان بیسی", سه مقام آمریکایی گفتند که بایدن ممکن است به لهستان که از غرب با اوکراین هم مرز است و چند کشور اروپایی دیگر سفر کند.
رسانه ها از جمله ان بیسی سفر بایدن به کی یف را در راستای تاکید و افزایش حمایت آمریکا از اوکراین می دانند.
لهستان هزاران نیروی نظامی آمریکا را در خود جای داده است و مرکز ارسال تسلیحات غربی به اوکراین است.
در همین حال شبکه سی ان ان اعلام کرد، بعید است که بایدن به دلیل نگرانیهای امنیتی به اوکراین سفر کند.
روزنامه تلگراف گزارش داد که انگلیس ارسال هواپیماهای نظامی به اوکراین را در نظر ندارد زیرا این اقدام "بیش از حد تنشزا" خواهد بود.
روزنامه تلگراف به نقل از منابع نیروی هوایی انگلیس اعلام کرد: اوکراین از جنگندههای سابق روسیه استفاده میکند و از طرفی آموزش کار با جنگندههای تایفون احتمالا سالها طول خواهد کشید. همچنین، ارسال این جنگندهها به اوکراین "بیش از حد تنشزا" خواهد بود.
همچنین طبق گفتههای این منابع، لندن مسئله تحویل موشکهای دوربرد با دقت بالا به اوکراین را رد نکرده است اما در حال حاضر این موضوع در دست بررسی نیست.
این درحالیست که ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین ضمن تشکر از متحدان غربی برای تصمیمشان در مورد ارسال تانکهای پیشرفته به کییف، از کشورهای عضو ناتو خواست تا موشکهای دوربرد و هواپیماهای نظامی نیز به اوکراین ارسال کنند.
یک سخنگوی وزارت دفاع آلمان گفت که با هدف استقرار تانکهای «لئوپارد۲» در خط مقدم جنگ اوکراین در سه ماهه نخست ۲۰۲۳، آموزش سربازان اوکراینی برای استفاده از این تانکها در روزهای آتی آغاز خواهد شد.
به گزارش خبرگزاری آناتولی، آرن کولاتز در جمع خبرنگاران در برلین با اعلام این خبر افزود: یک دوره آمادهسازی کوتاه برای استفاده از این تانکها نیاز است که یا در ماه جاری و یا در اوایل ماه آینده میلادی آغاز خواهد شد.
به گفته وی، این دوره شامل آموزشهای تاکتیکی و یادگیری درباره مهمات مورد استفاده و تجهیزات یدکی تانکهای لئوپارد است.
این مقام وزارت دفاع آلمان با ابراز امیدواری نسبت به اضافه شدن تانکهای لئوپارد۲ به تجهیزات دفاعی اوکراینیها در سهماهه نخست ۲۰۲۳، ادامه داد: برای ۱۴ تانکی که قرار است در اختیار کییف قرار گیرد، ۵۰ تا ۱۰۰ نفر پرسنل نیاز است.
دولت آلمان پس از ماهها بحث و گفتوگو درباره ارسال خودروهای جنگی به اوکراین و در راستای ادامه سیاستهای جنگطلبانه غرب، روز گذشته اعلام کرد که ۱۴ تانک تهاجمی لئوپارد ۲ ساخت این کشور را به اوکراین ارسال میکند.
بوریس پیستوریوس وزیر دفاع آلمان نیز در این باره اظهار داشت: نخستین گروه از تانکهای جنگی لئوپارد از آلمان تا حدود سه ماه دیگر به اوکراین فرستاده خواهد شد.
«دیمیتری پسکوف» سخنگوی ریاست جمهوری روسیه امروز (پنجشنبه) ارسال تسلیحات توسط کشورهای غربی به اوکراین را به معنای دخالت مستقیم آنها در جنگ توصیف کرد.
پسکوف طی نشست خبری در کرملین گفت: «اظهارات مکرر کشورهای اروپایی درباره اینکه ارسال تسلیحات مختلف از جمله تانک به اوکراین اصلا به معنای دخالت این کشورها در جنگ اوکراین نیست، [اشتباه است]».
به نوشته خبرگزاری «اسپوتنیک»، وی در اینباره توضیح داد: «همه آنچه که ائتلاف [ناتو] و کشورهای غربی انجام میدهند به عنوان دخالت مستقیم در جنگ تلقی میشود، و شاهد آن هستیم که [این مداخله] در حال افزایش نیز هست».
سخنگوی کرملین در واکنش به اظهارات «ولودیمر زلنسکی» رئیس جمهور اوکراین مبنی بر اینکه تمایلی به دیدار با «ولادیمیر پوتین» همتای روس خود ندارد، گفت که او دیگر در حد و قواره پوتین نیست که بخواهد با او مذاکره کند.
طبق این گزارش، پسکوف اظهار داشت که زلنسکی مدتهاست که دیگر حتی حریف لایقی برای رئیسجمهور روسیه نیست، زیرا او به تعهدات خود در توافقنامه مینسک عمل نکرد، اما در عوض آماده جنگ بود.
وبگاه «ریانووستی» به نقل از وی نوشت: «ما میدانیم که زلنسکی با چه وعدههایی به عنوان رئیس جمهور انتخاب شد. به یاد آوردن آنها برای ما و کسانی که به او رأی دادند، اصلا دشوار نیست. او مشکل دونباس را حل نکرد، او به توافقات مینسک عمل نکرد. البته معلوم شد که قرار هم نبود آنها را برآورده کند، بلکه خود را برای جنگ آماده میکرد».
سخنگوی ریاست جمهوری روسیه در بخش دیگری از صحبتهایش تاکید کرد که موضوع تغییر وضعیت عملیات نظامی ویژه در اوکراین، به دلیل ارسال تانکهای آمریکایی و آلمانی به کییف، در دستور کار نیست.
اوکراین امروز (پنجشنبه، ۲۶ ژانویه) هشدار حمله هوایی در سراسر این کشور اعلام کرد و مقامات ارشد مدعی شدند واحدهای دفاع هوایی در حال سرنگون کردن موشکهای روسیه هستند. کییف مدعی است روسیه بیش از ۳۰ موشک در چند ساعت گذشته شلیک کرده است.
ویتالی کیم فرماندار میکولایف در پیامی توییتری اعلام کرد دو موشک بر فراز این منطقه مشاهده شده است. او گفت: موشکها در داخل خاک اوکراین در حال پرواز هستند. دستکم دو موشک در شمال غرب منطقه میکولایف. آندری یرماک رئیس دفتر ولودیمیر زلنسکی رئیسجمهور اوکراین هم ادعا کرد: اولین موشکهای روسی سرنگون شدهاند.
به گزارش رویترز، روسیه از اکتبر، زیرساختهای حیاتی اوکراین را با حملات موشکی و پهپادی هدف قرار داده که باعث خاموشی گسترده و سایر قطعیها در زمستان شده است.
«دیتیایکِی» بزرگترین شرکت خصوصی تولیدکننده انرژی اوکراین گفت به دلیل خطر حمله موشکی، در حال قطع برق اضطراری در کییف پایتخت اوکراین و مناطق اطراف و همچنین در مناطق اودسا و دنیپروپتروفسک است.
همچنین ارتش اوکراین ادعا کرد پدافند ضد هوایی این کشور همه ۲۴ پهپاد روسیه را در حمله پهپادی امروز سرنگون کرده است. طبق این ادعا، ۱۵ پهپاد اطراف کییف پایتخت سرنگون شد. در ادامه اتهامات بیاساس درباره استفاده روسیه از پهپادهای ایرانی در جنگ اوکراین، ادعا شده این پهپادها ساخت ایران بودند.
صدای انفجارهای شدید در شهرهای جنوبی اوکراین
بامداد پنجشنبه، رسانههای محلی از وقوع انفجارهای متعدد در شهرهای جنوبی اوکراین خبر دادند.
خبرنگار شبکه «الجزیره» از اوکراین گزارش داد، چندین انفجار در شهرهای «خِرسون»، «زاپروژیا» و «دنیپرو» رخ داده و پدافند هوایی در استانهای جنوبی این کشور فعال شده است.
طبق این گزارش، ارتش اوکراین نیز با صدور بیانیهای در سراسر جنوب این کشور هشدار حملات هوایی و موشکی گسترده صادر کرد.
همزمان «آندری یرماک»، رئیس دفتر ریاستجمهوری اوکراین در واکنش به موافقت آمریکا برای ارسال ۳۱ تانک آبرامز به این کشور، گفت کییف به صدها دستگاه از این تانکها نیاز دارد.
شامگاه چهارشنبه نیز رسانهها از حمله موشکی به یک فروند کشتی باری ترکیه در شهر بندری «خرسون» در جنوب اوکراین خبر داده بودند.
دلایل کاخ سفید برای ارسال تانک به اوکراین
سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا گفت، تصمیم این کشور جهت ارسال تانکهای جنگی ام۱ آبرامز به اوکراین به دلیل "تغییراتی در نوع جنگ میان مسکو و کییف" و همچنین "وضعیت متغیر اوکراین" بوده است.
به گزارش راشا تودی، اندکی پس از آنکه جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا تصمیم کشورش را مبنی بر ارسال ۳۱ تانک به کییف اعلام کرد، جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا طی یک کنفرانس مطبوعاتی عنوان داشت: ما از ابتدای این جنگی که اکنون یازده ماهه است، حضور داشتهایم. ما با تمام شرایط موجود در کییف، تحولاتی را در تواناییها و ظرفیتهایی که به اوکراین میدهیم، ایجاد کردهایم.
کربی در ادامه با اشاره به حمله احتمالی توسط نیروهای اوکراینی گفت: شرایط موجود در کییف و نوع جنگی که روسها به راه انداختهاند، از چیزهایی هستند که تغییر کرده و از همه مهمتر ما معتقدیم که اوکراینیها طی هفتهها و ماههای آتی به تواناییهای بیشتری نیاز خواهند داشت.
وی در پایان خاطرنشان کرد: مساله نگهداری و حفظ این تانکها بااهمیت است؛ بنابراین، به همین دلیل ما میخواهیم نسبت به آموزش نیروهای اوکراینی اطمینان حاصل کنیم. آموزش این نیروها به زودی شروع خواهد شد.
همزمان با اینکه متحدان اروپایی واشنگتن نسبت به ارسال تانکهای لئوپارد ۲ ساخت آلمان به کییف توافق کردند، این تصمیم جدید ایالات متحده آمریکا اعلام شد.
از زمان آغاز حمله روسیه به اوکراین (۲۴ فوریه)، غرب کمکهای مالی و تجهیزات نظامی گستردهای را به اوکراین فرستاده است. در این میان، آمریکا با ارسال بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار کمک از بزرگ ترین حامیان کییف محسوب میشود.
روسیه هم بارها از غرب خواسته است تا پمپاژ تسلیحات به اوکراین را متوقف کند و اعلام کرده که ادامه چنین روندی، درگیریها و خصومتها را میان مسکو و کییف طولانیتر میکند و موجب میشود مردم عادی اوکراین رنج بیشتری بکشند.
تحریمهای جدید سوئیس علیه روسیه
شورای فدرال سوئیس، چهارشنبه تحریمهای جدیدی علیه روسیه وضع و اعلام کرد، آخرین اقدامات اتحادیه اروپا را در پاسخ به "حمله نظامی مسکو به اوکراین" دنبال میکند. سوئیس بخشی از اتحادیه اروپا نیست، اما تلاش دارد با همسایگانش همسو عمل کند.
اتحادیه اروپا در ۱۶ دسامبر ۲۰۲۲ در بیانیهای اعلام کرده بود، در واکنش به تجاوز نظامی مداوم روسیه به اوکراین و اقدامات بیثباتکننده مستمر آن که تمامیت ارضی، حاکمیت و امنیت اوکراین را تضعیف میکند، اقدامات جدیدی را علیه روسیه به عنوان بخشی از نهمین بسته تحریمها اتخاذ میکند.
وزارت امور اقتصادی، آموزش و تحقیقات فدرال سوئیس (EAER) تحریم حدود ۲۰۰ فرد و نهاد دیگر را تصویب کرد. این تحریمها شامل ممنوعیت ارائه خدمات در تست محصول، تبلیغات، تحقیقات بازار، خدمات نظرسنجی و کنترلها و محدودیتهای جدید بر صادرات کالاهای مختلف است.
این تحریمها شامل کالاهایی با کاربرد دوگانه، کالاهایی برای ارتقای نظامی و فناوری، یا برای توسعه بخش دفاعی و امنیتی، کالاهایی است که به افزایش ظرفیت صنعتی روسیه کمک میکند.
علاوه بر این، دولت سوئیس ممنوعیت صادرات کالاهای صنعت هوافضا را به موتورهای هواپیما و پهپادها تعمیم خواهد داد.
به همین ترتیب، سوئیس سرمایهگذاریهای جدید در بخش معدن روسیه را ممنوع خواهد کرد.
این شورا همچنین گفت: سوئیس اکنون میتواند، برای تجهیزات مین زدایی به منظور استفاده در اوکراین از تحریم تسلیحاتی موردی معافیت دهد.