بین الملل تابناک: سیصد و سی و هفتمین روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
«یوری ایگنات» سخنگوی نیروی هوایی اوکراین روز یکشنبه از زمان احتمالی موافقت ناتو برای ارسال جنگنده به اوکراین خبر داد.
وی در ادامه سخنانش گفت: «کییف انتظار دارد که در نشست بعدی وزیران دفاع ناتو در رامشتین آلمان، شرکای کییف درباره تامین جنگنده به اوکراین تصمیم گیری کنند».
سخنگوی کرملین روز یکشنبه گفت که «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه آماده تماس با «اولاف شولتز»، صدراعظم آلمان است.
به گزارش خبرگزاری «رویترز»، «دیمیتری پسکوف» سخنگوی کرملین با اشاره به این موضوع گفت که تاکنون هیچ تماس تلفنی با او شولتز ریزی نشده است. پسکوف گفت که پوتین آماده تماس است.
آلمان در روزهای گذشته اعلام کرد که ۱۴ تانک «لئوپارد- ۲» خود را به کییف خواهد فرستاد، اقدامی که خشم کرملین را به همراه داشت.
این در حالی است که روزنامه «برلین تاگس اشپیگل» روز یکشنبه به نقل از شولتز نوشت: «من نیز دوباره با پوتین صحبت خواهم کرد زیرا صحبت کردن ضروری است.»
شولتز در این مصاحبه گفت: «وظیفه پوتین است که نیروهایش را از اوکراین خارج کند تا به این جنگ هولناک و بیمعنا پایان دهد که تاکنون جان صدها هزار نفر را به گرفته است.»
پوتین و شولتز آخرین بار اوایل دسامبر با یکدیگر تلفنی صحبت کردند. پوتین در آن زمان گفت که خط آلمان و غرب در مورد اوکراین «مخرب» است و از برلین خواست در رویکرد خود تجدید نظر کند.
بر اساس گزارش موسسه «کیل»، آلمان پس از ایالات متحده، دومین کشور بزرگ کمک کننده سخت افزار نظامی به اوکراین و بالاتر از دیگر قدرتهای اروپایی مانند فرانسه و انگلیس است.
مسکو اقدامات خود را «عملیات نظامی ویژه» برای دفع تجاوز غرب میداند. کییف میگوید مذاکرات صلح تنها در صورتی امکانپذیر است که روسیه حملات خود را متوقف کند و همه نیروها را از خاک اوکراین خارج کند.
روزنامه آمریکایی نیویورک تایمز در مقالهای تحلیلی تحت عنوان «تانکها به تنهایی نمیتوانند روند جنگ اوکراین را معکوس کنند»، نوشت تانکهای ناتو راهحل معجزهآسا نیستند که به کییف اجازه میدهد پیروز جنگ شود. اما ارتش آمریکا یکبار دیگر تلاش خواهد کرد ارتش اوکراین را بازسازی کند تا شانس کییف برای شکستن دفاع محکم روسیه را تقویت نماید.
در میانه جنجالها برای وادار کردن آلمان به ارسال تانکهای «لئوپارد 2» به اوکراین برای نبرد با روسیه، «آندریج ملنیک» سفیر اوکراین در آلمان خواستار زیردریاییهای آلمانی برای نبرد با روسیه شده است.
وی در پیامی که در صفحه توییتری خود منتشر کرد، در این خصوص نوشت: «سلام بچهها، میدانم که یک طوفان شدید جدید در انتظارم است اما یک ایده خلاقانه دیگر دارم. آلمان (شرکت تیسن کروپ) یکی از بهترین زیردریاییهای جهان "اچ دی دابلیو کلاس 212A" را تولید میکند. ارتش آلمان 6 زیردریایی "او-بوت" از این مدل را دارد. به چه دلیل یکی از آنها را به اوکراین نمیفرستد؟ آنوقت ما میتوانیم با اقتدار ناوگان روسیه را از دریای سیاه بیرون کنیم».
این دیپلمات اوکراینی در حالی چنین درخواستی را مطرح کرده است که کشورهای غربی به خصوص ایالات متحده آمریکا در حال اعمال فشار به آلمان هستند تا تانکهای لئوپارد را برای نبرد با روسیه به اوکراین ارسال کند.
با اینحال، گزارشها نشان میدهد که برلین نگران است که این کمکهای یکجانبه به کییف با اقدامات تلافیجویانه روسیه مواجه شود.
لابی گسترده برای ارسال جنگنده های اف-۱۶ به اوکراین
نشریه آمریکایی «پولیتیکو» شنبه (۲۸ ژانویه) به نقل از منابعی گزارش داد، مقامهای آمریکایی بی سر و صدا به وزارت دفاع فشار میآورند که برای ارسال جنگندههای اف-۱۶ به اوکراین چراغ سبز نشان دهد. تاکنون به رغم درخواستهای مکرر اوکراین، هیچ کشوری هواپیماهای جنگی مدرن ساخت غرب برای کییف ارسال نکرده است.
به گفته یک مقام پنتاگون و دو منبع دیگر آشنا به موضوع که با این رسانه آمریکایی مصاحبه کردند، کارزار داخل وزارت دفاع آمریکا برای ارسال هواپیما به اوکراین شتاب گرفته است. طبق این گزارش، خوشبینی تا حدی در پی تصمیم اخیر برای ارسال تانکهای آبرامز ام۱ و سامانههای دفاع هوایی پاتریوت به کییف افزایش یافته است.
یک مقام ارشد پنتاگون در اشاره به ارسال بالقوه اف-۱۶ به اوکراین، ضمن بیان این که هنوز تصمیم نهایی گرفته نشده، گفت «فکر نمیکنم ما مخالف باشیم.» وی افزود :کییف هنوز بر ارائه جنگنده به عنوان اولویت اصلی اصرار نکرده و توضیح داد آمریکا بر کمک به اوکراین برای رفع نیازهای فوری آن متمرکز است.
یک منبع پولیتیکو گفت: ممکن است چند هفته طول بکشد تا آمریکا درباره ارسال جنگندههای خود به اوکراین یا تایید صادرات مجدد اف-۱۶ از سایر کشورها تصمیم بگیرد.
بعد از موافقت آمریکا و آلمان با ارائه به ترتیب ۳۱ تانک آبرامز و ۱۴ تانک لئوپارد به اوکراین، ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین درخواستهای خود برای موشک دوربرد و جتهای جنگنده را دوچندان کرد.
در حالی که آلمان اعلام کرده هواپیمای جنگی در اختیار اوکراین قرار نخواهد داد، جان کربی سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید گفت، واشنگتن در حال مذاکره دائمی با کییف درباره تواناییهای نظامی آن است. این نخستین بار نیست که کییف چنین درخواستی را مطرح کرده اما چیزی برای اعلام در این خصوص ندارد.
کشورهای غربی از آغاز جنگ اوکراین، در حال ارائه حمایتهای همهجانبه تسلیحاتی به کییف و تشدید فشارها علیه مسکو هستند و این روند همچنان ادامه دارد. روسیه در پی اعلام تصمیم واشنگتن و برلین برای ارسال تانک به اوکراین هشدار داده که این تانکها مانند سایر تسلیحاتی ارسالی ناتو در آتش نیروهای ارتش روسیه خواهد سوخت و بارها گفته که این اقدامات به معنای مشارکت مستقیم در جنگ علیه مسکو است.
«دیمیتری مدودوف» معاون شورای امنیت روسیه شنبه (۲۸ ژانویه) در انتقاد از ارسال گسترده سلاح به اوکراین برای مقابله با ارتش روسیه اظهار داشت: برخی وزیران دفاع از جمله وزیر دفاع ایتالیا، عرضه خودروهای زرهی و سایر سلاح به اوکراین را راهی برای جلوگیری از وقوع جنگ جهانی سوم دانستهاند. آنها میگویند تمام تسلیحاتی که ناتو دارد، باید هم اکنون در اختیار کییف قرار گیرد؛ از جمله جنگندهها و صدها تانک و سامانههای موشکی دوربرد. این تنها راه برای سد راه روسیه و جلوگیری از جنگ جهانی است.
وی ادامه داد: اول اینکه حفاظت از اوکراین، که هیچکس در اروپا به آن نیاز ندارد، دنیای قدیمی را از مجازات نجات نخواهد داد. دوم آنکه اگر جنگ جهانی سوم شروع شود، نه روی تانک و نه حتی جنگندهها نمیتوان حساب کرد. پس به یقین همه چیز نابود خواهد شد.
«ویاچسلاو ولودین» رئیس دومای دولتی روسیه نیز گفته، ارسال تسلیحات به اوکراین توسط ایالات متحده و ناتو برای حملات به روسیه به استفاده تلافیجویانه از تسلیحات قدرتمندتر منجر میشود.
مقام نظامی ناتو: آماده مقابله با روسیه هستیم
رئیس کمیته نظامی ناتو گفت، این ائتلاف تحت رهبری آمریکا آماده "مقابله مستقیم" با روسیه است.
به گزارش خبرگزاری تاس، راب بائر، رئیس کمیته نظامی ناتو طی مصاحبهای با تلویزیون پرتغالی آرتیپی عنوان داشت: ما آماده هستیم. اگر روسیه از خط قرمز عبور و به یکی از کشورهای عضو ناتو حمله کند، در این صورت این ائتلاف پاسخ خواهد داد.
وی افزود: ناتو باید آماده باشد، زیرا در حال حاضر روسیه ابتکارات و نقشههای نظامی دارد. این واقعیت که دشمن شما تسلیحات بهتری دارد، مشکل دشمن نیست بلکه مشکل خود شماست.
خبرنگاران طی این مصاحبه مساله "جنگ اقتصادی در دوران صلح" را مطرح کردند؛ اما با این حال راب بائر اذعان داشت که چنین روندی دشوار خواهد بود.
همچنین ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو، روز پنجشنبه ضمن ادعای اینکه احتمالا روسیه حملات جدیدی علیه اوکراین انجام خواهد داد، گفت که افزایش حمایتهای نظامی از کییف مهم است.
پس از این اظهارات، وزارت دفاع روسیه روز جمعه اعلام کرد، نیروهای مسلح این کشور حملات گسترده موشکی و پهپادی را به اوکراین، به ویژه علیه تسلیحات و مهماتی که از کشورهای ناتو وارد شدهاند، انجام دادند.