به گزارش بورس تابناک، بازار سرمایه در حالی در روز یک شنبه به کار خود پایان داد که ریزش ۵۸ هزار واحدی را تجربه کرد. ریزش عجیب و غریبی که شاید کمتر کسی انتظار آن را داشت. گفتنی است ریزش ۳.۶ درصدی شاخص کل، در طول دو سال اخیر بی سابقه بوده است.
اعتماد از بازار سرمایه رخت بربسته؟
اصل اول هر سرمایه گذاری ایجاد اعتماد است، این روزها از اخبار زرد و ضد و نقیضی که مدام در خصوص بازار سرمایه منتشر میشد گرفته تا ابهاماتی که سیاست تثبیت تا نرخ گاز پتروشیمیها که در بودجه در خصوص آن بحث و تبادل نظر صورت میگیرد، همگی تنها پالس بی ثباتی را به بازار سرمایه میدهند.
عرضه خودرو در بورس کالا
اولین ابهامی که بی شک این روزها بیشتر از خودش، اخبار آن بازار را تحت الشعاع قرار داده است، عرضه خودرو در بورس کالا است. فرایندی که جایگزینی آن با شیوه عرضه به صورت قرعه کشی توانسته بود، سودسازی شرکتهای خودرویی را تا حد زیادی بهبود ببخشد و از زیانهای انباشته آنها تا حد خوبی بکاهد.
اخیرا نامهای از شورای رقابت منتشر شده بود، که جنجال بسیاری به پا کرد که شاید بتوان شروع ریزش بازار و بهم ریختن وضعیت سهام گروه خودرویی را از زمان ارسال آن نامه دانست.
سیاست تثبیتی بانک مرکزی/ زمزمههای افزایش نرخ سود سپردهی بانکی
بانک مرکزی، بعد از تغییراتی که در سطح مدیریتی خود دید، در سیاستهای کلان خود نیز تغییر رویکرد داد. فرزین ریاست جدید بانک مرکزی، سیاستی که تحت عنوان سیاست ثبیتی اتخاذ کرد که به واسطه آن صادرکنندگان باید ارزهای حاصل از صادرات خود را در سامانهی نیما و با نرخ ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان به فروش برسانند، دومین عاملی است که چندان به مذاق بازار سرمایه خوش نیامد. همچنین از دیگر عواملی که شاید این روزها ته دل سهامداران خالی میکند زمزمههایی مبنی بر افزایش نرخ سود سپرده بانکی است که در صورت وقوع میتواند سبب کاهش جذابیت بازار سرمایه نسبت به بازار پول شود.
ابهامات لایحه بودجه ۱۴۰۲
این روزها که لایحه بودجه سال آتی در مجلس چکش کاری میشود، ابهاماتی در خصوص افزایش نرخ گاز صنایع، طرحهایی نظیر مالیات بر عایدی سرمایه و ... در حال بررسی است، که هر کدام از این طرحها میتواند تاثیرات مثبت و منفی بر بازار سرمایه داشته باشند؛ بنابراین میتوان گفت طبیعی بود که در چنین شرایطی که فضای سرمایه گذاری در بازار سرمایه تا این حد غیرشفاف است و تصمیمات آنی و لحظهای میتوانند به طور مستقیم و غیر مستقیم روی آن تاثیر بگذارند، خیلی از سهامداران ترجیح بدهند عطای این بازار را به لقایش ببخشند و ترجیح به نقد کردن سهامشان دهند.
لزوم حمایت از بازار سرمایه توسط صندوق تثبیت در روزهای پر چالش
در این روزهای پرچالش، نقش صندوق تثبیت برای ملایم کردن شیب سقوط بازار سرمایه نقشی، غیر قابل انکار است. صندوث تثبیت عملا در روزهایی که بازار سرمایه به واسطهی اخباری که پیرامون آن منتشر میشود و اصطلاحا بازار را با شوک مواجه میکنند، باید به داد بازار برسد و از بازار حمایت کند.
البته الحق و الانصاف اگر به سه چهار ماه گذشته برگردیم، نقش صندوق تثبیت در حمایت از بازار را نمیتوان نادیده گرفت، دست اندازهای ریز و درشتی که اگر صندوق تثبیت نبود، بازار سرمایه امروز شاید در کانالهای پایینتر همچنان دست و پا میزد. البته شاید ذکر این نکته هم در اینجا لازم باشد که از سال ۹۹ تا کنون حدود ۵۰ درصد از منابعی که صندوق توسعه ملی باید به صندوق تثبیت واریز میکرد، تا کنون واریز نشده است.
اگرچه انتظارات از صندوق تثبیت در روزهایی که این چنین بازار سرمایه با شوک مواجه میشود بالا است، اما شنیدهها حاکی از آن است که صندوق تثبیت، در دو روز گذشته بیش از هزار میلیارد تومان در بیش از ۳۰۰ نماد خرید داشته و تا حد امکان در حال حمایت از بازار است. /تسنیم