محمدرضا مقامی فرد- به گزارش تابناک اقتصادی؛ هشتم دی ماه امسال، محمدرضا فرزین، رئیس کل جدید بانک مرکزی شد و در نخستین گفتوگوی رسانهای با تاکید بر اینکه سیاست ارزی جدید را در عبارت سیاست ارزی تثبیتی میتوان خلاصه کرد، اظهار داشت: نرخ ارز را تثبیت و حتما این دغدغه فعالان اقتصادی کشور را برطرف خواهیم کرد؛ برنامه سیاست اقتصادی جدید متمرکز بر این موضوع خواهد بود. دغدغه رئیس جمهور نیز معیشت مردم است که با کنترل نرخ تورم و ارز آن را تامین خواهیم کرد.
فرزین در آن مقطع تاکید داشت: نارساییهایی در سیاستها وجود داشته که باید حتما رویکرد جدیدی در پیش گیریم. در حال حاضر، بخش عمده ای از نیاز ارزی از بازار نیما تامین میشود. بازار نیما را حتما در نرخ ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان تثبیت خواهیم کرد. رئیس کل جدید بانک مرکزی در بخش دیگری از سخنان خود از ایجاد بازار مبادله ارز خبر داد و افزود: نیازهای ارزی که بالای ۴۰ نیاز ارزی توسط مردم وجود دارد، در یک بازار مبادله ارز تامین خواهد شد.
بیشتر بخوانید:
حال با گذشت بیش از یک ماه از وعده رئیس کل بانک مرکزی، امروز سایت بانک مرکزی، از موافقت شورای پول و اعتبار با فعالیت مرکز مبادله ارز و طلای ایران خبر داد و اعلام کرد: «در جلسه اخیر شورای پول و اعتبار، پیشنهادهای بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران در خصوص اصلاح مقررات پیشین مربوط به بازار متشکل معاملات ارزی مطرح و اصلاح گردید و این بازار را در سطح توسعهیافتهای به عنوان «مرکز مبادله ارز و طلای ایران» ارتقا داد.
بنابراین، شورای پول و اعتبار با پیشنهاد بانک مرکزی مبنی بر اصلاح مقررات مورد اشاره به منظور ساماندهی و توسعه بازار در حوزه ارز و طلا، مرکز مبادله ارز و طلای ایران را تاسیس نمود تا معاملات ارز (اعم از اسکناس و حواله) و طلا به تشخیص رئیس کل بانک مرکزی در بسترهای الکترونیکی مورد معامله و تسویه قرار گیرد.»
۲۵ دی ماه، فرزین رئیس کل بانک مرکزی در حاشیه جلسه کمیسیون تلفیق لایحه بودجه سال ۱۴۰۲ اظهار داشت: در نیمه نخست بهمنماه، بازار مبادله ارز و طلا را هم افتتاح میکنیم تا در این بازار بقیه نیازهای خدماتی - ارزی مردم تامین شود. ان شاء الله به سمتی حرکت میکنیم که تمام نیازهای ارزی رسمی و بانکی در بازار مبادله و سامانه نیما تامین شود.
این اظهارات رئیس کل بانک مرکزی که خبر از افتتاح بازار جدید با نام بازار مبادله ارز و طلا می داد، در حالی بود که چند روز قبلتر نیز در نشست هماندیشی با اقتصاددانان در خصوص این بازار گفته بود: با رفع برخی نواقص بازار متشکل ارزی، آن را در قالب بازار مبادله ارزی تقویت میکنیم. در تلاشیم علاوه بر تامین نیازهای ارزی بخش کالاهای اساسی و مواد اولیه و تجهیزات تولید که از طریق سامانه نیما تامین میشود، دیگر نیازهای ارزی مردم که مشتمل بر ۴۰ ردیف است در بازار مبادله ارزی تامین شود.
بنابراین به نظر میرسد، هدف از شکل گیری بازار جدید مبادله ارز و طلا، پاسخ مطلوبتر به نیازهای ارزی مردم در بخش اسکناس و حواله باشد. با توجه به اینکه نوسان در بازار اسکناس، بیشتر در فضای معیشتی و اقتصادی مردم، دیده میشود، سیاست گذار تلاش دارد با ایجاد بازار جدید، ثبات و در عین حال پیش بینی پذیری در بازار ارز را سروسامان دهد و همچنین سرفصلهای ارزی را بیشتر کند و به چهل سرفصل و ردیف برساند و نیز بتواند به همه نیازهای واقعی متقاضیان پاسخ دهد؛ هرچند به نظر میرسد، اقدام اخیر بانک مرکزی در راستای تسهیل و افزایش حجم عرضه ارز تا سقف ۵ هزار یورو نیز در این بازار دیده شده و احتمالا سقف تامین ارز سرفصلهای کنونی نیز تغییراتی خواهد داشت و شاهد سرفصلهای جدید ارزی نیز خواهیم بود. از سوی دیگر، باید منتظر ماند و دید، آیا وعده قبلی بانک مرکزی مبنی بر ضرب سکههای ۱۴۰۱ نیز در این بازار محقق خواهد شد و شاهد تعدیل نرخ سکه خواهیم بود یا خیر؟!
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.