بین الملل تابناک: سیصد و چهل و هشتمین روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه روز پنجشنبه گفت مسکو در تلاش است درگیری در اوکراین را که با کودتای تحت حمایت آمریکا در سال ۲۰۱۴ آغاز شد به پایان برساند.
طبق گزارش راشاتودی، ولادیمیر پوتین گفت: «اجازه بدهید تکرار کنم: ما فعالیتهای نظامی را آغاز نکردیم اما در تلاش هستیم آنها را به پایان برسانیم.»
پوتین این اظهارات را در جمع مدیران صنایع هوایی در مسکو مطرح کرد. او گفت: «آنها جنگ را آغاز کردند. برای ۸ سال، این جنگ ادامه پیدا کرد- جنگی برای نابود کردن مردمی که در آنجا زندگی میکنند و خودشان را از طریق خون و فرهنگ به روسیه متصل میدانند.چقدر باید این را تحمل میکردیم؟»
رئیسجمهور روسیه علاوه بر این در اظهاراتی که به توافقات مینسک اشاره داشت اوکراین را به نقض توافقنامهها و تعهدات منعقدشده با میانجیگری غرب متهم کرد.
برخی نمایندگان مجلس نمایندگان آمریکا میخواهند قطعنامهای را ارائه کنند که در آن از دولت آمریکا خواسته شده به ارائه کمکهای نظامی به دولت اوکراین پایان داده و در راستای صلح تلاش کند.
بر اساس گزارش روز پنجشنبه فاکسنیوز، این قطعنامه را «مت گائتز»، نماینده جمهوریخواه مجلس نمایندگان با همراهی ده نفر از همکاران خود ارائه میکند. در قطعنامه مزبور از دولت ایالات متحده خواسته شده تا ضمن قطع کمکهای نظامی و مالی به دولت «ولودیمیر زلنسکی»، از همه طرفهای درگیر در جنگ شرق اروپا بخواهد که برای دستیابی به توافقی برای صلح تلاش کنند.
این قطعنامه که در آستانه سالگرد آغاز عملیات نظامی ویژه روسیه در اوکراین ارائه میشود، اشاره میکند که آمریکا ۱۱۰ میلیارد دلار تاکنون به دولت مستقر در کییف در اشکال مختلف از جمله نظامی، مالی و کمکهای بشردوستانه کمک کرده است.
آمریکا در ماه ژانویه اعلام کرد که کمکهای امنیتی بیشتری به اوکراین ارائه میکند که ارسال تانکهای آبرامز به تعداد ۳۱ دستگاه از آن جمله هستند. گزارشها نشان میدهند که احتمالا ۲ میلیارد کمک جدید آمریکا برای اوکراین هم در راه است.
در قطعنامه پیشنهادی گائتز و همکارانش فهرستی بلندبالا از تجهیزاتی که تاکنون از سوی واشنگتن به حکومت حاکم بر کییف ارائه شده، گنجانده شده است.
در متن قطعنامه همچنین به اظهارات مقامات پنتاگون اشاره شده که بر مبنای آنها ارائه کمکهای نظامی به اوکراین ذخایر تسلیحاتی ایالات متحده را کاهش داده و از آمادگی این کشور در مواجهه با بروز جنگ کاسته است.
جو بایدن در مصاحبه با یک شبکه تلویزیونی اعلام کرد که آمریکا به اوکراین در جنگ با روسیه، «تعهدی قاطع» دارد.
رئیسجمهور آمریکا با انتقاد از مواضع برخی چهرههای جمهوریخواه درباره حمایتهای گسترده از اوکراین در جنگ با روسیه گفت: «این ایده که ارتش روسیه با یکصد هزار نیرو تجاوز کند و تلاش نماید که اوکراین را چپاول کند در حالی که ما نظاره گر باشیم و هیچ کاری نکنیم. بی خیال! واقعا؟».
رئیسجمهور دموکرات آمریکا با تمجید از عملکرد دولتش در قبال جنگ اوکراین تصریح کرد: «من کاری که کردهام و به آن بسیار افتخار میکنم این است که ناتو را کاملا متحد کردم».
بایدن با خطاب قرار دادن ولادیمیر پوتین رئیسجمهور روسیه، اتهاماتی درباره اهداف و نیات او از جنگ اوکراین مطرح کرد و گفت: «او متقاعد شده بود که ناتو فرو خواهد پاشید، ناتو (در جنگ اوکراین) مداخله نخواهد کرد، من توانستم متحدان آسیاییمان را با متحدان اروپاییمان از منظر اتخاذ اقدامات علیه روسیه ملحق کنم».
وی از اقدامات آلمان و ژاپن برای تقویت توان ارتش و هزینههای نظامی خودشان هم تمجید کرد و آن را هم دستاورد دولت آمریکا خواند.
رئیسجمهور دموکرات آمریکا با مخاطب قرار دادن برخی از جمهوریخواهان مخالف کمکهای واشنگتن به اوکراین گفت: «اگر این افراد نمیخواهند به اوکراین کمک کنند، من متوجه هستم اما اگر اوکراین بغلطد (از بین برود) و روسیه بعد از اوکراین به سمت یلاروس یا جای دیگری برود، چه کاری میخواهند انجام دهند؟»
جو بایدن در ادامه این مصاحبه مدعی شد که رئیسجمهور روسیه در جنگ اوکراین شکست خورده است. به گفته رئیسجمهور آمریکا، «پوتین به هیچ وجه قادر نخواهد بود که (بتواند با شرایط) کنار بیاید. او همین الان حالا هم اوکراین را باخته است».
رئیسجمهور آمریکا افزود: «او فکر میکرد اگر به اوکراین تجاوز کند، اول از همه اینکه او با استقبال تک تک روسزبانها (در اوکراین) مواجه خواهد شد و آنها خواهند گفت "وارد کشورمان شو". دوم، او فکر میکرد که ناتو از هم خواهد پاشید و ناتو کاری نخواهد کرد و چرا که آنها (کشورهای عضو ناتو) از هرگونه اقدامی نگرانی خواهند داشت و به همنی دلیل او فکر کرد که این مسیر را برود (وارد جنگ با اوکراین شود). هیچ یک از اینها اتفاق نیافتاد».
در پایان این مصاحبه تلویزیونی، مجری و خبرنگار آمریکایی از جو بایدن درباره انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۲۴ و احتمال نامزدی وی در این رقابت با توجه به سن بالای او سوال پرسید.
مجری شبکه «پیبیاس» سوال کرد: «سوال آخر آقای رئیسجمهور. همه نشانهها حاکی از آن است که شما به سمت نامزدی دوباره (برای انتخابات ریاست جمهوری) حرکت میکنید البته شما هنوز (رسما) اعلام نکردهاید. البته من مطمئن هستم که شما میدانید دموکراتها اما دارند میگویند که درباره سن شما سوال دارند. شما در روز انتخابات بعدی (ریاست جمهوری آمریکا) ۸۲ ساله خواهید بود و اگر موفق بشوید و دوره ریاست جمهوری خود را به اتمام برسانید ۸۶ ساله خواهید شد. آیا این موضوع نگرانی ایجاد نخواهد کرد؟»
بایدن در پاسخ به این سوال به مجری و دموکراتهای نگران از کهنسالی او گفت: «به من نگاه کنید. همه چیزی که میتوانم بگویم این است. منظور من این است که اظهارنظرهای مختلفی در این باره وجود دارد. دیشب (در سخنرانی سالیانه او در کنگره) من شنیدم که افرادی میگفتند فقط بایدن را ببنید، اوه خدای من، دیگر موضوع سن مطرح نیست. ببنید من کاملا به سرنوشت باور دارم. من کاملا و دقیقا با مردم آمریکا صادق خواهم بود اگر هر گونه مشکلی سلامتی یا هر چیزی که باعث ممانعت از توانایی من برای انجام وظایفم بشود و در نتیجه، خواهیم دی (که چه میشود) اما فکر میکنم که مردم آمریکا باید مرا نگاه کنند (و خودشان ببینند که از نظر سلامتی مشکلی ندارم)».
مجری شبکه پیبیاس سوال کرد: «به نظر میرسد که شما (برای انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴) نامزد میشوید». بایدن در جواب گفت: «هنوز آن تصمیم را نگرفتهام (ولی) فکر میکنم نیت من همین است».
علیرغم تاکید مقامات کشورهای اروپایی و آمریکا بر عدم ارائه سامانههای موشکی دوربُرد و جنگنده به اوکراین برای جنگ با روسیه، کییف اما مدعی است این مسئله حل شده است.
«آندری یرماک» رئیس دفتر ریاست جمهوری اوکراین امروز (پنجشنبه) ادعا کرد که مسئله ارائه جنگنده و تسلیحات دوربرد به کییف حل شده است اما از ارائه جزئیات بیشتر خودداری کرد.
پیشتر «ماتئوش موراویهتسکی» نخست وزیر لهستان ا بیان اینکه ناتو هم اکنون تصمیمی برای ارسال جنگنده به اوکراین ندارد، گفته بود: «تصمیم درباره ارائه جنگنده به اوکراین در چارچوب ناتو اتخاذ خواهد شد».
امروز همچنین «ولودیمر زلنسکی» رئیس جمهور اوکراین با حضور در بروکسل، طی نشست عمومی فوقالعاده پارلمان اروپا سخنرانی کرده و از کمکهای نظامی آنها به کییف تشکر کرد.
زلنسکی در ادامه با سران کشورهای اروپایی نشستی برگزار کرده و درباره ارائه تسلیحات بیشتر و جدید به اوکراین رایزنی کرد.
او بامداد امروز نیز طی سفر به پاریس، گفت کشورهای اروپایی باید هرچه سریعتر جنگنده و تسلیحات سنگین به کییف ارائه کنند.
مارک روته نخستوزیر هلند بعد از این که از وی سوالی درباره امکان ارائه جنگنده به اوکراین پرسیده شد، هشدار داد متحدان کییف باید هنگام ارائه کمک نظامی به اوکراین، اطمینان حاصل کنند که خود را وارد درگیری مستقیم با روسیه نمیکنند.
به گزارش فایننشال تایمز، روته گفت که باید درباره مزایا و معایب چنین تصمیماتی با توجه به حساسیت موضوع، تنها پشت درهای بسته بحث کرد. وی در اشاره به مفاد دفاع جمعی پیمان ناتو تاکید کرد: باید کاملاً مطمئن شوید که وارد درگیری مستقیم ماده پنج بین ناتو و روسیه نمیشوید.
این مقام اروپایی اظهارات مذکور را پیش از جسله پنجشنبه رهبران اروپا با ولودیمیر زلنسکی رئیسجمهور اوکراین در بروکسل بیان کرد.
کشته و زخمی شدن ۲۰۰ هزار نیروی نظامی روس
روزنامه نیویورک تایمز به نقل از مقامات غربی و آمریکایی در گزارشی مدعی شد، شمار سربازان کشته و مجروح روسی در جنگ اوکراین به ۲۰۰ هزار تن میرسد.
این مقامات بر این باورند که برآورد کشتههای این جنگ دشوار است، زیرا به ادعای آنها مسکو، عادی شمار کشتهها و مجروحان خود را کمتر اعلام میکند. بر اساس گزارش نیویورک تایمز، شمار کشتهها در شهر باخموت در شرق اوکراین و همچنین شهر سولدار، فراتر از آن چیزی است که پیشتر تلفات سنگین خوانده شده بود.
این مقامات آمریکایی در ادامه چنین ادعا کردند، مسکو به دلیل آنکه شهر باخموت را شهری کلیدی برای تصرف تلقی میکند، اغلب سربازان سابق یا سربازان ضعیف خود را به خطوط مقدم و درگیری با اوکراین اعزام میکند و در نتیجه این اقدام صدها سرباز در روز کشته و زخمی میشوند.
آخرین برآوردهای دولت جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا در ماه نوامبر گذشته انجام شد؛ هنگامی که ژنرال مارک میلی، رئیس ستاد ارتش مشترک آمریکا گفت: «بیش از ۱۰۰ هزار سرباز در هر طرف (اوکراین و روسیه) از زمان آغاز این جنگ کشته و زخمی شدهاند.» در آن زمان مقامات خصوصی اعلام کردند که این تعداد به ۱۲۰ هزار نزدیکتر است.
در ۲۲ ژانویه وزیر دفاع نروژ در گفتوگو با تلویزیون دولتی این کشور ضمن بیان اینکه در رابطه با اعداد و ارقام کشتهها، ابهامات زیادی وجود دارد، گفت: تحقیقات و برآوردها حاکی است، روسیه ۱۸۰ هزار کشته و زخمی داشته، در حالی که برای اوکراین ۱۰۰ هزار کشته و مجروح در عملیات و ۳۰ هزار غیرنظامی کشتهشده ثبت شده است.
این در حالی است که مقامات آمریکایی به تازگی اعلام کردند، شمار کشته و زخمیهای روسیه، نزدیک به ۲۰۰ هزار است؛ رقمی که تنها در یازده ماه، هشت برابر بیشتر از تلفات آمریکاییها طی دو دهه جنگ در افغانستان است.
ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه در ۲۴ فوریه ۲۰۲۲ حمله به اوکراین را با هدف "نازی زدایی" و جلوگیری از پیوستن این کشور به ناتو آغاز کرد؛ حملهای که روسیه خود آن را "عملیات ویژه نظامی" نامیده و باعث شده که غرب واکنشهای مختلفی از جمله "شدیدترین تحریم ها" را نسبت به این مساله نشان دهد.
روسیه ۷۷ آمریکایی را تحریم کرد
روسیه در اقدامی تلافیجویانه، ۷۷ تبعه آمریکایی از جمله ۳۳ فرماندار و بستگان رهبران دموکرات و جمهوریخواه آمریکا را تحریم کرد.
به گزارش خبرگزاری راشاتودی، این اقدام جدید یک هفته پس از آن صورت گرفت که آمریکا ۲۲ فرد و نهاد روسی را که به کمک به ارتش روسیه متهم شدهاند، تحریم کرد.
وزارت امور خارجه روسیه در بیانیهای اعلام کرد، همه افراد نامبرده در این فهرست برای همیشه از ورود به روسیه منع شدهاند.
در ادامه این بیانیه آمده است، این لیست در واکنش به اقدام آمریکا در گسترش مداوم برنامه تحریمهای ضد روسیاش و بر مبنای اصل عمل متقابل تهیه شد.
فرمانداران دموکرات و جمهوریخواه ایالات آمریکا، تقریبا نیمی از این فهرست را تشکیل میدهند. همچنین نام دختران نانسی پلوسی، رئیس سابق مجلس نمایندگان، چاک شومر، رهبر اکثریت سنا و میچ مککانل رهبر اقلیت سنا ـ که همگی از طرفداران سرسخت سیاست دولت جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا برای تامین سلاح برای اوکراین هستند ـ در این فهرست نام برده شده است.
همچنین پنج تن از مدیران شرکت مهندسی "لیدوس" در این لیست سیاه قرار گرفتند. این مقاطعهکار دفاعی مستقر در ویرجینیا یک هواپیمای شناسایی الکترونیکی را در آسمانهای نزدیک به اوکراین مستقر کرده تا اطلاعات درباره تحرکات نظامی روسیه را در اختیار آمریکا قرار دهد. نیکولاس یانگ، مدیرعامل شرکت "Desert Tech" که سلاحهای گرمش توسط گارد ملی اوکراین استفاده میشود نیز در این لیست سیاه است.
وزارت امور خارجه روسیه افزود: «این شرکتها در تامین تسلیحات دولت نئو نازی اوکراین دست دارند.»
گفتنی است، این تحریمها یک هفته پس از آن اعلام شدند که وزارت خزانهداری آمریکا اعلام کرد، ۲۲ فرد و نهاد روسی متهم به ارتباط داشتن با "شبکه جهانی فرار از تحریمها که از مجتمع نظامی-صنعتی روسیه حمایت میکند" را تحریم کرده است.
این لیست شامل ایگور زیمنکوف، دلال اسلحه و تعدادی از شرکتهایی که در واردات و صادرات تسلیحات از روسیه دست دارند، میشود.
تحریمهای قبلی آمریکا و اتحادیه اروپا، سیاستمداران، تجار، مقامات نظامی و خانوادههایشان را هدف گرفته است.
وزارت امور خارجه روسیه در این بیانیه اعلام کرد: اقدامات خصمانه بعدی علیه روسیه نیز به همین شکل با اقدامات تلافی جویانه روسیه روبه رو خواهند شد.
ناتو: بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار به اوکراین کمک کردیم
دبیرکل ناتو در کنفرانس خبری مشترکی با وزیر امور خارجه آمریکا اعلام کرد، ناتو در سال گذشته بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار کمک مالی، نظامی و بشردوستانه برای دولت اوکراین فرستاده است.
به گزارش خبرگزاری راشاتودی، ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو در این کنفرانس خبری مشترک با آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا به خبرنگاران گفت: ناتو از فوریه سال گذشته حمایت بیسابقهای از اوکراین داشته که حدود ۱۲۰ میلیارد دلار کمک نظامی، بشردوستانه و مالی بوده است.
وی افزود: در حالی که آمریکا نقش ضروری ایفا کرده، کانادا و کشورهای اروپایی، بیش از نیمی از کل این کمک را که شامل تانک، سیستمهای دفاع هوایی پیشرفته و دیگر تسلیحات میشود، فراهم کردهاند.
به گفته بلینکن، آمریکا کمک نظامی به ارزش تقریبا ۳۰ میلیارد دلار برای اوکراین فراهم نموده، در حالی که دیگر اعضای ناتو در این زمینه ۱۳ میلیارد دلار کمک کردهاند. آمریکا همچنین دهها میلیارد دلار کمک بشردوستانه و مالی در اختیار دولت کییف قرار داده است.
وی افزود: کلید راه حل دیپلماتیک نهایی جنگ اوکراین این است که قدرت در میدان جنگ به نفع اوکراین باشد.
استولتنبرگ و بلینکن پس از کنفرانس خبری مشترکشان با لوید آستین، وزیر دفاع و جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی آمریکا دیدار خواهند داشت و تخصیص بودجه بیشتر به اوکراین در برنامه گفتوگوهاست.
وزارت دفاع روسیه در دسامبر سال گذشته میلادی، برآورد کرده بود که غرب تسلیحات، مهمات و تدارکات نظامی به ارزش ۹۷ میلیارد دلار برای اوکراین فراهم کرده است. مسکو بارها به غرب هشدار داده که مسلح کردن اوکراین، تنها باعث طولانیتر شدن این جنگ میشود و خطر یک رویارویی مستقیم را نیز به همراه دارد.
هرچند چندین تن از مقامات غربی آشکارا اعلام کردهاند که اوکراین برای ارزشهای آنها و نظم جهانی مبارزه میکند و وزیر دفاع اوکراین نیز تاکید کرده که کییف در حال انجام یکی از ماموریت های ناتوست، آمریکا و ناتو همچنان تاکید دارند که آنها از نظر فنی یکی از طرفین جنگ نیستند.