بین الملل تابناک: سید ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور اسلامی ایران روز گذشته با دعوت دولت چین در صدر هیاتی عالی رتبه از مقامات کشورمان به پکن سفر و امروز با شی جین پینگ رئیس جمهور این کشور دیدار و گفتوگو کرد.
روزنامه اینترنتی «رای الیوم»، در تحلیلی کوتاه به اهداف سفر سه روزه آیتالله «سیدابراهیم رئیسی» رئیسجمهور ایران به چین پرداخته و آن را گامی مهم در مسیر همگرایی بین تهران-پکن در حوزههای سیاسی و اقتصادی توصیف کرد.
در مقدمه این گزارش آمده است: ورود سیدابراهیم رئیسی به پکن در رأس یک هیات بلندپایه سیاسی و اقتصادی، برای اجرایی شدن توافق راهبردی یا همان «توافق جامع» بین ایران و چین خواهد بود؛ توافقی که مهمترین گام در مسیر نزدیکی پکن و تهران خواهد بود.
گزارش رایالیوم به سخنان «محمد جمشیدی» معاون سیاسی دفتر رئیسجمهور ایران در این باره اشاره کرده و نوشت: ما مشتاقانه منتظر همکاریهای اقتصادی گسترده با چین بر اساس مشارکت راهبردی همهجانبه هستیم. راهبرد دولت جمهوری اسلامی ایران سیاست همگرایی اقتصادی با محوریت منطقه آسیا است که مورد توجه ویژه قرار دارد.
در ادامه این گزارش میخوانیم: این توافقنامه تعامل اقتصادی و فرهنگی بین دو طرف را تضمین میکند و این توافق شامل ابتکار کمربند و جاده چین میشود. این یک طرح زیرساختی به ارزش تریلیونها دلار، که از طریق آن چین قصد دارد شبکه گستردهای از پروژههای زیربنایی از شرق آسیا تا اروپا را ایجاد کند.
رایالیوم در گزارشش افزود: این توافق خشم ایالات متحده را برانگیخته است، زیرا گزارشهایی مبنی بر تلاش آمریکا برای منصرف کردن ایران از دستیابی به آن از طریق فشار و تهدید وجود دارد. واشنگتن با نگرانی به افزایش سطح همکاری بین تهران و پکن مینگرد و آن را چالشی برای سیاستهای خود در خاورمیانه میداند؛ همانطور که با نگرانی ارتقای سطوحی بیسابقه از روابط تهران و مسکو در تاریخ روابط دو طرف را پیگیری میکند.
در ۲۷ مارس ۲۰۲۱ «وانگ هی»، وزیر امور خارجه چین و «جواد ظریف» همتای ایرانی وقتش، در جریان سفر وزیر خارجه چین به تهران، سند همکاری جامع به ارزش ۴۰۰ میلیارد دلار را امضا کردند. مذاکرات بر سر این توافق در سال ۲۰۱۶ زمانی آغاز شد که «شی جین پینگ»، رئیسجمهور چین برای امضای توافقنامه همکاری جامع مشترک با ایران، به تهران سفر کرده بود.
«وانگ ونبین» سخنگوی وزارت خارجه چین، شب گذشته دوشنبه (۱۳ فوریه)، در خصوص سفر سید ابراهیم رئیسی، رئیسجمهور ایران به این کشور، اعلام کرد که پکن مشتاق همکاری با ایران است و سفر آتی رئیسجمهور ایران به چین را فرصتی برای توسعه بیشتر مشارکت راهبردی جامع بین دو کشور میداند.
وزارت خارجه چین پیشتر اعلام کرده بود که بنا به دعوت شی جین پینگ رئیس جمهور این کشور، رئیسجمهور ایران در سفری دو روزه، ۱۴ فوریه به این کشور سفر خواهد کرد؛ این نخستین سفر رئیسی به چین از زمان تصدی پست ریاستجمهوری است و به اعلام سخنگوی وزارت خارجه چین، روسای جمهور دو کشور با یکدیگر گفتوگو خواهند کرد و در کنار تبادل نظر در خصوص مسائل منطقهای و بینالمللی مورد اهتمام مشترک، برنامههای مشترکی برای هدایت روند توسعه روابط دوجانبه در آینده تدوین خواهند کرد.
بنا بر این گزارش، «لی کچیانگ»، نخست وزیر چین و «لی ژانشو»، رئیس کمیته دائمی کنگره ملی خلق چین نیز به ترتیب با رئیس جمهور ایران دیدار خواهند کرد.
سخنگوی وزارت خارجه چین در ادامه نشست خبری خود تصریح کرد که چین و ایران دارای یک دوستی سنتی هستند و به همین دلیل نیز، انتخاب راهبردی دو طرف تقویت و توسعه روابط دوجانبه است.
وی افزود که تحت رهبری روسای جمهور دو کشور، توسعه روابط چین و ایران در سال های اخیر، شاهد شتاب خوبی بوده، دو طرف مستمر اعتماد متقابل سیاسی را تقویت کردهاند، همکاریهایی عملی را مستمر در زمینههای مختلف پیش بردهاند و ارتباطات و هماهنگیهای موثری را در امور بین المللی و منطقهای حفظ کردهاند.
وانگ ونبین در پایان نیز گفت که چین مشتاق همکاری با طرف ایرانی بوده و به دنبال آن است که از سفر رئیسجمهور این کشور به پکن به عنوان فرصتی برای ارتقای بیشتر مشارکت راهبردی همه جانبه بین دو کشور استفاده کند و نقش سازندهای در افزایش وحدت و همکاری میان کشورهای خاورمیانه و تقویت امنیت و ثبات منطقهای ایفا کند.
دیدار رئیسی با شی جین پینگ
خبرگزاری شینهوا از دیدار رئیس جمهور این کشور با آیت الله سید ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور ایران در پکن خبر داد.
بر اساس گزارش رویترز، «شی جینپینگ» رئیس جمهور چین در دیدار با رئیسی بر عزم پکن برای تعمیق همکاری ها با ایران در زمینه تجارت و کشاورزی و زیرساخت ها تاکید کرده است.
جینپینگ در ادامه به رئیس جمهوری ایران گفت، چین بدون در نظر گرفتن هرگونه تغییر در شرایط منطقهای و بینالمللی، تزلزل ناپذیر همکاری های دوستانه خود با ایران را ادامه خواهد داد.
وی با اشاره به برنامه هسته ای ایران نیز گفت: پکن از ایران در حفاظت از حقوق مشروع خود و حل و فصل مناسب و فوری موضوع هسته ای ایران حمایت میکند.
رئیسجمهور چین صبح سه شنبه در محل کنگره ملی خلق چین، رسما از رئیسجمهور کشورمان که در رأس هیأت عالیرتبه اقتصادی و سیاسی به این کشور سفر کرده است، استقبال نمود.
بر اساس گزارش ها، در سفر رئیسجمهور به چین قرار است توافقاتی در زمینه حمل و نقل بهخصوص حمل و نقل ریلی به ارزش حدود ۱۲ میلیارد دلار منعقد شود که شامل پروژههایی نظیر برقیکردن قطار سریعالسیر تهران ـ مشهد و سرمایهگذاری در شهر فرودگاهی امام خمینی است.
طبق گزارش چاینادیلی، ناظران بر این باورند که پیشبرد مذاکرات احیای برجام از موضوعاتی است که در دستورکار نشست رئیسجمهور ایران با مقامهای چینی قرار خواهد داشت.
«ما شیائولین» محقق باسابقه مطالعات غرب آسیا و مدیترانه در دانشگاه «ژجیانگ» تصریح کرد که چشمانداز فعلی توافق هستهای ایران با تحریمها و حملات لفظی ایالات متحده تضعیف شده است.
وی در آستانه سفر رئیسی به پکن به رسانههای چینی گفت که موضع منسجم چین در خصوص این موضوع، رد تلاشها برای سیاسی کردن برجام و تمرکز بر مذاکرات است و «نشست آتی شی و رئیسی احتمالاً امیدهای بیشتری» در خصوص ازسرگیری مذاکرات درباره برجام به همراه خواهد داشت.
وانگ ونبین در جمع خبرنگاران تصریح کرد، دو کشور «ارتباطات و هماهنگی خوبی در زمینه امور بینالمللی و منطقهای داشتهاند.»
وی همچنین تصریح کرد: «دو کشور قاطعانه از اصل عدم مداخله در امور داخلی و منافع مشترک کشورهای در حال توسعه محافظت میکنند.»