به گزارش «تابناک» به نقل از نامه نیوز، سفر ابراهیم رئیسی به چین از جهات مختلف مهم است؛ به ویژه آنکه چین مهمترین شریک تجاری ایران است. حالا در این بین پرسش محوری آن است که انتظارات متقابل چین و ایران چیست؟
حسن بهشتیپور، تحلیلگر مسائل حوزه سیاست خارجی، به «نامهنیوز» گفت: «سفر رئیسجمهور یک کشور به کشوری دیگر نمیتواند صرفا در یک حوزه باشد و حتما سفر آقای رئیسی به چین هم دارای ابعاد سیاسی، امنیتی، فرهنگی و البته اقتصادی خواهد بود؛ بنابراین بیشک نمیشود سفر رئیس جمهور ایران به چین را فقط محدود به موضوعات اقتصادی دانست، هرچند شاید اقتصاد در این سفر اولویت داشته باشد. واقعیت این است که روابط ایران و چین استراتژیک نیست و این سخن صرفا شعاری است که مطرح میشود. البته شاید در آینده روابط دو کشور استراتژیک شود اما فعلا نیست و نشانه روشنش هم موضعگیری رئیسجمهور چین در اجلاس خلیج فارس بود. او اگر چین را متحد استراتژیک ایران میدانست، در موضوعی اختلافی، موضعی خلاف ایران نمیگرفت. با این اوصاف است که میگوییم به هیچ کشوری نباید اعتماد کامل داشت».
او ادامه داد: «واقعیت این است که سطح ارتباط ایران و چین با عربستان و چین اصلا قابل مقایسه نیست. ارتباط ایران و چین دهها اما و اگر دارد و گرفتار تحریمهای غربیها هم به نوعی هست اما عربستان و چین ارتباطی بدون مشکل دارند. پس این طور نیست که چین فقط با ما ارتباط داشته باشد و برای ما هر کاری انجام دهد».
این تحلیلگر مسائل سیاست خارجی همچنین بیان کرد: «ما باید ارتباطمان را با همه کشورهای جهان توسعه دهیم و محدود به یک یا دو کشور نشویم. ما میتوانیم از غرب تا شرق ارتباط برقرار کنیم؛ از ژاپن، کره جنوبی و هند گرفته تا آلمان، فرانسه، انگلستان و تا برزیل و آرژانتین و در قاره آفریقا با آفریقای جنوبی و نیجریه و باید بپذیریم که همه دنیا چین و روسیه نیستند. البته باید با آنها هم ارتباط داشت اما آنها کافی نیستند. درست است که چین مهمترین خریدار نفت ایران است و ما هم بسیاری از کالاهایمان را از چین وارد میکنیم اما همه اینها کافی نیست».
بهشتیپور در پایان گفت: «یکی از انتقادهای مستمر من همواره این بوده است که رویکرد ما در سیاست خارجی باید متوازن باشد. امروز دیگر شرق و غرب مفهوم سنتی خود را از دست داده است و جهان چندجانبهگرا شده است. در این جهان باید رابطه متوازن برقرار کرد».