بین الملل تابناک: نامه قانونگذاران آمریکایی به بایدن درباره پیشرفت نظامی ایران، بیانیه مشترک آمریکا و شورای همکاری علیه ایران، هشدار کره شمالی درباره پاسخ بی سابقه به آمریکا و کره جنوبی، گفتوگوی تلفنی وزرای خارجه ایران و عمان درباره برجام و اتهامزنی مقام ضد تروریسم پلیس انگلیس علیه ایران، از مهمترین خبرها و رویدادهای منطقهای و بین المللی در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
نامه قانونگذاران آمریکایی به بایدن درباره پیشرفت نظامی ایران
یک قانونگذار مجلس نمایندگان آمریکا مدعی شد، دولت «جو بایدن»، رئیسجمهور آمریکا در اقدامی غیرقانونی، گزارش اطلاعاتی مربوط به جدیدترین توانمندیهای نظامی ایران را به کنگره تحویل نداده است.
«کلاودیا تنی»، نماینده ایالت نیویورک در مجلس نمایندگان آمریکا در نامهای به «آوریل هاینس»، مدیر اطلاعات ملی آمریکا یادآوری کرد، دولت بایدن ملزم بوده این گزارش را حدود هشت ماه قبل به کنگره ارائه دهد.
او در این نامه نوشته است: «این موضوع نقض صریح قانون است. شما هنوز این گزارش حیاتی را حتی به کمیته امور خارجی مجلس نمایندگان تحویل ندادهاید.»
وی افزود: «دریافت این گزارش، حتی اگر ۲۲۳ روز دیر تحویل شود، برای کنگره حیاتی است تا ما بتوانیم به نحو بهتری با تهدیدهای ناشی از ایران و گروههای تحت حمایت آنها و همچنین اقداماتشان در منطقه مقابله کنیم.»
لایحه بودجه دفاعی آمریکا در سال ۲۰۲۲ حاوی بندی است که مدیر اطلاعات ملی آمریکا را ملزم میکند، گزارشی درباره پیشرفتهای نظامی ایران، به ویژه توانمندیهای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی تقدیم کنگره کند.
لایحه بودجه دفاعی آمریکا ۲۷ دسامبر ۲۰۲۱ تصویب و به قانون تبدیل شد. در بند نامبرده از این لایحه تصریح شده دولت آمریکا ۱۸۰ روز بعد از تصویب آن باید گزارش مربوط به پیشرفتهای نظامی ایران را به کنگره ارائه کند.
تنی گفته این گزارش از منظر تلاشهای کنگره برای تحریم صنایع نظامی رو به رشد ایران با اهمیت است.
اظهارات این نماینده کنگره در حالی مطرح شده که دستگاههای اطلاعاتی آمریکا، روز سهشنبه در گزارش جداگانهای از پیشرفتهای ایران در زمینه پهپادی ابراز نگرانی کرده و گفته بودند ایران به رهبر جهان در تولید پهپادهای ارزانقیمت و موثر تبدیل شده است.
روزنامه گاردین روز سهشنبه به نقل از مقامهای اطلاعاتی آمریکا مدعی شده، ایران در حال ظهور به عنوان یک رهبر جهانی در تولید پهپادهای ارزانقیمت و مرگبار است.
طبق این گزارش، تحلیلگران در آژانس اطلاعات دفاعی آمریکا در حال توضیح درباره این هستند که ایران چگونه از یک بازیگر منطقهای در زمینه پهپادی به یکی از حامیان اصلی روسیه تبدیل شده است.
بیانیه مشترک آمریکا و شورای همکاری علیه ایران
آمریکا و اعضای شورای همکاری خلیج فارس پس از پایان نشست مشترک خود بیانیهای صادر کرده و به تکرار اتهامات علیه ایران پرداختند.
آمریکا و اعضای شورای همکاری خلیج فارس در این بیانیه آنچه «سیاستهای بیثباتکننده ایران، حمایت از تروریسم، استفاده از موشکهای پیشرفته، تسلیحات سایبری و پهپادی» آمده را محکوم کردهاند.
در این بیانیه، آمریکا و اعضای شورای همکاری، بر شراکت دیرینه خود و همچنین عزم مشترک برای «تقویت امنیت منطقه» تأکید کردهاند.
طرفها همچنین از پیشرفتهای هستهای ایران ابراز نگرانی کرده و از تهران خواستهاند کامل با تحقیقات آژانس بینالمللی انرژی اتمی همکاری کند.
این بیانیه همچنین تصریح کرده از نگاه آمریکا و شورای همکاری خلیج فارس، دیپلماسی همچنان روش ارجح برای مقابله با سیاستهای ایران است.
در این بیانیه همچنین از جامعه بینالمللی خواسته شده، همه قطعنامههای شورای امنیت در ممنوعیت انتقال سلاح و تجهیزات مرتبط به طرفهای یمنی را اجرا کنند.
روز گذشته، سخنگوی پنتاگون در توضیح نشستهای کارگروه آمریکا و شورای همکاری خلیج فارس در ریاض گفت که مقابله با تهدیدات موشکی و پهپادی ایران از محورهای این نشست بوده است.
سخنگوی وزارت امور خارجه با رد مطالب مندرج در بیانیه سومین نشست کارگروه مشترک آمریکا و شورای همکاری خلیج فارس درباره جمهوری اسلامی ایران، صدور چنین بیانیههایی را در راستای راهبرد دیرینه رژیم آمریکا در تفرقهانگیزی بین کشورهای منطقه دانست.
پاسخ ایران به بیانیه
پنجشنبه شب، ناصر کنعانی با رد اتهامات تکراری و ملال آور وارده در بیانیه مذکور افزود: فروش میلیاردها دلار سلاح و جنگافزار از سوی آمریکا به کشورهای منطقه، حمایت از تروریسم تکفیری، استمرار حمایت تمام عیار از جنایات رژیم صهیونیستی علیه ملت مظلوم فلسطین و جنگ ویرانگر چندین ساله علیه ملت یمن، ماحصل سیاستهای مخرب و مداخلهجویانه آمریکا در منطقه غرب آسیا و خلیج فارس بوده و ثبات و امنیت منطقه را برهم زده است.
سخنگوی وزارت امور خارجه با اشاره به اعتقاد و پایبندی مسئولانه جمهوری اسلامی ایران به دیپلماسی منطقهای و پایان بحرانها از طریق راه حل سیاسی و نیز روابط مطلوب و رو به رشد جمهوری اسلامی ایران با کشورهای همسایه، ابراز امیدواری کرد که کشورهای منطقه با درک صحیح نیات منفعتطلبانه و سیاستهای شرورانه آمریکا در منطقه، در مسیر صلح و امنیت و توسعه پایدار منطقه گام بردارند.
وی تاکید کرد: جمهوری اسلامی ایران به پیشبرد برنامه صلحآمیز هستهای خود و همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی وفق حقوق و تکالیف ذیل معاهده عدم اشاعه و موافقتنامه جامع پادمان بصورتی سازنده ادامه داده و تحت تاثیر فشارهای سیاسی و جوسازی های تبلیغاتی قرار نمیگیرد.
هشدار کره شمالی درباره پاسخ بی سابقه به آمریکا و کره جنوبی
بامداد جمعه، وزارت خارجه کره شمالی اعلام کرد، در صورت انجام رزمایش نظامی مشترک بین آمریکا و کره جنوبی، پاسخ محکمی به آن خواهد داد.
وزارت خارجه کره شمالی اعلام کرد، در صورتی که واشنگتن و سئول رزمایشهایی را که بین آنها برنامه ریزی شده است انجام دهند، با واکنش شدید روبهرو خواهند شد.
وزارت خارجه کره شمالی افزود: رزمایشهای برنامه ریزی شده بین آمریکا و کره جنوبی، منجر به تشدید تنش در منطقه میشود.
پیشتر وزارت خارجه کره شمالی در واکنش به رزمایش هوایی کره جنوبی و آمریکا هشدار داده بود که هرگونه اقدام نظامی آمریکا علیه این کشور، با شدیدترین واکنش از سوی پیونگیانگ همراه خواهد شد.
یک سخنگوی وزارت خارجه کره شمالی به تازگی درباره «سناریوی خطرناک آمریکا که شبه جزیره کره را به یک زرادخانه بزرگ و منطقه جنگی پرمخاطرهتر تبدیل میکند»، هشدار داده بود.
کره شمالی همچنین اعلام کرد به هر گونه اقدام نظامی آمریکا با شدیدترین واکنش پاسخ خواهد داد و برای این کار راهبردها و امکاناتی همچون «مخربترین نیروی هستهای» دارد.
لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا پیشتر در سفر به سئول گفت که ایالات متحده تجهیزات نظامی پیشرفتهتری به کره جنوبی ارسال خواهد کرد که جنگندههای اف-۳۵ و اف-۲۲ نیز در میان آنها خواهد بود.
گفتوگوی تلفنی وزرای خارجه ایران و عمان درباره برجام
پنجشنبه ۲۷ بهمن ماه، حسین امیرعبداللهیان و بدر الوسعیدی، وزرای امور خارجه جمهوری اسلامی ایران و عمان، تلفنی گفتوگو کردند؛ طرفین در این گفتوگوی تلفنی درباره آخرین وضعیت مذاکرات رفع تحریمها بحث و تبادل نظر کردند.
چندی پیش نیز وزرای خارجه ایران و عراق درباره این مذاکرات به گفتوگو پرداختند.
اتهامزنی مقام ضد تروریسم پلیس انگلیس علیه ایران
رئیس بخش ضد تروریسم پلیس انگلیس در تداوم اظهارات ایرانهراسانه اخیر مقامهای غربی مدعی شد که این سازمان روی تهدیدهای ناشی از ایران، روسیه و چین به عنوان آنچه او کشورهای متخاصم نامید، متمرکز شده است.
مت جوکس، روز پنجشنبه در سخنانی ادعایی، کشورهای متخاصم را به تهدید مردم انگلیس و خرابکاری در این کشور متهم کرد و مدعی شد آنها در توطئه برای قتل و آدم ربایی دست دارند. وی در گفت وگو با خبرنگاران در مقر پلیس لندن ادعا کرد، بر اثر این وضعیت «الزام ما برای ایفای نقش اجرای قانون در مقابله با تهدیدات کشورهای متخاصم بی سابقه است.»
این مقام انگلیسی مدعی شد که تحقیقات مربوط به تهدیدات ناشی از دولتهای متخاصم در دو سال گذشته چهار برابر شده و شرایط جدید وقت یک پنجم افسران بخش مبارزه با تروریسم را به خود اختصاص داده است.
جوکس در ادامه مدعی شد، ایران دست کم پانزده بار اقدام به ربودن یا حتی کشتن اتباع انگلیسی یا افراد مستقر در بریتانیا کرده است؛ کسانی که به گفته او از سوی تهران به عنوان یک تهدید تلقی میشوند. او همچنین چین و روسیه را به انجام اقدامات مشابهی متهم کرد.
این در حالی است که رئیس سرویس جاسوسی داخلی انگلیس (امای۵) نیز آبانماه گذشته، ادعای مشابهی را مطرح کرده و گفته بود که نهادهای امنیتی این کشور، تهدیدهای متعددی را از سوی ایران در زمینه قتل و ربایش شهروندان بریتانیایی خنثی کردهاند.
کن مککالوم مدعی شد که نهادهای امنیتی بریتانیا در سال ۲۰۲۲ دستکم ده مورد «تهدید بالقوه از سوی ایران برای ربودن و یا حتی قتل شهروندان بریتانیایی و یا افراد ساکن بریتانیا که دشمنان حکومت ایران تلقی میشوند» را کشف و خنثی کردهاند.
اما این اظهارات زمانی اهمیت پیدا میکند که بدانیم موساد، این ادعای ساختگی را سرهم کرده و در اختیار انگلیس قرار داده است. تارنمای تایمز اواسرائیل در گزارشی ادعایی نوشت: اسرائیل اطلاعاتی را در اختیار مقامات انگلیسی قرار داد و آنها را قادر ساخت تا نقشه ایران برای حمله به افراد مستقر در انگلیس را خنثی کنند.
بر اساس این توهمات و دادههای ساختگی بود که وزارت امور خارجه انگلیس، آبان ماه کاردار ایران را احضار و ادعا کرد که این کشور «تهدید یا هرگونه ارعاب علیه خبرنگاران و دیگر کسانی که در انگلیس زندگی میکنند را تحمل نمیکند.»
مقامهای انگلیس بر اساس همین ادعا، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را متهم کرده و برای قرار دادن نام این نهاد رسمی نظامی ایران در فهرست سازمانهای تروریستی انگلیس تقلا میکند. جمهوری اسلامی ایران نیز با بیان اینکه سپاه پاسداران یک نهاد نظامی رسمی کشور به شمار میرود هشدار داد، تحریم آن اقدامی غیرقانونی خواهد بود.