بین الملل تابناک: سیصد و شصت و پنجمین روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
ایگور مورگولف در گفتوگو با پایگاه اینترنتی گلوبال تایمز چین اظهار داشت: در صورتی که تسلیحات آنها از جمله تانکهایی که ناتو و واشنگتن در اختیار اوکراین قرار میدهند، برای اشغال سرزمین قانونی روسیه استفاده شود، یا آنها از پرتابههای زرهی با هسته اورانیوم استفاده کنند، روسیه اقدامات تلافی جویانه شدیدی انجام میدهد که عواقبی جدی در پی خواهد داشت.
رهبران آلمان و آمریکا به طور جداگانه اعلام کردهاند که تانکهای ام-یک آبرامز و لئوپارد۲ را به اوکراین ارسال خواهند کرد. با این حال کییف همزمان خواستار دریافت جتهای جنگنده است. بعد از اینکه آمریکا و آلمان اعلام کردند که این تانکها را به اوکراین ارسال خواهند کرد، کییف این موضوع را «گامی مهم به سمت پیروزی» توصیف کرد.
مورگولف تصمیم آمریکا، آلمان و دیگر کشورهای عضو ناتو برای ارسال تسلیحات بیشتر به اوکراین را عامل تشدید تنشها دانست و افزود: این موضوع سندی محکم است که نشان از دخالت مستقیم کشورهای غربی در این درگیری دارد.
این دیپلمات روسی اظهار داشت: تامین تانک برای اوکراین نشان میدهد که واشنگتن «خط پایانی» ندارد. در صورتی که واشنگتن و کشورهای عضو ناتو تسلیحات از جمله تانک را برای حمله به عمق خاک کشور ما در اختیار اوکراین قرار دهند و این کشور از آنها برای تصرف سرزمین قانونی ما استفاده کند، ما ناچار به انجام اقدامات تلافیجویانه خواهیم بود.
سفیر روسیه در پکن تاکید کرد: تانکهای لئوپارد۲ مجهز به گلولههای زرهی با زیرکالیبر با هسته اورانیومی هستند که پیشتر از آنها در یوگوسلاوی و عراق استفاده شده بود و منطقه را آلوده کرده بودند. اگر این تانکها در اختیار اوکراین قرار بگیرد، ما آن را یک «بمب کثیف» علیه روسیه در نظر میگیریم که عواقبی جدی در پی خواهد داشت.
گلوبال تایمز نوشت: تحلیلگران بر این باور هستند که در اولین سالگرد بحران اوکراین، حمله بهاری جدیدی از سوی روسیه علیه اوکراین آغاز شده است. برخی از تحلیلگران نیز بر این باور هستند که آمادگی روسیه برای یک حمله گسترده ممکن است حتی از سطح حملات ۲۴ فوریه ۲۰۲۲ فراتر رود. همزمان اوکراین نیز در حال آمادهسازی خود و در انتظار رسیدن تانکها و تسلیحات وعده داده شده از سوی کشورهای غربی برای انجام ضد حملات است. وضعیت در میدان نبرد روسیه و اوکراین در حال تشدید است و چشمانداز حل این بحران از طریق مذاکرات سیاسی بین دو طرف تیره و تار به نظر میرسد.
مورگولف اظهار داشت: آتش بس و پایان درگیری موضوعی است که ما همواره خواستار آن بودهایم اما این موضوع تنها در صورتی به سرانجام میرسد که به تمامیت ارضی فدراسیون روسیه و منافع امنیتی مشروع آن احترام گذاشته شود.
وی تصریح کرد: در بهار ۲۰۲۲، ما تقریباً بر سر شرایط اولیه آتش بس به توافق رسیدیم. اما غرب تمایلی به پایان دادن به درگیریها نداشت.
سفیر روسیه در پکن گفت: ما هرگز از مذاکره با کییف خودداری نکردهایم و آماده گفتوگو با حامیان غربی آن هستیم. اما این موضوع تنها زمانی رخ خواهد داد که آنها امکان تغییر نگرش خود را داشته و از موضع احترام متقابل و درک واقعیتهای فعلی و در نظر گرفتن نگرانیهای اساسی ما وارد مذاکره شوند.
جیک سالیوان مشاور امنیت ملی کاخ سفید روز یکشنبه گفت که کشور چین هنوز هیچ اقدامی برای تامین سلاحهای مرگبار برای روسیه نکرده است و آمریکا در گفتگوهایی محرمانه با این کشور به صراحت اعلام کرده که چنین اقدامی عواقب جدی خواهد داشت.
سالیوان در گفتگو با رسانهها گفت: پکن باید تصمیمات خود را در ادامه کار در مورد کمک نظامی به روسیه بگیرد و در صورت اقدام به چنین کاری هزینههای سنگینی برای این کشور خواهد داشت.
سالیوان در گفتگویی با شبکه ایبیسی نیز گفت که تاکنون چین کمک نظامی به روسیه نکرده ولی این کشور هنوز گزینه کمک نظامی را از برنامه اش پاک نکرده است.
سالیوان گفت که مقامات آمریکایی پشت درهای بسته به همتایان چینی خود در مورد اینکه این هزینهها ممکن است چه باشد هشدار دادهاند، ولی توضیح بیشتری درباره محتوای گفتگوهای دوطرف ارائه نکرد.
آمریکا و متحدانش در ناتو در روزهای اخیر به طور ضمنی خطاب به دولت چین برای کمک نظامی به روسیه هشدار دادهاند.
مایکل مک کال رئیس کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان کنگره آمریکا در مصاحبهای گفته بود که اطلاعات کشورش نشان میدهد چین در نظر دارد پهپادهای جنگی در اختیار روسیه قرار دهد.
«دنیس اشمیهال» نخست وزیر اوکراین روز یکشنبه گفت که به نظر نمیرسد احتمال آشتی با روسیه در 100 سال آینده وجود داشته باشد.
وی که این سخنان را در مصاحبهای مطرح میکرد، گفت: «آشتی، همکاری، نه، نه در صد سال آینده. روسیه نخست باید تغییر کند، دموکراسی در آنجا حکم فرما شود، غیر مسلح شود و غیر هستهای شود».
اشمیهال اضافه کرد: «توقف درگیری در اوکراین نمیتواند به عنوان گزینهای برای جلوگیری از کشته شدن مردم در نظر گرفته شود».
به دنبال آغاز درگیری روسیه با اوکراین در فوریه گذشته، کشورهای غربی ضمن محکوم کردن مسکو و تشدید فشارهای اقتصادی، حمایتهای همه جانبه سیاسی، مالی، تسلیحاتی از کییف را در دستور کار قرار دادهاند.
به رغم حمایتهای غربیها، در صحنه میدانی روسیه توانسته دستکم ۲۰ درصد از خاک اوکراین را به تصاحب خود درآورد.
روسیه پیش از این بارها تأکید کرده که کشورهای غربی با تأمین تسلیحات برای اوکراین به صورت غیررسمی خودشان را وارد جنگ کردهاند. دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین هفته پیش گفت: «مرز میان دخالت مستقیم و غیرمستقیم به تدریج در حال از بین رفتن است.»
پیشتر نیز وزیر دفاع اسپانیا اعلام کرده بود که کشورش در همراهی با کمکهای تسلیحاتی متحدان غربی، شش دستگاه تانک «لئوپارد-2» به اوکراین منتقل خواهد کرد و آماده است تا در صورت لزوم تعداد آنها را افزایش دهد. به گفته وی، هم اکنون این تانکها در دست تعمیرات هستند.
طبق گزارشها، اسپانیا ۲۴ دستگاه نفربر زرهی ام۱۱۳ هم به اوکراین میدهد.
رئیس جمهور اوکراین روز یکشنبه مدعی شد که ارتش این کشور شبه جزیره «کریمه» را از نیروهای روس بازپس خواهد گرفت.
وبگاه «یوکرینزکا پراودا» نوشت که «ولادیمیر زلنسکی» اطمینان دارد که پس از بازگشت کریمه به اوکراین، صلح برقرار خواهد شد.
زلنسکی امروز در کانال تلگرامی خود نوشت: «نه سال پیش، تجاوز روسیه به کریمه آغاز شد. با بازگرداندن کریمه، ما صلح را برقرار خواهیم کرد. این سرزمین ماست. مردم ما، تاریخ ما. پرچم اوکراین را به گوشه و کنار اوکراین برمیگردانیم.»
ولودیمیر زلنسکی همچنین فرمان روز مقاومت برابر اشغال کریمه و شهر سواستوپل را امضا کرد.
«وادیم اسکیبیتسکی» معاون رئیس اطلاعات نظامی اوکراین نیز روز یکشنبه اعلام کرد که ارتش این کشور درصدد انجام ضد حملات در فصل بهار با هدف جدا کردن شبه جزیره کریمه از خاک روسیه است.
در حالی که برخی از قانونگذاران جمهوریخواه آمریکا تهدید میکنند کمکهای آتی به اوکراین را مسدود خواهند کرد، منابع آگاه به شبکه سیانان گفتند گروه کوچکی از اعضای جمهوریخواه مجلس نمایندگان آمریکا که هفته پیش به اوکراین سفر کردند، در دیدار با ولودیمیر زلنسکی رئیسجمهور این کشور قول دادند فهرستی از تسلیحات کلیدی و دیگر نیازهای حیاتی کییف را در نظر بگیرند.
به گزارش اسپوتنیک به نقل از رسانههای آمریکایی، زلنسکی اوایل این هفته با مایکل مککال رئیس کمیته امور خارجی مجلس نمایندگان آمریکا در کییف دیدار کرد و گفت که فهرست «سلاحهایی که اوکراین برای پیروزی نیاز دارد که شامل جنگندههای اف-۱۶ برای سرعت دادن به پایان درگیری میشود را در اختیار هیأت آمریکایی قرار خواهد داد».
طبق این گزارش، «در همین حال، یکی از فرماندهان ارشد ارتش آمریکا خطاب به گروهی از قانونگذاران جمهوریخواه که بر سر موضوع ارسال تسلیحات برای کییف اختلاف نظر دارند، تکرار کرد که ارسال جنگندههای اف-۱۶ و موشکهای دوربرد برای ارتش اوکراین تا چه حد ضروری است».
کییف مدتهاست از آمریکا و متحدان آن در ناتو خواسته برای مقابله با روسیه جنگنده اف-۱۶ در اختیارش قرار دهند. در ماه ژانویه یک رسانه آمریکایی گزارش داد که گروهی از مقامات ارتش این کشور مخفیانه در حال لابی کردن برای ارائه اف-۱۶ به کییف هستند و این موضوع در پنتاگون در بحبوحه آماده شدن اوکراین برای حمله ادعایی برنامهریزی شده روسیه در بهار شتاب بیشتری میگیرد.
درخواست دوباره رئیسجمهور اوکراین برای جنگنده اف-۱۶ در حالی است که جو بایدن رئیسجمهور آمریکا به تازگی بار دیگر تاکید کرد که واشنگتن قصد ندارد این درخواست کییف را اجابت کند.
جو بایدن رئیسجمهور آمریکا جمعه (۲۴ فوریه) در مصاحبه با شبکه ایبیسی نیوز، موضع واشنگتن مبنی بر این که جنگنده اف-۱۶ را در حال حاضر برای اوکراین ارسال نمیکند، تکرار کرد و افزود ولودیمیر زلنسکی رئیسجمهور اوکراین فعلاً به آن نیاز ندارد. وی گفت: او الان به اف-۱۶ نیاز ندارد، فعلاً آن را رد میکنم.
پیش از او، جیک سالیوان مشاور امنیت ملی کاخ سفید هم در مصاحبه با شبکه سیانان با رد ارائه جنگنده به اوکراین، گفت: ایالات متحده معتقد است که اوکراین اکنون به جنگنده اف-۱۶ نیازی ندارد. آنها (اوکراینیها) در حال آماده شدن برای یک ضد حمله هستند. امکان تامین جنگندهها در کوتاهمدت نیست، بلکه زمان زیادی میبرد ولی تماسها در این زمینه ادامه دارد.
یک مقام ارشد اطلاعات نظامی اوکراین در مصاحبه با یک رسانه آلمانی از برنامه کییف برای انجام ضد حملات در فصل بهار علیه مواضع روسیه خبر داد.
وبگاه «کییف ایندپندنت» از مصاحبه «وادیم اسکیبیتسکی» معاون رئیس اطلاعات نظامی اوکراین با شبکه «دویچه وله» آلمان خبر داد؛ مصاحبهای که این مقام ارشد کییف اعلام کرد ارتش اوکراین درصدد تلاش برای بازپسگیری شبه جزیره کریمه است.
به گفته او، هدف ضدحملات بهاره اوکراین، «ایجاد فاصله در جبهه جنوبی روسیه بین کریمه و خاک اصلی روسیه» است.
اسکیبیتسکی اعلام کرد، اوکراین برای ضدحملات متقابل خود در بهار آماده خواهد شد اما زمان دقیق شروع آن به عوامل متعددی از جمله تامین تسلیحات غربی بستگی دارد.
به گفته معاون رئیس اطلاعات نظامی اوکراین، هدف نهایی از صد حملات «آزادسازی تمام سرزمینهای اشغالی اوکراین از جمله کریمه» است و «ما تنها زمانی متوقف خواهیم شد که کشور را به مرزهای سال ۱۹۹۱ برگردانیم».
تاکید این مقام ارشد اوکراین بر بازپس گرفتن شبه جزیره کریمه و دیگر «مناطق اشغال شده» در شرایطی انجام شده که مسکو پس از همه پرسی سال ۲۰۱۴ در شبه جزیره کریمه درباره الحاق آن به روسیه، کریمه را بخشی از خاک خود میداند و بارها به کییف و متحدان غربی آن درباره هر گونه حمله به کریمه هشدار داده است.
روسیه همچنین استقلال «دونتسک»، «لوهانسک»، «زاپوریژیا» و «خرسون» از اوکراین را به رسمیت شناخته است.
سه سلاحی که تعیین کننده جنگ اوکراین بوده اند
«جوزپ بورل» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا روز شنبه خبر داد که این اتحادیه یازده فرد و هفت نهاد مرتبط با گروه نظامی واگنر روسیه را به لیست تحریمهای خود اضافه کرده است.
این تحریمها در حالی اعلام میشود که گروه واگنر روسیه اعلام کرد که نیروهای این گروه، کنترل شهر یاهیدنه در شمال باخموت را در دست گرفتهاند و حلقه محاصره شهر راهبردی باخموت را تنگتر کردهاند.
آمریکا ماه گذشته گروه واگنر را در فهرست «گروههای جنایتکار» طبقه بندی کرده است. «جان کربی» هماهنگ کننده امور راهبردی در شورای امنیت کاخ سفید گفته بود، «معرفی گروه واگنر به عنوان سازمان جنایتکار بینالمللی به ما این امکان را میدهد تا این گروه و کسانی که با آن همکاری میکنند، مجازات کنیم.»
«ولودیمیر زلنسکی» رئیسجمهور اوکراین در اظهاراتی جدید گفته حاضر نیست به هر قیمتی از «باخموت» دفاع کند.
زلنسکی گفته است که شهر «باخموت» به اندازهای بزرگ نیست که تا آخرین سرباز از آن دفاع کرد و اینکه کییف حاضر نیست به هر قیمتی از آن دفاع کند.
وی تصریح کرد: «این یک شهر بسیار بزرگ نیست. در حقیقت همچون بسیاری از شهرهای دیگر در دونباس دفاع از آن برای ما مهم است؛ اما نه به هر هزینهای و نه به قیمت مرگ همه؛ بنابراین، تا زمانیکه عقلانی باشد و منطق اجازه دهد، برای آن نبرد خواهیم کرد.»
رئیسجمهور اوکراین در خصوص پیشرویهای روسیه گفت: «اگر روسیه بتواند به سراغ کراماتورسک و اسلاویانسک برود، سپس میخواهد به مرزهای دونباس و دنیپر برود. ما مقاومت میکنیم و به علاوه آماده ضدحملات بعدی هستیم.»
پیش از این نیز، مقامهای آمریکایی تلاش کردند که پیشروی نیروهای روسیه در باخموت را کماهمیت جلوه دهند.
در همین راستا، «جان کربی» سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید نیز این اواخر در یک کنفرانس خبری در این خصوص گفت: «ارتش روسیه در روزهای اخیر دستاوردهایی در باخموت و اطراف آن داشتهاند که این پیشرفتها برای آنها ارزش راهبردی واقعی ندارد.»
در ماه های گذشته، ارتش روسیه حملات در شرق باخموت را تشدید کرده و ارتش اوکراین توان مقابله با نیروهای روسیه را ندارند و تلفات زیادی در این منطقه از سوی نیروهای اوکراینی بر جای مانه است.
اواسط بهمن ماه، شبکه خبری فرانس ۲۴ در گزارشی با اشاره به درگیریهای شدید میان نظامیان اوکراینی و ارتش روسیه، گزارش داد که شهر باخموت به چرخ گوشت نیروهای اوکراینی تبدیل شده است.