کدام کشورها و عوامل قیمت کامودیتی ها را تغییر می دهند؟

وقتی یک کشور مواد خام خود را تولید و صادر می‌کند باید دائما اخبار را رصد نماید که وضعیت بازار کامودیتی چگونه است و قیمت‌ها افزایش یا کاهش داشته اند؟
کد خبر: ۱۱۶۷۴۳۸
|
۲۰ اسفند ۱۴۰۱ - ۲۰:۰۳ 11 March 2023
|
3016 بازدید

به گزارش بورس تابناک به نقل از نبض بورس، وقتی یک کشور مواد خام خود را تولید و صادر می‌کند باید دائما اخبار را رصد نماید که وضعیت بازار کامودیتی چگونه است و قیمت‌ها افزایش یا کاهش داشته اند؟

کشور‌هایی که به واسطه جغرافیای سرزمین خود مزیت رقابتی پیدا کرده اند، همان کشور‌های کامودیتی محور هستند که انرژی و مواد اولیه برای ساخت کالا را دارند مانند نفت، گاز، فلزات گرانبها، سنگ آهن و... در واقع کامودیتی‌ها از خاک سرزمین‌ها بیرون می‌آید وقتی یک کشور مواد خام خود را تولید و صادر می‌کند باید دائما اخبار را رصد نماید که وضعیت بازار کامودیتی چگونه است و قیمت‌ها افزایش یا کاهش داشته اند.
۱۰ کشور برتر کامودیتی محور شامل آمریکا، روسیه، ایران، عراق، عربستان، قطر، امارات متحده عربی، لیبی، ونزوئلا و نیجریه می‌باشند که مواد اولیه دنیا را تامین می‌کنند. کشور‌های دیگری نیز مانند افغانستان و شیلی از کشور‌های کامودیتی محور هستند که بیشترین ذخایر لیتیوم را دارند که مهم‌ترین ماده در ساخت باتری‌های موبایل و کالا‌های نوین و همچنین در ساخت خودرو است به طوری که شرکت‌های سامسونگ، اپل و ناسا به شدت به آن وابسته هستند.
چین، به عنوان بزرگترین مصرف‌کننده کامودیتی‌ها در جهان پس از پیدایش ویروس کووید ۱۹، سیاست‌های مختلفی را در تجارت و صنعت پیش گرفت که سیاست کویید صفر از جمله این سیاست‌ها بود.
اما حالا این کشور، با کنار گذاشتن سیاست کویید صفر، تقاضای خود برای کامودیتی‌ها را افزایش داده است و در نتیجه بازار کامودیتی‌ها بازاری با چشم انداز مثبت و رو به ثبات است.
افزایش تقاضای کامودیتی منجر به افزایش قیمت این کالا می‌شود و طبیعتاً شرکت‌های معدنی و کامودیتی محور در کشوری همچون ایران، که تقریبا ۷۰ درصد اقتصاد آن وابسته به صنعت کامودیتی‌هاست منتفع خواهند شد.

عوامل تاثیرگذار بر بازار کامودیتی‌ها کدامند؟

بازار کامودیتی در تمام جهان از پارامتر‌های اقتصاد کلان تاثیر می‌پذیرد. پارامتر‌های اقتصادی که در کشور‌های مصرف کننده و تولید کننده کامودیتی‌ها هستند که بر بازار کامودیتی‌ها تاثیر خواهد گذاشت:
 شاخص دلار
 میزان عرضه و تقاضا
 تغییرات ذخایر یا انبار کالا‌ها
 شاخص‌های مهم اقتصادی کشور‌های موثر
 کاهش نرخ بهره در اقتصاد کشور‌های قدرتمند دنیا
 کاهش ارزش دلار در برابر دیگر ارز‌ها به ویژه یوآن و یورو
 اتخاذ سیاست‌های تقویت کننده و مفید در عرصه کامودیتی‌ها
 میزان تولید، وجود محدودیت‌ها و موانع بر سر راه تولیدکنندگان مهم در دنیا
 وقوع رخداد‌های طبیعی یا سیاسی که به نحوی بر عرضه کامودیتی‌ها موثر است
 سیاست‌های پولی و مالی دولت‌ها و بانک مرکزی کشور‌های حائز اهمیت و تاثیرگذار مثل آمریکا و چین

عواملی که عنوان کردیم، بر رونق بازار کامودیتی‌ها موثر خواهند بود و چناچه اقتصاد خلاف جهت موارد بالا حرکت کند، شاهد افت بازار کامودیتی‌ها خواهیم بود. وضعیت اقتصادی کشور‌هایی که مصرف کننده عمده کامودیتی محسوب می‌شوند، بر دیگر شاخص‌ها موثر است. برای مثال مدتی به دلیل سرد شدن اقتصاد چین بازار کامودیتی بی‌رونق و در رکود بود، چرا که چین تقریبا ۵۰ درصد کامودیتی‌ها را مصرف می‌نماید.

بازار کامودیتی‌ها شاید تلاطم و سوددهی بازار‌های مالی دیگر را نداشته باشد، اما رکن مثبت آن این است که تحت تاثیر بازار تورمی شرایط خوبی از خود نشان می‌دهد. به بیان دیگر در شرایط تورمی موفق به حفظ ارزش خود می‌شود.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
برچسب ها
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # دمشق # الجولانی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
تحولات اخیر سوریه و سقوط بشار اسد چه پیامدهایی دارد؟