بین الملل تابناک: چهارصد و یک روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
منابع خبری اوکراینی روز دوشنبه از ادامه حملات هوایی و موشکی روسیه علیه اهداف اوکراین در خاک این کشور خبر دادند.
به گزارش خبرگزاری «اینترفکس اوکراین» نیروهای روسیه در روز دوشنبه سه حمله موشکی و ۱۷ حمله هوایی انجام دادند. ستاد کل نیروهای مسلح اوکراین اعلام کرد که این حملات علیه اهداف نظامی و زیر ساختهای اوکراین بوده است.
بر اساس این گزارش، احتمال حملات موشکی و هوایی روسیه در کل قلمرو اوکراین همچنان بالاست. وزارت دفاع اوکراین مدعی شده که یگانهای پدافند این کشور موفق شدند یکی از پهپادهای شناسایی ارتش روسیه را سرنگون کنند.
این در حالی است که خلبانان اوکراینی نیز گفتهاند که جنگندههای روسی با تله گذاری جتهای نیروی هوایی اوکراین را به دام میاندازند.
«ینس استولتنبرگ» دبیر کل پیمان آتلانتیک شمالی روز دوشنبه گفت که موضوع پیوستن اوکراین به ناتو تا زمانی که نتواند در جنگ با روسیه پیروز شود، مهم نخواهد بود.
وی که در کنفرانس خبری در بروکسل صحبت میکرد، گفت: «بدون این (پیروزی) موضوع پیوستن هرگز مهم نخواهد بود و به همین دلیل، ناتو به حمایت بیشتر از اوکراین ادامه خواهد داد».
دبیر کل پیمان آتلانتیک شمالی تاکید کرد که در عین حال موضع ناتو تغییر نخواهد کرد و اوکراین به عضوی از پیمان آتلانتیک شمالی تبدیل خواهد شد.
سخنگوی کرملین امروز (دوشنبه) اعلام کرد، دولت اوکراین حامی استفاده از حملات تروریستی است و شاید مسئول قتل بلاگر روس در انفجار کافهای در سنپترزبورگ هم باشد.
به گزارش خبرگزاری اسپوتنیک، روز یکشنبه انفجاری در یک کافه در مرکز سن پترزبورگ رخ داد که در نتیجه آن "ولادن تاتارسکی" کشته و ۳۲ تن دیگر نیز زخمی شدند.
اوایل امروز کمیته تحقیقات روسیه اعلام کرد که زنی به نام "داریا ترپووا" به ظن دخیل بودن در این انفجار دستگیر شده و کمیته ملی مقابله با تروریسم روسیه نیز در بیانیهای اعلام کرد که سرویسهای ویژه اوکراین و حامیان "بنیاد مقابله با فساد" الکسی ناوالنی نیز این حمله را ترتیب داده بودند.
دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین گفت: روسیه با رژیم کییف روبروست. این رژیم از حملات تروریستی حمایت میکند و در قتل داریا دوگینا دحتر الکساندر دوگین، فیلسوف سیاسی نیز دست داشته و به احتمال زیاد در قتل تاتارسکی هم نقش داشته است.
پسکوف ادامه داد: ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه بلافاصله درباره این حمله تروریستی در سن پترزبورگ مطلع شد. حالا تحقیقات در این باره در مرحله عملی است و ما در حال بازداشت مظنونان هستیم. ما باید صبور باشیم و در انتظار بیانیههایی از سوی سرویسهای ویژه باشیم که روی این پرونده کار میکنند.
الکساندر گروشکو روز دوشنبه در گفتوگو با تلویزیون دولتی ریانووستی روسیه اضافه کرد که کشورش توان نظامی خود را در مناطق غربی و شمالی غربی خاک روسیه افزایش خواهد داد.
وی گفت: در صورتی که نیروها و منابع سایر اعضای ناتو در فنلاند مستقر شوند، ما اقدامات بیشتری را برای تضمین و اطمینان از امنیت نظامی روسیه انجام خواهیم داد.
فنلاند و سوئد سال گذشته پس از حمله روسیه به اوکراین درخواست پیوستن به ناتو را مطرح کردند. فنلاند مرز یکهزار و ۳۰۰ کیلومتری با روسیه دارد.
ینس استولتنبرگ دبیر کل ناتو امروز طی یک کنفرانس مطبوعاتی در بروکسل اظهارداشت که روند الحاق فنلاند به ناتو روز سهشنبه کامل میشود.
وی این اقدام را گامی به سوی امنیت بیشتر فنلاند و تمام کشورهای عضو این پیمان نظامی ارزیابی کرد.
استولتنبرگ گفت: ما برای نخستین بار پرچم فنلاند را اینجا در مقر ناتو به اهتزاز در خواهیم آورد. این روز خوبی برای امنیت فنلاند، امنیت شمال اروپا و برای کل ناتو خواهد بود.
دونالد ترامپ، رئیسجمهور سابق آمریکا در مصاحبه با شبکه فاکس نیوز گفت: اگر من رئیس جمهور آمریکا بودم، شرایط برای پوتین خیلی بهتر بود، زیرا (نیروهای روسیه) وارد اوکراین نمی شدند.
ترامپ پیش از این گفته بود زمانی که وی رئیس جمهور آمریکا بود پوتین دریافته بود که انجام عملیات ویژه در اوکراین غیرممکن است.
به گفته ترامپ، او و رئیس جمهور روسیه بخوبی با هم کنار آمدند.
ترامپ خاطرنشان کرد که پوتین تصمیم گرفته است در زمان ریاست جمهوری جو بایدن، عملیات ویژه خود در اوکراین را آغاز کند.
ترامپ در پاسخ به سوال خبرنگار مبنی براینکه چگونه به توانایی خود برای توقف درگیری اوکراین اعتماد دارد، گفت که پوتین میدانست «نباید با من بازی کند.»
وزیر امور خارجه و تجارت مجارستان اظهارنظرهای هستهای حول مناقشه اوکراین را به شدت خطرناک دانست و هشدار داد که ادامه این روند میتواند به جنگ هستهای منجر شود.
به گزارش خبرگزاری تاس، پیتر سیجارتو در یک سخنرانی در اتاق بازرگانی آمریکا در بوداپست افزود: اکنون خطر تشدید نظامی [در اوکراین] از هر زمان دیگری بیشتر است.
وی اشاره آزادانه به تواناییهای هستهای را موضوعی خطرناک خواند و گفت: اگر یک مناقشه هستهای به دلیل تحولات پیرامون اوکراین رخ دهد، در اروپا اتفاق خواهد افتاد نه در آن سوی اقیانوس [اطلس].
این دیپلمات مجارستانی تاکید کرد که به همین دلیل بوداپست طرفهای درگیری [در اوکراین] را به آتش بس و آغاز گفتوگوها پیرامون دستیابی به صلح ترغیب میکند.
به رغم هشدارهای روسیه به کشورهای غربی درباره پیامدهای پمپاژ تسلیحاتی اوکراین، لهستان جنگندههای میگ-۲۹ به اوکراین داده است.
منابع رسانهای اوکراینی از قبیل «کییف ایندیپندنت» به نقل از دفتر ریاست جمهوری لهستان گزارش دادند که اولین محموله جنگندههای میگ-۲۹ به اوکراین تحویل داده شده است. مقامهای لهستانی به تعداد دقیق جنگندههای ارسالی اشاره نکردند.
«مارسین پرزیداسز» رئیس دفتر ریاست جمهوری لهستان در این باره گفت: «طبق اطلاعات من، این فرایند (تحویل جنگنده به اوکراین) تکمیل شده است یعنی انتقال اولین بخش (محموله میگ ۲۹). البته مذاکراتی درباره حمایتهای محتمل بیشتر هم خواهد شد».
«آندرزیچ دودا» رئیسجمهور لهستان در تاریخ شانزدهم مارس در اظهاراتی گفته بود که این کشور طی روزهای آتی اولین محموله جنگنده میگ-۲۹ را به اوکراین تحویل خواهد داد.
«کییف ایندیپندنت» در گزارش خود خبر داده که نیروی هوایی اوکراین تا به این لحظه هنوز اظهارنظری درباره بیانیه رسمی لهستان در خصوص تحویل جنگنده میگ-۲۹ نکرده است.
بیانیه لهستان درباره دادن جنگنده به اوکراین در شرایطی انجام شده که طی ماههای اخیر بارها درباره احتمال اقدام کشورهای غربی شامل آمریکا برای ارسال جتهای جنگنده گمانه زنی شده است اما برخی کشورهای عضو ناتو گفته بودند که تصمیم برای ارسال جنگنده به اوکراین باید در سطح ناتو اتخاذ شود.
بر همین اساس، «ماتئوش موراویهتسکی» نخستوزیر لهستان طی مصاحبه اواخر بهمن ماه سال گذشته با روزنامه ایتالیایی «کوریله دلا سرا» بر ضرورت تداوم فشارهای غرب علیه روسیه صحبت کرد.
انهدام مرکز فرماندهی ناتو و کشته شدن ۳۰۰ تن با موشک کینژال روسیه
هفتهنامه «نیوزویک» در گزارشی نوشت که حمله دقیق روسیه، ظاهراً یک «مرکز فرماندهی زیرزمینی ناتو» در اوکراین را اوایل ماه جاری میلادی منهدم کرد و ده ها نظامی غربی در این حمله موشک کینژال روسیه کشته شدند.
این رسانه آمریکایی با این مقدمه نوشت، دست کم این ادعایی است که در برخی کانالهای شبکههای اجتماعی در حال دست به دست شدن است و در برخی رسانهها، تصاویری از حمله موشک کینژال روسیه به مرکز فرماندهی ناتو در اوکراین منتشر شده که نمایانگر خسارات بسیار وسیع و یک ساختمان سوخته است که بر اثر حمله ویران شده است.
در این گزارش آمده که در برخی از پستهای توییتری و تلگرامی که اواخر ماه مارس ۲۰۲۳، مجموعاً صدها هزار بازدید داشته، ادعا شده است که مقر ناتو در اوکراین تخریب و تا حدود ۳۰۰ تن در حمله موشکی روسیه کشته شدند.
از طرف دیگر، پرونیوز یونان نیز در خصوص خسارات سنگینی که در نتیجه حمله موشکی کینژال روسیه به ناتو در اوکراین وارد آمده است، نوشت: «حمله هولناک موشک مافوق صوت روسیه در عمق ۱۳۰ متری مرکز فرماندهی ناتو در اوکراین!»
رسانههای یونان در این خصوص نوشتند که ده ها افسر نظامی ناتو و اوکراینی کشته شدند و در ادامه این گزارش آمده است: «موشک مافوق صوت کینژال روسیه با سرعت ضربه به هدف ۱۲ ماخ (۱۲ برابر سرعت صوت) موفق به اصابت به مرکز فرماندهی، کنترل و ارتباطات مشترک اوکراین و ناتو در عمق ۱۳۰ متری زمین شد.»
در یکی از پیامهایی که در شبکه اجتماعی منتشر شده بود، در خصوص شدت این حمله و خساراتی که برای ناتو بر جای مانده است، نوشت: «اجساد، ده ها جسد دیگر نیز زیر آوار هستند. جزئیات حمله انتقامجویانه روسیه به مرکز فرماندهی ناتو نمایان شده است.»
در یکی از رسانه های یونانی آمده است: «روسیه میگوید که تاکنون ۴۰ جسد را از آوار این مقر زیرزمینی بیرون کشیدهاند؛ اما بیشتر آنها هرگز پیدا نخواهند شد، زیرا در زیر آوار مدفون شدهاند.»
با اینحال هفتهنامه نیوزویک، اعتبار این گزارشها را زیر سؤال برده و میگوید که در این گزارشها به هیچ منبعی اشاره نشده و تنها به اظهارنظراتی از مقامهای اوکراینی اشاره شده که آنها نیز هیچ اشارهای به تلفات ناتو نکردهاند.
این هفتهنامه به نقل از مقامهای اوکراینی درباره حمله سه هفته پیش روسیه نوشت، روسیه در حمله انتقامجویانه خود، ظرف یک روز با ۸۱ موشک، از جمله شش موشک بالستیک کینژال، اوکراین را هدف قرار داد و ارتش اوکراین در آن زمان اعلام کرد که دستکم شش غیرنظامی در این حملات که در ده منطقه از جمله کییف، لویو، دنیپرو، اودسا، خارکیف و زاپروژیا صورت گرفته بود، کشته شدند.
بلاگرهای روس و برخی رسانهها و کانالهای تلگرامی نیز گزارش کردند که «مقر سایه ناتو در اوکراین» مورد حمله و اصابت موشکهای روسی قرار گرفت.
نیوزویک در گزارش خود با اشاره به این موارد نوشته است که وزارت دفاع روسیه بر خلاف رسانههای روسیه، هیچ اشارهای به هدف قرار گرفته شدن نظامیان غربی یا ناتو در حمله موشکی خود نکرده و تنها گفته است که زیرساخت نظامی اوکراین و مجتمعهای نظامی-صنعتی و تأسیسات انرژی با تسلیحات هوایی، دریایی و زمینی با دقت بالا هدف قرار گرفته شدند.
نیوزویک که در مجموع اعتبار این گزارش را زیرسؤال برده، در پایان گزارش خود نوشت که برای اطلاعات بیشتر با وزارت دفاع اوکراین و روسیه و همچنین روابط عمومی ناتو ارتباط برقرار کرده؛ اما جزئیات این تماس را منتشر نکرده است.
روسیه باخموت را تصرف کرد
«یووگنی پریگوژین» رئیس گروه نظامی واگنر وابسته به ارتش روسیه از به اهتزار درآمدن پرچم این کشور بر فراز ساختمان شهرداری شهر باخموت در جمهوری خودخوانده دونتسک خبر داد.
وی در حساب تلگرامی خود نوشت: دقیقا ساعت ۲۳ روز دوم آوریل. پشت سر من ساختمان شهرداری باخموت است. این پرچم روسیه برای ولادلین تاتارسکی است (روزنامه نگاری که شب گذشته در انفجار سن پترزبورگ کشته شد). به لحاظ فنی ـ حقوقی ما باخموت را تصرف کردهایم.
وی در ادامه اضافه کرد، فرماندهان واحدهای نظامی روسیه ساختمان شهرداری و کل منطقه مرکزی باخموت را تصرف کردهاند. دشمن در بخشهای غربی هنوز مانده است.
ارتش اوکراین سقوط کامل شهر باخموت را رد کرد
ستاد کل ارتش اوکراین سقوط شهر باخموت را رد کرد و مدعی شد که ارتش این کشور همچنان کنترل شهر را در اختیار دارد.
ادعای ارتش اوکراین در حالی است که رئیس گروه نظامی واگنر وابسته به ارتش روسیه، ساعاتی پیش از کنترل این شهر توسط نظامیان واگنر خبر داده است.
براساس گزارش خبرگزاری فرانسه، ارتش اوکراین گفته که نیروهایش همچنان کنترل بخش شرقی این شهر راهبردی را در اختیار دارند.